Zo kies je een goede pizzasteen
- Kies voor een pizzasteen van cordieriet, die zijn extreem hittebestendig
- Kies een pizzasteen met een formaat van 30 cm of groter, dan past je pizza er altijd op
- Kies altijd voor een kleiner model dan de maximale diameter van je oven of BBQ
- Een pizzastaal werkt ook erg goed, maar is duurder & vereist meer onderhoud
- Kies voor de barbecue een pizzasteen met een wat kleinere diameter
- Handvatten zijn niet persé nodig, de steen moet toch eerst volledig afkoelen
Top 6 beste pizzastenen
De rechthoekige pizzasteen van Boska is een goede keuze voor meer oppervlakte. Niet geschikt voor ronde BBQ’s, wel voor de overige met genoeg ruimte en uiteraard geschikt voor de oven. Vrij dik, dus laat de steen voor optimaal resultaat eerst 1 uur opwarmen. Daarna bak je met de steen snel binnen 7-8 minuten heerlijk zelfgemaakte pizza’s. Beste koop pizzasteen voor consumenten, gemaakt van cordieriet!
Een traditionele pizzasteen uit Italie, gemaakt van cordieriet en hittebestendig tot 1220 graden. Het formaat van 31 cm maakt de Casa Cucina geschikt voor vrijwel elke oven en BBQ. Wordt geleverd met duidelijke gebruiksaanwijzing en recepten om zelf pizzasaus te maken.
Onze keuze als beste pizzasteen voor de BBQ dankzij het handige formaat, stevige handgrepen en materiaalkeuze van cordieriet. Goed hittebestendig, geschikt voor elk type barbecue. Let wel op het formaat, zeker bij ronde barbecues. Afhankelijk van het merk barbecue kan je waarschijnlijk ook speciale stenen vinden voor jouw model.
In Nederland is de Pizza Steel van Qwality de makkelijkste keuze voor een pizzasteen van staal. Warmt zeer snel op en bakt pizza’s sneller dan keramiek en cordieriet. De perfecte en snelste keuze voor 1 a 2 pizza’s achter elkaar. Duurder, maar geen kans op breken via een thermische schok. Je moet het pizza staal wel inbranden en onderhouden, maar voor hobbykoks die hun pizza naar het volgende niveau willen tillen 100% de eerste keuze.
Een dunne pizzasteen van keramiek. Kan maximaal temperaturen van 500 graden aan. Een prima steen voor gebruik in de oven, de steen is op de BBQ echter wel meer vatbaar om te breken dan cordieriet of plaatstaal. Goedkoop maar doeltreffend, je pizza’s smaken een stuk beter dan op bakpapier of de bakplaat.
Niet duur en ruim inzetbaar. Draai deze aluminium bakplaat om, besprenkel deze met wat meel en leg je pizza erop. Beschikaar via Kookwinkel.nl, zowel standaard en groot. Een pizzadeeg recept waarin olijfolie wordt verwerkt is ideaal, ook als je de plaat niet omdraait. Een stuk beter dan op een ovenrooster: eerst even opwarmen & dan de pizza erop.
Waarom kiezen voor een pizzasteen?
Een pizzasteen maakt simpelweg betere pizza’s. Extra krokante korst en bodem, snelle baktijden en een stuk smaakvoller dan op de bakplaat. Ook hoeft een pizzasteen niet duur te zijn.
Onze voorkeur gaat uit naar een pizzasteen van cordieriet, om een paar belangrijke reden.
