Zo kies je een goede keramische wokpan
- Een goed formaat keramische wok is 28 tot 30 cm in diameter
- Kies bij zwaardere of grote wokpannen (30 cm of meer ) voor een extra handvat
- Kies voor een platte bodem wanneer de wok op inductie wordt gebruikt
- Keramische woks van aluminium, FusionTec of tri-ply rvs krijgen de voorkeur
Top 5 beste keramische wokpannen
Qua prijs-kwaliteit is de Venice wokpan onze eerste keuze voor een keramische wok. Het handvat handvat houdt stevig vast en doet wonderen i.c.m. het extra handvat wanneer de wokpan flink gevuld is., Net als de Craft wok is de Venice bestand tegen hoge temperaturen tot 450 graden. Toch raden we aan om ook met deze keramische wokpan op minder hoge temperaturen te wokken. Het is een wat zwaardere wok, maar het extra handvat lost dat direct op. Conclusie: voor consumenten en hobbykoks de beste keuze voor een wokpan met een sterke keramische laag.
De Craft serie van GreenPan is een favoriet wanneer je wat meer wilt uitgeven voor kwaliteit. De wokpan in de Craft serie is dankzij de gladde, keramische anti-aanbaklaag erg prettig om mee te roerbakken. De steel van de wok ligt prettig in de hand, wat nodig is met het wat zwaardere gewicht. De aluminium bodem zorgt voor goede warmtegeleiding en werkt dankzij de speciale constructie ook op inductie. Onze keuze als je een kwalitatieve wokpan zoekt met een sterke keramische anti-aanbaklaag en een robuuste, stevige bouwconstructie.
Deze grote wokpan onderscheidt zich van de andere keramische modellen met name door het formaat en de prijs. Isenvi onderscheidt zichzelf tegenover GreenPan voornamelijk op het aspect van prijs en bouwkwaliteit. De keramische anti-aanbaklaag van Isenvi presteert weliswaar goed, je zal het wel moeten doen met meer kunststof onderdelen en een wat minder stevige constructie dan duurdere wokpannen van andere merken als WMF en GreenPan.
Waar de FusionTec Mineral serie in uitblinkt is het samenvoegen van de beste eigenschappen van meerdere materialen. De reactiesnelheid van koper, warmteretentie van gietijzer, corrosiebestendigheid van rvs en de uitstekende warmtegeleiding van aluminium. Daarbovenop komt de krasbestendigheid van glas die wordt bereikt door 20 natuurlijke mineralen samen te smelten onder extreem hoge temperaturen. Dit resulteert in een zeer hard en glad materiaal, die presteert als keramische anti-aanbaklaag. Ook geschikt voor inductie kookplaten.
Kies voor deze goedkope wokpan met keramische anti-aanbaklaag als je liever wat minder uitgeeft. Van prima kwaliteit en werkt, buiten verwachtingen, zelfs te gebruiken als wokpan voor inductie. De wat simpele constructie zorgt voor een lagere prijs. De wokpan is van wat minder dik materiaal maar beschikt wel over een goede keramische anti-aanbaklaag. Een goede keuze als je een simpele keramische wokpan zoekt en niks speciaals; simpel en effectief.
Waarom kiezen voor een keramische wok?
Kies voor een wokpan met een keramische anti-aanbaklaag als je van teflon wil afstappen, maar wel het gemak van anti-aanbak wil ervaren. Je zal wel rekening moeten houden dat een keramische laag de warmte beter doorstuurt naar de ingrediënten. Daarom wok je gemiddeld op een lagere temperatuur .
- Een veilige, natuurlijke anti-aanbaklaag zonder teflon
- Gezonder door minimaal gebruik van vetten, zoals olie of boter
- Wokpannen met keramische laag hebben goede anti-aanbak eigenschappen
- Keramiek gaat lang mee met goed onderhoud en gebruik
Een wok met keramische anti-aanbaklaag brengt toch zeker wat voordelen met zich mee. Met name de warmte overdracht maakt het in combinatie met de goede anti-aanbak eigenschappen een goede keuze als alternatief voor teflon, al betaal je gemiddeld wel meer voor keramische pannen. Ook in onze zoektocht naar de beste wokpan scoorden keramische modellen goed.
Kies voor een keramische wokpan als gemak, gezondheid en kwaliteit de voorkeur heeft. Voor een betrouwbaar merk kan je terecht bij o.a. GreenPan, WMF en BK.
Hoe gebruik je een keramische wok?
Hier in het kort het belangrijkste wat je moet weten over wokken met een keramische wokpan.
Hoe onderhoud je de keramische laag?
Wok op een matig tot laag vuur: De meeste keramische woks hebben een betere warmtegeleiding dan teflon. De keramische laag verspreidt de warmte effectief en snel, waardoor je op lagere temperaturen kookt. Hoewel de keramische laag geschikt is tegen hogere temperaturen zonder dat er schadelijke stoffen vrijkomen, is het minder goed voor de levensduur van de wok. Gebruik dan ook nooit een wok met anti-aanbaklaag in combinatie met een wokbrander.
Gebruik geen metalen keukengerei. Gebruik altijd siliconen of houten keukengerei om mee te roeren of wanneer je gaat serveren. Met metalen spatels bestaat de kans dat je de keramische laag beschadigt. Deze beschadigingen verliezen hun anti-aanbak eigenschappen, waardoor het reinigen anders steeds lastiger wordt.
Was de wok met de hand af: De meeste afwasmiddelen bevatten agressieve chemicaliën die heel slecht reageren met de keramische laag. Om de binnenkant te reinigen heb je enkel een zacht sopje en een zachte spons of vaatdoek nodig.
Gebruik een bijpassende deksel: Meestal wordt er geen deksel meegeleverd. Afhankelijk van het formaat van de wokpan, kan je ook bij een keramische wok prima kiezen voor een universele pannendeksel. Anders raden we aan direct te kiezen voor een wokpan met deksel.
Welke olie bij wokken in keramische wokpan?
Je kan zeker koken met extra vierge olijfolie in een keramische pan, maar alleen bij temperaturen onder het rookpunt (210° C). Olijfolie verbrandt namelijk bij hoge temperaturen en tast de keramische laag aan doordat er een gecarboniseerde laag op komt.
Voor een keramische wokpan gebruik je de volgende soorten olie:
- Extra-vierge kokosvet
- Extra-vierge palmpitolie
- Avocado olie
Een goed alternatief voor olijfolie als gebruik in een keramische wok is avocado-olie, extra-vierge kokosolie of extra-vierge palmolie. Avocado-olie heeft een rookpunt van 270°C en zit hiermee 60 graden boven die van olijfolie.
Keramische pannen hebben weinig boter of olie nodig. Gebruik dus echt kleine hoeveelheden olie wanneer je gaat roerbakken met de wok. Hoe minder vet je gebruikt hoe langer de keramische laag mee gaat. Een paar druppels olie is echt meer dan genoeg.