Zo kies je een goede braadslede
- Kies voor een braadslede met rooster als je ook vlees wil braden
- Kies het juiste formaat: meet je oven van tevoren goed op
- Kies een geemailleerde braadslede zijn multifunctioneel en gebruiksvriendelijk
- Kies een model van RVS voor de beste prijs-kwaliteit, ook geschikt voor inductie
- Kies voor een anti-aanbaklaag voor extra gemak, wel minder lange levensduur
Oké, in het kort: voor in de oven heb je geen dure braadslede nodig. Roestvrijstaal is de keuze zonder anti-aanbak, anders kies je voor een standaard teflon anti-aanbaklaag of een braadslede van gehard aluminium. Voor het braden van grote stukken vlees kies je een model met rooster – of je koopt deze apart.
Top 9 beste braadsledes
Van goede kwaliteit, niet duur en dankzij het geëmailleerde staal eenvoudig in schoonmaak en gebruik. Ingrediënten blijven niet plakken, de braadslede zelf is erg duurzaam en daarnaast geschikt voor elke warmtebron. Gebruik in de oven tot 230 graden, maar ook op je inductie kookplaat.
Alles wat je nodig hebt: een goede anti-aanbaklaag voor eenvoudige schoonmaak en braadgemak. Met het meegeleverde rooster is het ook een goede keuze voor grote stukken vlees. Kies voor de Eva Trio als je een anti-aanbaklaag en rooster zoekt in je braadslede (beschikbaar in 3 maten). Niet voor inductie.
Voor compacte ovens is het belangrijk dat de slede ook in de oven past. De KitchenCraft is dan ook een aanrader: het kleinste model is zeker niet te groot (27 bij 20 cm) voor de meeste ovens. De handvatten nemen daarnaast ook geen extra ruimte in beslag. Wordt geleverd inclusief braadrooster. Puur roestvrij staal en geen anti-aanbaklaag. Van hogere kwaliteit dan overige braadsledes van rvs die we hebben vergeleken, kan dan ook tegen een stootje.
Dankzij het geharde aluminium beschikt de braadslede over zeer goede anti-aanbak. Het is een duurder model, wat goed terug te zien is in bouwkwaliteit. Wordt snel warm, verdeeld de warmte gelijkmatig en presteert goed met verschillende recepten: vlees wordt perfect gegaard en groenten krijgen een mooi, knapperig laagje aan de buitenkant. Houd wel rekening met de hoge handvaten die wat uitsteken, hierdoor minder geschikt voor kleine ovens. Werkt ook ideaal als ovenschaal, een echte all-rounder.
Een uitstekende braadslede met een dikke bodem in zowel de deksel als de slede zelf. Beiden werken uitstekend op een inductiekookplaat, wat betekent dat je twee sledes voor de prijs van één krijgt. De voordeligste koop die geschikt is voor een inductie en ideaal werkt op combi- en flexzones. Op deze manier kan je de braadslede in de oven zetten en tegelijkertijd een jus of saus maken met de deksel op de kookplaat. Van rvs, dus gemakkelijk schoon te maken na gebruik.
Een van je meest duurzame aankopen ooit? Braadslede met een dikke 3-laagse bodem, met een dikke aluminium kern voor excellente warmteverspreiding zonder hotspots. Zeker in vergelijking met 1-laagse RVS braadsledes veel betrouwbaardere resultaten. Een hele fijne slede om voor dagelijks gebruik en geschikt voor elke warmtebron. Werkt erg prettig in de oven dankzij de grote handvatten, maar ook op inductie kookplaten met flex zone. Geen anti-aanbaklaag, gaat met goed onderhoud zeer lang mee. Een goede keuze als je weet dat je de braadslede vaak gaat inzetten, anders is een goedkoper alternatief aan te raden.
Binnenkort langs de IKEA? Dan is de KONCIS een goede keuze, want deze braadslede is namelijk erg goedkoop. Voor de lage prijs krijg je een simpele roestvrijstalen braadslede, wel met rooster en handige handvatten. De bouwkwaliteit is oké, niks speciaals. Wel geschikt voor elke warmtebron, maar geen anti-aanbaklaag wat het schoonmaken wel wat extra werkt maakt (ook al kan deze gewoon in de vaatwasser).
