Zo kies je een goede koekenpan zonder anti-aanbaklaag
- Kies voor een meerlaagse bodem zoals een sandwichbodem, triply, 5- of 7-ply
- Roestvrijstaal is de beste keuze voor een koekenpan zonder anti-aanbaklaag
- Gietijzer en plaatstaal koekenpannen creëren een natuurlijke anti-aanbaklaag
- Kies voor een bekend merk van o.a. Demeyere, Fissler, Le Creuset, WMF en BK
Top 8 beste koekenpannen zonder anti-aanbaklaag
Een dikke kern van 99% koper voor extreme reactiesnelheid op temperatuurveranderingen, een sterke glazen deksel en beschikbaar in meerdere formaten. Onze favoriete keuze voor een topklasse koekenpan voor hobbykoks die volledige controle willen tijdens het koken. Gebruik code PANNENPRONL voor 20% korting.
Lees ook: 5x de beste Le Creuset koekenpan
Waar let je op bij het kiezen van een koekenpan zonder anti-aanbaklaag?
Waarom geen anti-aanbaklaag?
Een keramische of teflon anti-aanbaklaag biedt je veel voordelen, maar een koekenpan zonder anti-aanbak eigenschappen biedt weer hele andere voordelen. Je levert het gemak van de anti-kleef in, maar je hebt meer controle tijdens het koken.
Je kan de ingrediënten echt dichtschroeien, precies wat je wilt tijdens het bakken en braden van die lekkere vlees- en visgerechten. Maar ook voor een zure saus als puttanesca, rijk aan tomaten, is een koekenpan zonder anti-aanbak écht de beste keuze.
Daarnaast gaan de koekenpannen veel langer mee, want er is geen laag die kan slijten. Met goed onderhoud blijf je jouw nieuwe rvs koekenpan voor de komende decennia elke dag gebruiken.
Welk materiaal is het meest geschikt?
Een koekenpan die niet over aan anti-aanbaklaag beschikt is perfect voor het dichtschroeien van vlees. Maar je kan deze pan zeker multifunctioneel inzetten.
Roestvrijstaal is een goede materiaalkeuze voor een koekenpan zonder anti-aanbak eigenschappen. Het is zeer sterk, kan dus tegen een stootje en roest niet. Rvs is daarnaast zuurbestendig, perfect voor bijvoorbeeld een tomatensaus. Daarnaast is rvs eenvoudig in de schoonmaak en kan deze over het algemeen zonder problemen in de vaatwasser.
Het nadeel is dat rvs niet snel opwarmt en dat het even duurt voordat de hitte doordringt naar de binnenkant. Met speciale bodems weten rvs pannen zonder anti-aanbak echter het meeste uit elke kookplaat te halen.
Gietijzer en de geëmailleerde versie hiervan zijn ook uitstekende keuzes, al zal je deze pannen net wat anders inzetten. Zo moet gietijzer goed worden onderhouden en ingebrand. Bij geëmailleerd gietijzer hoeft de pan niet worden ingebrand. Ook zijn pannen van geëmailleerd gietijzer wel geschikt voor zure sauzen, waar je dit niet moet proberen met een puur gietijzeren koekenpan.
Een gietijzeren koekenpan bevat geen anti-aanbaklaag, die creëer je zelf met gebruik na verloop van tijd en inbranden. Maak heerlijke stoofpotjes, roerbak gerechten, dichtgeschroeide biefstukken of zet hem in als frituurpan. Zachte vis kan je beter vermijden, voor deze gerechten kies je een rvs koekenpan of een die juist wel beschikt over een anti-aanbaklaag. Hetzelfde geldt voor koekenpannen van staal.
Uit welke type bodems kan ik kiezen?
De bodem bij een kale rvs koekenpan maakt een groot verschil. In principe zijn er vier verschillende bodems die voorkomen. Deze bodems zorgen er voor dat de koekenpan ook werkt op inductie. Elk model in de bovenstaande lijst kan worden gebruikt als inductie koekenpan.
- Volledig roestvrij staal
- Sandwichbodem (in de bodem)
- Meerlaagse tri-ply, 5-ply of 7-ply bodem (van bodem tot de rand)
Rvs is op zichzelf een slechte warmtegeleider, kies daarom altijd minimaal voor een sandwich bodem. De sandwich bodem bestaat uit meerdere discs, waarvan de kern vaak het thermisch goed geleidende aluminium bestaat. De binnenste en buitenste schijven zijn gemaakt van rvs, wat het schoonmaken van de pan eenvoudig maakt.
Als je kiest voor een triply bodem dan is de koekenpan van bodem tot rand afgewerkt met een drielaagse bodem. De buitenste en binnenste lagen zijn gemaakt van rvs en de kern is van aluminium of bij duurdere pannen, koper. Een groot voordeel van deze constructie is dat de warmte beter over de hele koekenpan wordt verdeeld, van bodem tot de randen.
Kies je voor 5-ply of 7-ply koekenpan, dan bestaat de bodem van je pan uit vijf of zeven lagen. Koekenpannen van Demeyere en Fissler staan bekend om het gebruik van 5- en 7-ply en het is dan ook het gebruik van deze technieken die het maken dat de merken wereldwijd en in Nederland zo hoog staan aangeschreven.
Wat is het beste formaat?
Een koekenpan zonder anti-aanbaklaag, zowel zonder keramisch of zonder teflon, wordt veelal ingezet als multifunctionele en alledaagse bakpan, maar wat is dan een goed formaat?
Het is belangrijk dat de koekenpan nooit propvol zit als je gaat koken. Ga je voor een groter huishouden koken, met z’n tweeën of kook je juist vaak solo? Met z’n tweeën is 24 en 26 cm een gangbaar formaat, maar voor grotere huishoudens houden we vast aan 28 en 30 cm.
Zonder anti-aanbaklaag is het braden van vis en vlees geen probleem, al zal je met deze eiwitrijke gerechten wel wat meer aandacht bij het koken moeten houden vast schroeien te voorkomen. Kook je graag grote stukken vlees, houd dan rekening bij de keuze van het formaat.
Wat zijn de beste merken voor een koekenpan zonder anti-aanbaklaag?
Fissler, Zwilling en Demeyere zijn drie top merken die hoogwaardige rvs koekenpannen ontwikkelen zonder teflon. Ze staan bekend om de hoge bouwkwaliteit en de gebruikte technieken maken de koekenpannen technisch erg vernuft.
Voor gietijzeren pannen raden we vrijwel altijd Le Creuset aan. Aangezien je met een gietijzeren pan een aankoop voor het leven doet is het verstandig om te kiezen voor een gerenommeerd merk dat bekend staat om de hoge kwaliteit.