Zo kies je een goede zesteur
- Kies een traditionele zesteur voor het schillen van langere citrus slierten
- Kies een Microplane zesteur voor het maken van fijngeraspte citroenrasp
- Kies voor een model met een stevige grip & comfortabel handvat
- Kies voor scherpe mesjes van roestvrij staal voor extra duurzaamheid
- Geen zesteur in huis & nu een oplossing nodig? Gebruik voorzichtig je dunschiller voor slierten of je meest fijne rasp als alternatief op een Microplane zesteur
Top 8 beste zesteurs
Alles wat je nodig hebt voor het schillen en raspen van je citroenen. De vlijmscherpe Microplane messen aan de bovenkant zijn perfect voor het maken van een kleine rasp. De twee ronde messen aan de onderkant van de Microplane Zesteur gebruik je voor het schillen van dunne slierten van de schil. Ook geschikt voor het raspen van kazen, gember, chocolade & alles wat je zeer fijn wilt krijgen. Onze keuze als je op zoekt bent naar een handbare Microplane om te gebruiken als zesteur.
De bestverkochte zesteur van Microplane, dit is een geweldige keuze die we regelmatig gebruiken voor het raspen van Parmezaanse kaas, citrusvruchten, kaneel, nootmuskaat en knoflook. Voor dagelijks gebruik is het dan ook verreweg de beste rasp die ik dagelijks gebruik en zal deze dan ook aan iedereen aanraden. Al met al is het verschil in kwaliteit tussen een Microplane en andere zesteurs vrij duidelijk, voor het extra fijn raspen blijft dit merk de beste keuze. De langwerpige vorm verleent zich perfect voor de meeste kooktaken. Hoewel wat prijziger dan menig andere rasp, blijft dit mijn favoriet en het geld zeker waard.
Toch wel een aanrader voor velen, want met deze vlijmscherpe dunschiller kan je ook citrusvruchten raspen in slierten met de ingebouwde zesteur. Minder geschikt voor citroenrasp, behalve als je de slierten nog even fijn snijd met je koksmes. Qua prijs-kwaliteit een goede keuze i.v.m. duurdere modellen van Microplane – al blijven dat de beste keuze als zesteur voor citroenrasp.
Hoewel de OXO vooral ideaal is als zesteur en het schillen van citrusvruchten in bredere plakken, kan je deze ook inzetten als normale dunschiller. Dit maakt het net als de Brabantia Tasty+ een goede keuze als een standaard dunschiller ook in je assortiment mist. MInder handig voor verse citroenrasp.
Deze specerijenrasp kan je ook supergoed gebruiken als zesteur. Net als bij citrusvruchten vereisen veel specerijen, zoals nootmuskaat, voor een zeer fijne graat. Hol van binnen en gebold van buiten, waardoor een groot gedeelte van de rasp wordt opgevangen. Een goede keuze die je voor alles kan inzetten dat je écht zeer fijn wilt raspen.
Prima keuze voor het raspen van slierten en dikkere plakken van je citrusvruchten. Dit maakt het een goede keuze als toevoeging aan je cocktail-set, om zo al je glazen prachtig te kunnen decoreren. Goedkoop in aanschaf en met wat extra moeite snijdt je de sliertjes fijn tot citroenrasp.
Simpel en effectief, dat is precies wat je krijgt met deze citrusschiller voor het raspen van slierten. De messen aan de bovenkant gebruik je voor het raspen van dunne slierten, en het scherpe oog aan de zijkant is ideaal voor het schrapen van dikkere plakken voor o.a. cocktails. Niet duur, maar wel effectief. Een goede keuze voor slierten, minder geschikt voor citroenrasp.
Niks meer, niks meer.. deze simpele zesteur gebruik je voor het raspen van langere slierten. Een groot voordeel is dat de Westmark niet diep schilt, waardoor je vrijwel nooit de witte laag mee raspt.
Waar let je op bij het kopen van een zesteur?
Bij het kopen van het juiste model zijn er enkele punten om op te letten. Met name het soort zesteur dat je kiest, een model voor het schillen in slierten of juist raspen in fijne stukjes, is bepalend in de keuze. Ook de grofheid van de gaten bij de rasp modellen is belangrijk, zo presteerden de gespecialiseerde Microplane zesteurs stukken beter dan standaard raspen voor kaas (vaak te grof voor citroenrasp).
Bij de standaard zesteurs voor het schillen in slierten kwamen de meeste modellen goed naar voren in de test, vooral een ergonomisch handvat maakte hier het verschil in de winnaar. Toch is een Microplane zesteur de echte winnaar uit de test.
In veel gevallen is het gebruik van een Microplane zesteur praktischer dan van een rasp. Waar een standaard rasp vaak vrij grof stukken eraf raspt, geeft de Microplane rasp je juist een zeer fijne rasp als resultaat. Dit maakt het ideaal voor citrusvruchten, maar ook voor bepaalde specerijen zoals nootmuskaat is de Microplane de perfecte oplossing.
Dit maakt de rasp modellen met zeer fijne graten dan ook vrij multifunctioneel in de keuken, je gebruikt deze als kaasrasp, chocolade, specerijen, citrusvruchten en vrijwel alles wat erg fijn moet worden geraspt.
De standaard zesteur voor sliertjes zal je minder vaak inzetten, de slierten kan je wel je decoratief gebruiken of verder fijn hakken tot citroenrasp met je koksmes. Wel is dit een goede keuze voor het decoreren van drankjes en gerechten, een leuke toevoeging in de keuken voor elke hobbykok en cocktail aficionado.
