Zo kies je een goede paella pan
- Kies een paellapan van plaatstaal als beste materiaal voor traditionele paella
- Kies voor een paella pan met een lagere rand
- Kies voor een grotere pan met stevige en grote handgrepen
- Rvs en geëmailleerd zijn ook geschikt als paella pan & eenvoudiger in gebruik
- Kies het juiste formaat paella pan: bekijk de maattabel hieronder per persoon
Top 6 beste paella pannen
Gekozen als onze favoriete paella pan. Zeer goede prijs-kwaliteitverhouding, niet duur in aanschaf en ideaal voor een heerlijke paella. Deze traditionele pannen komen uit Valencia en de Valenciana serie is dan ook de allerbekendste serie en wordt door veel Spanjaarden gebruikt. Deze plaatstalen pan heeft twee stevige grepen en een wijd uitlopende rand. Dankzij deze rand is het nog eenvoudiger om de ingrediënten te sauteren en door elkaar te roeren. Het ontbreken van de anti-aanbaklaag zorgt dat je een heerlijke socarrat kan bereiken, maar dat je na afloop wel de pan moet schoon schrobben – geen vaatwasser!
Stevig en robuust, met dikke zijkanten en onderkant, goed van formaat en diep genoeg om te kunnen roeren in paellas en risotto’s zonder dat het eten over de zijkanten vliegt. De pan is gemaakt van ijzer, waardoor er geen anti-aanbaklaag opzit. Deze laag moet je zelf maken door de pan in te branden. Het resultaat is een natuurlijke anti-aanbaklaag waar je wel een knapperige paella schotel mee kan bereiden. Het voordeel voor ons als Nederlanders is dat deze Europese pannen niet duur zijn in vergelijking met de hoge kwaliteit en gebruikte materialen.
De Cadac Skottelbraai Paellapan is een lichtgewicht aluminium met een stevige Teflon anti-aanbaklaag. Hierdoor is de pan eenvoudig te gebruiken en schoon te maken. We kiezen voor de Cadac Paellapan voor de multifunctionaliteit, niet om de allerbeste paella te maken. De Cadac is ideaal voor op de skottelbraai, waar je naast paella ook risotto’s, pastagerechten, pannenkoeken en andere gerechten voor grotere groepen eters bereid.
Op zoek naar een specifiek formaat paella pan? Dan heb je geluk. Het Spaanse merk Vaello la Valenciana is online te koop en biedt 11 verschillende afmetingen aan. Het ruime aanbod begint bij kleine (26, 30, 34 cm) en eindigt bij grote (60, 65, 70 cm) paella pannen. In Nederland wat lastiger verkrijgbaar, maar het meer dan waard als op zoek bent naar een specifiek formaat. Te koop in Nederland via Amazon en Bol.
Deze paella pan heeft een doorsnee van 46 cm. Daarmee is deze pan het meest geschikt voor paella’s voor 3 tot 4 personen. De pan is gemaakt van zogenaamd koudgewalst staal en afgewerkt met een zuurbestendige laag emaille. Deze afwerking zorgt ervoor dat de paella pan in de vaatwasser kan en na gebruik hoeft worden ingevet zoals bij plaatstaal. De emaille coating is GEEN anti-aanbaklaag. Voeg dus voldoende olie toe en laat ingrediënten niet aanbranden. Geschikt voor open vuur als gasfornuis, keramische- en elektrische kookplaten – niet geschikt voor inductie. Online te koop in verschillende formaten.
Een skottelbraai met een paella pan is de perfecte combinatie voor outdoor cooking. Je maakt er uiteraard heerlijke paella gerechten mee, maar de afmetingen van de pan zijn ook ideaal voor o.a. rijst, aardappeltjes, groenten en uiteraard pannenkoeken.
Zowel de pan als de Cadac skottelbraai zijn van goede bouwkwaliteit.Dankzij de anti-aanbaklaag in de pan blijft er weinig plakken – ideaal voor de camping schoonmaak. Je zal met deze skottelbraai paella set niet de meest knapperige paella maken, maar dat is ook niet de insteek van de set.
Waar let je op bij het kopen van een paella pan?
Bij het kopen van een paella pan zijn het formaat en de vormgeving de belangrijkste punten om op te letten. Een goede paella pan biedt een aantal voordelen, zo herken je deze: de pan is is plat, rond in vorm, heeft zeer lage randen en is gemaakt van een metaal dat de warmte goed kan overdragen. Dit maakt dit type pan uitermate geschikt voor het bereiden van paella gerechten.
- Een traditionele, authentieke paella pan is gemaakt van plaatstaal. Dit materiaal helpt met het bereiken van die heerlijk knapperige bodem rijst. Roestvrijstaal heeft onze tweede keuze en doet niet onder voor het namaken van traditionele gerechten. Een anti-aanbaklaag raden we af, met name omdat de onderste laag rijst niet knapperig wordt.
- Het formaat paella pan dat je koopt hangt af van het aantal eters – voor wie wordt de pan voornamelijk gebruikt en ook niet onbelangrijk: wil je de pan ook gebruiken voor het serveren van paella aan grote groepen? 46 tot 50 cm is aangeraden voor de meeste consumenten, ruim genoeg voor 4 tot 6 personen.
