Zo kies je een goede wokpan van gietijzer
- Gietijzer is geschikt voor elke warmtebron, ook inductie kookplaten
- Houdt rekening met het gewicht, een gietijzeren wokpan kan flink zwaar zijn
- Het formaat: 24 tot 26 cm voor 2 personen & 26 tot 30 cm voor 3-4 personen
- Een wok van gietijzer is geschikt voor inductie, kies wel voor een brede, platte bodem
- Geschikt voor gebruik i.c.m. een wokbrander die hoge temperaturen bereikt
De top 4 beste gietijzeren woks
Gekozen als beste keuze als je op zoek bent naar een goede prijs-kwaliteitverhouding. Doordat de wok met de platte onderkant een brede basis heeft, staat deze stevig op op elk type warmtebron, of dat nu op gas is, op een elektrische of inductie kookplaat, in een oven of buiten op de barbecue. Wij zijn erg enthousiast, net als vele consumenten. Het is van tevoren bij deze gietijzeren wok van groot belang om deze van tevoren in te branden.
Een mooie gietijzeren wok met een goede prijs-kwaliteitverhouding. Met een ruim diameter van 35 cm is het een geschikte keuze om voor 4 tot 6 personen tegelijkertijd te wokken. Gietijzer is geschikt om te wokken op inductie en de platte, ronde bodem van de wok zorgt dat deze ook de warmte goed geleidt naar de rest van de wok. Het gietijzer blijft lang warm, al zal je de wok op inductie even moeten laten opwarmen. Het is een vrij zware wok, je zal deze niet constant willen verplaatsen. Hoewel Surel aangeeft dat de wok in de vaatwasser kan, raden wij aan gietijzeren pannen met de hand af te wassen.
Het klassieke Aziatische ontwerp van de geëmailleerde gietijzeren wok is voorzien van een gladde, naadloos afgewerkte binnenkant en is ideaal voor roerbakken of ’t dichtschroeien van vlees. Dankzij de vlakke bodem is deze gietijzeren wok ook perfect om te wokken op inductie. De deksel van getemperd glas houdt vocht vast zodat er gestoomd wordt. Het zwarte, glanzende geëmailleerde oppervlak is speciaal ontwikkeld om op hogere temperaturen te kunnen wokken en ontwikkelt na verloop van tijd een natuurlijk patina dat praktisch als anti-aanbaklaag fungeert. De kleurige geëmailleerde buitenkant voorkomt vlekken en aangekoekte etensresten. Daarnaast is de Le Creuset dankzij de emaille laag makkelijk af te wassen met een spons en wat water.
Zijn de Le Creuset en de Surel wat te decadent, dan is de robuuste BBQ Toro gietijzeren wok een aanrader. Het is een erg grote wok van 35 cm, wat het met ruim 4 kilo een zware pan maakt. De naam verraadt het al, dit is onze voorkeur voor een wok op open vuur – perfect voor de barbecue. Het gietijzer maakt de wok ook geschikt voor inductie en andere kookplaten. Het gietijzer is vantevoren ingebrand, waardoor je direct kan wokken. Over verloop van tijd, met goed onderhoud, zal de natuurlijke anti-kleef laag vele malen beter worden. Over de afwerking van de pan zijn we wat minder tevreden, gebruik een hard sponsje om mogelijke scherpe randen af te ronden.
Gietijzeren wok kopen, waar moet je op letten?
Bij het kiezen van een nieuwe gietijzeren wokpan moet je op drie punten letten. Vraag jezelf af 1. op welke warmtebron(nen) ga je de wok gebruiken, 2. voor hoeveel mensen wil je tegelijkertijd wokken en 3. kies je voor geëmailleerd of puur gietijzer?
Gietijzeren wok inbranden
Een gietijzeren wok zonder emaille laag moet je zelf inbranden. Als de fabrikant aangeeft dit van tevoren te hebben gedaan, raden we aan dit proces toch nog eenmaal zelf te herhalen.
Door je gietijzeren wok in te branden, creëer je een patina: een beschermende laag aan de binnenkant van de wok. Telkens wanneer er met olie of vetten wordt gewokt, wordt het patina dikker en zwaarder en ontstaat een natuurlijke, anti-aanbaklaag.
Deze laag voorkomt roest en corrosie, met als grote plus dat deze anti-aanbaklaag op het gietijzer keer op keer beter zal gaan presteren.
Alternatieven voor een gietijzeren wokpan
Gietijzer toch wat teveel werk? Er zijn goede alternatieven, ook als je een wok zonder teflon anti-aanbaklaag zoekt. Zo is de wokpan van plaatstaal erg populair en is makkelijker in te branden dan gietijzer. Voor wie het inbranden wil overslaan is een keramische wokpan is tegenwoordig een logische keuze, maar ook deze anti-aanbaklaag slijt na verloop van tijd.
Roestvrijstaal of geanodiseerd aluminium (zoals de Le Creuset Forgees wok) zijn aan te raden als kwaliteit en levensduur een grote rol speelt bij de aankoop. Ook erg vriendelijk voor thuisgebruik, ook voor de hobbykok.
Bekijk hier ons overzicht van de beste wokpannen. Wokken op inductie, bekijk dan de top 7 beste inductie wokpannen.