Zo kies je een goede kaasdoos
- Kies voor een kaasdoos met één compartiment om kazen samen te bewaren
- Kies voor een model met meerdere lagen om kazen van elkaar te scheiden
- Kies voor een kaasdoos met een luchtdichte deksel voor optimale houdbaarheid
- Kies voor een model gemaakt van BPA-vrij plastic of gehard glas
Top 10 beste kaas bewaardozen
Waar let je op bij het kopen van een kaasdoos?
Bij het kiezen van een bewaardoos voor je kaas heb je meerdere keuzes te maken. Als eerste zal je moeten besluiten of je kiest voor één grote container voor alle kaas of een bewaardoos met meerdere compartimenten of lagen (ja, het is prima om kaas bij elkaar in een container te bewaren).
Kies je voor één bewaardoos of een model met meerdere lagen?
Een vraag die we vaak krijgen: “Is het prima om kazen bij elkaar te bewaren in dezelfde container?” Het korte antwoord is ja, het is mogelijk om kazen bij elkaar te bewaren in dezelfde container, mits ze goed zijn verpakt.
Maar houd er rekening mee dat sommige kazen, zoals blauwschimmelkaas, sterke geuren hebben die kunnen worden overgedragen op andere kazen. Ook kunnen sommige kazen, zoals zachte kazen, andere kazen “besmetten” met hun schimmels als ze te dicht bij elkaar worden bewaard. Dat gezegd hebben, je kan prima een blok Gouda en Parmezaan naast elkaar bewaren in dezelfde kaasdoos.
Kaasdoos met één compartiment
Een enkelvoudige container is een eenvoudige en efficiënte optie voor het bewaren van kaas, vooral als je meestal maar één type kaas tegelijk bewaart. Het voordeel van deze methode is de eenvoud en het feit dat je je geen zorgen hoeft te maken over de interactie tussen verschillende soorten kazen. Het nadeel is echter dat je, als je meerdere soorten kazen bewaart, te maken kunt krijgen met geur- en smaakoverdracht tussen de kazen.
Het is ook belangrijk om op te merken dat verschillende kazen verschillende bewaaromstandigheden nodig hebben. Een harde kaas zoals Gouda heeft bijvoorbeeld minder vocht nodig dan een zachte kaas zoals Brie. Als je meerdere soorten kaas in één container bewaart, moet je mogelijk compromissen sluiten op het gebied van vocht- en temperatuurregeling.
Kaasdoos met meerdere lagen
Kaasbewaardozen met meerdere lagen of compartimenten bieden meer flexibiliteit bij het bewaren van verschillende soorten kaas. Je kunt elke soort kaas apart houden, waardoor de overdracht van geuren en smaken wordt beperkt. Je kunt ook de opslagomstandigheden aanpassen aan de behoeften van elke kaas, wat vooral handig is als je een verscheidenheid aan kazen in huis hebt.
Het nadeel van deze methode is dat het meer ruimte in je koelkast kan innemen en dat het meer tijd kan kosten om elke sectie schoon te maken. Het kan ook duurder zijn om een kaasdoos met meerdere compartimenten aan te schaffen dan een eenvoudige enkelvoudige container.
Ventilatie en vochtregulatie bepalende factor voor de perfecte kaasdoos in de koelkast
Ook wanneer je kaas bewaard in de koelkast, moet kaas kunnen ademen. Wanneer kaas ademt, laat het gassen vrij die tijdens het rijpingsproces zijn ontstaan. Deze gassen kunnen een negatief effect hebben op de textuur, het aroma en de smaak van de kaas als ze niet kunnen ontsnappen. Daarom is een goede ventilatie bij een kaasdoos essentieel om je kaas in de koelkast te bewaren.
Een gebrek aan ventilatie kan ertoe leiden dat je kaas ‘zweterig’ wordt. Overmatige vochtigheid en de opbouw van gassen kan zelfs leiden tot de groei van ongewenste schimmels en bacteriën.
Aan de andere kant, te veel ventilatie kan je kaas uitdrogen, wat resulteert in een harde, korrelige textuur en een vermindering van de smaak. Oftewel, we zijn op zoek naar de gouden middenweg: niet te veel, niet te weinig, maar precies goed.
