Zo kies je een goede snelkookpan
- Kies een snelkookpan die geschikt is voor jouw type kookplaat, zeker bij inductie
- Kies voor roestvrijstaal als materiaal als een extra lange levensduur van belang is
- Kies een model van een betrouwbaar merk: o.a. WMF, BK, Tefal, Fissler
- Kies altijd voor een model met minimaal 2 druk standen
- Heeft gemak de voorkeur, dan kies je voor een elektrische snelkookpan
Top 8 beste snelkookpannen
Een betaalbare snelkookpan voor inductie zonder overbodige functies, met een focus op hogere bouwkwaliteit. Gemaakt van duurzaam RVS en een slimme constructie zodat de pan met slechts één hand hoeft worden bediend. De aluminium sandwichbodem zorgt voor een goede warmtegeleiding, ook op inductie kookplaten. Beschikt over de belangrijkste veiligheidsfuncties, zoals een instelbaar kookventiel, praktische handgrepen aan de zijkant en een automatische vergrendelingsfunctie tijdens het gebruik van de snelkookpan. Beschikbaar in 6 liter.
De Secure5 NEO scoort hoog, ondanks de lagere prijs. Het is een simpele snelkookpan die beschikt over een prima warmtegeleiding en dankzij de bodem ook werkt op inductie. Wel van mindere bouwkwaliteit dan de Tefal Clipso, maar doet niet onder in kookprestaties. Beschikbaar in 4 en 6 liter.
Deze snelkookpan is gemaakt van gegoten aluminium en voorzien van een zeer robuuste anti-aanbaklaag van hoge kwaliteit. De pan zelf is gemaakt van aluminium, maar de 8mm dikke bodem is zo ontworpen om naadloos te werken op inductie. Ondanks de kunstof elementen, zoals de handvatten en het ventiel, kan de pan ook zonder probleem in de oven tot 250 graden. Absoluut onze eerste keuze voor een topklasse snelkookpan die koken extra makkelijk, veilig en snel maakt. Winnaar van Design Award 2018 & KitchenInnovation of the Year 2018.
Onderscheidt zich van de goedkopere snelkookpannen door de zeer goede bouwkwaliteit, dikke inductie bodem en de kookindicator geeft de hoeveelheid druk binnenin aan. Ook beschikbaar als grote snelkookpan van 8 liter. Duidelijke handleiding voor verschillende gerechten. Na afloop kan de pan, zonder deksel en handvat, gewoon in de vaatwasser.
Voor veel Nederlanders is BK hét pannenmerk voor pannen met een lange levensduur. Hoewel BK tegenwoordig meer kunststof elementen gebruikt, zoals de drukregelaar, is er zeker te spreken over BK kwaliteit. We raden je deze snelkookpan dan ook aan als je geen poespas zoekt en bouwkwaliteit voorop staat. Werkt dankzij de dikke capsulebodem uitstekend op inductie.
Onze keuze als beste snelkookpan. Van zeer goede bouwkwaliteit zoals we van Fissler gewend zijn. Waar de meeste consumenten prima tevreden zijn met de modellen van Tefal, raden we voor de enthousiaste hobbykok zeker de Fissler Vitavit Premium aan. Werkt uiteraard op elke warmtebron, ook inductie. Het belangrijkste is de stevige constructie en de zeer goede warmteverdeling. Het ontbreken van een anti-aanbaklaag is voor de hobbykok ook van belang: controle heeft dan de voorkeur boven gemak. Toch is de Fissler goed schoon te maken, erg veilig in in gebruik en zal je met goed onderhoud zeer lang met deze snelkookpan blijven koken.
De Express Multi-Cooker van Crock-Pot biedt 12 kookprogramma’s om uit te kiezen, variërend van vlees/stoofpot tot yoghurt en soepen. Dit innovatieve apparaat kan snelkoken, langzaam koken, stomen en sauteren. Zowel intuïtief als handig in gebruik. De instellingen zijn duidelijk te bedienen en de bijgeleverde recepten zijn goed te volgen. Je kan heerlijke gerechten bereiden met de Express Multi-cooker, zelfs als je echt geen fan bent van koken. Ideaal dus als soeppan, maar dan elektrisch. Daarnaast is het ook een goede keuze als je weinig plaats in huis hebt en liever een all-in-one oplossing zoekt voor veel soorten gerechten.
