Zo kies je een goede lasagne schaal
- De Emile Henry lasagneschaal is onze keuze als de beste lasagne schaal
- Kies een wat rechthoekige en wat diepere lasagne schaal
- Keramiek, gietijzer en glas zijn uitermate geschikt als ovenschaal voor lasagne
- Aluminium met anti-aanbak voor extra gemak, zie de Tefal ovenschaal
- Glazen lasagneschalen geeft je extra zicht over de lagen van de lasagne
- Keramieke lasagne schalen kwamen het best uit de test
De top 5 beste ovenschalen voor lasagne
Emile Henry lasagne & ovenschaal
De ovenschalen van Emile Henry zijn erg populair. Bestand tegen hoge temperaturen en wisselingen, hierdoor perfect als lasagneschaal. Sinds 1850 produceert Emile Henry haar aardewerk producten in Frankrijk, waardoor de producten in Europa zeer betaalbaar zijn voor de hoge kwaliteit. Onze voorkeur voor lasagne dankzij het grote formaat, de diepere randen, goede warmteverdeling en de goede prijs-kwaliteitverhouding. Doet in vergelijking met de keramieke Le Creuset lasagne schaal niet onder qua bouwkwaliteit – wel voor een zachter prijsje.
Pyrex Essential Lasagneschaal
Een glazen ovenschaal is ook prima voor het maken van lasagne. Waarschijnlijk heb je er al 1 thuis, zo niet, dan is het een must-have voor in de keuken. Pyrex is een topmerk als het op glazen ovenschalen aankomt. Deze speciale lasagneschaal is wat dieper en geschikt voor een grote lasagne voor 5 tot 6 personen. Het borosilicaatglas kan zonder problemen overweg met thermische schommelingen van -40°C tot 300°C. Van de vriezer naar de oven is dus ook geen enkel probleem, iets wat de lasagneschalen van keramiek minder goed aankunnen. Ook glas scoort goed in de test voor lasagne en leent zich uitstekend voor een snelle schoonmaak, ook gewoon in de vaatwasser.
Le Creuset Signature ovenschaal
De gietijzeren, van binnen geëmailleerde, antiaanbaklaag maakt het gemakkelijk om de lasagne uit de pan te scheppen en biedt een onderhoudsvriendelijke afwerking die niet hoeft worden ingebrand. Onbewerkt gietijzer is uitstekend in het verdelen en vasthouden van warmte, perfect voor het maken van lasagne. Het nadeel is dat lasagne schaal vrij zwaar is, maar de handvatten zorgen dat de schaal eenvoudig uit de oven kan worden getild. Ben je erg tevreden met je gietijzeren braadpan? Dan is dit zeker een goede keuze.
Le Creuset Keramieke Ovenschaal
De aardewerk ovenschalen van Le Creuset zet je uiteraard voor meer in dan als ovenschaal voor lasagne. Toch is het ook voor dit gerecht juist deze schaal een favoriet bij consumenten. Le Creuset verkoopt dit model in meerdere formaten. Het model waar wij naar linken is het grootst én is wat dieper, precies wat je zoekt in een lasagneschaal. Het aardewerk is van hoge kwaliteit en je hebt de keuze uit het mooie kleurenpalet van Le Creuset. De lasagne wordt goed gegaard, zowel de korst als de binnenkant. De schaal is ideaal voor ovengerechten voor 5 á 6 personen.
Pyrex Signature Ovenschaal
Met de Pyrex Signature ovenschaal bereid je gemakkelijk verschillende ovenschotels voor ca. 5 personen. Het formaat en de diepte leent zich prima voor een lasagne of moussaka. De ovenschaal is hittebestendig en bestand tegen thermische schokken. Zo hoef je de lasagne niet eerst op kamertemperatuur laten komen voordat deze van de koelkast naar de oven gaat. De goedkopere prijs merk je niet in de resultaten van je gerechten, maar de makelij is van mindere kwaliteit dan bij Le Creuset en Emile Henry. Het is een populaire keuze bij consumenten en wordt over het algemeen goed beoordeeld.
Lasagneschaal kopen, waar moet je op letten?
De zoektocht naar een lasagneschaal kan soms moeilijk zijn. Er zijn veel schalen met verschillende afmetingen en materialen die worden gebruikt voor het maken van lasagne.
Het is mogelijk lasagne te maken in een schaal van elk formaat, maar bepaalde afmetingen lenen zich beter voor een evenredige garing en voor die mooie, knapperige randen. Voor een knapperige lasagne kies je een lasagneschaal met het formaat 23 x 33 x 7 cm.
De afmetingen zijn niet de enige belangrijke factor bij lasagne. Je moet ook rekening houden met de materiaalkeuze van de lasagneschaal. Kies voor glas of keramiek voor een gelijkmatige garing.
Een anti-aanbaklaag heb je niet nodig zolang je de pan goed invet en saus gebruikt op de onderste laag. Handig voor het maken van de bechamelsaus is een klein steelpannetje.
Wat is een geschikt formaat voor een lasagneschaal?
De beste maat voor een lasagneschaal is rechthoekig en is 23 x 33 x 7. Om traditionele Italiaanse lasagne met drie lagen te maken, moet de lasagneschaal beschikken over hogere randen. Vanaf 7 centimeter diep heeft onze voorkeur om te voorkomen dat de lasagne in de oven uit de schaal loopt.
Wat is de beste vorm voor een lasagneschaal?
Een rechthoekige ovenschaal is de beste keuze voor het bereiden van lasagne. Lasagnevellen zijn zelf rechthoekig, waardoor het kiezen van een rechthoekige lasagneschaal het maken van de verschillende lagen eenvoudiger maakt.
Welk materiaal ovenschaal voor lasagne?
Glas of keramiek is de beste keuze voor een lasagneschaal. Zowel glas als keramiek wordt niet zo snel warm als een metalen ovenschaal, maar zorgt wel voor een gelijkmatigere garing zonder hotspots. Metalen ovenschalen kunnen reageren met de aciditeit van ingrediënten zoals tomatensaus en hier een onwenselijke metaalsmaak aan toevoegen. Kies je toch voor metaal, dan is rvs een goede keuze omdat deze niet heftig reageert op een hogere aciditeit.