Zo kies je een goede koekenpan
- Kies een koekenpan die geschikt is voor de warmtebron in jouw keuken
- Kies voor een inductie koekenpan als je keuken beschikt over een inductie kookplaat
- Kies een groot genoeg formaat om voor je huishouden te kunnen bakken & koken
- Kies bij anti-aanbaklaag voor teflon of voor een keramische coating
- Kies voor een koekenpan zonder anti-aanbaklaag voor gietijzer, plaatstaal of rvs
Top 10 beste koekenpannen van 2023
Deze koekenpan van Tefal met anti-aanbaklaag is de perfecte keuze voor de meeste keukens die simpelweg een goede koekenpan zoeken. De anti-aanbaklaag in deze koekenpan is uit de Titanium Excellence lijn, de meest sterke anti-aanbaklaag van Tefal en is vrij van PFOA. Ook maak je zonder enige zorg gebruik van metalen kookgerei dankzij de krasbestendigheid, deze koekenpan van kwaliteit kan tegen een stootje.
Uiteraard beschikt de Titanium Excellence ook over de rode Thermo-Spot die aangeeft wanneer je pan op temperatuur is. Wil je niet moeilijk doen? Dan is deze Tefal set met 2 koekenpannen waarschijnlijk je eerste keuze.
Laatste advies: check de prijs van de individuele pannen vantevoren, soms een stuk goedkoper!
Deze goede set met 3 koekenpannen van GreenPan ziet er niet enkel prachtig uit, maar is ook van prima kwaliteit en niet te duur. Een super fijn handvat, niet te zwaar en zijn eenvoudig in elkaar op te stapelen. De anti-aanbaklaag van Thermolon (veilig en gezond koken dus) is versterkt met diamanten voor een langere levensduur.
Daarnaast zijn de pannen van Greenpan milieuvriendelijk – er is bewust nagedacht om de ecologische footprint van de koekenpannen te minimaliseren.
Deze hoogwaardige pan van Le Creuset is onze persoonlijke favoriet. Bekroond tot de beste koekenpan met een anti-aanbaklaag, gietijzer specialist Le Creuset weet weer eens te verbazen met deze aluminium koekenpan. Voedsel blijft niet snel plakken en komt makkelijk los, ook zonder gebruik van olie of boter.
De pan ligt goed in de hand en ’t handvat houdt stevig vast. Het ontwerp is goed doordacht: er zijn geen schroeven gebruikt om het handvat aan de pan te bevestigen. Belangrijk, want met een gewicht van ruim 2 kilo is het geen lichtgewicht koekenpan. Bekroond als beste koop Le Creuset koekenpan in onze test.
Waar de Le Creuset een stuk zwaarder is, weegt de lichtgewicht Demeyere slechts 1,3 kilo. Meer geschikt als je ’t fijn vind om de pan wat vaker op te tillen en te verplaatsen. Het geklonken handvat zit stevig vast, een stuk beter dan met schroeven.
Extra fijn, deze koekenpan kan gewoon in de oven tot 230º. Andere warmtebronnen, zoals inductie, zijn ook geen probleem. Kies voor een Demeyere koekenpan als je een lichtere pan zoekt van goede makelij en het budget een minder grote rol speelt.
Let op: niet geschikt voor de meeste keukens, deze koekenpan komt met een handleiding. DeBuyer zette met de Mineral B Element een klassiek ijzeren koekenpan op de markt. Een van de meest populaire pannen voor ieder die meer controle zoekt om dat perfecte stukje vlees te braden.
Geen anti-aanbaklaag, je moet van tevoren de pan zelf inbranden en blijven onderhouden. Vaak toch een flinke klus, maar na enkele weken gebruik is de pan de beste bak-en-braad compagnon. Deze koekenpan van DeBuyer is de beste keuze voor een goede prijs als jij zelf je pan wil inbranden: een pan voor de rest van je leven, met goed onderhoud. Hoe langer je deze gebruikt, hoe makkelijker je kan bakken.
