Zo kies je een goede paella pan
- Kies voor plaatstaal als beste materiaal om traditioneel paella te bereiden
- Kies voor een paella pan met een lagere rand en stevige handgrepen
- Rvs en geëmailleerd zijn ook geschikt voor paella & eenvoudiger in gebruik
- Kies het juiste formaat paella pan: bekijk de maattabel hieronder per persoon
Top 6 beste paella pannen
Gekozen als onze favoriete paella pan. Zeer goede prijs-kwaliteitverhouding, niet duur in aanschaf en ideaal voor een heerlijke paella. Deze originele paella pannen komen uit Valencia en de Valenciana serie is dan ook de allerbekendste serie en wordt door veel Spanjaarden gebruikt. Deze plaatstalen paella pan heeft twee stevige grepen en een wijd uitlopende rand. Dankzij deze rand is het nog eenvoudiger om de ingrediënten te sauteren en door elkaar te roeren. Het ontbreken van de anti-aanbaklaag zorgt dat je een heerlijke socarrat kan bereiken, maar dat je na afloop wel de pan moet schoon schrobben – geen vaatwasser!
Stevig en robuust, met dikke zijkanten en onderkant, goed van formaat en diep genoeg om te kunnen roeren in paellas en risotto’s zonder dat het eten over de zijkanten vliegt. De pan is gemaakt van ijzer, waardoor er geen anti-aanbaklaag opzit. Deze laag moet je zelf maken door de pan in te branden. Het resultaat is een natuurlijke anti-aanbaklaag waar je wel een knapperige paella schotel mee kan bereiden. Het voordeel voor ons als Nederlanders is dat deze Europese pannen niet duur zijn in vergelijking met de hoge kwaliteit en gebruikte materialen.
De Cadac Skottelbraai Paellapan is een lichtgewicht aluminium met een stevige Teflon anti-aanbaklaag. Hierdoor is de pan eenvoudig te gebruiken en schoon te maken. We kiezen voor de Cadac Paellapan voor de multifunctionaliteit, niet om de allerbeste paella te maken. De Cadac is ideaal voor op de skottelbraai, waar je naast paella ook risotto’s, pastagerechten, pannenkoeken en andere gerechten voor grotere groepen eters bereid.
Op zoek naar een specifiek formaat paella pan? Dan heb je geluk. Het Spaanse merk Vaello la Valenciana is online te koop en biedt 11 verschillende afmetingen aan. Het ruime aanbod begint bij kleine (26, 30, 34 cm) en eindigt bij grote (60, 65, 70 cm) paella pannen. In Nederland wat lastiger verkrijgbaar, maar het meer dan waard als op zoek bent naar een specifiek formaat. Te koop in Nederland via Amazon en Bol.
Deze paella pan heeft een doorsnee van 46 cm. Daarmee is deze pan het meest geschikt voor paella’s voor 3 tot 4 personen. De pan is gemaakt van zogenaamd koudgewalst staal en afgewerkt met een zuurbestendige laag emaille. Deze afwerking zorgt ervoor dat de paella pan in de vaatwasser kan en na gebruik hoeft worden ingevet zoals bij plaatstaal. De emaille coating is GEEN anti-aanbaklaag. Voeg dus voldoende olie toe en laat ingrediënten niet aanbranden. Geschikt voor open vuur als gasfornuis, keramische- en elektrische kookplaten – niet geschikt voor inductie. Online te koop in verschillende formaten.
Een skottelbraai met een paella pan is de perfecte combinatie voor outdoor cooking. Je maakt er uiteraard heerlijke paella gerechten mee, maar de afmetingen van de pan zijn ook ideaal voor o.a. rijst, aardappeltjes, groenten en uiteraard pannenkoeken.
Zowel de pan als de Cadac skottelbraai zijn van goede bouwkwaliteit.Dankzij de anti-aanbaklaag in de pan blijft er weinig plakken – ideaal voor de camping schoonmaak. Je zal met deze skottelbraai paella set niet de meest knapperige paella maken, maar dat is ook niet de insteek van de set.
Waar let je op bij het kopen van een paella pan?
Het formaat en de vormgeving van een paella pan zijn de belangrijkste keuzes. Een echte paella pan heeft een aantal voordelen die het de meest geschikte keuze maakt voor het maken van paella. De pan is is plat, rond in vorm, heeft zeer lage randen en is gemaakt van een metaal dat de warmte goed kan overdragen.
Naar ervaring is paella een vrij vergevingsgezind gerecht dat niet al te lastig te bereiden is. Gebruik je goede ingrediënten, dan kan er weinig mis gaan met de smaak van de paella.
