Zo kies je een goede pannenkoekenpan
- Heeft gemak zeker de voorkeur? Kies dan voor een anti-aanbaklaag
- Doorgaans is 24 tot 28 cm een goede maat
- Kies voor plaatstaal, RVS of gietijzer voor een exemplaar zonder anti-aanbak
- Een goede pannenkoekenpan beschikt over een lage, minder schuine rand
- Gebruiken op inductie? Alle koekenpannen zijn geschikt voor inductie*
De top 7 beste pannenkoekenpannen & crêpepannen
In deze lijst vind je de beste pannenkoekenpannen van 2025. Alle pannen hieronder zijn geschikt voor inductie en alle andere warmtebronnen. *Update: de goedkopere Tefal So Intensive is toegevoegd als beste budget pannenkoekenpan, maar ongeschikt voor inductie.
Deze crêpepan voelt aan als een echte kokspan, want hij is ongelooflijk duurzaam en aan de wat zwaardere kant. Dankzij het stalen materiaal heeft de pan een goede warmtegeleiding om gelijkmatig pannenkoeken te bakken. Je kan deze pannenkoekenpan echter ook inzetten voor ’t bakken van een eitje of het dichtschroeien van een stuk vlees.
De lage zijkanten maken het gemakkelijk om pannenkoeken te gooien en ze recht op de plaat te schuiven. Volg wel goed de instructies voor het onderhoud van de pan, deze ingebrande pannenkoekenpan moet namelijk goed worden onderhouden.
Oké, als je van plan bent pannenkoeken te bakken en geen zin hebt in veel onderhoud van je pan, dan is de Tefal Expertise echt de beste koop voor een degelijke pannenkoekenpan. Goed geprijsd, een sterke anti-aanbaklaag waar je toch echt je best mee moet doen om snel te slijten.
Ook is de Expertise serie geschikt voor inductie. De kenmerkende rode Tefal hotspot in het midden laat je weten wanneer het de juiste temperatuur voor de perfecte pannenkoek heeft bereikt. Het cool-touch handvat wordt niet heet tijdens het bakken, ideaal voor het gasfornuis. Voor de meeste keukens is dit de beste keuze voor een pannenkoekenpan.
De So Intensive serie van Tefal is gericht op het lagere budget. Dit is niet te merken aan de bouwkwaliteit, maar wel terug te zien in het feit dat deze pan ongeschikt is voor inductie. De pan zelf ligt fijn in de hand, mede door het cool-touch handvat met een softe grip. Het handvat wordt tijdens het bakken niet heet, ideaal als je gebruik maakt van een gasfornuis.
Er is weinig aan te merken op deze koekenpan: een goede anti-aanbaklaag die echt werkt en het ook een tijd volhoudt, maar als je een inductie kookplaat is de 1. Tefal Expertise een betere keuze.
Als je op zoek bent naar een pannenkoekenpan waar je zeer lang mee kan doen, dan is de Le Creuset Forgees onze aanrader. Deze elegante pan heeft een gemakkelijk te hanteren gewicht, een ondiepe schuine rand en een ergonomisch handvat dat fijn vasthoud. Dit samen gecombineerd met de hoogwaardige bouwkwaliteit en keuze van goede materialen, maakt dit het de ultieme pa voor pannenkoeken die jarenlang meegaat.
De anti-aanbaklaag laat met weinig gebruik van boter de pannenkoeken en crêpes door de pan glijden. Een stuk duurder dan andere pannen en hoewel de Le Creuset zeker van superieure kwaliteit is, betaal je voor deze pannenkoekenpan wel een premium voor het merk.
Kook je liever niet met een standaard anti-aanbaklaag, maar heb je ook geen zin in extra onderhoud? Dan is de GreenPan Essentials voor jouw een goede koop. De keramische coating werkt als natuurlijke anti-aanbaklaag en heeft net als een Tefal pan weinig olie of boter nodig. De pannenkoekenpan is geschikt voor inductie.
Een fijne pan die niet aanbakt en weinig boter nodig heeft. Dankzij het formaat en de lage randen ook erg geschikt als crêpepan. Daarnaast is het een goede introductie op een keramische koekenpan.
Crêpes en pannenkoeken kan je prima bakken op gietijzer. Met deze pannenkoekenpan van Le Creuset zit je helemaal goed. Dankzij het geëmailleerde gietijzer wordt de warmte goed verspreid, met een heerlijke crêpe of pannenkoek.
De pan wordt standaard geleverd met beslagverdeler, heeft een diameter van 27 centimeter en kan gebruikt worden op alle warmtebronnen (inclusief inductie). De gehele pan is van gietijzer, dus ook het handvat wordt tijdens het bakken heet.
Waar let je op bij het kopen van een pannenkoekenpan?
Een goede pannenkoekenpan is toch echt anders dan een standaard koekenpan. Zo is de vorm van de pan speciaal voor ’t bakken van pannenkoeken. Dankzij de lage en schuinere rand is het eenvoudig om de pannenkoek te draaien met een spatel of te draaien in de lucht.
