Zo kies je een goede inductie wokpan
- Voor inductie kies je een inductie wok met een platte, brede bodem
- Met anti-aanbaklaag: teflon of een natuurlijke (keramische) laag
- Zonder anti-aanbaklaag: kies voor een wok van (giet)ijzer
- De bodem van de wokpan moet een magnetisch materiaal bevatten
- Afhankelijk van het aantal eters is 26 tot 32 cm een goed en handzaam formaat
- Ijzeren, plaatstaal, gietijzeren of RVS wokpannen zijn geschikt als wokpan inductie
Top 7 beste wokpannen voor inductie
De Concept Wokpan van Woll is een van onze favoriete keuzes om te wokken op inductie. De brede bodem zorgt voor een grote warmte retentie op inductie, zowel in de bodem als de zijkanten. De dikke, gekapselde RVS bodem is ideaal op inductie, maar ook geschikt voor andere warmtebronnen.
Zoals een goede wok betaamd beschikt de Woll Concept wok over een hogere rand, ideaal voor het roerbakken. Een wokpan met deksel is ideaal voor stomen en stoven en zorgt dat het gerecht lang warm blijft na het bereiden. Erg fijn is dat de pan beschikt over een steel én een handvat. Hierdoor is de wok een stuk handzamer.
De wok beschikt over een sterke 3-laagse anti-aanbaklaag, ingrediënten blijven niet plakken en de schoonmaak is hierdoor extra makkelijk. Met een beetje water, een sponsje of wat keukenpapier ben je zo klaar. Onze keuze voor een inductie wokpan met anti-aanbaklaag van goede kwaliteit – niet de goedkoopste, maar de resultaten op inductie zijn het meer dan waard.
Sola maakt het duidelijk dat inductie pannen niet duur hoeven te zijn voor prima kwaliteit. De Fair Cooking serie is erg populair en ook de wokpan staat goed aangeschreven. De wok is gemaakt van gegoten aluminium voor een goede warmteverdeling. De RVS schijf in de bodem maakt de wok geschikt voor inductie. Sola maakt gebruik van een keramische anti-aanbaklaag, dus geen teflon.
De wok wordt ondanks de lage prijs wel geleverd met een glazen deksel, opvallend in deze prijsklasse. Ook het gegoten handvat zit goed vast, in tegenstelling tot goedkopere wokpannen die gebruik maken van een schroef in de steel. Hoewel er goedkopere wokpannen voor inductie te vinden zijn, zit je met de Sola Fair Cooking Wokpan goed qua zowel de prijs als de kwaliteit.
Ijzeren wokpannen zijn ideaal voor Aziatische gerechten en is als materiaal perfect voor een inductie wokpan. DeBuyer staat bekend om de hoge kwaliteit ijzeren pannen, erg populair onder hobbykoks. De prijs is voor een inductie wok erg laag. De wokpan heeft dan ook geen anti-aanbaklaag (wat de prijs wat lager houdt), die creëer je door het proces van inbranden. Kost wat tijd, maar wel de beste keuze voor authentiek wokken.
De platte bodem met een diameter van 9 cm maakt de pan geschikt voor inductie, al zal je door de kleinere diameter de wok iets langer moeten laten opwarmen.
Met goed onderhoud gaat een ijzeren pan tientallen jaren mee. Hoe langer je de wok gebruikt, hoe beter de natuurlijke anti-aanbaklaag zal presteren. Na verloop van tijd zal dit je favoriete pan worden om te wokken op inductie.
Onze aanrader voor een inductie wok van ijzer waar je erg lang mee doet, maar je wel wat liefde en aandacht moet geven.
De GreenPan Venice is gekozen als beste keramische wokpan voor inductie. De sterke Thermolon keramische anti-aanbaklaag is perfect voor het wokken, de keramische laag is namelijk geschikt tot hoge temperaturen tot 450°C. De aluminium behuizing voorkomt hotspots in de wokpan en zorgt dat de warmte gelijkmatig wordt verdeeld tot de randen. Dankzij de Magnetobodem is de wok uitermate geschikt voor inductie, een merkbaar verschil met de goedkopere wokpannen uit de test.
De Venice beschikt over een lange steel en een extra handvat. Beiden zitten vast met rivetten, steviger en eenvoudiger in schoonmaak. Wel vinden we het jammer dat de pan niet geleverd wordt met een deksel, wat uiteraard wel gunstig qua prijs. De hoge kwaliteit van zowel de bouw als de materialen zijn samen met de natuurlijke anti-aanbaklaag een perfecte combinatie om te wokken op inductie.
