Zo kies je een goede Dutch Oven
- Kies een Dutch Oven gemaakt van stevig gietijzer voor gebruik op open vuur
- Kies een gietijzeren Dutch Oven met emaille-laag voor de beste prestaties
- Kies voor het juiste formaat, een model van 28 centimeter is perfect
- Voor een traditionele Dutch Oven kies je geen emaille- of anti-aanbaklaag
- Kies voor grote handvatten met een opening voor extra veiligheid
- Hoe zwaarder de pan, hoe beter deze de taak van een Dutch oven vervult
Top 8 beste Dutch Ovens
Er is niets dat ik zou veranderen aan deze geweldige pan. Het moeilijkste is om het prijskaartje te accepteren en een van de vele kleuren te kiezen. De Le Creuset Signaturen wordt net zo vaak als mijn KitchenAid mixer en m’n favoriete koksmes. Deze Dutch Oven staat dan ook bovenaan de lijst van keukengerei waar ik niet echt niet zonder zou kunnen. In vergelijking met andere modellen is deze zeker niet goedkoop, maar een pan van deze kwaliteit gaat met goed onderhoud en gebruik een leven lang mee.
De beste keuze als je kwaliteit wilt zonder een klein fortuin te spenderen. De BK Bourgogne is bij uitstek de beste keuze voor de meeste consumenten, want de pan voldoet aan de belangrijkste punten uit onze checklist. Grote handvatten, lekker zwaar, een topkwaliteit deksel en geschikt voor elke warmtebron. Niet persé goedkoop, maar een goede investering die je dagelijks gaat gebruiken.
De Fortalit serie voldoet niet aan alle eisen voor een goede Dutch oven, maar de lage prijs maakt het een goede aankoop. Minder geschikt om langzaam te stoven, want de pan is gemaakt van lichter staal met een emaillelaag. Zoek je een grote en multifunctionele pan, dan blijft het een goede keuze die geschikt is voor elke warmtebron. Anders raden we aan om iets meer uit te geven en te kiezen voor de BK Bourgogne serie.
Niet duur én gemaakt van geemaileerd gietijzer, wat het een goede keuze maakt als je een echte Dutch oven zoekt zonder hoog prijskaartje. Een mooie vormgeving, maar wel duidelijk minder goed afgewerkt dan topmerken zoals Le Creuset. Consumenten beoordelen de Sola erg positief, maar vermelden dat na gebruik van enkele jaren de coating wel kan afbreken – zonde, want een goede Dutch oven moet echt lang meegaan zonder gebreken.
Op het kampvuur of op de BBQ, dan kies je voor een traditionele gietijzeren pan. Dutch ovens werden vroeger bij uitstek vooral gebruikt in de outdoor, want de eigenschappen maken ze extreem hittebestendig. Tegenwoordig stijgt de populariteit van dit soort pannen, met name omdat ze ook geschikt zijn voor gebruik in je Kamado, Big Green Egg of simpelweg op open vuur.
Net als Le Creuset is Staub een topmerk als het aankomt op braadpannen en Dutch ovens. Er zit weinig verschil tussen de kwaliteit van deze twee merken en het komt snel uit op een persoonlijke voorkeur. Staub ontwerpt haar pannen net wat anders, maar ze houden al decennia lang vast aan een focus op topkwaliteit. Kies je voor topkwaliteit, dan zal je moeten kiezen tussen deze twee merken.
Een leuke set kleine pannetjes om individuele gerechten in te serveren. Heel handig voor thuis in de oven en om deze vervolgens aan de eettafel te presenteren. Daarnaast een leuk cadeau voor kookliefhebbers (en ook voor outdoor kampeer fanaten).
Speciaal voor je Big Green Egg BBQ kies je uiteraard voor een model van hetzelfde merk. Hoge kwaliteit, maar je betaalt wel wat extra voor het merk. Een groot voordeel is dat de Dutch ovens van Big Green Egg gegarandeerd zullen passen in jouw barbecue, al zal je vantevoren wel de maat moeten opmeten. Zoek je een goedkopere optie, dan is de BBQ-Toro een goede optie.
Waar let je op bij het kopen van een Dutch oven?
De volgende vijf punten zijn het allerbelangrijkst om een Dutch oven te kiezen die past bij jouw kookstijl en gebruik. Op nummer één staat het materiaal, gevolgd door het formaat. Kleine details zoals de handvatten en de kleur van de binnenkant spelen ook een rol.
- Geëmailleerde gietijzer biedt de voordelen van gietijzer met extra gebruiksgemak
- Grote, brede handvatten met een opening zijn het meest veilig
- Een formaat van 28 cm is geschikt voor huishoudens van 4-5 personen
- Een zware Dutch oven presteert beter in de gebruikers testen
- Een witte geëmailleerde binnenkant geeft extra zicht – en perfect voor fond
In het kort: je kiest dus allereerst voor het juiste materiaal, geëmailleerd gietijzer heeft bij ons de voorkeur. Kies daarna een passend formaat, voor de meeste huishoudens is 28 cm in diameter perfect. Grote, brede handvatten met een opening zijn het meest praktisch. Kies voor een witte binnenkant, zo kan je aanbranden goed in de gaten houden. Een goede Dutch oven is lekker zwaar, maar een grote massa verricht wonderen als het aankomt op het koken – de warmte wordt beter en gelijkmatiger verdeeld. Ook het ontwerp en materiaal van de deksel speelt een rol.
