Gietijzer is dus een goede keuze als materiaal voor je koekenpan, zeker voor de hobbykoks is het een goede toevoeging. In deze koopgids helpen we je met het oriënteren op de beste gietijzeren koekenpan die voldoet aan jouw wensen.
Waarom kiezen voor een gietijzeren koekenpan?
- Gietijzer warmt langzamer op maar houdt de hitte zeer lang vast
- Perfecte keuze voor het braden en bakken zonder chemische anti-aanbaklaag
- Een gietijzeren koekenpan is ook geschikt voor inductie
- Je maakt gebruik van een natuurlijke anti-aanbaklaag
- Met goed onderhoud gaat een gietijzeren koekenpan je hele leven mee
Beste gietijzeren koekenpannen van 2024
Hieronder lichten we de 5 beste koekenpannen van gietijzer uit. Het verschil in de modellen zit vooral in de bouwkwaliteit, de prijs en de dikte van het de gietijzeren randen van de koekenpan. Sinds het gietijzer betreft, lichten we ook enkele speciale pannen uit die geschikt zijn voor o.a. grillen of pannenkoekjes.
De stevige gietijzeren bouw van deze koekenpan wordt de warmte goed vastgehouden, zodat het eten ook evenredig kan worden gebakken op de geëmailleerde binnenkant die functioneert als anti-kleeflaag. Dankzij het gietijzeren body is heb je geen hete temperaturen nodig om te grillen, bakken en braden in deze koekenpan.
De handige hulpgreep aan de overkant van het handvat maakt het eenvoudig om de pan heen en weer te bewegen. Wel fijn, want met een gewicht van iets meer dan 3 kilo is het geen lichtgewicht. Je wast deze gietijzeren Le Creuset koekenpan met een zacht sopje af voor de langste levensduur.
Deze koekenpan heeft de authentieke vorm van een skillet. Het gietijzeren body van de koekenpan is bestaat uit een stuk, inclusief het handvat en de extra handgreep. Voor een licht prijsje tik je deze gietijzeren koekenpan op de kop.
We raden wel aan om van te voren de pan zelf in te branden, ook al geeft de fabrikant aan dat dit niet nodig is. Een klein klusje met een goed resultaat – er blijft weinig aan de gietijzeren bodem plakken tijdens het bakken.
Een goede keuze als Le Creuset en andere high-end merken niet jouw ding zijn maar je wel een robuuste koekenpan zoekt. Minder dik dan de Le Creuset en houdt wat minder lang de warmte vast, maar dan betaal je ook een stuk minder.
Deze kleine gietijzeren koekenpan is perfect voor crêpes en pannenkoeken. Het houten handvat geeft de pan een authentieke uitstraling, zeker in combinatie met het gietijzer. De pan zelf is ingebrand met plantaardige olie, pre-seasoned dus en direct klaar voor gebruik. Met de juiste hoeveelheid boter blijven je pannenkoeken echt niet plakken en dat allemaal zonder anti-aanbaklaag!
Je gebruikt deze gietijzeren crêpespan op elke warmtebron, van inductie tot gasfornuis. Pannenkoeken en crêpes maken? Dan is dit een goede keuze van een mooi formaat (24 cm).
Als je op zoek bent naar een grote gietijzeren koekenpan, dan is deze skillet van Petromax een goede keuze. Met een diameter van maar liefst 35 cm is het een flinke pan. Het handvat en de pan zelf zijn vervaardigd uit 1 stuk gietijzer, waardoor het een solide pan is die met 4,7 kg flink wat weegt.
De pan is vantevoren ingebrand, waardoor deze direct kan worden gebruikt. Je hebt geen anti-aanbaklaag, maar met wat oplettendheid en de juiste hoeveelheid olie of boter bakt ook in de gietijzeren Petromax niks aan. Een goede keuze voor de thuis chef die een multifunctionele pan zoekt die te gebruiken is op elke warmtebron en ook prima volstaat op de barbecue of ’t kampvuur.