De ideale koekenpan voor ’t evenredig braden van stukken vlees. Een optimale warmteverdeling wordt bereikt door de 5 lagen waar deze professionele koekenpan uit is opgebouwd. De combinatie van o.a. RVS en zuiver aluminium maken deze koekenpan ook zeer geschikt voor een inductie kookplaat.
Het vastgelaste handvat zorgt voor extra bestendigheid, waardoor je deze wat zwaardere pan van 2 kg zelfverzekerd kan gebruiken. Geen anti-aanbaklaag: meer controle om vlees goed te braden, maar vergt extra aandacht. Je maakt de pan het liefst schoon met de hand. Je kan koken met elk type kookgerei, wel zo makkelijk.
Deze professionele pan is een goede koop als je op zoek bent naar kwaliteit & geen anti-aanbaklaag verwacht in je koekenpan.
Nieuwe toevoeging. De Easy Plus serie vervangt de oude Only Cook, met een 2x zo sterke anti-aanbaklaag voor dezelfde prijs. Oké, als je niet teveel uit wil geven aan een goede set koekenpannen, dan is de vernieuwde Easy Plus serie uit 2023 een goede keuze. Met de Easy Plus set krijg je twee kwalitatieve koekenpannen van 20 en 28 centimeter. Helaas ongeschikt voor inductie (kijk dan naar de Tefal Expertise serie), maar kan wel in de oven tot 175 graden.
Kies voor deze set als je simpelweg een set koekenpannen met veilige anti-aanbaklaag zoekt en stevige handvaten. Lekker makkelijk én goedkoop, maar je bakt er heerlijk mee (ook zonder veel olie of boter).
Perfect voor al je pannenkoeken. De Tefal Expertise Pannenkoekenpan heeft een lage rand en een stevig handvat. Zo draai je de pannenkoeken eenvoudig om met een spatel of flip je ze in de lucht. Geschikt voor alle warmtebronnen, inclusief inductie.
De rode ThermoSpot in ’t midden laat je duidelijk weten wanneer de pan op de ideale temperatuur is voor je pannenkoekenbeslag. De stevige anti-aanbaklaag van Tefal’s hoogste lijn voorkomt geplak, maar een beetje boter kan nooit kwaad. Ohja, en deze pannenkoekenpan is geschikt voor inductie.
Qua prijs-kwaliteit is de Petromax de beste koop als je op zoek bent naar een gietijzeren koekenpan in de vorm van een echt traditionele skillet. De Petromax Skillet heeft wat hogere randen dan andere koekenpannen. Hierdoor is de skillet perfect voor braden, sauteren, stoven en grillen. Ook bijvoorbeeld een risotto of pastasaus is vaak wat makkelijker te bereiden dankzij de diepere randen van de skillet.
Het fijne aan een skillet is dat deze uit een geheel bestaat, wat de levensduur van de pan flink verhoogt. Net als een pan die je moet inbranden, vereist gietijzer wat meer werk dan een pan met anti-aanbaklaag.
Dit is een goede skillet als je niet veel geld uit wil geven aan merk pannen als Le Creuset, maar wel een goede gietijzeren koekenpan zoekt.
Toch echt ons favoriete kleine koekenpannetje: de Fair Cooking van Sola uit de Fair product serie. Met 20 cm is het een fijn formaat – niet te groot en zeker niet te klein. Perfect voor de kleinere porties of voor een lekker gebakken eitje.
Belangrijk voor een kleine koekenpan is een Cool Touch handvat, een sterke anti-aanbaklaag die krasvast is. Hier voldoet deze kleine koekenpan gelukkig aan, waardoor het samen met de prijs een goede koop is voor een kwalitatief goed koekenpannetje. De steel is meegegoten met de pan, waardoor het handvat extra stevig vast zit. De dikke aluminium behuizing zorgt voor een gelijke warmteverdeling op elke warmtebron. Wat een mooi koekenpannetje!
Waar let je op bij het kopen van een koekenpan?
Oké, in het kort waar je op moet letten bij het kopen van een goede koekenpan. Het belangrijkste is dat de koekenpan moet werken op jouw warmtebron, bijvoorbeeld op je inductie kookplaat. Webshops geven dit tegenwoordig duidelijk aan. Hieronder kort het advies van de expert wat zit richt op de meeste consumenten en huishoudens in Nederland.
