Zo kies je een goede set ovenschaaltjes
- Kleine ovenschaaltjes zijn gemaakt van ovenbestendig glas, keramiek of gietijzer
- Kies uit rond, ovaal en vierkant – de laatste is de meest praktische vorm
- Liever te veel inhoud (milliliter) dan te weinig – bij twijfel, pak een meetlint
- Het aantal: keuze uit zowel losse ovenschaaltjes of in een set beschikbaar
Top 7 beste kleine ovenschaaltjes
Een mooie set ovenschaaltjes met een wat lagere rand. Het formaat + de hoogte maakt het een goede keuze voor o.a. crème brûlée.
Van zeer hoge kwaliteit, het Franse merk Emile Henry staat garant voor goede makelij. Erg mooi afgewerkt en beschikbaar in meerdere kleuren.
Voor gerechten die geschikt zijn voor 1 tot 2 personen, deze ovenschaal heeft een ideaal formaat. Het geëmailleerde aardewerk schilfert niet en is ook kras en vlekbestendig. Ook geschikt voor in de vriezer tot -18°C.
Een goede set die je niet veel kost. Deze terracotta schaaltjes zijn naast tapas ook perfect om te gebruiken in de oven. Kleine schaaltjes die bestand zijn tegen de hitte én je gerechten een mediterraans gevoel geven.
Klassieker dan deze witte ovenschaaltjes gaat het niet worden. In vergelijking met duurdere merken als le Creuset en Emile Henry van mindere kwaliteit, maar je betaalt er dan ook een stuk minder voor.
Qua prijs-kwaliteit zijn deze ovenschaaltjes de beste keuze voor 1 tot 2 persoonsgerechten. Meerdere kleuren, geen poespas en een handig formaat met stevige handgrepen.
Geselecteerd als onze budget koop, deze ovenschaaltjes van Gusta zijn niet duur maar van prima kwaliteit. Goed voor kleine ovengerechten en 1 tot 2 persoonsgerechten. Beschikbaar in meerdere formaten.
Waar let je op bij het kopen van kleine ovenschaaltjes?
- Voor wat voor soort recepten ga je ze inzetten?
- Mini ovenschaaltjes zijn ideaal voor appetizers en desserts
- Kleine ovenschaaltjes gebruik je vooral voor losse hoofdgerechten
- Voor welk materiaal kies je? Keramiek of glas zijn alle twee goede keuzes
- Gaan de schaaltjes ook in de vriezer? Laat ze dan eerst altijd enigszins afkoelen
De mini ovenschaaltjes: voor appetizers, voorgerechten & desserts
Mini ovenschaaltjes zijn door het super kleine formaat ideaal voor kleine hapjes. Zowel warme en koud voor- en nagerechten: denk aan hartige soufflés en taartjes of zoete puddings en zoete taartjes uit de oven.
Crème brûlée is waarschijnlijk het meest populaire koude nagerecht dat traditioneel wordt geserveerd in een ovenschaaltje, vaak in ramekins. Naast de oven en vriezer zijn de schaaltjes ook praktisch voor het serveren van kleine borrelhapjes. Wanneer je met hoge temperaturen aan de slag gaat, zoals de oven of een crème brûlée brander, kies dan voor hittebestendige ovenschaaltjes of koop speciale crème brûlée schaaltjes en bakjes.
Kleine ovenschaaltjes: voor hoofdgerechten & 1-persoon ovenschotels
Kleine ovenschaaltjes zijn een stap groter dan b.v. een ramekin en zijn hierdoor geschikt voor 1-persoonsgerechten.
Kleine ovenschalen gebruik je o.a. als een kleine lasagne schaal voor 1 persoon of als je twee verschillende gerechten tegelijkertijd in de oven wil bereiden – handig voor vlees en vega opties.
Ook zijn ze ideaal voor het invriezen van kleine porties, want je kan de schaaltjes vanuit de vriezer laten opwarmen in de oven. Zo zijn gekookte asperges uit de aspergepan de volgende dag heerlijk voor de lunch als je deze serveert opwarmt met wat broodkruim en geraspte kaas. Of je maakt je eigen citroen-tiramisu met zelfgemaakte citroenrasp, dan heb je wel een zesteur of rasp nodig
Waar koop ik kleine ovenschaaltjes?
Naast de fysieke winkels zoals de Action, IKEA en Blokker is het ook mogelijk om online op webshops zoals Amazon, FonQ en Bol.com kleine ovenschaaltjes in veel verschillende soorten formaten te kopen – het aanbod is dan ook vaak een stuk uitgebreider dan je in de winkel zal vinden, waardoor je toch net wat extra keuze hebt.
Veelgestelde vragen
Kunnen ovenschaaltjes van de vriezer naar de oven?
Ovenschaaltjes van gehard glazen en keramiek kunnen alle twee in de vriezer worden bewaard. Een bevroren ovenschaaltje van de vriezer naar een hete oven verplaatsen is echter een slecht idee, het schaaltje kan dan barsten door het grote verschil in temperatuur. Laat het ovenschaaltje gelijktijdig opwarmen met de oven. Ook kan je de schaal eerst op kamertemperatuur laten komen voordat deze in de oven wordt geplaatst. Je kan de kerntemperatuur ook altijd meten met een vleesthermometer.
Wat is het beste materiaal voor een ovenschaaltje?
Glazen (gehard) en keramieken ovenschaaltjes hebben onze voorkeur. Beide materialen zijn bestand tegen hoge- en lage temperaturen, waardoor ze in de koude vriezer en hete oven kunnen worden geplaatst.
Wat is het beste formaat voor kleine ovenschaaltjes?
Afhankelijk wat je gaat serveren kies je voor een mini of kleine ovenschaal. Mini ovenschaaltjes, ramekins, zijn ideaal voor appetizers en nagerechten. De iets grotere, maar nog steeds kleine, variant is meer geschikt voor eenpersoonsgerechten. Voor het serveren van soep uit een soeppan raden we echte soepkommen aan.
Kan je ovenschaaltjes gebruiken voor restjes?
Ja, kleine ovenschaaltjes zijn erg handig om de restjes van je gerechten in te bewaren. Het nadeel is dat je deze zal moeten afdekken met vershoudfolie of aluminium folie. Als je op zoek bent naar schaaltjes of containers voor meal preppen, dan raden we aan om speciale meal prep bakjes te kopen.