• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
PannenPro.nl

PannenPro

De beste pannen vergelijken & kopen

  • Alle pannen
    • Braadpan
    • Braadslede
    • Grillpan
    • Hapjespan
    • Koekenpannen
    • Melkpannetje
    • Ovenpan
    • Paella pan
    • Pannenkoekenpan
    • Pannenset
    • Poffertjespan
    • Sauteerpan
    • Sauspan
    • Snelkookpan
    • Steelpan
    • Wokpan
  • Koekenpannen
    • Koekenpan inductie
    • Keramische koekenpan
    • Koekenpan zonder anti-aanbaklaag
    • Gietijzeren koekenpan
    • Kleine koekenpan
    • Koekenpannenset
    • Tefal koekenpan
    • Le Creuset koekenpan
    • Demeyere koekenpan
  • Wokpannen
    • Wokpan inductie
    • Stalen wokpan
    • Gietijzeren wok
    • Keramische wokpan
    • Wokpan met deksel
    • Wokbrander
  • Keukengerei
    • Deegroller
    • Fonduepan
    • Pepermolen
    • Pizzasteen
    • Keukenweegschaal
    • Knoflookpers
    • Kruidenmolen
    • Snijplank
    • Stoommandje
    • Vergiet
    • Vijzel
    • Vleesthermometer
  • Inductie
    • Inductie kookplaat
    • Inductie kookplaat met wokbrander
    • Grillplaat voor inductie
    • Koekenpan inductie
    • Wokpan inductie
  • Gietijzeren pannen
    • Braadpan
    • Dutch oven
    • Gietijzeren grillpan
    • Gietijzeren grillplaat
    • Gietijzeren koekenpan
    • Gietijzeren ovenschaal
    • Gietijzeren skillet
    • Gietijzeren wok
  • Merken
    • Demeyere koekenpan
    • Le Creuset koekenpan
    • Tefal koekenpan

Paella pan

Welke paellapan voor jou de juiste is, hangt af van het soort paella dat je gaat bereiden en het aantal mensen dat je gaat serveren. Bij het kopen van een paella pan let je op het formaat, het materiaal en of de pan wel- of niet beschikt over een anti-aanbaklaag. Een paellapan is breed en heeft een volkomen platte bodem met een schuin aflopende rand. Traditioneel gezien kies je voor ijzer of plaatstaal als je paella met een lekker krokante onderlaag (de socarrat) wil bereiden.

Mercedes 18/01/2023

Zo kies je een goede paella pan

  • Kies een paellapan van plaatstaal als beste materiaal voor traditionele paella
  • Kies voor een paella pan met een lagere rand
  • Kies voor een grotere pan met stevige en grote handgrepen
  • Rvs en geëmailleerd zijn ook geschikt als paella pan & eenvoudiger in gebruik
  • Kies het juiste formaat paella pan: bekijk de maattabel hieronder per persoon

Top 6 beste paella pannen

Garcima Valenciana Paella Pan
Beste koop paella pan Garcima Valenciana Paella
bol.com Amazon.nl FonQ.nl

Gekozen als onze favoriete paella pan. Zeer goede prijs-kwaliteitverhouding, niet duur in aanschaf en ideaal voor een heerlijke paella. Deze traditionele pannen komen uit Valencia en de Valenciana serie is dan ook de allerbekendste serie en wordt door veel Spanjaarden gebruikt. Deze plaatstalen pan heeft twee stevige grepen en een wijd uitlopende rand. Dankzij deze rand is het nog eenvoudiger om de ingrediënten te sauteren en door elkaar te roeren. Het ontbreken van de anti-aanbaklaag zorgt dat je een heerlijke socarrat kan bereiken, maar dat je na afloop wel de pan moet schoon schrobben – geen vaatwasser!

De Buyer Paella Pan van ijzer
Beste ijzeren paella pan De Buyer Mineral Paella Pan
bol.com Amazon.nl

Stevig en robuust, met dikke zijkanten en onderkant, goed van formaat en diep genoeg om te kunnen roeren in paellas en risotto’s zonder dat het eten over de zijkanten vliegt. De pan is gemaakt van ijzer, waardoor er geen anti-aanbaklaag opzit. Deze laag moet je zelf maken door de pan in te branden. Het resultaat is een natuurlijke anti-aanbaklaag waar je wel een knapperige paella schotel mee kan bereiden. Het voordeel voor ons als Nederlanders is dat deze Europese pannen niet duur zijn in vergelijking met de hoge kwaliteit en gebruikte materialen.

Cadac Paella Pan Skottelbraai BBQ
Beste paella pan voor de skottelbraai Cadac Paella Pan Skottelbraai
bol.com FonQ.nl

De Cadac Skottelbraai Paellapan is een lichtgewicht aluminium met een stevige Teflon anti-aanbaklaag. Hierdoor is de pan eenvoudig te gebruiken en schoon te maken. We kiezen voor de Cadac Paellapan voor de multifunctionaliteit, niet om de allerbeste paella te maken. De Cadac is ideaal voor op de skottelbraai, waar je naast paella ook risotto’s, pastagerechten, pannenkoeken en andere gerechten voor grotere groepen eters bereid.