De Pro Crisp + Airfryer editie is de logische upgrade voor een elektrische snelkookpan. Een grotere inhoud, extra kookprogramma’s voor o.a. airfryen en een stoerder ontwerp dan de CR015. Met de Pro Crisp + Airfryer heb je geen aparte airfryer meer nodig. Zowel het snel koken, slow cooking en frituren leveren allemaal goede resultaten op. Onze keuze als je echt een van de allerbeste elektrische modellen zoekt.
Waar let je op bij het kopen van een snelkookpan?
Als je een snelkookpan gaat kopen, zal je vooral het traditionele model tegenkomen die op de kookplaat wordt gebruikt. Naast het standaard model, zijn er ook elektrische modellen. Daarnaast is het materiaal en het formaat een belangrijke keuze. Kies je voor een standaard model of elektrisch, dit is de eerste vraag die je wilt beantwoorden voordat je een snelkookpan gaat kopen.
De elektrische variant biedt je vooral nog meer kookgemak, dankzij de voorgeprogrammeerde kookprogramma’s en omdat het apparaat eigenlijk het hele kookproces voor je overneemt. In het kort de voordelen.
- De standaard modellen gebruik je op een kookplaat. Je zal zelf een oogje op de pan moeten houden om te zorgen dat het kookproces goed verloopt. Goedkoper in aanschaf.
- De elektrische snelkookpan biedt je voorgeprogrammeerde kookprogramma’s en heeft geen omkijken nodig nadat je het programma hebt gestart. Wat duurder en groter.
Wat is het verschil tussen een standaard en elektrische snelkookpan?
De normale variant gebruik je op een kookplaat, van gas tot inductie. Je zal net als bij koken met een normale pan af en toe het gerecht in de gaten moeten houden. Een elektrische snelkookpan werkt via het netstroom. Ze beschikken over kookprogramma’s en zijn ook als multicooker te gebruiken.
Traditionele snelkookpan
Met een standaard snelkookpan zal je zelf de pan in de gaten moeten houden. Je regelt de temperatuur en moet zorgen dat de pan niet overkookt. Voor velen is het de eerste keer even uitzoeken, want het verschilt ook per pan en merk. De normale variant is over het algemeen goedkoper dan een elektrische model.
Als goed basismodel kies je de Tefal Secure5 NEO, niet duur maar je krijgt er wel de belangrijkste basisfuncties voor terug. Voor topkwaliteit kies je de Woll Diamond Active of de Fissler Vitavit Premium.
Elektrische snelkookpan
Elektrische snelkookpannen zijn voorzien van programmeerbare functies voor kooktijden en instellingen voor verschillende kookstanden. Denk hierbij aan het bakken, sudderen, sauteren of opwarmen van ingrediënten. Je hebt dus geen hele pannenset meer nodig, ideaal voor kleinere keukens.
De duurdere en meer geavanceerde elektrische modellen zijn een stuk veelzijdiger dan een standaard variant voor op de kookplaat. Je kan een elektrische snelkookpan soms gebruiken als yoghurtmaker, rijstkoker of slow cooker. Een groot voordeel van de elektrische variant is dat deze alles uit zichzelf bereid en je er niet naar om hoeft te kijken.
Welk formaat is het meest geschikt?
De meeste snelkookpannen hebben een literaanduiding, hoewel de werkelijke bruikbare capaciteit van deze inhoud ligt op 2/3 van het totaal. De meest voorkomende maten zijn 4, 6 of 8 liter.
Een snelkookpan van 6 liter is het meest gangbare formaat en geschikt voor een groep van 4 personen. Ben je met z’n tweeën, dan kan je ook met een 4 liter pan een volledige maaltijd in een handomdraai op tafel zetten. Voor meer dan 4 personen is 8 liter een must-have.
