Zo kies je een goede set crème brûlée schaaltjes
- Kies een set met genoeg schaaltjes voor je gezin + extra gasten
- Kies voor keramiek, glas of aardewerk als beste materiaal voor crème brûlée
- Kies voor 180 ml als beste formaat, 120 ml voor klein of maximaal 220 ml voor groot
- Voor gebruik in de magnetron en vriezer moet je dit van tevoren controleren
Top 8 beste crème brûlée schaaltjes
Een populaire keuze voor crème brûlée, de lage randen maken het dan ook een goede keuze voor een traditionele crème brûlée presentatie. Het aardewerk is zeer hittebestendig en verdeelt de warmte gelijk, waardoor de custard gelijkmatig wordt gegaard.
De bestverkochte set als het om klassieke crème brûlée schaaltjes gaat. Niet duur, goede kwaliteit en geschikt voor alle warmtebronnen. Van chocolade lava cake tot een heerlijke peach cobbler, deze basic schaaltjes zijn heel ruim inzetbaar. Beschikbaar in set met 4 of 6 schaaltjes, afhankelijk van het gekozen merk.
Voor glazen bakjes raden we aan om voor Duralex te kiezen. Hoewel we ook de Pyrex crème brûlée schaaltjes hebben meegenomen in de test, presteerden deze niet beter ondanks het grote prijsverschil. Geschikt voor elke warmtebron. Beschikbaar in 4 of 8 stuks, afhankelijk van de verkoper.
Deze prachtige crème brûlée schaaltjes zijn een perfect cadeau voor jezelf of een andere kookliefhebber. Ze geven een prachtige presentatie aan je crème brûlée en hoewel ze prijziger zijn, zal je ze voor heel veel hapjes en gerechten gebruiken om een prachtige presentatie te creeren.
Beschikbaar in vier kleuren en verleent zich perfect als ramekin voor crème brûlée. Een stuk goedkoper dan de prijzige Le Creuset ramekins en dankzij de goede bouwkwaliteit doen deze schaaltjes ook niet onder voor het bekende Franse merk.
Voor een dikkere laag custard kies je voor wat hogere schaaltjes. De Berghoff ramekins komen erg goed uit de test – een goede warmteverdeling, mooie afwerking en zeer hittebestendig. Een veilige keuze als je naar goede crème brûlée schaaltjes op zoek bent.
Terracotta is een goede keuze dankzij de hoge hittebestendigheid. Daarnaast zorgt het voor een mooie presentatie voor je crème brûlée en is het de ideale afsluiter voor een Italiaans of Frans dessert.
Beschikbaar in meerdere formaten, zodat je precies de schaaltjes precies voldoen aan je verwachtingen. Klassieke vormgeving en de set die wij aanraden heeft het ideale formaat van 190 ml. Geschikt voor vaatwasser, oven & magnetron.
Waar let je op bij het kopen van crème brûlée schaaltjes?
Hoewel crème brûlée in verschillende vormen kan worden gepresenteerd, zijn er toch enkele speciale crème brûlée schaaltjes die het juiste formaat, inhoud en afmetingen hanteren voor dit heerlijke dessert. Een goede set met schaaltjes moet vlam- en hittebestendig zijn, voor wanneer je de suikerlaag op de bovenkant dichtschroeit. Het juiste materiaal is dus van belang, met name glas, keramiek en porselein raden we aan.
Wat is het beste formaat?
De beste schaaltjes om creme brulee in te serveren hebben een inhoud van gemiddeld 180 mililiter. Dit is voor een standaard portie, voor grotere of kleine porties kan je er gemiddeld 20 procent bij op- en aftellen om het juiste formaat te kiezen. Voor een kleiner crème brûlée schaaltje wil je niet veel kleiner gaan dan 120 ml. Een groot crème brûlée schaaltje moet niet meer dan 220 ml bevatten, maar ga bij dit formaat uit dat het een vrij zwaar en groot nagerecht wordt.
Traditionele crème brûlée schaaltjes zijn ondiep en breed. Dit zorgt voor een optimale verhouding tussen de romige custard en de gekarameliseerde suiker.
Omdat de lage crème brûlée schaaltjes het soms lastiger maken om zonder gespetter deze in een met water gevulde ovenschaal (kies niet voor een te klein ovenschaaltje) te plaatsen, kiezen veel thuiskoks voor hogere schaaltjes, vaak een ramekin. Daarom kiezen veel thuiskoks voor hogere schaaltjes. Die bieden enige bescherming tegen het klotsen van water in de custard, als dat een probleem is wat je zelf herkent.