Vaello la Valenciana Paella Pan
Professionele rvs paella pannen in elk formaat Vaello La Valenciana
bol.com Amazon.nl

Op zoek naar een specifiek formaat paella pan? Dan heb je geluk. Het Spaanse merk Vaello la Valenciana is online te koop en biedt 11 verschillende afmetingen aan. Het ruime aanbod begint bij kleine (26, 30, 34 cm) en eindigt bij grote (60, 65, 70 cm) paella pannen. In Nederland wat lastiger verkrijgbaar, maar het meer dan waard als op zoek bent naar een specifiek formaat. Te koop in Nederland via Amazon en Bol.

Vaello Valencia Emaille Paella pan
Onze keuze voor een geëmailleerde paella pan Vaello Valencia Paellapan
bol.com

Deze paella pan heeft een doorsnee van 46 cm. Daarmee is deze pan het meest geschikt voor paella’s voor 3 tot 4 personen. De pan is gemaakt van zogenaamd koudgewalst staal en afgewerkt met een zuurbestendige laag emaille. Deze afwerking zorgt ervoor dat de paella pan in de vaatwasser kan en na gebruik hoeft worden ingevet zoals bij plaatstaal. De emaille coating is GEEN anti-aanbaklaag. Voeg dus voldoende olie toe en laat ingrediënten niet aanbranden. Geschikt voor open vuur als gasfornuis, keramische- en elektrische kookplaten – niet geschikt voor inductie. Online te koop in verschillende formaten.

Cadac Skottelbraai met paella pan
Beste all-round paella pan voor de camping Cadad Skottelbraai + Paella Pan
FonQ.nl

Een skottelbraai met een paella pan is de perfecte combinatie voor outdoor cooking. Je maakt er uiteraard heerlijke paella gerechten mee, maar de afmetingen van de pan zijn ook ideaal voor o.a. rijst, aardappeltjes, groenten en uiteraard pannenkoeken.

Zowel de pan als de Cadac skottelbraai zijn van goede bouwkwaliteit.Dankzij de anti-aanbaklaag in de pan blijft er weinig plakken – ideaal voor de camping schoonmaak. Je zal met deze skottelbraai paella set niet de meest knapperige paella maken, maar dat is ook niet de insteek van de set.

Waar let je op bij het kopen van een paella pan?

Bij het kopen van een paella pan zijn het formaat en de vormgeving de belangrijkste punten om op te letten. Een goede paella pan biedt een aantal voordelen, zo herken je deze: de pan is is plat, rond in vorm, heeft zeer lage randen en is gemaakt van een metaal dat de warmte goed kan overdragen. Dit maakt dit type pan uitermate geschikt voor het bereiden van paella gerechten.

  • Een traditionele, authentieke paella pan is gemaakt van plaatstaal. Dit materiaal helpt met het bereiken van die heerlijk knapperige bodem rijst. Roestvrijstaal heeft onze tweede keuze en doet niet onder voor het namaken van traditionele gerechten. Een anti-aanbaklaag raden we af, met name omdat de onderste laag rijst niet knapperig wordt.
  • Het formaat paella pan dat je koopt hangt af van het aantal eters – voor wie wordt de pan voornamelijk gebruikt en ook niet onbelangrijk: wil je de pan ook gebruiken voor het serveren van paella aan grote groepen? 46 tot 50 cm is aangeraden voor de meeste consumenten, ruim genoeg voor 4 tot 6 personen.
  • Extra punten .. een echte paella pan heeft dus zeer lage randen, is volledig plat en is rond in vorm. Ohja, de handvatten zijn ook niet onbelangrijk, zeker als je kiest voor plaatstaal, een materiaal waarbij pannen die hiervan gemaakt flink zwaar zijn.

Naar ervaring is paella een vrij vergevingsgezind gerecht dat niet al te lastig te bereiden is. Gebruik je goede ingrediënten, dan kan er weinig mis gaan met de smaak van de paella.

De echte uitdaging is om de onderlaag van de paella goed te krokant krijgen. Deze basis wordt socarrat genoemd en bestaat uit een zeer dun laagje gekarameliseerde rijst. Dit bereik je het best met een pan van plaatstaal, zonder anti-aanbaklaag.

Mijn advies is om één van de paella pannen te kopen uit onze lijst waar we de verschillende modellen vergelijken. Dan zit je sowieso goed, het enige wat je dan zelf nog hoeft te bepalen is het formaat.

Wat is het beste formaat voor een paella pan?

Fabrikanten geven met de term ‘raciones‘ vaak het aantal porties aan. Een racione is in de realiteit vaak wat te weinig. De tabel weergeeft welke maat paella pan het meest geschikt is voor jou.

Paellapannen zijn groter dan een gemiddelde pan, omdat je een zo dun mogelijke laag rijst wilt koken. Het resultaat is dat er minder druk ontstaat in de rijst, waardoor de rijst evenredig gaar wordt.

Formaat paella panAantal personen
36 cm2 personen
40 cm3 personen
46 cm4 personen
50 cm6 personen
55 cm8 personen
60 cm10 personen

Wat is het beste materiaal voor een paella pan?

