Zo kies je een goede soeppan
- Kies voor stevige, handvatten die comfortabel vasthouden (rond, plat of van kunststof)
- Kies een model met deksel van glas voor extra zicht of rvs voor extra duurzaamheid
- Kies voor een model met hogere rand om overkoken en spetters te voorkomen
- Gemiddeld is een soeppan 5 tot 7 L, 6 tot 8 L is groot en 9 tot 12 L is zeer groot
- Koken op inductie? Alle soeppannen uit de test zijn geschikt voor inductie
Top 8 beste soeppannen
Waar let je op bij het kopen van een soeppan?
Een soeppan vergt wat minder onderzoek bij het kopen dan menig andere pan. Voornamelijk het formaat, de inhoud, de deksel en het gebruikscomfort is belangrijk. Hieronder in het kort het advies van de expert, gevolgd door een uitgebreide uitleg per punt.
Zo moet een soeppan genoeg porties kunnen serveren voor het standaard avondeten, maar ook grotere groepen gasten serveren tijdens borrels en diners. Wel is het zo dat hoe groter de soeppan, hoe zwaarder deze zal zijn wanneer gevuld en hoe lastiger te hanteren.
Tijdens het afgieten en serveren moet de soeppan ook handbaar blijven, comfortabele en stevige handgrepen zijn hier dan ook extra belangrijk. Het afgieten moet vlekkeloos gebeuren, dus het liefst kies je een model met schenkrand of schenktuit. De deksel speelt ook een rol: glas geeft je extra zicht tijdens het koken, maar is door de kans op breken wel minder duurzaam dan rvs. Kies bij glas dan ook altijd voor gehard glas, zodat deze niet zomaar kan breken.
Soeppan geschikt voor inductie kookplaten
Als laatste toevoeging is het bij het koken op inductie altijd belangrijk dat er wordt gekozen voor een pan met een ferromagnetische bodem. Zo weet je zeker dat de pan straks ook daadwerkelijk werkt op je inductie kookplaat. Ook de diameter van de bodem zal je op moeten letten, deze mag niet groter zijn dan je grootste kookzone.
Hoe groot moet de soeppan zijn?
Hoewel de naam doet vermoeden dat de pan voornamelijk wordt ingezet voor het bereiden van soepen, is het grote formaat geschikt voor een grote selectie aan recepten. Wat je in de pan gaat koken en voor hoeveel personen is de bepalende factor voor het kiezen van het formaat. In het kort.
- Kies voor een klein model van 5 – 6 liter voor het serveren tot vier personen
- Kies voor een standaard maat van 6 – 9 liter voor het serveren vier tot vijf personen
- Kies voor een grote soeppan van 9 – 12 liter voor vijf personen of meer
Hoeveel porties wil je tegelijkertijd kunnen bereiden en hoeveel personen ga je serveren? Voor de meeste huishoudens tot 4 personen is een soeppan van 5 tot 6 liter het beste standaard formaat als de pan niet teveel ruimte mag innemen en vooral wordt gebruikt voor het avondeten.
Liever een te grote soeppan dan te klein
Ons advies is echter om te kiezen voor een grotere soeppan dan je aanvankelijk voor het dagelijkse koken nodig hebt. Wanneer je dan wel voor een aanzienlijke groep gasten moet koken, dan is het handig dat je toch die extra grote soeppan paraat hebt staan.
Het grote formaat brengt naast de extra ruimte die deze inneemt weinig nadelen met zich mee. Je betaalt wel wat meer, maar hebt zo wel altijd een pan voor grotere groepen eters. Daarnaast kook je net zo snel hetzelfde gerecht in een model van 6 als van 12 liter, dus daar zit het verschil niet in. Een grote soeppan is ook ideaal om te gebruiken met een stoommandje of stoominzet om deze in te zetten als stoompan.