Het is extreem hittebestendig, is eenvoudig in gebruik en vereist weinig onderhoud. Ook de goede prijs-kwaliteitverhouding maakt het voor de meeste consumenten de beste keuze. Zeker in vergelijking met een pizzasteen van staal, die vaak 2 tot 3 keer zo duur zijn als een model van cordieriet. Oke, kort en bondig:
- Cordieriet is bestand tegen extreem hoge temperaturen tot 1200 graden
- Weinig onderhoud: komt geen water aan te pas, alleen etensresten afschrapen
- Breekt minder snel, want sterker en meer schokbestendig dan een keramische steen
- Goede prijs-kwaliteitverhouding maakt cordieriet voor thuis de beste keuze
- Zwaar, maar wel veel minder zwaar dan een groot stuk puur plaatstaal
- Beschikbaar in veel verschillende afmetingen en vormen (rond, rechthoekig, vierkant)
Bij het kiezen is het dus belangrijk om voor een goed materiaal te kiezen, bij voorkeur cordieriet. Belangrijk is de vraag waar je de steen gaat gebruiken: in de oven, op de barbecue of in de houtoven? Kies altijd een model waarvan de diameter niet groter is dan de oven of BBQ zelf, anders beperkt dit de luchtstroom en vergroot dit de kans op breken.
Is de pizzasteen het geheim tot de perfecte pizza?
Nee, maar de pizzasteen speelt een belangrijke rol. Wat ik hiermee wil zeggen is dat een goed recept voor zelfgemaakte pizza in combinatie met de juiste bereiding meer effect heeft op de smaak van je pizza dan dat je kiest voor het beste van het beste, of het duurste merk.
Je zal een pizzasteen vooral gebruiken om pizza’s te bakken (en wellicht brood). Het bakken van een goede pizza was dan ook het belangrijkste testresultaat en het aspect waar we de meeste waarde aan hechten. Heb je thuis een goede keukenmachine, dan kan je zelf heerlijk deeg maken en biedt een pizzasteen zeker meerwaarde. Met je eigen vijzel maak je zelf een smaakvolle, pittige olijfolie om koud over je pizza heen te gieten wanneer deze uit de oven komt.
Prestaties verschillende materialen en diktes
Het goede nieuws is dat je met alle stenen van elk soort materiaal (keramiek, cordieriet en staal) heerlijke pizza’s bakken. Ook is elk materiaal te bestempelen als ovenvast. Daarnaast zagen we weinig verschil tussen de dikke (2-3 cm) en standaard (1 – 2 cm) varianten van cordieriet.
De modellen van staal presteerden uiteindelijk het best in een standaard thuisoven; zeer snel en altijd erg knapperig. Toch is cordieriet voor velen een betere keuze, ze zijn minder duur, hebben weinig onderhoud nodig en de 3-4 minuten extra baktijd is stiekem ideaal om je pizza niet te laten aanbranden. Net als een dik hakblok: voor de meeste is een simpele snijplank (van kwaliteit) meer dan voldoende.
Gebruik een aluminium bakplaat als alternatief op een pizzasteen. Gebruik wat olijfolie in je deeg en dan de bakplaat besprenkelen met een handjevol meel. Makkelijk en effectief, ook al zal je hiermee geen Napolitaanse pizza met een super dunne korst mee krijgen zoals een pizzasteen dit wel kan.
Wat is het beste materiaal voor een pizzasteen?
Staal warmt snel op, heeft minder tijd in de oven nodig per pizza en geeft in een standaard oven een zeer knapperige bodem. Met een stalen plaat heb je ook niet het probleem van keramiek, dat vrij snel breekt bij een thermische schok.
Toch heeft staal enkele nadelen, afhankelijk van je situatie en hoeveel pizza’s je gaat bakken. Zo is een stalen pizzastenen in het algemeen een stuk prijziger dan keramische en cordieriet stenen. Ook heeft staal na het bakken van 2 pizza’s langer nodig om weer op te warmen, want de warmte afgifte én verlies is hoger dan bij cordieriet: de pizza is sneller klaar, maar het staal raakt ook meer warmte kwijt. Een keramische pizzasteen wordt dan vaak ook gebruikt om je pizza (of mini pizza’s uit je pizzarette) warm te houden.
Wellicht de twee grootste nadelen van staal zijn het hoge gewicht en het extra onderhoud dat het materiaal vereist. Zo weegt een pizza staal van 6mm ongeveer 6 kilo, dat is een stuk zwaarder dan een cordieriet steen van hetzelfde formaat met een dikte van 15mm en gewicht van 3 kilo.
Wanneer kies je dan voor een pizza staal?