Toch raden we ook een model van 8 liter aan als je met enkel met z’n vieren bent. Zeker met wat oudere kinderen of enkel volwassenen is de eetlust vaak wat groter. Dan biedt het formaat van 8 liter je toch net die extra capaciteit die je nodig hebt.
Hoe werkt een snelkookpan?
Een snelkookpan heeft veel weg van een kookpan, maar met een deksel die de pan hermetisch afsluit. De vloeistof in de pan kookt hierdoor en creëert stoom. Omdat de stoom in de pan opgesloten zit, neemt de druk toe, waardoor het kookpunt van de vloeistof stijgt tot ongeveer 120°C. Dit is niet hetzelfde proces als bij een stoompan, waar de ingrediënten stomen en niet koken. De hogere kooktemperatuur betekent dat het voedsel sneller gaar is dan bij conventionele kookmethoden waar op 100°C ingrediënten worden gekookt.
Is een snelkookpan veilig in gebruik?
Ja, hedendaagse snelkookpannen zijn veilig in het gebruik, omdat ze zijn voorzien van verschillende veiligheidsvoorzieningen. Deze veiligheidsmechanismen sluiten op elkaar aan: als de ene faalt, dan is er hier ook een extra mechanische voor om de veiligheid tijdens het koken te waarborgen. Zolang ze correct worden gebruikt (dus maximaal tot 2/3e vullen) is er geen sprake van een veiligheidsrisico.
Waarom kiezen voor een snelkookpan?
- Je gerechten kook je 70% sneller
- Je gebruikt minder energie = lagere energiekosten
- Ingrediënten behouden tot 50% meer vitaminen & mineralen
- Biedt je uitzonderlijk kookgemak en efficiëntie
- Ze zijn zeer veilig in gebruik
Sneller koken. Je vermindert de kooktijd met maar liefst 70%. Een stoofschotel die in een normale pan 2 uur kost om te koken, doe je in een snelkookpan in gemiddeld 40 minuten.
Gezonder koken. Met een snelkookpan gaan er gemiddeld 40 tot 50% minder vitaminen en mineralen verloren tijdens het kookproces. Dit is zelfs effectiever dan het gebruik van een stoommandje of de magnetron. Ook verlenen ze zich erg goed voor meerdere soorten gerechten, waar je online zeer veel recepten kan vinden. Zelfs mosselen komen extra tot hun smaak in een snelkookpan, wat het een goed alternatief op de mosselpan maakt.
Minder energieverbruik. De snelle kooktijd betekent ook dat je minder gas of energie verbruikt. De energie efficiëntie zorgt dan ook dat de wat hogere aanschafprijs het dan ook meer dan waard.
Extra kookgemak. Hoewel koken met een snelkookpan zeker anders is dan met normale pannen, is het alles behalve lastig. Je voegt simpelweg water toe en houdt dit even in de gaten. Hoe vaker je de pan gebruikt, hoe minder tijd je kwijt bent met het in de gaten houden van de pan.
Minder schoonmaakwerk. Een snelkookpan gebruik je altijd in combinatie met een deksel. Dit voorkomt dus ook spetters op jou, maar ook op de kookplaat. Uiteindelijk betekent dit minder schoonmaakwerk achteraf, evenals de pan zelf; als je kiest voor een model van roestvrijstaal kan deze zonder problemen in de vaatwasser.
Veilig in gebruik. Ze zijn zo ontworpen om maximale veiligheid te bieden voor de koker. Aangezien er wel op hoge temperatuur wordt gekookt is dit van groot belang. Hedendaagse modellen beschikken allemaal over verschillende veiligheidsmechanismen. Kies daarom wel voor een betrouwbaar merk zoals Tefal, WMF, Fissler en BK.
Meer smaak. Je houdt écht meer smaak over aan je gerecht. Je kookt met een minimale hoeveelheid water, met een hoge temperatuur en onder een hoge druk. Dit zorgt, met name het lage vochtgehalte en de snelheid van het koken, dat je gerechten meer smaak en aroma’s behoudt.