De Tefal Expertise wokpan is erg populair. De Titanium Excellence anti-aanbaklaag heeft zich de afgelopen jaren bewezen als beste anti-aanbaklaag van het merk. Goede anti-kleef eigenschappen en eenvoudig in schoonmaak. Dankzij de dikkere RVS schijf in de bodem is de Expertise wokpan ook ideaal voor inductie. In combinatie met de brede diameter zorgt dit voor een snellere opwarming op de inductie kookplaat.
De bouwkwaliteit van de Expertise serie is bovengemiddeld, zeker als je een goedkopere wokpan van Tefal gewend bent. De Expertise inductie wokpan van Tefal raden we aan als je een goede prijs zoekt en een wat langere levensduur verwacht van je anti-aanbaklaag in de wok. Zeker ten opzichte van wokpannen uit goedkopere Tefal series is de Expertise opvallend goed.
Wil je niet teveel uitgeven aan je wokpan, dan is dat bij inductie vaak wat lastiger. De BK Purity serie richt zich gelukkig op goedkopere inductie pannen. De BK Purity Wok is onze aanrader voor een goedkope wokpan voor inductie.
Qua bouwkwaliteit hoef je niet teveel te verwachten, maar een pluspunt is zeker het handvat dat vast zit vastgenageld. Geen bijzondere wok nodig, maar wel een die werkt op inductie én beschikt over een anti-aanbaklaag, dan is de BK Purity simpelweg een prima keuze.
AEG weet als geen ander wat koken op inductie inhoudt. Het is een van de grootste fabrikanten in Europa als het aankomt op inductie kookplaten. De AEG Fusion Wok is speciaal ontwikkeld voor inductie en wordt meegeleverd met een prachtige inductie wokring. De pan is van hoge kwaliteit, zowel in materiaal als de bouw. Een fijn handvat, een dikke bodem en een zeer goede warmtegeleiding tijdens het wokken op je inductie kookplaat.
De wokplaat maakt dankzij de wokring geen fysiek contact met de kookplaat, waardoor je deze eenvoudig kan bewegen tijdens het wokken zonder je zorgen te maken over krassen. De wokring zelf zorgt ervoor dat jouw inductie kookplaat niet wordt beschadigd tijdens het bewegen. Onze keuze als je een inductie wokring + geschikte wok zoekt van topkwaliteit.
Waar let je op bij het kopen van een inductie wokpan?
Je gaat wokken op inductie, maar waar let je op bij het kopen van een inductie wokpan?
1. Kies een wokpan met een platte bodem die geschikt is voor inductie
Standaard wokpannen hebben 1. een ronde bodem of 2. een platte bodem met een kleine diameter. Een wokpan voor een standaard inductie kookplaat heeft een platte bodem en een grotere diameter.
De kookzones op een inductie kookplaat verwarmt enkel de bodem van de wokpan. In tegenstelling tot bij een gasfornuis, waar de vlammen ook de zijkanten van de wok verhitten.
Een ruime, platte bodem zorgt dat een inductie kookzone een groter oppervlakte kan verhitten. Een goede inductie wokpan zorgt dat de warmte van de bodem ook wordt geleidt naar de zijkanten.
Het is belangrijk om te weten dat je op inductie de wokpan beter wat langer kan laten opwarmen. Dit zorgt voor een traditionele wok-ervaring, ook op inductie. Het is belangrijk dat niet enkel de bodem van de pan wordt verhit bij het wokken.
2. Wokken op inductie met of zonder anti-aanbaklaag
Kies je voor een inductie wokpan met een anti-aanbaklaag, dan kies je voor gemak. Een anti-aanbaklaag maakt het eenvoudig om snel wokgerechten te bereiden. Je zal minder snel eiwitrijke ingrediënten als vlees dichtschroeien, maar het grote gemak is dat de pan makkelijk kan worden schoongemaakt.
Teflon anti-aanbaklaag

Het aanbod wokpannen met een standaard teflon anti-aanbaklaag is ruim, net als bij een inductie koekenpan is het een populaire keuze. Veel consumenten kiezen voor teflon, gemak is tijdens het koken voor velen erg belangrijk. Onze keuze voor een goede inductie wokpan met een standaard anti-aanbaklaag is de Tefal Expertise Wokpan. Werkt dankzij de grote bodem goed op inductie en beschikt over de sterkste anti-aanbaklaag van Tefal.
Teflon is niet bestand tegen zeer hoge temperaturen boven de 250°C graden, al zal je deze temperaturen niet snel bereiken tijdens het wokken op inductie.
