Zo kies je een goede sauteerpan
- Een goede sauteerpan gebruik je voor braiseren, dichtschroeien en bakken
- Zowel rvs, gehard aluminium of met een anti-aanbaklaag zijn goede keuzes
- Kies een model met deksel voor extra controle (vooral bij sauzen)
- Kies een model dat ook past in je oven: houdt rekening met een lang handvat
- Kies voor twee kleine handvatten i.p.v. een steel voor ideal gebruik in de oven
- Kies voor inductie een model met een ferromagnetische bodem (alle sauteerpannen uit de test zijn geschikt voor inductie)
Top 9 beste sauteerpannen
Waarom kiezen voor een sauteerpan?
Een sauteerpan is ideaal voor het reduceren van sauzen: de grote diameter helpt met de snelle verdamping van vloeistof in saus. Ook voor eenpansgerechten is het een populaire keuze, met name omdat veel sauteerpannen worden geleverd met een deksel. Tevens zijn de meeste modellen tegenwoordig geschikt voor de oven en de inductie kookplaat.
- Zeer geschikt voor eenpansgerechten waar de randen van een koekenpan niet hoog genoeg voor zijn en hierdoor ook geschikt voor gerechten met wat meer saus
- Grote diameter en hoge randen maken het ideaal voor het reduceren van sauzen, waar de randen van een koekenpan te laag zijn en een sauspan vooral geschikt is voor het warmhouden van saus
- Wordt vaak geleverd inclusief deksel – voorkom over reduceren van saus en kook o.a. extra snel groenten, aardappels en andere eenpansgerechten
- Veel vormen: beschikbaar met een lang handvat om meer te gebruiken als koekenpan of met twee kleine handvatten waardoor deze ook beter past in de oven
- Elke warmtebron: een goede sauteerpan gebruik je dus ook in de oven én op je nieuwe inductie kookplaat
Waar gebruik je een sauteerpan voor?
De sauteerpan is erg veelzijdig en je kan ze dan ook gebruiken om heel veel verschillende soorten recepten te bereiden. Hieronder waar je jouw sauteerpan voor kan gebruiken.
Gerechten met een rijke hoeveelheid saus
Een sauteerpan pan is ideaal voor het bereiden van eenpansgerechten. Zowel een grote hoeveelheid pastasaus, maar ook gerechten met veel vlees, vis en groenten. Curry’s en chili’s zijn ook goed te maken dankzij de hoge randen.
De rechte zijkanten van de sauteerpan voorkomen spetters en voorkomt dat ingrediënten uit de pan vallen. Deze hoge zijkanten zorgen ook voor extra beetje diepte dat een koekenpan net mist voor het maken van sauzen.
Dichtschroeien van grote stukken vlees
Sauteerpannen hebben een relatief groot bakoppervlak waardoor je meer dan genoeg ruimte hebt om grote stukken vlees dicht te schroeien. Een sauteerpan kan je dus prima gebruiken voor het dichtschroeien van een biefstuk of stukken kip. De rechte zijkanten helpen daarnaast om ook stukken vlees van elke kant dicht te schroeien.
Ideaal voor een eenpansgerecht waar je eerst de kippendijen of een stuk vlees bakt en daarna de groenten aan toevoegt. Toch heeft een koekenpan een betere vorm voor het dichtschroeien en sauteren van veel ingrediënten (zoals kipstukjes). Met de schuine zijkanten flip je ingrediënten eenvoudig en snel om zonder de hulp van keukengerei zoals een spatel.
Groenten, vis en vlees echt grillen doe je nog steeds het best in een grillpan (van plaatstaal of gietijzer is ideaal).
Sauteerpan voor in de oven
De meeste sauteerpannen kan je gebruiken in de oven. Dit hangt wel af van het materiaal van de pan, of deze beschikt over een anti-aanbaklaag en hoe hittebestendig de handvatten zijn.
Als het een ovenvaste pan betreft, dan kan je de oven gebruiken om gerechten nog af te braden in de oven, bijvoorbeeld onder de broiler. Een goede koekenpan is betreft het formaat voor de meeste ovens net te groot, mede dankzij de lange steel.
Reduceren van sauzen
Een sauteerpan heeft hoge, rechte randen en een ruime diameter. Hierdoor is het een goede keuze pan om sauzen en vocht te reduceren en concentreren. Een sauspan is vaak 16 cm en heeft hierdoor een te kleine diameter (i.c.m. de hoge randen) om snel vocht te koken. De sauteuse is ook een goede keuze.
Wat is een sauteerpan?
Een sauteerpan is lijkt op een combinatie van de koekenpan en sauspan. De sauteerpan wordt ook wel een hapjespan genoemd. Net als een koekenpan heeft de sauteerpan een grotere diameter, maar juist de hoge randen van een sauspan.
Heb je een deksel nodig voor een sauteerpan?
Een deksel is een goede toevoeging. Een sauteerpan wordt vaak geleverd met een deksel, die helpt ingrediënten sneller en gelijkmatiger te koken door het vasthouden van warmte en vocht. Aardappels en groenten in een sauteerpan met deksel worden veel sneller gaar dan in een koekenpan, omdat ze van alle kanten gaar worden door de hete lucht die erin opgesloten zit.
Bovendien kan de deksel ook helpen voorkomen dat sauzen overkoken of teveel worden gereduceerd. Als je bijvoorbeeld een tomatensaus bereid kan je op ieder moment beslissen dat de saus genoeg is ingekookt. Deksel op de sauteerpan en deze zal dankzij voorkomen dat er meer vocht verdampt en dat de saus niet verder reduceert.
Let wel op dat de deksel misschien niet even hittebestendig is als de pan en dus niet altijd geschikt voor de hoge temperatuur van een oven. Voor asperges is een aspergepan de beste keuze.
Kan een sauteerpan in de oven?
Afhankelijk van het materiaal, het handvat en de mogelijke aanwezigheid van een anti-aanbaklaag kan je een sauteerpan gebruiken in de oven. Voor optimaal gebruik in de oven kies je voor metalen (rvs) handvatten en vermijd je een anti-aanbaklaag. Met anti-aanbaklaag kunnen ze ovenvast zijn, maar niet elke anti-aanbaklaag is geschikt voor de hoge temperaturen van een oven.