Zo kies je een goede set ramekins
- Kies het juiste formaat ramekin: standaard (180 – 200 ml) of kleiner (100 – 150 ml)
- Kies een goed materiaal: aardewerk, porselein of ovenbestendig glas
- Traditionele ramekins hebben een zijkant die enigszins schuin naar buiten staat
- Kies qua vormgeving vooral wat je zelf mooi vind – er is genoeg variatie
Top 8 beste ramekins voor thuis
Waar let je op bij het kopen van ramekins?
Bij het kopen van een set ramekins zijn er drie punten waar je extra op moet letten: het materiaal (oven bestendigheid), het formaat (diameter en hoogte) en de juiste vorm (oplopende randen).
Materiaal
Zowel glazen, keramieke en porseleinen ramekins zijn goede keuzes en geschikt voor de oven. Controleer bij glas altijd van tevoren of deze geschikt is tegen thermische schokken, b.v. een grote temperatuurschommeling van de vriezer naar de oven. Ramekin recepten vragen niet om een specifiek materiaal, maar omdat deze in de oven gaat moeten ze ovenvast zijn en bestand tegen de hoge temperatuur van een crème brûlée brander.
Formaat
Bij het kiezen van het juiste formaat is de hoogte het eerste waar je op let – een ramekin hoort wat lager te zijn (3 tot 4 cm). Qua inhoud zijn ramekins met 180 tot 200 ml voor de meeste desserts en kleine gerechten perfect. Voor écht kleine desserts kijk je naar 100 tot 150 ml.
Soorten ramekins
Glazen ramekins
Wanneer een gerecht gelijkmatig en op een constante temperatuur moet worden bereid, zijn glazen ramekins een goede keuze. Glas is een slechte geleider en heeft dus veel tijd nodig om op temperatuur te komen, maar wordt wel gelijkmatig warm. Onze keuze is gevallen op de Duralex glazen ramekins, het juiste formaat en oven- en vriezer bestendig.
Standaard is glas niet goed bestand tegen temperatuurschommelingen, daarom wordt een goede ovenschaal of setje ramekins steevast gemaakt van ovenbestendig glas als (merknamen) Pyrex of Duralex. Iets uit de vriezer in de oven zetten brengt een groot temperatuurverschil met zich mee, houdt hier altijd rekening mee.
Keramische & aardewerk ramekins
Keramische ramekins zijn er in kleurrijke varianten en zijn zeer geschikt dankzij de goede warmteopname. Ze zijn in vrijwel alle opzichten vergelijkbaar met de glazen variant. De keramieke ramekins zijn er in veel varianten en formaten; van klassiek tot wat meer robuuste, terracotta-achtige kleuren.
Porseleinen ramekins
De klassieke ramekin wordt vervaardigd van porselein. Ramekins zijn vrij herkenbaar dankzij de (vaak) witte, geribbelde buitenkant. Porselein is de niet-poreuze variant van keramiek en duurzamer dankzij de hogere baktemperatuur. Porselein is tevens geschikt voor de magnetron, oven, vaatwasmachine en vriezer.
Porselein is wat duurder dan keramiek, wat keramiek de populairdere keuze maakt – zeker bij de aanschaf van een grotere set. Een persoonlijke favoriet zijn de ramekins uit de Wildflower servies serie van Marjolein Bastin.
Wat is een ramekin?
Ramekins zijn ronde geglazuurde schaaltjes die worden gebruikt om individuele porties van gerechten zoals crème brûlée, pudding, soufflés, custards en andere desserts te bakken en mee te serveren. Ook zijn ramekins ideaal voor voor sauzen, dipsausjes en borrelhapjes. De klassieke ramekin heeft een geribbelde buitenkant en wordt gewoonlijk gemaakt van aardewerk of porselein.
Waar komt de naam ramekin vandaan?
De term is afgeleid van het Franse ‘ramequin’, een gerecht op basis van kaas of vlees dat in een kleine ronde vorm wordt gebakken. De Franse term stamt op haar beurt weer af op het oude Nederlandse woord ‘rammeken’ dat is afgeleid van het woord ‘ram’ en het Duitse woord ‘rahm’ dat crème betekent.
Kunnen ramekins in de oven?
Ja, alle goede ramekins zouden ovenbestendig moeten zijn als ze als onder de naam ‘ramekin’ worden verkocht worden. Ze kunnen gemaakt zijn van keramiek, glas of porselein. Dit zijn allemaal oven-, diepvries-, en vaatwasmachinebestendige materialen. Daarnaast zijn alle drie vrij eenvoudig in schoonmaak en multifunctioneel inzetbaar in de keuken – o.a. de airfryer.
Wat is het beste formaat voor ramekins?
De standaard inhoudsmaten voor ramekins zijn 100 ml, 150 ml en 180 tot 200 ml. Ik heb ervaren dat de meeste “standaard” ramekins 180 ml inhoud hebben, en de kleintjes circa 90 ml – maar dat is gemeten tot aan de rand. In de praktijk wil je overlopen en morsen voorkomen, waardoor je uit mag gaan dat je de ramekin maximaal 80-85% vult.
Wat kan ik gebruiken ter vervanging van ramekins?
Keramieken mokken zijn misschien wel de beste vervangers voor een ramekin, zolang de mok hittebestendig is en geschikt is voor de hoge temperatuur van de oven. Mini ovenschaaltjes of oude jampotjes zijn daarnaast ook goede opties. Ramekins zijn laag, hebben een kleinere diameter en zijn geschikt voor de oven – dat is de checklist.
Kunnen ramekins in de airfryer?
De meeste ramekins kan je gebruiken in de airfryer, zowel glas als keramiek. Afhankelijk van het formaat van de ramekins en de airfryer kan je o.a. 1 of meerdere souffles, brownies of zelfs een eitje bakken.
Kan ik een bevroren ramekin vanuit de vriezer in een hete oven plaatsen?
Dit hangt van het materiaal af waar de ramekins van zijn gemaakt. Niet elk materiaal kan de thermische schok, het verschil in temperatuur, aan zonder te breken of barsten. Keramiek en goede kwaliteit glaswerk zijn vaak bestand tegen thermische schokken. Het kan daarom geen kwaad om de ramekins 5-10 minuten uit de vriezer te laten voordat deze in de hete oven wordt geplaatst.