Dit voelt als een flinke lijst, maar geen zorgen. Voor de meeste consumenten zijn de modellen die het beste uit de test zijn gekomen altijd een goede keuze. Hieronder beschrijft de expert in detail waar je op let bij de aanschaf.
Wat is het beste materiaal?
De meningen hierover zijn verdeeld, maar voor de meeste huishoudens is een Dutch oven van geëmailleerd gietijzer het beste materiaal. Ze zijn eenvoudig in gebruik en vereisen niet al teveel onderhoud, zoals wel het geval is bij puur gietijzer.
- Gietijzer is goedkoop, maar onbewerkt en ruw – ook vereisen Dutch Ovens van dit materiaal meer onderhoud en zijn ze door de ruwe onderkant vaak minder geschikt voor gebruik op een inductie kookplaat, maar wel ideaal voor open vuur
- Geemailleerd gietijzer is het beste materiaal – eenvoudig in onderhoud, goede prestaties en een natuurlijke anti-aanbaklaag dankzij het emaille. Wel duurder, zeker als je voor een Dutch Oven van hoge kwaliteit kiest zoals Le Creuset of Staub
- Keramiek is een prima optie, niet duur, maar wel breekbaar – kies voor keramiek als je een authentieke Dutch Oven zoekt, al is dit een minder gebruiksvriendelijke pan door het onderhoud dat deze vereist
- Plaatstaal met een emaille laag is goedkoop en effectief – wel presteert deze minder door het lagere gewicht, wat een belangrijk punt is bij een Dutch Oven. Toch een goede keuze voor de meeste consumenten, zoals de goedkopere BK Fortalit pannen
Geemailleerd gietijzer presteert het best
Onze voorkeur gaat uit naar Dutch Ovens van .. geëmailleerd gietijzer. Dit materiaal is geschikt voor de meeste Nederlandse keukens, ook als je keuken is uitgerust met een inductie kookplaat. Het witte emaille aan de binnenkant maakt het ook veel duidelijker wanneer ingrediënten aanbranden, wat toch een stuk slechter te zien is bij puur gietijzer. Ook zorgt het voor een natuurlijke en gezonde anti-aanbaklaag. Geëmailleerd gietijzer biedt dus de voordelen van gietijzer, maar is een stuk gebruiksvriendelijker in gebruik en onderhoud.
Wel zijn kwaliteit pannen van dit materiaal vrij duur in vergelijking met puur gietijzer en geëmailleerd plaatstaal, al gaan de pannen van zowel Le Creuset en Staub een stuk langer mee dan goedkopere modellen zoals Sola – uit consumenten reviews is ook duidelijk dat goedkopere modellen eerder beschadigt door chipping van de emaille glazuurlaag.
De goedkope modellen bieden voor de meeste consumenten dezelfde prestaties, maar de emaille laag is vaak na een paar jaar wat aangetast – minder mooi en iets minder goede anti-aanbak prestaties.
Gietijzer – niet duur en zeer hittebestendig
Dit is het materiaal waar Dutch oven traditioneel van worden vervaardigd, omdat het de warmte extreem goed vasthoudt en verdeelt. Ook is het erg duurzaam en gaat het met goed onderhoud een leven lang mee. Een groot voordeel is dat gietijzeren Dutch ovens geschikt zijn voor gebruik op inductie (behalve bij een ruwe onderkant) en alle andere type kookplaten. Ook in de oven en op het kampvuur is gietijzer een goede keuze.
Gietijzer moet wel worden ingebrand, dit doe je door middel door voor het eerste gebruik de pan in te branden en hierna de pan te blijven gebruiken. Voor de meeste thuiskoks is gietijzer een goede keuze, behalve als je de Dutch oven als all-round pan gaan inzetten. Omdat het slecht reageert op zure ingrediënten zal je er niet snel tomaten of azijn in gebruiken als ingrediënt.
Kies voor puur gietijzer als je een goedkope Dutch Oven zoekt die geschikt is voor elke warmtebron, maar ideaal voor open vuur.
Geëmailleerd gietijzer – het beste materiaal voor de thuiskok
Onze voorkeur als materiaal gaat uit naar Dutch ovens gemaakt van geëmailleerd gietijzer. Dit materiaal wordt gemaakt van gietijzer die wordt voorzien van een glanzende emaille laag. Dit voorkomt roest, hoeft niet worden ingebrand en is een stuk makkelijker in onderhoud dan de traditionele gietijzeren Dutch ovens. Geëmailleerde Dutch ovens zijn geschikt voor alle soorten ingrediënten, want de ingrediënten komen niet in aanraking met het gietijzer. Omdat de basis nog steeds van gietijzer is vervaardigd, gebruik je pannen van dit materiaal zonder problemen op elk type kookplaat en ook in de oven.
