Zo kies je een goede poffertjespan
- Traditionele poffertjespannen zijn gemaakt van ijzer of gietijzer
- Kies voor het juiste aantal poffertjes, een portie zijn er circa 9
- Kies voor een poffertjesplaat wanneer je deze op de BBQ wilt gebruiken
- Kies een anti-aanbaklaag als je geen zin hebt in extra onderhoud
- Let goed op dat de poffertjespan geschikt is voor inductie
Poffertjespan voor inductie
- De Koock Amsterdam & de Ronneby Bruk zijn de beste koop poffertjespan voor inductie
- Controleer of de poffertjespan beschikt over het inductie keurmerk
- Kies bij inductie voor een poffertjespan met een platte bodem
- Poffertjespannen en -platen kunnen beiden geschikt zijn voor inductie
De 7 beste poffertjespannen van 2024
Een poffertjespan van hoge kwaliteit waar je je hele leven mee doet. Deze ijzeren pan is echter niet voor iedereen geschikt. Om poffertjes te bakken moet deze poffertjespan worden ingebrand en goed onderhouden.
Het inbranden van de poffertjespan kost wat inleeswerk, maar geen enkele fabrieks anti-aanbaklaag kan op tegen een goed ingebrande pan. Je brandt er authentieke poffertjes mee, geen anti-aanbaklaag, dus wel even je aandacht bijhouden. Ohja, dit is een pan voor ’t leven met goed onderhoud die op op elke kookplaat kan gebruiken, ook inductie. Houd wel rekening dat een inductie kookzone groot genoeg is voor de pan met een diameter van 27 cm.
Deze traditioneel gietijzeren poffertjespan is geschikt voor het maken van twee kleine porties: 19 poffertjes in totaal. Vereist goed onderhoud om gebruik te kunnen maken van de natuurlijke anti-aanbaklaag: een kleine klus, enkel insmeren met wat olie en flink heet laten worden.
Hoewel de pan van gietijzer is, kan deze niet worden gebruikt op een inductie kookplaat door de vorm van de onderkant. Wel werkt deze op gas, elektrisch en keramische kookplaten.
Deze simpele poffertjespan met anti-aanbaklaag is enkel geschikt voor ’t gasfornuis, maar wel goedkoop in aanschaf. Geschikt voor 19 poffertjes en eenvoudig te bedienen met het kunststof handvat. Het grote voordeel is dat deze pan weinig onderhoud vereist, er is geen sprake van inbranden.
Poffertjes blijven dankzij de anti-aanbaklaag niet plakken en bakken ook niet aan. De onderkant van de pan is hol, dus deze zal niet passen op ieder fornuis.
Ronneby Bruk staat bekend om het gebruik van hoogwaardige materialen en mooi design. Deze authentieke poffertjespan is door het houten handvat een echte blikvanger. De gietijzeren pan is mooi afgewerkt en biedt ruimte voor 15 poffertjes.
De pan is ovenbestendig tot 220°C en is geschikt voor elke warmtebron. Ook gebruik je deze poffertjespan dus op inductie, met een diameter van 25 cm geschikt voor de meeste hittezones op een kookplaat.
Een groot voordeel is dat Petromax haar pannen van tevoren inbrand. Dit hoef je dus niet zelf te doen. Het grote formaat biedt ruimte voor 30 stuks poffertjes. Deze plaat kan je ook op de barbecue gebruiken, let wel op dat de Petromax een diameter van 32 cm heeft (inclusief handvaten).
De pan is geschikt voor gebruik op vuur, zoals een gasfornuis, kampvuur of de barbecue. Bezit je de Petromax Atago vuurkorf? Dan past deze poffertjesplaat perfect!
Deze aluminium poffertjespan kan flink heet worden, tot wel 230°C. Je bakt er tot 16 poffertjes tegelijkertijd mee. Vooral de warmteverdeling van de Patisse Classic is erg goed, dit komt vooral door het massieve gietaluminium.
Het houten handvat wordt tijdens het bakken niet snel heet en geeft de poffertjespan een klassiek uitstraling. Deze poffertjespan gebruik je niet op inductie, de bodem bevat geen ferromagnetisch materiaal.
De Camp Chef is een gietijzeren poffertjespan die ideaal is voor gebruik op vuur. Ook op het gasfornuis en de elektrische kookplaat is deze goed in te zetten. Dankzij de holle onderkant is het geen zware pan en licht deze fijn in de hand.
Het gietijzer moet wel na gebruik goed worden behandeld, wat een kleine klus is voor een pan waar je levenslang mee doet.
Poffertjespan kopen, waar moet je op letten?
Oké, in het kort het belangrijkste wat je moet weten wanneer je een poffertjespan gaat kopen.