Veilig én gebruiksvriendelijk: de handvatten en deksel zijn van groot belang bij de soeppan
Handvatten
Comfortabele, stevige handgrepen zijn niet alleen praktisch om te gebruiken, maar bieden vooral extra veiligheid als je bezig bent met heet en kokend water. Het laatste wat mag gebeuren is dat je tijdens het verplaatsen of afgieten je grip verliest met alle ongelukkige gevolgen van dien.
Bij een soeppan moeten de handvatten zowel met de blote hand als met ovenhandschoenen of pannenlappen makkelijk vast te pakken zijn. Er moet dus genoeg ruimte tussen het handvat en de pan zitten. Tijdens het afgieten moeten de handvatten het gevoel hebben dat je de pan onder controle hebt en dat deze ondanks het gewicht de overhand krijgt.
Handgrepen van rvs en silicoon (zoals bakeliet) zijn beide goede keuzes. Siliconen handgrepen geven extra grip, maar zullen na verloop van tijd verkleuren en slijten in de vaatwasser.
Een goede soeppan moet handgrepen hebben die gemakkelijk met de blote hand vast te pakken zijn, maar ook wanneer je deze met ovenhandschoenen of pannenlappen oppakt. Handgrepen die wat meer ruimte bieden voor je handen hadden tijdens de test onze voorkeur bij de meeste consumenten, maar ook de expert raadt dit aan.
Kies voor een deksel die de soeppan goed afsluit – rvs of gehard glas
Kies een soeppan met een goed sluitende deksel, zo verkort je de kooktijd en worden het vocht en de smaken beter vastgehouden. Zowel roestvrij staal als deksels van gehard glas zijn goede keuzes. Het voordeel van de glazen deksels is vooral het zicht dat je hebt tijdens het koken, maar dit blijft een persoonlijke keuze.
Vooral bij het afgieten is een deksel met afgietsysteem erg praktisch. Een schenktuit of 360 graden schenkrand helpt met het veilig afgieten van kokend water.
Er zijn ook deksels die net wat slimmer en extra veilig zijn. Zo heeft de deksel van de Woll Concept soeppan een slim ontwerp waardoor deze op 3 kookstanden te zetten is voor verschillende kook taken.
De WMF Function4 soeppan en de BK Q-linair heeft een deksel die kan worden vastgeklikt om zo veilig te kunnen afgieten met de deksel op de pan. Het materiaal van het deksel is uiteindelijk een persoonlijke keuze, en het kan zinvol zijn om een deksel van een andere pan te gebruiken afhankelijk van het recept.
De gemiddelde diameter van soeppannen varieert van 20 tot 28 cm, zodat je gemakkelijk verschillende deksels van andere pannen kan gebruiken. Een 4- of 5-delige kookpannenset bevat vaak een soeppan van 6 tot 9 liter, handig als direct een complete pannenset gaat kopen.
Waar gebruik je een soeppan voor?
De hoge, smalle zijden van een soeppan zorgen ervoor dat vloeistoffen langzaam verdampen dan in een standaard kookpan met lage randen. Dusdanig kunnen dit soort pannen het best gebruikt worden voor lange suddergerechten, bouillon en soepen, maar is ook ideaal voor het koken van je koolhydraten als pasta en aardappelen. Ook voor het stomen en blancheren van groenten leent een grote soeppan zich prefect, of als alternatief op de mosselpan – perfect voor extra veel porties.
Wat is het beste formaat soeppan?
Hoe groter de soeppan, hoe meer gasten je kan serveren. Kies een grote soeppan dan je nodig hebt voor de dagelijkse kook taken, zo heb je altijd een grote pan in huis wanneer er meer gasten op bezoek zijn. Vanaf 8 liter is een goed formaat, maar ook tot 12 liter is voor veel huishoudens een goede keuze. Gebruik je de pan enkel voor soepen en koolhydraten voor 4 tot 5 eters, dan is 5 tot 6 liter een goede keuze – niet te groot, maar wel genoeg ruimte om alle gasten te serveren. Voor grote hoeveelheden kan je deze gebruiken als pastapan.