- Extra punten .. een echte paella pan heeft dus zeer lage randen, is volledig plat en is rond in vorm. Ohja, de handvatten zijn ook niet onbelangrijk, zeker als je kiest voor plaatstaal, een materiaal waarbij pannen die hiervan gemaakt flink zwaar zijn.
Naar ervaring is paella een vrij vergevingsgezind gerecht dat niet al te lastig te bereiden is. Gebruik je goede ingrediënten, dan kan er weinig mis gaan met de smaak van de paella.
De echte uitdaging is om de onderlaag van de paella goed te krokant krijgen. Deze basis wordt socarrat genoemd en bestaat uit een zeer dun laagje gekarameliseerde rijst. Dit bereik je het best met een pan van plaatstaal, zonder anti-aanbaklaag.
Mijn advies is om één van de paella pannen te kopen uit onze lijst waar we de verschillende modellen vergelijken. Dan zit je sowieso goed, het enige wat je dan zelf nog hoeft te bepalen is het formaat.
Wat is het beste formaat voor een paella pan?
Fabrikanten geven met de term ‘raciones‘ vaak het aantal porties aan. Een racione is in de realiteit vaak wat te weinig. De tabel weergeeft welke maat paella pan het meest geschikt is voor jou.
Paellapannen zijn groter dan een gemiddelde pan, omdat je een zo dun mogelijke laag rijst wilt koken. Het resultaat is dat er minder druk ontstaat in de rijst, waardoor de rijst evenredig gaar wordt.
Formaat paella pan | Aantal personen |
---|---|
36 cm | 2 personen |
40 cm | 3 personen |
46 cm | 4 personen |
50 cm | 6 personen |
55 cm | 8 personen |
60 cm | 10 personen |
Wat is het beste materiaal voor een paella pan?
Ons advies is om een paella pan van plaatstaal te kopen, waar roestvrijstaal ook een prima optie is maar we je afraden om te kiezen voor een model met een anti-aanbaklaag.
- Plaatstaal: hoge warmtegeleiding en de juiste warmte retentie – wij raden plaatstaal aan
- Roestvrijstaal: makkelijker in onderhoud, maar minder geschikt voor grote groepen
- Met anti-aanbaklaag: voor een goede paella laat je een anti-aanbaklaag achterwege
Plaatstalen paella pan – de klassieker
Plaatstaal is het gebruikelijke materiaal voor paellapannen in Spanje. Het heeft de hoogste thermische geleidbaarheid van de drie, waardoor plaatstaal snel en gelijkmatig opwarmt. De meeste modellen zijn gemaakt van plaatstaal, onze voorkeur gaat hier ook naar uit.
De traditionele paella pannen moeten net als een gietijzeren braadpan alvorens het eerste gebruikt te worden ingebrand. Ook na het gebruik vereist de een plaatstalen pan wat extra onderhoud met olie om roestvorming te voorkomen.
Roestvrijstaal – voor extra gebruiksgemak
Roestvrijstalen paellapannen zijn populair omdat ze roestbestendig zijn, en omdat de pan niet hoeft worden ingebrand. Bovendien zijn ze makkelijk te te reinigen, ook in de vaatwasser.
Hoogwaardige rvs paellapannen zijn gemaakt van 18/10 of 18/8 roestvrij staal. De glanzende afwerking hiervan maakt rvs ook erg mooi om op tafel te presenteren als hapjesschaal.
De warmtegeleiding van een roestvrijstalen pan is slechts 1/3 van die van een paella pan van plaatstaal. Paella bereiden in een rvs pan betekent dus dat je meer gelijkmatige warmte nodig hebt aan de onderkant van de pan. Hierdoor is rvs minder geschikt voor grote pannen die geschikt zijn voor 6+ personen, dit vereist wat extra draaien van de pan tijdens de bereiding.
Paella maken zonder paella pan
De paella pan is speciaal gemaakt voor paella. Je kan ook kiezen voor een koekenpan zonder anti-aanbaklaag of voor een gietijzeren koekenpan of skillet.
Het nadeel van gietijzer zijn de hotspots in de bodem en dat gietijzer eigenlijk een te hoge warmte retentie heeft. Een Spanjaard zal je waarschijnlijk vertellen dat een pan van rvs of plaatstaal een betere keuze is, maar gietijzer werkt zeker! Om veel gasten te serveren is een elektrische hapjespan een populaire keuze, maar je zal er geen krokante socarrat mee bereiden.
Wat is socarrat in een paella pan?
Bij paella is de socarrat het gekarameliseerde of geroosterde laagje rijst in de bodem van de pan. Een belangrijk onderdeel van de smaaksensatie van een goede paella schotel, lekker knapperig én zoals het ook traditioneel hoort.
Deze socarrat kan het best worden bereikt met een plaatstalen, platte paella pan met een relatief dikke bodem. Het karamelliseren vereist een behoorlijke hoeveelheid warmte die consistent moet worden doorgegeven aan de laag rijst. Ohja, we raden een paella pan ook aan als goed keuze voor een risotto pan.
Dit vereist een goede warmte-retentie in de bodem van de pan: de warmte mag niet te snel wegvloeien, maar ook niet te lang in het materiaal blijven.
Het liefst vermijd je een anti-aanbaklaag bij het bereiden van paella. In een pan die beschikt over een anti-aanbaklaag is de socarrat erg lastig te bereiden, de onderkant wordt dan gewoon niet knapperig genoeg. Geemailleerde en rvs modellen zijn echter ook goede keuzes.