- Standaard is 28 tot 30 cm een goede maat voor een koekenpan
- Kies je voor een anti-aanbaklaag, dan heb je keuze uit Teflon en keramiek
- Zonder anti-aanbaklaag raden we plaatstaal, rvs, aluminium en gietijzer aan
Koekenpan met of zonder anti-aanbaklaag?
De keuze of je voor een koekenpan met of zonder anti-aanbaklaag kiest is ook kenmerkend voor het assortiment waar je uit kan kiezen.
Welbekend zijn de pannen met een normale anti-aanbaklaag, zoals bijvoorbeeld bij de populaire Tefal koekenpannen. De anti-aanbaklaag is bij koekenpannen van goede kwaliteit tegenwoordig ook vele malen beter dan vroeger. Ze gaan langer mee, zijn krasbestendiger en nog steeds vaak een voordelige koop. Zo is de nieuwe Tefal Unlimited serie onlangs nog uitgebracht in 2021 en is deze nog steeds in 2023 het topmodel pan van Tefal.
De keramische anti-aanbaklaag
Nieuw is de natuurlijke anti-aanbaklaag in de vorm van een keramische coating. De fabrikanten hiervan beweren dat deze laag krasbestendiger is, tegen hoge temperaturen kan en een langere levensduur heeft. Dit laat een keramische koekenpan klinken als de ideale oplossing als je liever niet voor teflon kiest.
Toch is ook niet elke keramische pan zomaar aan te raden; tijdens de test kwam naar voren dat veel van de goedkopere modellen van lagere kwaliteit zijn en sporen van slijtage toonden. Toch is een keramische laag een goede keuze als je voor een midden- of topklasse model kiest, bekijk daarvoor onze koopgids voor keramische pannen.
Uitzondering is de Tefal Titanium Excellence en Unlim anti-aanbaklaag, die te vinden is in hun midden- en topklasse pannen.
Welk materiaal voor een koekenpan zonder anti-aanbaklaag?
Een koekenpan met anti-aanbak maakt het koken echt wat eenvoudiger, maar met RVS, plaatstaal of gietijzer heb je meer controle én kan je betere resultaten gaat je pan een stuk langer mee. Je levert hiervoor wel het gemak van een anti-aanbaklaag in. Wel wordt de RVS koekenpan volgens experts bekroond tot de must-have pan in de keuken.
Kies voor anti-aanbak als gemak de voorkeur heeft en laat de RVS en gietijzeren koekenpannen liggen voor ’t braad- en grill werk dat meer precisie en controle vereist. Voor de meeste keukens is een anti-aanbak vaak de beste keuze, zeker als eenvoud de voorkeur heeft.
Toch heeft een koekenpan zonder anti-aanbaklaag dus ook zeker voordelen. Je kan er een stuk beter vlees in bakken, ideaal voor een stuk biefstuk en kippendijtjes uit de pan. De beste koekenpannen die hiervoor worden aangeraden door de expert zijn de Demeyere, Olav en Le Creuset pannen.
Wat is het beste formaat voor een koekenpan?
Koekenpannen met de maat 28 tot 30 cm zijn een goede keuze als je de koekenpan vooral gebruikt voor het bereiden van het avondeten. Ga bij een koekenpan van 26 cm uit dat deze geschikt is voor maximaal 4 personen – 28 voor 5 en 30 voor 6 tot 7 personen. Kies je liever voor een kleine koekenpan, dan is 20 cm een perfect voor ’t bakken van 1 tot 2 eitjes.
Soorten koekenpannen
- Een kleine koekenpan voor eitjes en kleine maaltijden
- Een koekenpan van gietijzer – ook bekend als een skillet
- De beste koekenpan voor inductie speciaal voor inductie kookplaten
- Koekenpan zonder anti-aanbaklaag van rvs of tri-ply
- Keramische koekenpan met een natuurlijke anti-aanbaklaag