Vochtregulatie: Het Behouden van het Juiste Evenwicht
Naast ventilatie speelt vochtregulatie ook een cruciale rol in de versheid van je kaas. Kaas bevat zelf aanzienlijke hoeveelheden vocht en de juiste balans behouden kan nog best wel lastig zijn.
Vochtregulatie helpt om de optimale vochtigheidsgraad te bereiken, wat bijdraagt aan het behoud van de textuur en smaak van de kaas. Een te droge omgeving kan leiden tot uitdroging van de kaas, terwijl een te vochtige omgeving kan resulteren in een te snelle rijping of de groei van ongewenste schimmels. Vooral het laatste is iets wat je écht wilt voorkomen, daarom is het kopen van een kaasdoos voor vrijwel elk Nederlands huishouden een goede keuze.
Kaas bewaren in de koelkast
Van Gouda tot Brie, elke kaas heeft zijn eigen ideale omstandigheden voor opslag en rijping. Het is een ware symfonie van smaken, en wij zijn de dirigenten. Dus zonder verder oponthoud, hieronder een overzicht van de verschillende soorten kazen en hoe je deze het best in de koelkast kan bewaren, met of zonder kaasdoos.
Hoe bewaar je verschillende soorten kaas?
Zachte kazen: Deze kazen (zoals Brie, Camembert en Roquefort) hebben veel lucht nodig om te ademen en een hoge vochtigheidsgraad om te voorkomen dat ze uitdrogen. Bewaar ze in een apart compartiment in je kaasdoos om te voorkomen dat hun sterke geuren andere kazen beïnvloeden. Zorg ervoor dat je deze kazen regelmatig controleert, omdat hun rijpingsproces versnelt zodra ze zijn aangesneden.
Halfharde en harde kazen: Hier hebben we kazen zoals Gouda, Edam en Beemster. Deze kazen kunnen goed tegen een lagere luchtvochtigheid en hebben minder ventilatie nodig dan zachte kazen. Het is wel belangrijk om ze goed in te pakken (bij voorkeur in kaaspapier) om uitdroging te voorkomen.
Blauwschimmelkazen: Deze kazen, zoals Gorgonzola en Roquefort, hebben een sterk aroma en kunnen andere kazen beïnvloeden met hun schimmelculturen. Het is het beste om ze in een afzonderlijk compartiment of een aparte doos te bewaren om ‘kaasbesmetting’ te voorkomen.
Geitenkaas: Geitenkaas is vrij delicaat en heeft een gemiddelde tot hoge luchtvochtigheid nodig. Ze kunnen redelijk goed samen worden bewaard met andere zachte kazen, maar let op hun relatief korte houdbaarheid.
Witte korst kazen: Deze kazen, zoals Camembert en Brie, rijpen van de buitenkant naar binnen. Ze hebben ruimte nodig om te ademen en moeten zorgvuldig worden bewaard om te voorkomen dat ze te snel rijpen en ‘overrijp’ worden.
Welke kazen kun je samen bewaren?
Zachte kazen kunnen meestal goed samen worden bewaard, zolang ze genoeg ruimte hebben om te ademen. Harde kazen kunnen ook samen worden bewaard, maar vergeet niet dat ze goed ingepakt moeten zijn om uitdroging te voorkomen.
Het is het beste om sterke kazen, zoals blauwe kaas, apart te bewaren om te voorkomen dat hun smaken en schimmels andere kazen beïnvloeden.
Welke alternatieven zijn er voor een kaasdoos?
Toen ik als kaasboer werkte, adviseerde de kaasboer haar klanten altijd om hun kazen nooit in direct contact met plastic te bewaren en ze niet te strak in te pakken. Er zijn drie factoren die van belang zijn om kaas niet te strak in te pakken in plastic.
Ten eerste bevordert elke vorm van strakke verpakking de groei van bacteriën, ook van bacteriën die niet in de kaas thuishoren. Ten tweede verhindert een strakke verpakking de verspreiding van natuurlijke geuren, zoals ammoniak, die door inheemse bacteriën in de kaas worden geproduceerd. Tenslotte kan kaas, die voornamelijk uit olie en vet bestaat, smaken en chemicaliën uit het plastic absorberen, wat je absoluut niet wilt.