Deze gietijzeren skillets van Petromax zijn in meerdere maten beschikbaar, beginnend bij 20 cm.
Deze gietijzeren grillpan heeft behoorlijk wat weg van een koekenpan. De Ronneby Bruk Maestro is de perfecte compagnon als je een degelijke gietijzeren grillpan zoekt. Geschikt voor vlees, vis en groente – met de diepe ribbels wordt alles evenredig verwarmd en gegrild.
De pan beschikt over twee inkepingen aan de zijkant waar je extra vet mee kan afgieten. Het gietijzer is van tevoren ingebrand, waardoor je direct aan de slag kan. De pan zelf is daarnaast mooi afgewerkt met een stevig houten handvat dat niet heet wordt tijdens het bakken. De extra handgreep aan de andere kant maakt het makkelijker om de pan te verplaatsen.
Wil je een gietijzeren koekenpan om voornamelijk in te grillen? Dan is Ronneby Bruk Maestro een goed alternatief en scoort erg hoog in onze de top 7 beste gietijzeren grillpannen.
Waar let je op bij het kopen van een gietijzeren koekenpan?
Na verloop van tijd ontstaat er een natuurlijke anti-kleef laag in de koekenpan. De oliën en vetten van tijdens het bakken worden opgenomen door het gietijzer. Met goed onderhoud, (wat je echt niet veel extra tijd kost) wordt deze anti-aanbaklaag steeds beter na verloop van tijd.
Een gietijzeren pan wordt niet heel snel warm. Het grote voordeel is dat na het opwarmen een gietijzeren koekenpan zelf lang op temperatuur blijft. Hierdoor is het een populaire keuze is voor braad- en stoofgerechten. Ohja, gietijzeren koekenpannen zijn over het algemeen geschikt voor elke warmtebron, inclusief inductie.
Een gietijzeren koekenpan gaat je hele leven mee
Nog een plus, met goed onderhoud gaat een gietijzeren koekenpan je hele leven mee. Gietijzer is stevig, maar een goede val op de grond kan de pan laten breken – pas hier dus wel mee op. Ook bij de pannen die over een geëmailleerde laag beschikken zijn kleine beschadigingen als krassen geen probleem – een gietijzeren pan bestaat enkel uit natuurlijke materialen, ook met emaille laag.
Wat is dan het nadeel? Het inbranden van een gietijzeren pan kost tijd en aandacht. Niet alleen het proces zelf, maar ook het inlezen om het gietijzer zo goed mogelijk in te branden. Niet zeker of een gietijzeren koekenpan de beste keuze is voor jou, dan verwijzen we je door naar deze duidelijke video over het inbranden van gietijzer (Tasty, YouTube.com).
Geëmailleerd gietijzer
Kies je voor een koekenpan met een laag van geëmailleerd gietijzer, dan hoef (en kan) je deze niet in te branden. Deze emaille laag functioneert als anti-aanbaklaag, al zal je nog steeds wat olie of boter moeten gebruiken.
Gietijzeren pannen vergen wat meer onderhoud dan andere materialen. Ook een koekenpan van gietijzer moet na het afwassen worden ingevet met een kleine druppel olie. Zo voorkom je roestplekken is weer klaar om te bakken en braden.
Wat is het verschil tussen een gietijzeren koekenpan en een skillet?
Een skillet is vaak dieper dan een koekenpan. Ook zijn de randen van een skillet minder rond dan die van een koekenpan. De hogere randen maken een skillet meer geschikt voor het bereiden van volledige pangerechten zoals een frittata.
Een skillet wordt veelal van gietijzer gemaakt, waar de keuze bij koekenpannen qua materiaal groter is. Hier ons overzicht van alle skillets van gietijzer.
Klinkt dit allemaal als teveel werk, neem dan een kijkje naar ons koekenpannen overzicht voor meer informatie.