Het is belangrijk om te kiezen voor het juiste formaat met de goede hoeveelheid poffertjes die je van plan bent te bakken. Twee kleine porties zijn ongeveer 15/16 poffertjes. Kook je vaak voor grotere groepen, kies dan voor een grote poffertjesplaat.
Traditioneel kan je het best kiezen voor ijzer, staal of gietijzer. Als gemak de voorkeur heeft raden we je aan om te kiezen voor een exemplaar met anti-aanbaklaag (zoals de goedkopere Patisse) of nog eenvoudiger: een elektrische poffertjespan.
Kook je op inductie, dan mag de poffertjespan van de onderkant niet hol zijn. Ook moet het materiaal van de pan genoeg ferromagnetisch materiaal bevatten om te werken op inductie. Gietijzer, ijzer en plaatstaal zijn prima keuzes, maar aluminium pannen zijn bijvoorbeeld van zichzelf niet ferromagnetisch. Veel aluminium pannen zijn geanodiseerd en daarnaast bewerkt om zo te functioneren op inductie kookplaten.
Voor de meeste consumenten is een poffertjespan van gietijzer of plaatstaal een goede keuze – wel zal je deze nog moeten inbranden en onderhouden.
Gietijzeren poffertjespannen
Gietijzer is een goede keuze als materiaal voor een poffertjespan. Het houdt de warmte lang vast en verspreid deze gelijkmatig, wat bij het bakken van poffertjes erg belangrijk is. De lange warmte retentie is bij het maken van veel porties dan ook een extra pluspunt. Gietijzer vereist na gebruik wel wat extra onderhoud. Mooi meegenomen is dat je hiermee na verloop van tijd een natuurlijke anti-aanbaklaag creëert in de poffertjespan, waardoor deze met de jaren mee alleen maar makkelijker wordt qua gebruik.
- Het handvat van een gietijzeren poffertjespan kan erg heet worden, zeker op open vuur.
- Een gietijzeren poffertjespan werkt meestal op inductie
- Ideaal als grote poffertjesplaat voor op het kampvuur
- Verliefd op je gietijzeren poffertjespan? Gietijzeren koekenpannen bieden extra diepgang tijdens het koken.
Ijzeren poffertjespannen
Als je kiest voor een ijzeren (plaatstaal) poffertjespan, dan moet je deze na gebruik wel goed onderhouden. Voor gebruik moet de pan, net als bij gietijzer, eerst worden ingebrand. Het voordeel is dat een poffertjespan van plaatstaal zeer lang mee gaat met goed onderhoud en een eigen natuurlijke anti-aanbaklaag aanmaakt.
Voor een poffertjespan is plaatstaal door het lichtere gewicht een goede keuze. Het merk DeBuyer is een populaire keuze voor een degelijke poffertjes- of pannenkoekenpan.
- Voor ’t eerste gebruik inbranden en kost wat extra onderhoud na gebruik
- Een superlange levensduur en een goede, snelle warmteverspreiding
- Een stuk handzamer en lichter in gewicht dan gietijzer
- Een ijzeren of plaatstalen poffertjespan werkt meestal op inductie
Poffertjes bakken op inductie
Een poffertjespan voor inductie is over het algemeen niet lastiger te vinden dan voor een gasfornuis. Zowel ijzer, plaatstaal en gietijzer zijn goede keuzes als pannen materiaal voor een inductie kookplaat. Wel is het belangrijk dat de onderkant van de poffertjespan niet hol is, dit zal niet werken op inductie.
Pas daarnaast ook op met omgebogen randen op de bodem bij ouderwetse poffertjespannen, deze kunnen het glas van de inductie kookplaat krassen. Voor een traditionele inductie poffertjespan raden we het klassieke model van Ronneby Bruk aan.
Poffertjes bakken op een keramische kookplaat
De meeste pannen zijn zonder problemen te gebruiken op een keramische kookplaat. Hetzelfde geldt voor poffertjespannen, elk model in de bovenstaande lijst is geschikt voor een keramische kookplaat. Hoe platter de bodem, hoe beter de pan werkt.
Veel van de pannen waar je poffertjes in bakt hebben een holle bodem, waardoor je de pan wat tijd moet geven om gelijkmatig warm te worden op keramische plaat.
Handvat
Het handvat van de poffertjespan is toch een belangrijk detail. Tegenwoordig hebben de meeste poffertjespannen een kunststof of houten handvat. Beiden zijn goede keuzes, maar voor een pan die decennia mee kan gaan heeft het houten handvat onze voorkeur.
Klassieke poffertjespannen zijn gemaakt van gegoten gietijzer, het handvat en de pan zijn hierdoor één. Bij het bakken kan het hierdoor voorkomen dat het handvat ook warm wordt. Bestaat jouw poffertjespan uit een deel? Gebruik dan altijd een pannenlap of ovenhandschoen.