Zo kies je een goede deegroller
- Kies voor een deegroller met een groter formaat tussen 30 en 40 cm
- Kies voor een platte roller voor een perfect plat resultaat
- Kies voor een houten model met wat grover hout voor een beter resultaat
- Uiteindelijk is de beste deegroller degene die jij in de keuken fijn gebruikt
Top 7 beste deegrollers
Deze verstelbare deegroller is erg handig wanneer je een precies dikte wil bereiken tijdens het rollen van het deeg. Dit model wordt geleverd met vier verschillende dikte-ringen: 2mm, 4mm, 6mm en 10mm. Erg handig, zeker als je niet erg zelfverzekerd bent over je uitrolkunsten (waardoor het stiekem een van de bestverkochte deegrollers ooit is). De roller zelf is gemaakt van hout, waardoor je deze het beste kan reinigen met de handwas.
Niet duur, want dat hoeft niet voor een goede deegroller. Dit model van Uulki is erg populair, mede dankzij de prijs en kwaliteit. De roller zelf is taps toelopend aan de uiteinden, waardoor je nog wat extra controle krijgt tijdens het rollen van het deeg. Hout blijft een poreus materiaal, waardoor je de Uulki het beste met de handwas kan reinigen.
Liever een metalen deegroller? Dat snappen we, want ze zijn toch iets eenvoudiger om schoon te maken dan hout. Ook een goede keuze voor de thuisbakkers, want metaal kan worden gekoeld in de vriezer of koelkast. Onze keuze viel op dit model van Ultra Cuisine door de prima prijs en het feit dat de roller taps aflopend is, waardoor je net wat makkelijker kan rollen op een zeer natuurlijke manier.
Prachtig om te zien, geweldig om te gebruiken. Ben je op zoek naar een handige deegroller uit één stuk hout met handvatten, dan is dit onze aanrader. De handvatten liggen lekker in de hand en de deegroller is eenvoudig te reinigen. Het olijfhout is daarnaast prachtig, dankzij het unieke patroon dat per deegroller verschilt.
Een marmeren roller is een goede keuze voor het bereiden van verschillende deegsoorten, maar ook voor o.a. fondant blijft deze zeer populair. Dit model van Homiu is gekozen als beste koop dankzij het ontbreken van handvaten, waardoor je tijdens het rollen meer controle en gevoel hebt over de dikte van het deeg. Dankzij het wat zwaardere gewicht van het marmer hoef je wat minder kracht uit te oefenen tijdens het rollen van het deeg of fondant. Ook is marmer geschikt om van tevoren te koelen in de koelkast of vriezer, waardoor deze beter werkt voor koude bereidingen waar bijvoorbeeld boter of suiker niet mag smelten.
Heb je toch liever een een deegroller waarvan de handvatten niet meedraaien? Gewoon écht een standaard deegroller zoals je ze gewend bent? Kies voor de Kitchen Basics, want deze is erg goedkoop en doet wat die moet doen – het rollen van deeg. Als je vaak aan de slag gaat met een deegroller raden we echter aan om te kiezen voor het model van Casa Cucina of Uulki, die ergonomischer zijn en je net wat extra controle geven tijdens het rollen van het deeg.
Kies je voor marmer maar geef je de voorkeur aan een model met ronddraaiende handvatten, dan is dit model van Judge voor jou. Een grote roller, met een formaat van 47 cm (inclusief de handvatten). Lekker zwaar, zodat je niet al te veel kracht hoeft te zetten en kan uiteraard van tevoren worden gekoeld.
Waar let je op bij het kopen van een deegroller?
Een goede deegroller moet aan een aantal punten voldoen, zeker als je er veel gebruik van maakt. Met de verschillende soorten deegrollers die je kan kopen wordt de keuze ook direct wat lastiger. Het belangrijkste is het soort roller en het type materiaal waar deze van is gemaakt. Afhankelijk van het type waarin je geïnteresseerd bent geeft de expert je advies bij het kopen van het juiste model dat aansluit bij jouw wensen.
- Waarvoor ga je de deegroller gebruiken – koekjes, taarten, pizzadeeg, pastadeeg..?
- Voor welk type roller kies je, met of zonder handvaten?
- Van welk materiaal moet de roller zijn gemaakt?
- Hoe eenvoudig moet deze schoon te maken zijn?
In het kort: Zowel hout, plastic en metaal (rvs) zijn goede materiaalkeuzes. Hout is het meest poreus van de drie, wat het wat meer werkt maakt om te reinigen dan rvs en plastic. Qua type deegroller raden we aan om voor een platte roller te kiezen, die licht taps afloopt aan de zijkanten.
Wat is het beste type deegroller?
Een traditionele deegroller bestaat uit één stuk hout, met vaste handvatten die uit de loop aan de uiteinden zijn uitgesneden. Bij dit type is qua materiaal hout de populairste en beste keuze.
Een Franse deegroller is ook uit één stuk gesneden, maar heeft taps toelopende uiteinden in plaats van handvatten. Deze rollers worden traditioneel gezien gemaakt van hout, maar tegenwoordig ook te vinden in plastic en metaal.
