• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
PannenPro.nl

PannenPro

De beste pannen vergelijken & kopen

  • Alle pannen
    • Braadpan
    • Braadslede
    • Grillpan
    • Hapjespan
    • Koekenpannen
    • Melkpannetje
    • Ovenpan
    • Paella pan
    • Pannenkoekenpan
    • Pannenset
    • Poffertjespan
    • Sauteerpan
    • Sauspan
    • Snelkookpan
    • Steelpan
    • Wokpan
  • Koekenpannen
    • Koekenpan inductie
    • Keramische koekenpan
    • Koekenpan zonder anti-aanbaklaag
    • Gietijzeren koekenpan
    • Kleine koekenpan
    • Koekenpannenset
    • Tefal koekenpan
    • Le Creuset koekenpan
    • Demeyere koekenpan
  • Wokpannen
    • Wokpan inductie
    • Stalen wokpan
    • Gietijzeren wok
    • Keramische wokpan
    • Wokpan met deksel
    • Wokbrander
  • Keukengerei
    • Deegroller
    • Fonduepan
    • Pepermolen
    • Pizzasteen
    • Keukenweegschaal
    • Knoflookpers
    • Kruidenmolen
    • Snijplank
    • Stoommandje
    • Vergiet
    • Vijzel
    • Vleesthermometer
  • Inductie
    • Inductie kookplaat
    • Inductie kookplaat met wokbrander
    • Grillplaat voor inductie
    • Koekenpan inductie
    • Wokpan inductie
  • Gietijzeren pannen
    • Braadpan
    • Dutch oven
    • Gietijzeren grillpan
    • Gietijzeren grillplaat
    • Gietijzeren koekenpan
    • Gietijzeren ovenschaal
    • Gietijzeren skillet
    • Gietijzeren wok
  • Merken
    • Demeyere koekenpan
    • Le Creuset koekenpan
    • Tefal koekenpan

Ramekins

Ramekins worden over het algemeen beschouwd als de ideale ovenschaal voor de Franse delicatesse crème brûlée. Ze kunnen natuurlijk voor meer dan enkel dat gebruikt worden - van het bereiden van een gerecht tot aan de presentatie, de ramekin is een zeer veelzijdige bakvorm. Met deze koopgids help ik je op weg waar je op let bij het kopen van een goede set ramekins.

Merijn 03/02/2023

Zo kies je een goede set ramekins

  • Kies het juiste formaat ramekin: standaard (180 – 200 ml) of kleiner (100 – 150 ml)
  • Kies een goed materiaal: aardewerk, porselein of ovenbestendig glas
  • Traditionele ramekins hebben een zijkant die enigszins schuin naar buiten staat
  • Kies qua vormgeving vooral wat je zelf mooi vind – er is genoeg variatie

Top 8 beste ramekins voor thuis

Set van 4
Berghoff Ramekin Set Laag 200 ml
Goede kwaliteit ramekins van zwart aardewerk (200 ml) Berghoff Ramekin Set (Zwart)
bol.com FonQ.nl

Set van 6
MALACASA Ramekins Wit Klassiek set van 6 of 12
Beste koop voor een set standaard ramekins (190 ml) MALACASA Ramekins Klassiek 6-delig
Amazon.nl

Set van 8
Ramekins Glas set van 8 stuks
Sterke set ramekins van ovenbestendig glas Duralex Ramekins Tempered Glass
bol.com Amazon.nl

Set van 4
Berghoff Ramekin Set 250ml grijs
Ramekins met lage rand & bredere diameter (250 ml) Berghoff Ramekin Set Low
bol.com FonQ.nl

Set van 4
Terracotta Aardewerk Ramekins Tapas
Mooie terracotta ramekins – perfect voor crème brûlée Cosy Trendy Terracotta Ramekins
bol.com Amazon.nl

Set van 6
Mason Cash Klassieke Ramekins Wit
Hogere kwaliteit ramekins Mason Clash Klassieke Ramekins
Amazon.nl

Set van 6
MALACASA Ramekins Oranje 200 ml
Kleurrijke set ramekins van aardewerk MALACASA Ramekins Color
Amazon.nl

Set van 6
Le Creuset Ramekins 100 ml 6 stuks
Kleine aardewerk ramekins (100 ml) Le Creuset Ramekins
FonQ.nl

Waar let je op bij het kopen van ramekins?

