Zo kies je een goede steelpan
- Kies voor een rvs steelpan met meerlaagse (3-, 5- of 7-ply) of sandwich bodem
- Kies voor een steelpan met simpele metalen deksel voor de langste levensduur
- Kies voor een handvat die is vastgelast of zit gemonteerd met rivetten
- Kies voor een rvs of witte binnenkant voor beter zicht op de ingrediënten
- Een steelpan van roestvrijstaal is eenvoudig en snel te reinigen
- Steelpannen van rvs met meerlaagse- of sandwich bodems zijn geschikt voor inductie
Top 7 beste steelpannen
De beste koop als je een goede rvs steelpan met deksel zoekt. Qua prijs-kwaliteit is het zeker de beste koop. De pan beschikt over een sandwichbodem met aluminium schijf in het midden voor een betere warmtegeleiding, ook op inductie. Het handvat ligt prettig in de hand, beschikt over een maataanduiding en bovendien sluit de deksel de pan goed af.
Consumenten beoordelen de steelpan als goed en het is dan ook een van de best verkochte modellen. De grepen kunnen bij open vuur wel wat warm worden, houd hier rekening mee.
Beschikbaar in 10, 12 en 14 cm. Ideaal als je een écht kleine steelpan zoekt van goede kwaliteit. Het enige gemis is een dekseltje, maar die zal je bij het opwarmen van kleinere hoeveelheden niet snel missen. Perfecte steelpan voor o.a. sauzen, chocola, het opwarmen van melk of het snel koken van een paar eitjes. Met deksel te verkrijgen op Amazon.nl.
Een goede keuze voor een basis steelpan zonder deksel. De Purity serie van BK is dankzij de sandwichbodem geschikt voor inductie en alle andere warmtebronnen. Dankzij de 360 graden schenkrand mors je niet en de maataanduiding is altijd handig voor vloeistoffen.
De BK Purity steelpan is beschikbaar in 14 en 16 cm en wordt ook in consumenten als erg goed ervaren. Een goede steelpan, zeker betreft de prijs-kwaliteitverhouding. We raden aan om te kiezen voor de versie zonder zwarte laag aan de buitenzijde.
De Industry serie van Demeyere is een populaire keuze voor een hoogwaardige steelpan. Dankzij de 5-laagse bodem met aluminium kern en legeringen die tot de schenkrand doorlopen krijg je een ultieme warmteverdeling. Vloeistoffen worden hierdoor gelijkmatig verwarmd, wat er voor zorgt dat de zijkanten van de pan o.a. sauzen een stuk beter verhitten.
Een handige gietrand, Silvinox behandeling, een stevig en hygiënisch vastgelast handvat zorgen i.c.m. de meerlaagse bodem dat het de prijs zeker waard is – een die decennia mee kan gaan.
De Classic serie is ondanks de dikke 4mm meerlaagse sandwich bodem goedkoper dan de andere series van Demeyere. Niet doorlopend tot de rand, maar dat verwachten we niet in deze prijsklasse. Hierdoor is de Classic steelpan wel goed geprijsd en een populaire keuze voor startende hobby- en thuiskoks.
Zelf raad Demeyere deze pan aan voor het bereiden van basissauzen, het smelten voor boter of het bereiden van een bouillon. Stevige handgrepen die zijn vastgelast bestempelen de kwaliteit en de 360 graden schenkrand benadrukt het gebruik voor sauzen, soepen en koken van je pasta en rijst.
Een middenklasse steelpan met een stevige anti-aanbaklaag en wordt geleverd inclusief deksel. De Eva Solo biedt naast hoogwaardige materialen ook een mooi, modern ontwerp. Het houten handvat wordt niet heet en de mat afgewerkte zwarte buitenzijde is eenvoudig te reinigen met de hand. Ook geschikt als mini fondueset.
De anti-anti-aanbaklaag bestaat uit vier lagen om zo een langere levensduur te garanderen. Was de pan wel af met de handwas, zowel beter voor de anti-aanbaklaag en het houten handvat. Geschikt voor elke warmtebron; het enige gemis is de afwezigheid van een maataanduiding.
Koperen pannen zijn niet goedkoop, maar oh wat zijn het fijne pannen. DUCQ biedt een middenklasse steelpan van koper (inclusief rvs deksel) aan met een 3-laagse bodem die doorloopt tot de rand. De binnenkant is van mat rvs en de buitenkant is van het zeer goed geleidende koper. Hierdoor warmen de zijkanten snel op en wordt de gehele inhoud evenredig verwarmd.
Een handige maataanduiding, omgeslagen randen voor het schenken en een handvat dat met rivetten stevig vast zit en extra hygiënisch in omgang. Met goed onderhoud is dit een pan voor het leven, wat het voor hobbykoks die een koperen steelpan zoeken een populaire keuze maakt. Een mooi begin van je koperen pannenset.
Wat is een steelpan?