Ons advies is om een paella pan van plaatstaal te kopen, waar roestvrijstaal ook een prima optie is maar we je afraden om te kiezen voor een model met een anti-aanbaklaag.

  • Plaatstaal: hoge warmtegeleiding en de juiste warmte retentie – wij raden plaatstaal aan
  • Roestvrijstaal: makkelijker in onderhoud, maar minder geschikt voor grote groepen
  • Met anti-aanbaklaag: voor een goede paella laat je een anti-aanbaklaag achterwege

Plaatstalen paella pan – de klassieker

Plaatstaal is het gebruikelijke materiaal voor paellapannen in Spanje. Het heeft de hoogste thermische geleidbaarheid van de drie, waardoor plaatstaal snel en gelijkmatig opwarmt. De meeste modellen zijn gemaakt van plaatstaal, onze voorkeur gaat hier ook naar uit.

De traditionele paella pannen moeten net als een gietijzeren braadpan alvorens het eerste gebruikt te worden ingebrand. Ook na het gebruik vereist de een plaatstalen pan wat extra onderhoud met olie om roestvorming te voorkomen.

Roestvrijstaal – voor extra gebruiksgemak

Roestvrijstalen paellapannen zijn populair omdat ze roestbestendig zijn, en omdat de pan niet hoeft worden ingebrand. Bovendien zijn ze makkelijk te te reinigen, ook in de vaatwasser.

Hoogwaardige rvs paellapannen zijn gemaakt van 18/10 of 18/8 roestvrij staal. De glanzende afwerking hiervan maakt rvs ook erg mooi om op tafel te presenteren als hapjesschaal.

De warmtegeleiding van een roestvrijstalen pan is slechts 1/3 van die van een paella pan van plaatstaal. Paella bereiden in een rvs pan betekent dus dat je meer gelijkmatige warmte nodig hebt aan de onderkant van de pan. Hierdoor is rvs minder geschikt voor grote pannen die geschikt zijn voor 6+ personen, dit vereist wat extra draaien van de pan tijdens de bereiding.

Paella maken zonder paella pan

De paella pan is speciaal gemaakt voor paella. Je kan ook kiezen voor een koekenpan zonder anti-aanbaklaag of voor een gietijzeren koekenpan of skillet.

Het nadeel van gietijzer zijn de hotspots in de bodem en dat gietijzer eigenlijk een te hoge warmte retentie heeft. Een Spanjaard zal je waarschijnlijk vertellen dat een pan van rvs of plaatstaal een betere keuze is, maar gietijzer werkt zeker! Om veel gasten te serveren is een elektrische hapjespan een populaire keuze, maar je zal er geen krokante socarrat mee bereiden.

  • Lees meer: Zeevruchten en vis stomen: alles dat je moet weten

Wat is socarrat in een paella pan?

Bij paella is de socarrat het gekarameliseerde of geroosterde laagje rijst in de bodem van de pan. Een belangrijk onderdeel van de smaaksensatie van een goede paella schotel, lekker knapperig én zoals het ook traditioneel hoort.

Deze socarrat kan het best worden bereikt met een plaatstalen, platte paella pan met een relatief dikke bodem. Het karamelliseren vereist een behoorlijke hoeveelheid warmte die consistent moet worden doorgegeven aan de laag rijst. Ohja, we raden een paella pan ook aan als goed keuze voor een risotto pan.

Dit vereist een goede warmte-retentie in de bodem van de pan: de warmte mag niet te snel wegvloeien, maar ook niet te lang in het materiaal blijven.

Het liefst vermijd je een anti-aanbaklaag bij het bereiden van paella. In een pan die beschikt over een anti-aanbaklaag is de socarrat erg lastig te bereiden, de onderkant wordt dan gewoon niet knapperig genoeg. Geemailleerde en rvs modellen zijn echter ook goede keuzes.

Vijzel en stamper

Vijzel: 8x de beste vijzel van graniet & marmer uit de test

Lees artikel

Over Mercedes

Primaire Sidebar

Top 10 beste pannenset

Populaire pannen

  • Slacentrifuge
  • Maatbekers
  • KitchenAid pannen
  • Olijfolie fles
  • Siliconen spatel

Top 6 must-have pannen

  • 1. Beste pannenset
  • 2. Beste koekenpan
  • 3. Beste wokpan
  • 4. Beste braadpan
  • 5. Beste grillpan
  • 6. Beste steelpan

Footer

Het kiezen van de juiste pannen is niet altijd even eenvoudig. PannenPro.nl helpt je met het kiezen van de beste pan voor in de keuken in de vorm van koopgidsen, vergelijkingen en top 10 lijsten.

Populaire koopgidsen

  • Beste pannenset
  • Beste koekenpan
  • Beste wokpan
  • Beste braadpan
  • Beste grillpan
  • Beste steelpan
Aanbevelingen zijn onafhankelijk gekozen door de redactie van PannenPro. Aankopen die u doet via onze links kunnen ons een commissie opleveren.

© 2025 pannenpro.nl