Bij het kopen van een set ramekins zijn er drie punten waar je extra op moet letten: het materiaal (oven bestendigheid), het formaat (diameter en hoogte) en de juiste vorm (oplopende randen).

 van PannenPro.nl
Advies van de expert: Kies voor een ramekin van ovenbestendig glas, keramiek of porselein. Een inhoud van 200 ml en een hoogte van 3-5 cm is ideaal. Traditioneel heeft een ramekin licht schuin oplopende randen.

Materiaal

Zowel glazen, keramieke en porseleinen ramekins zijn goede keuzes en geschikt voor de oven. Controleer bij glas altijd van tevoren of deze geschikt is tegen thermische schokken, b.v. een grote temperatuurschommeling van de vriezer naar de oven. Ramekin recepten vragen niet om een specifiek materiaal, maar omdat deze in de oven gaat moeten ze ovenvast zijn en bestand tegen de hoge temperatuur van een crème brûlée brander.

Formaat

Bij het kiezen van het juiste formaat is de hoogte het eerste waar je op let – een ramekin hoort wat lager te zijn (3 tot 4 cm). Qua inhoud zijn ramekins met 180 tot 200 ml voor de meeste desserts en kleine gerechten perfect. Voor écht kleine desserts kijk je naar 100 tot 150 ml.

Soorten ramekins

Glazen ramekins

Wanneer een gerecht gelijkmatig en op een constante temperatuur moet worden bereid, zijn glazen ramekins een goede keuze. Glas is een slechte geleider en heeft dus veel tijd nodig om op temperatuur te komen, maar wordt wel gelijkmatig warm. Onze keuze is gevallen op de Duralex glazen ramekins, het juiste formaat en oven- en vriezer bestendig.

Standaard is glas niet goed bestand tegen temperatuurschommelingen, daarom wordt een goede ovenschaal of setje ramekins steevast gemaakt van ovenbestendig glas als (merknamen) Pyrex of Duralex. Iets uit de vriezer in de oven zetten brengt een groot temperatuurverschil met zich mee, houdt hier altijd rekening mee.

Keramische & aardewerk ramekins

Keramische ramekins zijn er in kleurrijke varianten en zijn zeer geschikt dankzij de goede warmteopname. Ze zijn in vrijwel alle opzichten vergelijkbaar met de glazen variant. De keramieke ramekins zijn er in veel varianten en formaten; van klassiek tot wat meer robuuste, terracotta-achtige kleuren.

Porseleinen ramekins

De klassieke ramekin wordt vervaardigd van porselein. Ramekins zijn vrij herkenbaar dankzij de (vaak) witte, geribbelde buitenkant. Porselein is de niet-poreuze variant van keramiek en duurzamer dankzij de hogere baktemperatuur. Porselein is tevens geschikt voor de magnetron, oven, vaatwasmachine en vriezer.

Porselein is wat duurder dan keramiek, wat keramiek de populairdere keuze maakt – zeker bij de aanschaf van een grotere set. Een persoonlijke favoriet zijn de ramekins uit de Wildflower servies serie van Marjolein Bastin.

Wat is een ramekin?

Ramekins zijn ronde geglazuurde schaaltjes die worden gebruikt om individuele porties van gerechten zoals crème brûlée, pudding, soufflés, custards en andere desserts te bakken en mee te serveren. Ook zijn ramekins ideaal voor voor sauzen, dipsausjes en borrelhapjes. De klassieke ramekin heeft een geribbelde buitenkant en wordt gewoonlijk gemaakt van aardewerk of porselein.