Je gebruikt een steelpan voor het koken van rijst en pasta tot uitgebreide sauzen, soepen en pudding. Smelt chocolade, kook een eitje of warm de melk op. Aangezien een steelpan ruim inzetbaar is, zal je deze ook vaak tevoorschijn halen.
Waar let je op bij het kopen van een steelpan?
Waar ga je de steelpan voor inzetten en hoe vaak ben je deze van plan te gebruiken. Is het koken van een eitje, pasta of rijst, een beetje melk opwarmen of het bereiden van simpele sauzen all you want? Dan is een basis model met een sandwichbodem een prima keuze, ook als je een steelpan voor inductie zoekt.
Een deksel is een goede toevoeging, al zal de prijs van de pan hierdoor hoger liggen. Een simpele metalen deksel zonder poespas gaat langer mee en is het meest eenvoudig in onderhoud. Het handvat van de deksel zit dan vastgelast of is stevig gemonteerd met rivetten. Glazen deksels geven extra zicht, maar een beslagen binnenkant is vaak de realiteit.
Kies voor een steelpan met maataanduiding, vooral handig als je wat preciezer aan het koken bent. Een schenktuit of 360 graden schenkrand is maakt het afgieten een stuk eenvoudiger, anders is een goed vergiet ook aan te raden.
Een steelpan met anti-aanbaklaag kan erg handig zijn, zeker bij de schoonmaak levert het je extra gemak op. Neem in acht dat een anti-aanbaklaag na verloop van tijd zal slijten, ook als je kiest voor een duurder model zoals de populaire Le Creuset Magnetik. Is anti-aanbak belangrijk, verwacht niet dat de pan tientallen jaren mee zal gaan zoals wel het geval is bij roestvrijstalen steelpannen.
De steelpan wordt vaak niet meegeleverd met een pannenset, wat het een belangrijke aparte aankoop maakt voor de meeste keukens.
Sandwichbodem of tot de rand (ook voor inductie)
De prestaties van een steelpan zijn voornamelijk af te meten aan de warmteverdeling en retentie. Een basis model verwarmt de bodem gelijkmatig d.m.v. een simpele sandwichbodem. Onze beste koop valt onder de basisklasse.
Bij een middenklasse model wordt de warmte ook gelijkmatig verdeeld, maar zal de dikkere sandwichbodem zorgen voor een snellere warmtegeleiding en retentie. De Classic steelpan van Demeyere is een goed voorbeeld van een middenklasse steelpan.
Topklasse zijn van hoge kwaliteit en beschikken over een meerlaagse bodem tot de rand, hierdoor warmen zowel de bodem als de zijkanten gelijkmatig op. Kies voor de Demeyere Industry voor een hoogwaardige steelpan die decennia mee zal gaan.
De topklasse vind je vooral terug in steelpannen die volledig zijn gevormd uit drie of meer lagen. De buitenste twee lagen zijn vaak bekleed met rvs en de binnenkant van aluminium of koper. Aluminium is een metaal dat zeer goed geleid en snel reageert op veranderingen in warmte.
Meerlaagse steelpan van 3-, 5 of 7-ply
Als je op zoek bent naar een gelijkmatige en snelle warmteverdeling, dan is een pan die volledig uit drie of meer lagen bestaat de beste keuze. Deze meerlaagse steelpannen, ook bekend als triply, 5- of 7-ply, bestaan vaak uit een aluminium of koperen kern en legering met een rvs behuizing. Een simpel voorbeeld om het voor te stellen: rvs-aluminium-rvs.
Demeyere is een bekend merk dat pannen maakt met 3-, 5- en 7-ply. Ook Le Creuset is in Nederland een goede aanbieder voor hoge kwaliteit steelpannen van aluminium bekleed rvs.
Steelpan voor sauzen
Zoek je een steelpan die je voornamelijk inzet voor delicate sauzen? Bekijk dan ons overzicht van de beste sauspannen, hier besteden we extra aandacht aan het bereiden van sauzen.
Warm je regelmatig melk op? Lekker in de ochtend bij de koffie, een melkpannetje is niet duur en multifunctioneel.
Waar koop ik een goede steelpan?
Online heb je ruim aanbod, waaronder Bol.com, Coolblue, Kookwinkel Oldenhof en fonQ. De Blokker, Hema en Action hebben hun eigen assortiment aan pannen. Ook het assortiment van IKEA pannen groeit en ze bieden steelpannen in verschillende prijsklassen aan. Niet alle steelpannen van elk merk zijn geschikt voor inductie.
Wat raden jullie aan voor een Tefal steelpan?
Oké, zoek je een model van Tefal, dan heb je minder keuze dan het grote assortiment aan bakpannen van het merk met de bekende rode ThermoSpot. Kies je voor Tefal, dan raden wij de Tefal Nordica steelpan aan. Gemaakt van rvs, een handige gietrand, maataanduiding en een deksel (met stroomranden). De binnenkant van de Nordica is echter niet bekleed met de welbekende anti-aanbaklaag van Tefal – kijk dan naar de Tefal Aroma steelpan.