De inhoud die de fabrikanten aangeven kloppen in de meeste gevallen, maar tijdens het testen werd ook duidelijk dat enkele merken beduidend minder inhoud hadden dan geadverteerd.
Welk materiaal voor crème brûlée ramekins?
Zowel hittebestendig glas, keramiek, porselein en aardewerk zijn alle vier goede materialen om je crème brûlée in te presenteren. Een grote overeenkomst tussen deze vier is dat ze allemaal tegen hoge temperatuurwisselingen bestand zijn. Omdat de suikerlaag aan de bovenkant moet worden gesmolten, is het belangrijk dat het materiaal van het schaaltje tegen de hitte van de vlam bestand is.
We raden daarom af om voor een ander materiaal te kiezen dan de bovengenoemde vier. Bij het gebruik van een brander op een plastic schaaltje zal niet alleen de suikerlaag van de crème brûlée smelten, maar het schaaltje zelf ook. Ook roestvrijstaal raden we af, metaal wordt erg heet en wil je ook niet met blote vingers aanraken. Daarom blijven glas, aardewerk, porselein en keramiek de meest veilige keuze.
Waar gebruik je de schaaltjes nog meer voor?
Deze schaaltjes zijn zeker niet slechts geschikt voor een gerecht, wat de naam ook doet vermoeden. Crème brûlée schaaltjes zijn ruim inzetbaar en worden ook vaak onder de naam ramekins verkocht. De oorsprong van deze schaaltjes bevindt zich in Frankrijk, waardoor de vormgeving zich perfect verleend voor traditionele Franse gerechten. Ook de term crème brûlée is Frans en betekent letterlijk ‘gebrande room’.
Enkele klassieke Franse gerechten waar je de crème brûlée bakjes nog meer voor kan inzetten:
- Crème brûlée – hoge hittebestendigheid voor gebruik van de crème brûlée brander
- Kleine soufflé – de ovenbestendigheid maakt ze hiervoor ideaal
- Oeufs en Cocotte – perfecte formaat voor een heerlijke brunch
- Franse uiensoep: ovenbestendig om de kaas te laten smelten
- Aardappelen au gratin: net als een souffle een goed idee voor mooie presentatie
Maar het formaat en het materiaal maakt ze inzetbaar voor veel meer gerechten, maar de hittebestendigheid speelt bij al deze gerechten een grote rol, daarom is het crème brûlée schaaltje zo ruim inzetbaar.
Zo is het een ideaal formaat voor individuele cobblers met vruchten, muffins en de welbekende chocolade lava cake. Daag jezelf uit en probeer verschillende variaties op de Franse crème brûlée, zoals met witte chocolade, een bolletje ijs – of mijn persoonlijke favoriet, rabarber op de bodem!
Voor welke vormgeving en design je kiest bepaald ook of je ze kan gebruiken om kleine tapas en andere hapjes mooi op tafel te serveren. Hiervoor biedt porselein een hele andere uitstraling dan terra cotta.
We hebben geprobeerd meerdere stijlen en materialen aan te bieden in de vergelijking, om het kopen van een set crème brûlée schaaltjes wat makkelijker te maken.
Hoe groot is een crème brûlée schaaltje?
Het zijn kleine schaaltjes en we raden aan om voor een inhoud van 180 ml te kiezen als beste formaat. Voor een kleinere portie kies je voor 120 ml en voor een extra grote portie is 220 ml echt meer dan voldoende.
Kan je crème brûlée maken in de oven?
Je kan de broiler in je oven gebruiken om het suiker te smelten, indien de crème brûlée bakjes geschikt zijn voor de hoge temperaturen van de oven. Zet de oven op 160 graden, laat warm worden en plaats de crème brûlée in een ovenschaal. Vul de ovenschaal tot de helft met kokend. Plaats deze ovenschaal voor 30-40 minuten in de oven. Hierna volledig laten afkoelen. Voeg dan de suikerlaag toe en laat deze karameliseren onder de broiler voor 5 korte minuten.
Kan je crème brûlée maken zonder brander?
Het is mogelijk om zonder een speciale crème brûlée brander of het gebruik van de oven de suikerlaag op je crème brûlée te laten smelten. Open je servieslade en pak een eetlepel. Je kan een aansteker gebruiken om de eetlepel te verhitten, maar het gasfornuis is hiervoor een snellere oplossing. Wanneer de lepel heet is raak je voorzichtig de suikerlaag aan met de lepel, dit herhaal je een paar keer totdat de bovenkant mooi gesmolten is.