De echte uitdaging is om de onderlaag van de paella goed te krokant krijgen. Deze basis wordt socarrat genoemd en bestaat uit een zeer dun laagje gekarameliseerde rijst. Dit bereik je het best met een paella pan van plaatstaal, zonder anti-aanbaklaag.
Welk formaat paella pan is het meest geschikt?
Fabrikanten geven met de term ‘raciones‘ vaak het aantal porties aan. Een racione is in de realiteit vaak wat te weinig. De tabel weergeeft welke maat paella pan het meest geschikt is voor jou.
Paellapannen zijn groter dan een gemiddelde pan, omdat je een zo dun mogelijke laag rijst wilt koken. Het resultaat is dat er minder druk ontstaat in de rijst, waardoor de rijst evenredig gaar wordt.
Formaat paella pan | Aantal personen |
---|---|
36 cm | 2 personen |
40 cm | 3 personen |
46 cm | 4 personen |
50 cm | 6 personen |
55 cm | 8 personen |
60 cm | 10 personen |
Welk materiaal is het meest geschikt voor een paella pan?
- Plaatstaal: hoge warmtegeleiding en de juiste warmte retentie – wij raden plaatstaal aan
- Roestvrijstaal: makkelijker in onderhoud, maar minder geschikt voor grote groepen
- Met anti-aanbaklaag: voor een goede paella laat je een anti-aanbaklaag achterwege
Plaatstaal
Plaatstaal is het gebruikelijke materiaal voor paellapannen in Spanje. Het heeft de hoogste thermische geleidbaarheid van de drie, waardoor plaatstaal snel en gelijkmatig opwarmt. De meeste modellen zijn gemaakt van plaatstaal, onze voorkeur gaat hier ook naar uit.
De traditionele paella pannen moeten net als een gietijzeren braadpan alvorens het eerste gebruikt te worden ingebrand. Ook na het gebruik vereist de een plaatstalen paella pan wat extra onderhoud met olie om roestvorming te voorkomen.
Roestvrijstaal
Roestvrijstalen paellapannen zijn populair omdat ze roestbestendig zijn, en omdat de pan niet hoeft worden ingebrand. Bovendien zijn ze makkelijk te te reinigen, ook in de vaatwasser.
Hoogwaardige rvs paellapannen zijn gemaakt van 18/10 of 18/8 roestvrij staal. De glanzende afwerking hiervan maakt rvs ook erg mooi om op tafel te presenteren als hapjesschaal.
De warmtegeleiding van een roestvrijstalen pan is slechts 1/3 van die van een paella pan van plaatstaal. Paella bereiden in een rvs pan betekent dus dat je meer gelijkmatige warmte nodig hebt aan de onderkant van de pan. Hierdoor is rvs minder geschikt voor grote pannen die geschikt zijn voor 6+ personen, dit vereist wat extra draaien van de pan tijdens de bereiding.
Kan je paella maken zonder paella pan?
De paella pan is speciaal gemaakt voor paella. Je kan ook kiezen voor een koekenpan zonder anti-aanbaklaag of voor een gietijzeren koekenpan of skillet.
Het nadeel van gietijzer zijn de hotspots in de bodem en dat gietijzer eigenlijk een te hoge warmte retentie heeft. Een Spanjaard zal je waarschijnlijk vertellen dat een paella pan van rvs of plaatstaal een betere keuze is, maar gietijzer werkt zeker! Om veel gasten te serveren is een elektrische hapjespan een populaire keuze, maar je zal er geen krokante socarrat mee bereiden.
Wat is socarrat bij een paella schotel?
Bij paella is de socarrat het gekarameliseerde of geroosterde laagje rijst in de bodem van de pan. Een belangrijk onderdeel van de smaaksensatie van een goede paella schotel, lekker knapperig én zoals het ook traditioneel hoort.
Deze socarrat kan het best worden bereikt met een plaatstalen, platte paella pan met een relatief dikke bodem. Het karamelliseren vereist een behoorlijke hoeveelheid warmte die consistent moet worden doorgegeven aan de laag rijst.
Dit vereist een goede warmte-retentie in de bodem van de paella pan: de warmte mag niet te snel wegvloeien, maar ook niet te lang in het materiaal blijven.
Het liefst vermijd je een anti-aanbaklaag bij het bereiden van paella. In een paella pan die beschikt over een anti-aanbaklaag is de socarrat erg lastig te bereiden, de onderkant wordt dan gewoon niet knapperig genoeg. Geemailleerde en rvs modellen zijn echter ook goede keuzes.