Standaard zesteur voor lange slierten
Het standaard model is geschikt voor het schillen van langere, dunne slierten van citroen en andere citrusvruchten. Het gekarteld mes aan de bovenkant zorgt dat je kleine sliertjes van de schil afschraapt. Zet tijdens het schillen niet teveel kracht, zo voorkom je dat je ook de bittere, binnenste laag van de schil meeschilt.
Microplane zesteur een fijne rasp
Een microplane zesteur kan je goed gebruiken voor het fijn raspen van de schil van citrusvruchten. In dit geval is het resultaat een geraspte schil en dus minder lange slierten dan bij een standaard variant. Veel recepten vragen om de geraspte schil van citrusvruchten, wat een microplane sowieso een van de meest waardevolle stukken keukengerei maakt.
Om de schil van citrusvruchten te raspen met een microplane, wrijf je de citroen in één richting in tegen de messen van de schiller.
Waarvoor gebruik je een zesteur?
Een zesteur is speciaal ontworpen voor het schillen van citrusvruchten in dunne slierten. Kies je voor een superfijne rasp, vaak een Microplane, dan gebruik je deze voor het maken van verse citroenrasp. Voor het koken is een Microplane rasp dan vaak ook de beste keuze, waar je met een standaard model enkel de rasp schilt in sliertjes – minder handig voor het gebruik in recepten, wel ideaal voor het decoreren van gerechten of voor cocktails.
Naast het raspen van citrusvruchten kan je een Microplane inzetten voor het raspen van een hoop ingrediënten. Maar ook de standaard zesteur is geschikt voor het schrapen en schillen van veel andere citrusvruchten, maar ook gember, chocolade en harde kazen.
- Gebruik de zesteur voor het extra fijn raspen van knoflook, wat zorgt voor een erg pittige knoflook smaak in je gerecht. Waar een hele knoflook een milde smaak toevoegt, is geraspte knoflook zeer sterk in smaak. Hoe meer de knoflook wordt afgebroken, des te sterker de smaak in je gerecht. Een stapje extra als de knoflookpers niet voldoende is..
- Een Microplane is erg handig voor het raspen van harde kazen zoals Parmigiano Reggiano om deze juist wat luchtiger te krijgen.
- Chocolade kan je zowel met het standaard model schrapen in kleine slierten of fijn raspen met een Microplane. Perfect voor het toevoegen aan je Italiaanse tiramisu (gebruik hiervoor een lasagne schaal of kleine ramekins!) of als topping op je chocolademousse.
Zo gebruik je een zesteur voor citroenrasp- en schillen
Bij het gebruiken van een zesteur, zowel een microplane als een citroenrasp, helpen de onderstaande stappen je om direct aan de slag te kunnen met raspen.
- Was en droog het fruit voordat je aan de slag gaat met de zesteur. Een stap die veel mensen overslaan, maar ook citrusvruchten als limoen en citroen was je eerst af onder de kraan met warm water. Wrijf de citroenen na het wassen goed droog om het schillen wat makkelijker te maken. Deze stap is voornamelijk belangrijk bij citroenen met een waslaagje, bij de meeste biologische onbewerkte citroenen is dit niet nodig.
- Raspen voordat je de citroen gaat snijden. Als je naast de citroen rasp ook het sap van de vrucht wilt gebruiken, rasp dan altijd voordat je deze in partjes snijdt. Zo voorkom je snijwonden aan je vingers, want een halve citroen is al een stuk lastiger raspen dan een hele.
- Ga niet te diep in de schil met het mes. Een goede zesteur net als een dunschiller voorkomt dat je de witte binnenkant van de schil mee raspt, maar als je teveel kracht zet dan zal je nog steeds te diep in de citrusvrucht schillen. Probeer rustig te raspen om zo enkel de huid van de citroen te raspen. Hetzelfde geldt voor o.a. limoenen en sinaasappels, al zal je altijd rekening moeten houden met het verschil in dikte per citrusvrucht. Gebruik altijd een snijplank als onderstel tijdens het raspen.
- Klaar met gebruik van de zesteur? Als je de citroenrasp of slierten van de citrusvrucht niet direct gaat gebruiken, dan kan je deze bewaren om later te gebruiken. Hieronder vertellen we je precies hoe je jouw citroenrasp én gebruikte citroenen bewaard.
Citroenrasp bewaren
Doe de geraspte citroenschil (of andere citrusvrucht) in een diepvrieszakje en leg in de vriezer voor later gebruik, makkelijker kan het eigenlijk niet. Hetzelfde geldt dus voor andere citrusvruchten zoals limoenen, sinaasappels en zelfs de schil van grapefruit.
Voordat je de geraspte schilletjes gaat gebruiken is het aangeraden om deze kort te laten ontdooien op het aanrecht. Ohja, vergeet de zesteur niet af te wassen.
Geraspte citroen bewaren
Na het raspen van de citroen met je zesteur zou het zonde zijn om de rest van de citroen weg te gooien. Als je overgebleven citroenresten niet direct gaat gebruiken, kan je deze het best bewaren in plasticfolie in de vriezer of koelkast.
De schil die je net met de zesteur hebt verwijderd voorkomt normaal gesproken dat de citroen voortijdig uitdroogt. Bewaar de geraspte citroen dus in een koele omgeving en wikkel deze strak in met plastic folie.