Keramische anti-aanbaklaag

Ook populair is de keramische anti-aanbaklaag. Deze natuurlijke laag beschikt over goede anti-kleef eigenschappen, bevat geen teflon en kan temperaturen tot 450°C graden aan. Qua kwaliteit zit hier per merk en serie pannen wel degelijk verschil in. GreenPan is momenteel een van de grootste fabrikanten voor keramische wokpannen en heeft een goede reputatie bij consumenten.
Voor een inductie wokpan met een keramische anti-aanbaklaag is de GreenPan Venice onze aanrader. Voor een wat goedkoper model met dezelfde sterke keramische laag is de GreenPan Venice onze keuze voor een inductie wok.
Zonder anti-aanbaklaag
Geen anti-aanbaklaag? Dan heb je de keuze uit rvs, ijzer en gietijzer als materiaal voor de wok. Bij een rvs wokpan zal je nooit een anti-aanbaklaag krijgen, je brandt deze pannen namelijk niet in. Je zal met een rvs wokpan ook op inductie goed rekening moeten houden dat er niks aanbrandt.
Een rvs wokpan gaat jarenlang mee, kan zeker tegen een stootje en heeft geen anti-aanbaklaag die kan gaan afbladderen.
Kies je voor een wok van ijzer of gietijzer, dan zal je de pan zelf moeten inbranden. Gelukkig zijn beide materialen geschikt om te werken met je inductie kookplaat. Met het inbranden creëer je meerdere lagen van olie, die zich met de ‘poriën’ van het ijzer verenigen.
Hierdoor ontstaat er een natuurlijke anti-aanbaklaag aan de binnenkant van de pan. Deze wordt na verloop van tijd enkel beter, maar in het begin is het zeker een extra tijdsinvestering.
Het grootste voordeel is dat bij beschadigingen van de natuurlijke laag, je deze zelf kan repareren. Het resultaat is een wokpan die met goed onderhoud decennia mee kan gaan.
Wokken op inductie
Er zijn vier verschillende manieren dat je kan wokken op inductie. Afhankelijk van het type inductie kookplaat in jouw keuken kan je kiezen voor verschillende soorten inductie wokpannen.
- Wokken op een normale, platte inductie kookplaat
- Speciale inductie wokring voor woks met ronde bodem
- Inductie kookplaat met speciale bolle wok kuil
- Inductie kookplaat met wokbrander, het beste van twee werelden
1. Standaard inductie kookplaat
Wokken op een standaard inductie kookplaat doe je met een inductie wokpan met een platte bodem en een brede diameter. Beschikt je keuken over een standaard inductie kookplaat, dan is het belangrijk om te kiezen voor een brede, platte bodem waarvan de bodem een magnetisch materiaal bevat. Alle wokpannen in de top 8 zijn geschikt voor gebruik op een inductie kookplaat.
2. Wokring voor inductie
Met een wokring is het mogelijk om een wok met ronde bodem te gebruiken op inductie. Het tweede voordeel van een wokring is dat je hierdoor een stap authentieker kan wokken op inductie. Ook heb je een een speciale wokring voor inductie nodig, net als een bijpassende wokpan.
Onze voorkeur gaat uit naar de AEG Fusion wok in combinatie met de op maat gemaakte wokring. Speciaal ontwikkeld voor gebruik op inductie, de bodem van de wokpan maakt namelijk nét geen contact met de kookplaat. Hierdoor kan je de wok soepel door de wokring laten glijden, zonder krassen op de glasplaat.
3. Inductie kookplaat met wokbrander
Het gemak van inductie én een gaspit die functioneert als wokbrander. Het beste van twee werelden. Traditioneel wokken werkt nou eenmaal het best met open vuur. Als je inductie kookplaat beschikt over een ingebouwde wokbrander, dan kan je kiezen voor een standaard wokpan met een ronde bodem. Bekijk hier ons algemeen advies voor de beste wokpannen.
Liever geen ingebouwde wokbrander? Koop een aparte wokbrander op gas die je kan inzetten voor traditionele wokgerechten.
4. Inductie kookplaat met een wok-kuil
Voor het beste resultaat kies je een inductie kookplaat met een speciale wokbrander, die verwerkt zit in de kookplaat met een gasbrander of via een speciale ‘inductie wok kuil’. De inductiekookplaat heeft een aparte, bol gevormde kuil waardoor je ideaal kan wokken op inductie.
Het grote voordeel is dat op deze manier ook op inductie de wok van bodem tot rand wordt verhit. Hoewel de resultaten van deze wok kuilen prima zijn, ligt de prijs voor de gemiddelde consument veel te hoog.
Daarnaast lever je vrijheid in die erg belangrijk is tijdens het wokken: het schudden en constant roeren van de ingrediënten. Ook zal je een specifiek formaat wokpan moeten hanteren om in het inductie kuiltje te passen.