Toch is een pizza steel onze keuze als je jezelf ziet als serieuze hobbykok, alleen wel een stuk duurder, zwaar en meer onderhoud + wat voorwerk. Een pizza staal werkt hetzelfde als een gietijzeren pan inbranden. Laat dit je niet weerhouden? Dan is staal echt de beste keuze voor het beste resultaat in zowel de oven als op de BBQ.
De snelle opwarmtijd en de gemiddelde warmte retentie maken het ook geschikt voor 2 pizza’s achter elkaar – daarna laat je deze weer warmte opnemen voor de komende 30 minuten.
Het meest eenvoudig is een pizza staal online te kopen, dan krijg je een formaat dat is bepaald door de fabrikant. De tweede keuze is om naar een lokale metaalbewerker te gaan en te vragen naar voedsel-veilig staal. Goedkoper en zo kan je er eentje precies op maat laten maken voor in de oven.
Veelgestelde vragen over pizzastenen
Hoe werkt een pizzasteen?
Een pizzasteen, van zowel keramiek, cordieriet en staal, biedt extra verhitting en het poreuze oppervlakte van de steen neemt tijdens het bakken de vocht van het pizzadeeg op. Je warmt een pizzasteen van tevoren op in de oven of op de BBQ, wat zorgt dat wanneer de steen in contact komt met het natte deeg direct het vocht uit de bodem wordt geblazen.
Wat is het beste formaat pizzasteen?
We raden aan om te kiezen voor een model van minimaal 30 cm, dat is ideaal voor middelgrote pizza’s. De meeste modellen zijn circa 32-33 cm, waardoor je wat speelruimte hebt en de pizza niet over de rand van de steen hangt.
Vierkante stenen doen niet onder voor de ronde vorm, maar hebben wel meer tijd nodig om warm te worden. Zorg vooral dat de pizzasteen niet de randen van je oven of barbecue aanraakt, dit vermindert de luchtcirculatie aanzienlijk.
Hoe gebruik je een pizzasteen in de oven?
1. Laat de steen gelijktijdig met de de oven 1 uur opwarmen. 2. Plaats de pizza op de steen met een pizzaschep. 3. Laat de pizza 6 tot 10 minuten bakken, goudbruine kaas is een goed teken dat de pizza klaar is. 4. Haal de pizza uit de oven met een pizzaschep en laat de steen in de oven liggen.
Hoe maak je een pizzasteen schoon?
Zowel keramische als pizzastenen van cordieriet hebben weinig onderhoud nodig. Laat na het bakken van de pizza de steen volledig afkoelen in de oven of barbecue. Zodra deze is afgekoeld kan je een houten spatel (of plastic) gebruiken om mogelijk vastgebrande deeg- en etensresten weg te schrapen. Gebruik nooit water, geen sopjes en geen scherpe objecten om de steen te reinigen. De zwarte vlekken en verkleuringen zijn normaal en bevorderen zelfs de natuurlijke anti-aanbak coating van de pizzasteen. Wel water gebruikt? Laat de steen goed drogen om al het vocht eruit te halen.
Hoe lang pizzasteen opwarmen?
Warm de pizzasteen gelijktijdig op in je oven of op je BBQ tussen 45 en 60 minuten voor het beste resultaat. Laat de steen altijd opwarmen met de warmtebron, plaats dus geen onopgewarmde steen in een verhitte oven of barbecue. Het grote temperatuurverschil kan dan een thermische schok (breken) veroorzaken bij pizzastenen van keramiek en cordieriet. Een pizzastaal laat je ook opwarmen voor optimaal gebruik, maar heeft geen kans op thermische schok.
Gebruik je bakpapier op een pizzasteen?
Nee, het is niet nodig om bakpapier te gebruiken in combinatie met een pizzasteen. Het doel van een pizzasteen is o.a. om het vocht van het deeg op te nemen en snel te verhitten om zo een knapperige bodem en korst te krijgen. Bakpapier werkt dit proces weer tegen, bestrooi daarom de steen met wat griesmeel alvorens je de pizza erop legt, zo voorkom je het plakken aan de steen.