Gemaakt van staal met een sterke anti-aanbaklaag. Zowel het rooster als de braadslede zijn van goede bouwkwaliteit. De handvatten zitten niet vast gemonteerd, maar hangen los naast de slede. Hierdoor nemen ze in de oven geen ruimte in, wel zo handig. Een persoonlijke favoriet, gemiddeld wat duurder dan de andere modellen in de test, maar voor de meeste consumenten krijg je hiermee alles wat je nodig hebt van een goede braadslede.
De Industry heb je als thuiskok zeker niet nodig en is qua technische specificaties en bouwkwaliteit een overdreven aankoop voor consumenten. Deze 5-laagse braadslede is vervaardigd van rvs-alu-rvs voor de optimale warmtegeleiding op een kookplaat. Een topklasse braadslede met een hoger prijskaartje. Fijne handgrepen, een extreem goede warmtegeleiding en een handig rooster. De speciale Silvinox behandeling zorgt dat het RVS niet verkleurt en nog makkelijker schoon te maken is. Wel een stuk duurder dan menig braadslede, maar een echte alleskunner die een leven lang mee kan gaan. Je hebt deze zeker niet nodig als je de slede vooral gebruikt in de oven, de 5-laagse constructie voegt dan niks toe.
Waarom kiezen voor een braadslede?
Een braadslede is onmisbaar voor het bereiden van grote stukken vlees, ovenschotels en geroosterde groenten uit de oven. We hebben een reeks braadsledes getest, variërend van goedkope modellen rond de €10 tot meer high-end braadsledes voor meer dan dan €200.
- Geschikt voor hoge temperaturen in de oven
- Perfect voor het dichtschroeien van vlees op de kookplaat
- Multifunctioneel: van gebraden kalkoen als hoofdgerecht of tiramisu als dessert
- Geschikt om te gebruiken als ovenschaal of lasagne schaal
- Dé keuze van experts voor het braiseren van vlees, gevogelte en wild
Waar let je op bij het kopen van een goede braadslede?
Bij het kopen van een braadslede houd je rekening met een aantal belangrijke punten. Wat is het beste materiaal? Heb je een anti-aanbaklaag nodig in de braadslede? Welk formaat, wat voor handvatten, wel of geen rooster.. we helpen je met het kiezen van de beste braadslede voor in jouw keuken.
Bij voorkeur is de braadslede gemaakt van een dik, zwaar materiaal dat de warmte gelijkmatig verdeelt. Kies voor (roestvrij) staal, gehard aluminium of gietijzer. In een oven maakt de warmtegeleiding minder uit, de slede wordt namelijk altijd evenredig verhit.
Je hoeft dus zeker niet te kiezen voor een high-end model met een hoog prijskaartje: nee, voor de meeste consumenten raden we zelfs een model aan tussen de 20 en 50 euro.
Wat is wijsheid? Als je zoals de meeste mensen maar een paar keer per jaar de braadslede gaat gebruiken, kies dan voor een goed model van rvs dat beschikt over een rooster. Meer heb je niet nodig, dat zegt ook J. Kenji López-Alt, Culinary Consultant van SeriousEats.
Waar ga je de braadslede voor gebruiken?
Als je de slede vaker gaat gebruiken, dan is een model met een betere bouwkwaliteit het overwegen waard. Gebruik je de slede nog steeds enkel in de oven, dan is een enkelwandige rvs braadslede met een inlegrooster en geklonken handvatten het enige wat je nodig hebt voor een leven lang braden.
Voor grote stukken vlees is een goede vleesthermometer aangeraden om deze perfect te garen.
Alternatief op de braadslede: Een andere optie is om een taartrooster of inlegrekje te gebruiken in combinatie met een bakplaat voor de oven: dit werkt écht net zo goed als een dedicated braadslede. Ook kan je een ovenschaal gebruiken in combinatie met een taartrooster.
Welk materiaal is het meest geschikt voor een braadslede?