- Materiaal – wel of geen anti-aanbak
- Formaat en afmetingen – 20 tot 24 voor crêpes, 24 tot 28 voor pannenkoeken
- Rand van de pan – beschikt over een lage en minder schuine rand
- Gewicht – niet te zwaar, maar wel met een handvat dat stevig vastzit
- Inductie – kies voor een inductie pannenkoekenpan
Daarnaast is het belangrijk dat jouw pannenkoeken niet gaan aanbakken. Als je gewend bent om te koken met pannen met een anti-aanbaklaag, kies dan ook voor een koekenpan met een anti-kleeflaag. Voor de meeste consumenten is de Tefal Expertise een goede keuze om pannenkoeken te bakken.
Welk materiaal is het meest geschikt?
Pannenkoekenpannen zijn beschikbaar in meerdere materialen en zowel met als zonder anti-aanbaklaag. Over het algemeen is het bakken van pannenkoeken in een pan met anti-aanbaklaag het makkelijkst. Je gebruikt minder boter tijdens het bakken, wat ook nog eens gezonder is.
Pannenkoekenpan met anti-aanbaklaag
Bak je graag met een anti-aanbaklaag zoals je die vind in Tefal koekenpannen, kies dan voor de Tefal Expertise pannenkoekenpan. Liever een natuurlijke anti-kleef laag, dan kies je voor de keramische Greenpan.
Zonder anti-aanbaklaag: gietijzer, plaatstaal en rvs
Pannenkoekenpannen van gietijzer, plaatstaal en roestvrijstaal zonder anti-aanbaklaag zijn ook prima keuzes. Rvs is het meest eenvoudig in schoonmaak, maar beschikt niet over een anti-aanbaklaag. Zonder anti-aanbaklaag gebruik je wel meer boter tijdens het bakken, net als bij een koekenpan zonder anti-aanbaklaag.
Bij een plaatstaal en gietijzeren pannenkoekenpan zal je deze moeten inbranden, behalve als deze beschikt over een emaille laag (deze klassieker van Le Creuset is een best-seller). Het inbranden van de pannenkoekenpan doe je op het fornuis of in de oven om een natuurlijke anti-aanbaklaag te ontwikkelen. Dit heet de patina.
Een pannenkoekenpan zonder anti-aanbak gaat met goed onderhoud veel langer mee dan een exemplaar die hier wel over beschikt.
Wat is een goed formaat pannenkoekenpan?
Een goed formaat voor een standaard pannenkoek is 24 tot 28 centimeter. Het merendeel van de pannenkoekpannen valt tussen deze twee maten. Wil je kleinere pannenkoeken maken of zelfs crêpes? Dan kan je kiezen voor een kleinere koekenpan voor pannenkoeken of zelfs een speciale crêpes pan.
Is er een groot verschil tussen crêpe pannen en pannenkoekenpannen? Ja en nee, want je kan heerlijke crêpes in een pannenkoekenpan bakken. Een echte crêpespan is vaak net wat dunner en het kleinere formaat is ideaal voor zowel crêpes en flensjes. Het verschil tussen deze drie vind je niet in de pan, maar wel in het beslag. Onze keuze voor een goede crepe pan is de
Wat is het verschil tussen een pannenkoekenpan en crepe pan?
Een groot verschil met een koekenpan is dat een pannenkoekenpan een lagere rand heeft en dat deze een schuinere hoek heeft.
Deze lage, schuine rand is perfect als je jouw pannenkoek ’t liefst in de lucht draait. Dankzij de schuine invalshoek van de rand is het ook eenvoudiger om je spatel onder de randen van de pannenkoek te krijgen.
De lagere rand is een van de grootste verschillen met een normale koekenpan.
Gewicht van de pannenkoekenpan
Tijdens het bakken van pannenkoeken wordt de pan nog flink vaak vastgehouden, zeker als je de pannenkoeken gaat flippen. Pannenkoeken hebben gewoon flink wat aandacht nodig tijdens het bakken. Als je constant de pan aan het bewegen bent, dan is een zwaarder gewicht minder handig. Ook tijdens het draaien van een pannenkoek in de lucht kan een zwaar gewicht je tegenwerken. Een poffertjespan mag zwaarder zijn, die beweeg je nauwelijks tijdens ’t bakken.
De pannenkoekenpannen uit onze test zijn niet al te zwaar, met een gemiddeld gewicht van rond de 750 gram. Wil je een echt lichtgewicht pan voor je pannenkoeken, dan sla je gietijzer en plaatstaal over – kies voor rvs of aluminium.
Pannenkoekenpan voor inductie
Alle pannenkoekenpannen in deze test zijn geschikt voor inductie, met uitzondering van het goedkoopste model, de Tefal So Intensive. Beschik je over een inductie kookplaat, kies dan altijd voor een pan die geschikt is voor koken op inductie. Dit herken je aan het inductie keurmerk en wordt aangegeven bij de meeste webshops.
De beste pannenkoekenpan uit de test, deze plaatstalen pannenkoekenpan van De Buyer, is geschikt voor inductie. Ook de Tefal Expertise is een goede keuze als je een model met anti-aanbaklaag zoekt én is geschikt voor inductie.
De meeste pannen zijn standaard op elke warmtebron te gebruiken, zeker als je kookt op een standaard gasfornuis.