Flink zwaar, maar oh, wat zijn ze fijn in gebruik. Hieronder onze aanraders voor de beste gietijzeren ovenschalen, gevolgd door ons advies.
Zo kies je een goede gietijzeren ovenschaal
- Kies voor rechthoekig voor de grootste inhoud
- Kies voor ovaal als meest handbaar en inzetbaar
- Kies voor grote, stevige handvatten die geschikt zijn voor ovenhandschoenen
- Een geëmailleerd gietijzeren ovenschaal biedt het meeste kookgemak
- Ook op inductie? Dan werken deze grote ovenschalen vooral op flex- en combi zones
Top 6 beste gietijzeren ovenschalen
Staub Cast-iron Ovale Ovenschaal
Een dikke massa aan puur gietijzer, je mag deze ovenschaal van Staub zeker massief noemen. Ovaal in vorm en flink zwaar. De dikke bodem en randen zorgen voor een optimale opname van de warmte. Het gietijzer straalt de hitte door naar de ingrediënten en de dikke bodem garandeert een minimaal verlies aan warmte. De sterke emaillelaag zorgt dat eten niet blijft plakken.
Het ovale formaat maakt het een goede keuze voor grote ovenschotels. Gratins, maar ook grote stukken vlees en vis kan je bereiden – zowel in de oven als op het gasfornuis of de inductie kookplaat. Een mooie toevoeging, die je dankzij de emaille laag minder hoeft te onderhouden dan een puur gietijzeren pan. Onze keuze voor een gietijzeren ovenschaal, zoals benoemd in onze koopgids voor de beste ovenschaal.
Le Creuset Gietijzeren Ovenschaal
Naast ovenschaal zet je deze gietijzeren pan van Le Creuset ook in als sauteerpan. De lagere randen maken deze pan ideaal om in te zetten als ovenschaal van gietijzer, maar net wat te laag om te classificeren als gietijzeren braadpan. Met deze klassieke van Le Creuset zit je gegarandeerd van de hoogste kwaliteit. De geëmailleerde binnenkant is eenvoudig in schoonmaak en het gietijzer zorgt voor een super goede warmtegeleiding.
Een groot pluspunt is de deksel, ook vervaardigd van geëmailleerd gietijzer. Een deksel op je ovenschaal opent een deur aan nieuwe recepten. Wat prijziger, maar een goede keuze voor een multifunctionele ovenschaal die je hele leven meegaat.
Cyril Lignac Rechthoekige ovenschaal
Gietijzeren ovenschaal met een laag van emaille. Met een formaat van 32 bij 21 is het een geschikte keuze voor de meeste gezinnen. Rechthoekige vorm perfect voor o.a. ovenschaal voor lasagne. Een groot voordeel van gietijzer is dat de ovenschaal ook werkt op inductie en alle andere kookplaten. In combinatie met een Flexzone haal je het meeste uit je ovenschaal op inductie.
Het geëmailleerde gietijzer maakt de ovenschotel eenvoudig in de schoonmaak en onderhoud. De emaille laag fungeert als anti-aanbaklaag, je hoeft deze ovenschaal dus niet in te branden. Goed geprijsd, zeker voor een gietijzeren pan van dit formaat.
Staub Ronde Ovenschaal
Staub is net als Le Creuset een gerenommeerd merk betreft gietijzeren pannen De fabrikant verkoopt meerdere ovenschalen, waar hoge kwaliteit vakmanschap en materiaalkeuze bovenaan staan. Deze kleine, ronde ovenschotel is naast de oven ook perfect voor elke warmtebron. De pan wordt evenredig warm zonder hotspots, van bodem tot rand. Twee stevige handgrepen, een mooie afwerking aan de buitenkant en volledig geëmailleerd voor een natuurlijke anti-aanbaklaag.
Beschikbaar in 16 en 20 cm, met rode en zwarte afwerking. Het kleine formaat komt goed van past voor het opwarmen van aardappeltjes, maar ook ’t bakken van een stuk vlees of is prima te doen in dit gietijzeren ovenschaaltje.
Imperial Kitchen Gietijzeren Ovenschaal
Gietijzer hoeft niet persé duur te zijn. De Imperial Kitchen is een goedkope ovenschaal gemaakt van gietijzer. De afwerking is van mindere kwaliteit dan bij de duurdere ovenschalen – gietijzer is simpelweg een materiaal dat wat expertise, tijd en kwaliteitscontrole vereist voor het perfecte resultaat. Na het inbranden van het gietijzer, want deze komt zonder emaillelaag, is het een goede keuze als budget ovenschaal.
In de oven merk je weinig verschil, al gaat onze voorkeur toch uit naar de Staub – kwalitatief een stuk beter, zowel in bouwkwaliteit als de puurdere samenstelling van het gietijzer. Het blijft gietijzer, dus de ovenschaal gaat met goed onderhoud lang mee.
Staub Rechthoekige Ovenschaal Gietijzer
Last but not least. Ja, er is een goede reden dat Staub zo vaak in deze lijst voorkomt. Gietijzer is minder populair dan rvs, aluminium en porseleinen aardewerk. Staub is samen met Le Creuset dé fabrikant voor gietijzer, de Franse merken staan hier wereldwijd bekend om. Het geëmailleerde gietijzer is van hoge kwaliteit en de warmteverdeling is net als de andere Staub pannen erg evenredig.
Het zwarte emaille aan de binnenkant is echt praktisch, zowel omdat het eten zo gemakkelijk loslaat en niet aanbakt. Ook is het eenvoudiger te reinigen dan een witte emaille laag. Het bevalt me ook dat de ovenschotel van gietijzer is, ook al is die wat prijziger, ik hoef me nooit zorgen te maken dat hij zal barsten of breken (in tegenstelling tot keramiek of glas). Ohja, als je een braadrek vind in het juiste formaat dan deze rechthoekige vorm ook ideaal als braadslede.