Aluminium is een fantastische warmtegeleider. Kies voor geanodiseerd aluminium, dan beschikt de braadslede over een natuurlijke antiaanbaklaag. Puur aluminum pannen raden we af. De donkere kleur van gehard aluminium zorgt wel dat je de fond minder goed in de gaten kan houden op de bodem van de slede.
Roestvrij staal heeft het voordeel dat het gemakkelijk schoon te maken is. Daarnaast heeft de lichte kleur van rvs het voordeel dat je goed zicht hebt op de fond. Roestvrijstaal is goedkoop in aanschaf, voor extra kwaliteit en minder hotspots kies je dan ook een rvs braadslede met 3-laagse triply bodem als de slede gebruikt op een kookplaat.
Gietijzer is een goede warmtegeleider, maar is wel erg zwaar, zeker bij grotere braadsledes. Het is efficiënt, sterk en als het geëmailleerd is ook zeer makkelijk schoon te maken. Gietijzer houdt ook goed warmte vast zodat het gerecht warm blijft wanneer deze op tafel is geserveerd.
Wel of geen anti-aanbaklaag in een braadslede?
Een braadslede met een anti-aanbaklaag is makkelijker schoon te maken, bakt minder aan en is gebruiksvriendelijker dan een model zonder anti-aanbaklaag. Elk type braadslede, onafhankelijk van het materiaal, kan beschikken over een anti-aanbaklaag. Kies niet voor een teflon anti-aanbaklaag als je de braadslede in de oven op extreem hoge temperaturen wil gebruiken. Onze keuze met teflon anti-aanbaklaag is de Eva Trio met braadrooster of de geëmailleerde BK Fortalit braadslede voor gebruik op hogere temperaturen.
Zonder anti-aanbaklaag zal je meer vet (olie of boter) moeten gebruiken. Geen anti-aanbaklaag betekent wel dat je vlees, groenten en vis beter kan dichtschroeien. Ook gaan de modellen zonder een stuk langer mee qua levensduur, er is namelijk geen laag die over verloop van tijd verslechterd.
Wat is een goed formaat voor een braadslede?
Het formaat van je braadslede is afhankelijk van de grootte van jouw oven. Heb je thuis een grote oven van meer dan 50 cm? Dan zullen de meeste braadsledes zonder problemen passen. Heb je een compacte oven, kies dan altijd voor een model dat niet de zijkanten van de oven aanraakt.
De hoogte van de braadslede speelt wel een rol: tussen de 5 en 8 cm is ideaal. De diepte kan de braadtijd beïnvloeden. Een te diepe pan verhindert de circulatie van de warme lucht onder het vlees, terwijl een te ondiepe pan of bakplaat weer kan overlopen met saus, vocht en sappen van de ingrediënten.
Voor kleine ovens: Houd extra rekening met de diepte, breedte en hoogte. Kies voor een model dat niet beschikt over uitstekende handvatten, deze nemen weer extra ruimte in. De IKEA KONCIS en KitchenCraft zijn geschikt voor kleine ovens.
Kan je de braadslede gebruiken op inductie?
Als je de braadslede gaat gebruiken op inductie, dan moet de bodem van de slede ook beschikken over een magnetisch materiaal. Voor een optimale werking op een inductie kookplaat raden we een 3-laags model aan: rvs-aluminium-rvs. Beschikt de kookplaat over een flex zone, houd dan rekening dat de lengte en breedte deze niet groter zijn dan de flex zone.
Braadslede met of zonder deksel?
Een deksel is een goede toevoeging voor een braadslede. Waar een braadpan altijd wordt geleverd met een deksel, is dit bij sledes minder voorkomend.
Een deksel versnelt het kookproces. Daarnaast stelt een deksel je in staat om de slede te gebruiken om te braiseren zonder extra keukengerei. Daarnaast zal je niet constant aluminiumfolie hoeven te gebruiken. Daarnaast hoef je natuurlijk niet altijd de deksel te gebruiken, maar is deze wel altijd binnen handbereik.
Onze keuze voor een braadslede met deksel is de Kitchen Crew Multitalent. Geschikt voor inductie, zowel de deksel als de slede zelf: dus 2 pannen in een keer.