Zo kies je een goede vleesthermometer
- Kies een vleesthermometer die nauwkeurig en snel de temperatuur meet
- Kies voor een lange vlees-sensor (het metaal) om altijd tot de kern te dringen
- Kies voor een model met backlight verlichting in het display
- Kies niet voor té goedkoop: minder nauwkeurig, traag en dus minder veilig
- Voor gebruik in de oven kies je voor een ovenvaste vleesthermometer
Bekijk hieronder eerst de top 9 best geteste vleesthermometers, gevolgd door het aankoop advies van de expert.
Top 9 beste vleesthermometers
Deze digitale vleesthermometer verbind je via de app met je Android of iOS smartphone. De Weber iGrill Mini is erg populair door de goede prijs-kwaliteverhouding, handige functies en lange batterijduur (150 uur). Temperatuurbereik van -30 °C tot 300 °C en een melding op de app via bluetooth wanneer de gewenste temperatuur is bereikt.
Onze keuze voor een draadloze slimme kern- en vleesthermometer voor je smartphone. Zeer accuraat, met timer, meldingen en grafieken in de app zelf. Verbind via Wifi of bluetooth. Onze aanrader voor de serieuze barbecue fanaat die niet constant bij de grill wil blijven staan.
Nauwkeurige digitale vleesthermometer met smartphone app bediening op afstand. Zo kun je op afstand van 2 verschillende sensoren meten wanneer deze de gewenste kerntemperatuur hebben bereikt. Heeft daarnaast plek voor 4 sensoren in totaal. Praktisch in gebruik en een goede bouwkwaliteit. Wat duurder, maar ook bedoeld voor extra gemak in de keuken en tijdens het barbecueën.
Als je niet altijd de temperatuur wil aflezen, dan is een instant-read thermometer aangeraden. Van goedkoop tot topklasse, het verschil zit voornamelijk in nauwkeurigheid en snelheid. De Thermapen Pro is een consumenten en expert favoriet die je gebruikt voor het snel aflezen van de kerntemperatuur binnen 3 seconden. Zeer nauwkeurig, handig in gebruik en multifunctioneel inzetbaar voor meer dan enkel vlees.
Als je wat minder functionaliteiten nodig hebt van je instant-read vleesthermometer, dan raden we de ThermoWorks Thermastick aan. Klein maar praktisch en snel in gebruik maakt het in combinatie met de lagere prijs voor de meeste consumenten een goede keuze als betrouwbare instant-read thermometer.
Gebruikt door professionele chef-koks, BBQ experts en bekroonde barista’s.
Waar let je op bij het kopen van een vleesthermometer?
Het aanbod is groot en de verschillende soorten, merken en functies maken het kiezen van een vleesthermometer ingewikkelder dan nodig. Hieronder waar we tijdens de tests en het opstellen van de top 10 de meeste waarde aan hebben gehecht.
- Backlight (helpt zeker bij het meten in de oven)
- Nauwkeurigheid (1 graden is eigenlijk de max verschil)
- Snelheid (3 sec is de voorkeur, 12 is erg lang)
- Soort model (analoog of digitaal met direct-read, bedraad of draadloos)
Extra punten om op te letten: opsomming van de verschillende functies waar een goede vleesthermometer aan moet voldoen.
- Lange vlees-sensor (om altijd tot de kern te dringen)
- Prijs (van €12,- basis modellen tot €100,- en hoger voor topklasse)
- Meedraaiend beeldscherm (waar de cijfers nooit op de kop staan)
- Accu- en batterijduur (waar we grote verschillen zien tussen goedkoop en duur)
- Slaapmodus (zeker bij modellen die werken op batterijen)
Soorten vleesthermometers
1. Analoge vleesthermometers
De analoge versie is de meest basis van alle vier de soorten. Een rond scherm met daarin de temperaturen en de wijzer om de temperatuur af te lezen. Dit is minder nauwkeurig dan bij digitale vleesthermometers, maar de analoge modellen zijn erg goedkoop.