Waar komt de naam ramekin vandaan?

De term is afgeleid van het Franse ‘ramequin’, een gerecht op basis van kaas of vlees dat in een kleine ronde vorm wordt gebakken. De Franse term stamt op haar beurt weer af op het oude Nederlandse woord ‘rammeken’ dat is afgeleid van het woord ‘ram’ en het Duitse woord ‘rahm’ dat crème betekent.

Kunnen ramekins in de oven?

Ja, alle goede ramekins zouden ovenbestendig moeten zijn als ze als onder de naam ‘ramekin’ worden verkocht worden. Ze kunnen gemaakt zijn van keramiek, glas of porselein. Dit zijn allemaal oven-, diepvries-, en vaatwasmachinebestendige materialen. Daarnaast zijn alle drie vrij eenvoudig in schoonmaak en multifunctioneel inzetbaar in de keuken – o.a. de airfryer.

Wat is het beste formaat voor ramekins?

De standaard inhoudsmaten voor ramekins zijn 100 ml, 150 ml en 180 tot 200 ml. Ik heb ervaren dat de meeste “standaard” ramekins 180 ml inhoud hebben, en de kleintjes circa 90 ml – maar dat is gemeten tot aan de rand. In de praktijk wil je overlopen en morsen voorkomen, waardoor je uit mag gaan dat je de ramekin maximaal 80-85% vult.

Wat kan ik gebruiken ter vervanging van ramekins?

Keramieken mokken zijn misschien wel de beste vervangers voor een ramekin, zolang de mok hittebestendig is en geschikt is voor de hoge temperatuur van de oven. Mini ovenschaaltjes of oude jampotjes zijn daarnaast ook goede opties. Ramekins zijn laag, hebben een kleinere diameter en zijn geschikt voor de oven – dat is de checklist.

Kunnen ramekins in de airfryer?

De meeste ramekins kan je gebruiken in de airfryer, zowel glas als keramiek. Afhankelijk van het formaat van de ramekins en de airfryer kan je o.a. 1 of meerdere souffles, brownies of zelfs een eitje bakken.

Kan ik een bevroren ramekin vanuit de vriezer in een hete oven plaatsen?

Dit hangt van het materiaal af waar de ramekins van zijn gemaakt. Niet elk materiaal kan de thermische schok, het verschil in temperatuur, aan zonder te breken of barsten. Keramiek en goede kwaliteit glaswerk zijn vaak bestand tegen thermische schokken. Het kan daarom geen kwaad om de ramekins 5-10 minuten uit de vriezer te laten voordat deze in de hete oven wordt geplaatst.

Primaire Sidebar

Beste keukengerei

Rasp met opvangbak voor het raspen van kaas, chocola, groenten en fruit

Rasp met opvangbak

16/03/2023

Kaasraspmolens en raspmolentjes

Kaasraspmolens

10/03/2023

Broodmessen met gekartelde randen voor het snijden van brood met dunne en dikke korsten

Broodmes

10/02/2023

Kaasdoeken voor het maken van kaas, sauzen, notenmelk en nog veel meer

Kaasdoek

06/01/2023

Broodzak

25/12/2022

Footer

Het kiezen van de juiste pannen is niet altijd even eenvoudig. PannenPro.nl helpt je met het kiezen van de beste pan voor in de keuken in de vorm van koopgidsen, vergelijkingen en top 10 lijsten.

Populaire koopgidsen

  • Beste pannenset
  • Beste koekenpan
  • Beste wokpan
  • Beste braadpan
  • Beste grillpan
  • Beste steelpan
Aanbevelingen zijn onafhankelijk gekozen door de redactie van PannenPro. Aankopen die u doet via onze links kunnen ons een commissie opleveren.

© 2023 pannenpro.nl