De moderne variant is ook welbekend, maar is complexer dan de vorige twee die simpelweg uit één stuk hout bestaan. De cilinder draait op kogellagers en een stalen as, waardoor deze onafhankelijk van de handvaten beweegt. Dit type is te vinden in veel soorten materialen: van hout, metaal, plastic en zelfs marmer.
Wat is het beste materiaal voor een deegroller?
Bij het kiezen van materiaal zijn er vier keuzes: hout, plastic, rvs of marmer. De meeste deegrollers zijn gemaakt van hout, al verschilt dit per fabrikant ook voor welk houtsoort wordt gekozen.
Houten deegrollers
Houten deegrollers zijn traditioneel het meestgebruikt en de eigenschappen van hout maakt het ook het favoriete materiaal van de expert. De nerven en imperfecties van hout zorgen ervoor dat het bloem beter vast blijft plakken aan het oppervlakte van de roller, wat voor veel thuisbakkers een groot pluspunt is. Daarnaast is hout eenvoudig te reinigen, al zal niet elk soort houten roller geschikt zijn voor reinigen in de vaatwasser.
Rvs en marmeren deegrollers
Waarom kiezen voor een deegroller van metaal of marmer? Het idee schuilt achter de kwaliteiten van het materiaal, dat ze kouder blijven (namelijk gekoeld kunnen worden in de vriezer of koelkast), zodat de boter minder snel smelt wanneer je het deeg aan het rollen bent. In theorie is dit een goed idee, maar de realiteit is dat de luchttemperatuur en de tijd dat je met het deeg bezig bent, de grootste invloed hebben op hoe stevig het deeg blijft je ermee aan de slag gaat.
Wel zijn de marmeren modellen zwaarder in gewicht dan alle andere materialen, inclusief rvs (die vaak hol van binnen zijn). Bij enkele testpersonen was het gewicht van de marmeren roller wel een duidelijk minpunt.
Wel kan je kiezen voor een marmeren snijplank (maar een siliconen bakmat is net zo handig), niet om te snijden maar om te rollen, om het deeg kouder te houden door de marmeren plank eerst in de vriezer of koelkast te plaatsen.
Plastic en silicone deegrollers
Plastic deegrollers beschikken vaak over een laag met anti-kleef eigenschappen waardoor je tijdens het werken met het deeg wat minder bloem zal hoeven te gebruiken – en er minder blijft plakken. Een houten roller houdt echter een klein beetje bloem vast in de nerven van het hout, wat in principe hetzelfde resultaat oplevert als bij een silicone model. Online is het duidelijk dat consumenten niet ontevreden zijn met plastic modellen, maar een houten roller blijft in onze ogen een betere keuze.
Het advies voor de meeste consumenten is dat een houten deegroller de beste keuze is, al zijn roestvrijstaal of plastic ook steeds populairdere keuzes. Toch blijft hout na het uitvoeren van enkele gebruikerstesten onze voorkeur houden. Aan het einde van de dag, moet je ook een goede techniek beheersen en moet het deeg van goede kwaliteit zijn.
Roller met of zonder handvatten?
Als we moeten kiezen, dan is een roller zonder handvatten de beste keuze. Omdat modellen met een lager, waarbij de handvatten niet meebewegen tijdens het rollen, minder controle over het deeg bieden raden we een model zonder handvatten aan. Door een deegroller te kiezen dat uit één stuk bestaat, zal je tijdens het rollen beter aanvoelen wat de dikte van het deeg is. Daarnaast is het ook een ergonomischere keuze om een model zonder meerollende handvatten te kiezen.
De modellen die gebruik maken van een cilinder waardoor de handvatten onafhankelijk bewegen van de roller zijn geen slechte keuze en het betreft ook een persoonlijke voorkeur van de gebruiker.
Wat zijn de beste afmetingen voor een deegroller?
Een goede deegroller moet lang genoeg zijn voor de meeste toepassingen. Zo rol je niet alleen kleine stukken deeg voor koekjes, maar rol je ook grotere stukken deeg voor taarten, pizza en voor gebruik met een pastamachine. We raden aan om te kiezen voor een model waarvan de roller zelf minimaal 35 cm breed is, tot een maximum van 50 cm. Toch zal je snel merken dat veel deegrollers een minder groot formaat hebben. Heb je een simpele roller nodig en bak je niet zo vaak, dan is het een prima keuze. Anders blijft een langere, taps aflopende roller onze voorkeur hebben.
Kies je dus voor een model waarbij de handvatten gebruik maken van een lager, dan tellen de handvatten niet mee voor de breedte van het rolgedeelte.
Hoe maak je een deegroller schoon?
Dit is afhankelijk van het materiaal van de roller. Het advies dat werkt voor alle rollers is om gebruik te maken van een zacht sopje en een zachte borstel of spons. Even goed schrobben onder een straal warm water en de roller is weer helemaal schoon en klaar om gebruikt te worden.
Platte of taps aflopende deegroller?
Terwijl sommige (thuis)bakkers de voorkeur geven aan platte deegrollers omdat ze het deeg zo gemakkelijk gelijkmatig dik kunnen uitrollen, geven anderen juist de voorkeur aan taps toelopende rollers omdat ze gemakkelijk vast te houden en te manoeuvreren zijn, zodat je way extra controle hebt over het deeg en het deeg niet hoeft op te tillen en te draaien.