Je leest de temperatuur af via de wijzer, dit is minder precies dan bij digitale vleesthermometers. Deze lagere nauwkeurigheid maakt ze vooral handig zijn tijdens het langdurig braden in de oven waar precisie een minder grote rol speelt. Vaak gebruikt i.c.m. een braadslede of ovenschaal.
2. Vleesthermometer met directe aflezing
Een vleesthermometer met directe aflezing laat je niet in het gerecht steken tijdens het koken. Ze bieden een snelle meting en zijn handig om achtereenvolgend meerdere spots in het vlees te controleren.
De thermometer met directe meting is een sonde-thermometer, zowel analoog als digitaal, waarmee je de temperatuur va gerechten onmiddellijk kan meten. Ze zijn daarom zeer geschikt om de gaarheid van een stuk vlees te peilen, maar ze zijn niet bedoeld om in het gerecht te laten zitten tijdens het koken.
Steek de vleesthermometer in het vlees (of vis), controleer de temperatuur en daarna haal je deze er weer uit. Ook om de temperatuur van water (bijvoorbeeld voor het mengen van gist) of de temperatuur van olie te peilen zijn de instant-read modellen erg handig.
3. Thermometer met bedrade sensor
Bij de bedrade modellen is het digitale display verbonden aan de vlees-sensor via een lange draad. Hierdoor leg je het display veilig neer, buiten de oven en ver genoeg van een hete barbecue. Wat prijziger dan de instant-read thermometers, maar biedt voor velen extra gebruiksgemak.
Voor de meeste consumenten is de bedrade vleesthermometer een goede keuze. Ze zijn vooral geschikt om continu de temperatuur in de gaten te kunnen houden. Eenvoudig in gebruik, niet te duur en geschikt voor oven en BBQ.
Om de temperatuur in te zien moet je wel fysiek aanwezig zijn bij de thermometer, het enige verschil met de slimme draadloze vleesthermometers. Daarnaast verschillen ze weinig qua functionaliteiten.
4. Draadloze vleesthermometer (pinger, bluetooth of Wifi)
Er zijn twee soorten thermometers op afstand: draadloos met basisstation en pinger of je maakt draadloos contact met je smartphone. De eerste stuurt de temperatuur door via radiofrequentie van het basisstation naar een handheld monitor. De Wifi of bluetooth modellen sturen de gegevens naar je smartphone.
Bluetooth geeft het minst grote draadloze bereik, waar de meeste modellen in de test na meer dan 30 meter geen goede verbinding meer maakte. Met een pinger, die werkt op radio frequenties, kan je al een stuk verder lopen tot 400 meter. Kies je voor een vleesthermometer met Wifi, dan heb je echter nooit een probleem met het draadloze bereik, mits het Wifi signaal van je smartphone en de thermometer zelf sterk genoeg is.
Waarom kiezen voor een vleesthermometer?
1. Hygienisch in gebruik: Om gevaarlijke bacteriën te doden, heeft elk stuk vlees van kip tot kalf een andere baktemperatuur. Het gebruik van een vleesthermometer maakt het koken extra veilig: je kan zo van tevoren meten wat de kerntemperatuur is van het stuk vlees zonder deze open te hoeven snijden.
2. Voorkom gaar en taai vlees: Voorkom het overkoken van je gerechten, een stuk taai en gaar vlees zit niemand op te wachten. Als het vlees op de juiste temperatuur gaar is, blijft het sappig en mals. Met een vleesthermometer, zeker een model met temperatuur timer, voorkom je een te gaar stuk vlees of vis.
3. Altijd accuraat: Elk stuk vlees is weer anders, wat dikker, dunner of simpelweg een andere structuur. Een kernthermometer zorgt er voor dat elk stuk vlees van binnen perfect gegaard is. Tegenwoordig zijn ze ook erg handig in gebruik, zeker als je kiest voor een draadloze vleesthermometer of de variant met app.
4. Veelzijdig in gebruik: Naast de barbecue en oven zal je de vleesthermometer altijd tevoorschijn kunnen toveren; van een stuk vlees in je gietijzeren skillet tot de kippendijen in je tajine.