Zo kies je een goede aspergepan
- Kies voor een hoger model waar asperges rechtop in kunnen staan
- Kies bij inductie voor een aspergepan met inductie bodem
- Kies voor roestvrij staal als materiaal voor in de vaatwasser
- Kies voor een model met een rvs deksel voor extra lange levensduur
- Kies voor een glazen deksel voor extra zicht tijdens het koken van de asperges
Top 5 beste aspergepannen
Onze keuze voor een goede aspergepan, de beste koop qua prijs-kwaliteit. Een stevige inductie bodem maakt de WMF aspergepan geschikt voor inductie en elk ander type warmtebron en de degelijke afwerking maakt het een pan die met goed onderhoud zeer lang mee gaat. Ideaal voor asperges, maar ook voor het koken van pasta, groenten en aardappelen. Het enige gemis is een stoomgaatje in de glazen deksel, maar daar kunnen we voor de goede prijs-kwaliteitverhouding langs kijken.
Aspergepan voor het perfect bereiden van asperges. Heeft een diameter van 16 cm en inhoud van 4,5 liter. Met handig inzetmandje en stevige handgrepen. Ook geschikt voor het koken van pasta en groenten. Geschikt voor alle warmtebronnen en mag in de vaatwasser.
Onze keuze voor liefhebbers van asperges en design. Zeer mooi afgewerkt met gepolijst roestvrij staal en handvatten die niet heet worden tijdens het koken. Kan ook zonder problemen in de vaatwasser worden gewassen en presteert uitstekend op inductie kookplaten dankzij de dikkere sandwich bodem. Stevige en hoge stoommand ideaal voor asperges.
De pannen in deze lijst zijn al niet erg duur, maar voor een goedkope aspergepan raden we Haushalt Cuisine of een soortgelijk model aan. Niet de beste warmtegeleiding en warmt hierdoor wat minder snel op, maar je betaalt dan ook toch 15 a 20 euro minder dan voor onze beste koop uit de test. Voor de meeste consumenten een prima keuze.
Als de WMF net wat te groot is, dan is de Kuchenprofi een goede tweede keuze. Minder hoog dan de WMF, waardoor deze ook wat minder ruimte inneemt. De dikke inductie bodem zijn we erg tevreden over en werkt ook goed op andere warmtebronnen. Samen met de goede bouwkwaliteit, plus de deksel met veiligheidsglas, is de Kuchenprofi een betrouwbare pan om asperges (en meer) in te koken en stomen.
Waar let je op bij het kopen van een aspergepan?
Het kan soms lastig zijn om de dikke onderkant van asperges tegelijkertijd gaar te krijgen met de meer delicate top van de asperge. De afmetingen van een aspergepan lossen dit probleem op. De pan zo ontworpen om de asperges rechtop staande te houden, zodat de onderkant in het water kookt terwijl de delicate bovenkant van de asperge wordt gestoomd (en niet over kookt).
Een aspergepan is een goede toevoeging aan je pannenset, als je de ruimte hebt in de keuken. Maar heb je een aspergepan nodig om asperges te koken? Nee, maar voor om je asperges perfect te koken is het toch wel de beste optie.
Als je ooit asperges hebt gekookt dan weet je dat het lastig is om ze evenredig te garen. De stam is een stuk dikker en bevat meer vezels dan de delicate toppen. De onderkant heeft hierdoor meer kooktijd nodig en de punten juist een stuk minder.
De kleine diameter en hoge randen zorgen dat asperges evenredig garen en de delicate aspergepuntjes niet overkoken. De stoominzet zorgt dat je de asperges uit de pan verwijderd zonder deze te beschadigen.
Waar gebruik je een aspergepan nog meer voor?
Een aspergepan is echt wel multifunctioneel en geschikt voor meer dan alleen asperges. Asperges zijn op veel manieren te bereiden, dus je zal de pan vaak genoeg voor enkel asperges gebruiken, maar ze zijn ook ideaal voor andere gerechten en kooktechnieken. Zeker in combinatie met een stoominzet is het een ruim inzetbare toevoeging aan je pannenset.
Stomen van groenten. Met behulp van de stoominzet tover je de pan om naar een hoge stoompan. Dit is ideaal voor het stomen van groenten die je op elkaar kan stapelen. Broccoli, maiskolven, wortels, artisjokken en aardappelen. Let wel op dat de stoom je handen niet verbrandt bij het afnemen van de deksel: gebruik voor de veiligheid ovenhandschoenen.
Blancheren. Nog een manier van koken is blancheren, waar je ingrediënten zeer kort kookt en daarna direct afkoelt met (ijs)koud water. Het mandje voor de asperges is door het handvat erg praktisch: deksel eraf, het stoommandje pakken en afspoelen onder de keukenkraan (of in een andere pan met koud water dompelen).
Pasta (en andere koolhydraten) koken. De kleinere diameter van een aspergepan maakt het ook een goede keuze om voor 1 a 2 personen pasta te koken. De hoge randen maken het natuurlijk ook perfect voor spaghetti. Maar ook voor kleinere porties aardappelen en rijst zet je de aspergepan in.
Champagne- en ijsemmer. Ideaal om familie en vrienden ijskoude dranken te serveren, want de langwerpige vorm is maakt het een uitstekend alternatief om te gebruiken als ijsemmer. Met de handvatten is de kans dat de de dure fles champagne op de grond laat vallen ook direct een stuk kleiner.
Aspergepan voor inductie
Alle aspergepannen uit de lijst kunnen worden gebruikt op een inductie kookplaat. De kleinere diameter zorgt dat de pan op elke kookzone kan worden gebruikt. Het is belangrijk dat de bodem van de aspergepan magnetisch is, want roestvrij staal werkt van zichzelf niet op inductie.
Alle modellen uit de test beschikken over deze drie-laagse sandwich bodem voor inductie, waardoor ze ieder werken op je inductie kookplaat. Onze aanrader voor inductie blijft dit model van WMF.
Hoe gebruik je een aspergepan?
Het koken van asperges in een aspergepan is vrij simpel. Vul de pan met water en zet de stoominzet in de pan. Plaats de asperges rechtop in de stoominzet zodat de punten naar boven wijzen. De stam en onderkant van de asperge mag in het water liggen, maar zorg dat de puntjes niet kunnen koken. Deze zijn delicater en wil je stomen om ze zo evenredig gaar te krijgen met de stam die dikker is en meer hitte nodig heeft om te garen.