Kies voor een Dutch Oven met een emaille laag als je een gebruiksvriendelijke en ruim inzetbare pan zoekt die weinig onderhoud vereist en geschikt is voor elke warmtebron.
Keramiek – minder prijzig met goede prestaties, maar wel erg breekbaar
Een keramische Dutch oven is vaak goedkoper dan geëmailleerd gietijzer en hoewel ze qua prestaties niet onderdoen, zitten er wel voor- en nadelen aan in vergelijking met de geëmailleerde versies. Keramiek is niet veel meer dan gebakken klei, waardoor ze PFOA- en PTFE-vrij zijn, niet reageren op zure ingrediënten en beter bestand is tegen thermische schokken. Wel is een keramische Dutch oven een stuk breekbaarder dan gietijzer en zijn ze ongeschikt voor gebruik op inductie. Wel zijn ze eenvoudig in schoonmaak, als je tenminste niet vies bent van de handwas.
Kies voor keramiek als je een volledig natuurlijke pan zoekt die weinig kost en goed presteert – maar niet geschikt is voor inductie, wel ideaal voor vuur en de oven
Waarom kiezen voor een geëmailleerd gietijzeren Dutch Oven?
De lichtgewicht Dutch Ovens, vaak van geëmailleerd staal, zijn minder geschikt voor hoge temperaturen omdat de hitte direct wordt overgedragen aan de inhoud van de pan. Met dat in gedachten hebben we ons voornamelijk gericht op zwaarder gietijzer en geëmailleerd gietijzer. We hadden vooraf het testen gehoopt dat keramische modellen een lichter alternatief zou zijn voor gietijzer, maar de meeste modellen zijn erg breekbaar. De keramische variant is dus minder geschikt voor de meeste consumenten.
De gietijzeren modellen blijven dan over, maar dan volgt de vraag: met een emaille coating of gewoon puur gietijzer? Een traditionele Dutch Oven is gemaakt van gietijzer en de meeste beschikken tegenwoordig over een glazuurlaag op de binnen- en buitenkant van de pan. De traditionele gietijzeren Dutch Ovens moeten worden ingebrand en vergen extra onderhoud, waardoor de geëmailleerde modellen onze favoriete keuze voor consumenten zijn.
Afmetingen
Dutch ovens zijn er in kleine formaten van 250 tot 500 ml, ideaal voor soepjes en kleine ovenschotels, of in extreem grote formaten van 10 tot 12 liter, populair bij catering en koks. Voor de meeste huishoudens is een inhoud van 5 tot 7 liter meer dan voldoende, zeker bij huishoudens van 4 tot 6 personen. Dit is groot genoeg voor een volledige kip, stoofschotel, soep of om zelf een brood te bakken voor het gezin.
Wanneer je de grootte van de pan bepaalt, is het beter om te kiezen voor een wat groter model dan dat je eigenlijk een te kleine pan koopt. Het is namelijk eenvoudiger om een kleine hoeveelheid te koken in een grote pan dan om een te kleine pan volledig vol te proppen met je ingrediënten. Houd er ook rekening mee dat een Dutch Oven vrij omvangrijk kan zijn; voor gebruik in de oven van tevoren controleren of deze zal passen.
Handvatten
We geven zelf de voorkeur aan een zwaardere Dutch Oven, deze presteren gewoon een stuk beter. Bij een zware pan zijn de handvatten enorm belangrijk, vooral wanneer de pan extra zwaar is als deze volledig is gevuld met je ingrediënten.
Er zijn twee soorten handgrepen: plat en open. De platte handvatten steken uit de zijkanten van de pan, de open handvatten geven wat meer grip. Wij geven dan ook de voorkeur aan de de open handvatten, omdat de grote opening een stevigere greep mogelijk maakt – en hoe groter de lus van de opening, hoe beter, zeker als je ook ovenwanten gaat gebruiken.
Vorm
De twee meest voorkomende vormen zijn rond en ovaal. De ronde variant is verreweg de meest populaire vorm: geschikt voor één kookzone op je kookplaat zodat de volledige pan goed opwarmt. De ronde Dutch ovens zijn vaak wat dieper en zijn niet te breed voor een standaard oven.
Een ovale Dutch oven is vaak wat minder diep en breed dan de ronde modellen, wat het een goede keuze maakt voor langere stukken vlees en vis te bereiden. Op de meeste kookplaten is ovaal een minder handige vorm, behalve als je een extra grote gaspit hebt of een inductie kookplaat met flex-zone. Bij gebruik in de oven is er geen opmerkbaar verschil, de ovale modellen hebben misschien wat langer nodig om gelijkmatig te worden verwarmd.
Deksel
Een goed passende deksels voorkomt dat vlees uitdroogt en dat jouw stoofschotels en sauzen te snel reduceren. De meeste Dutch ovens worden standaard geleverd met een deksel van hetzelfde materiaal als de pan, maar enkele modellen gebruiken een goedkoper materiaal zoals geëmailleerd staal of gehard glas.
We geven voorkeur aan een deksel van hetzelfde materiaal die voorzien is van druipringen aan de binnenkant van de deksel – dit zorgt dat de verzamelde condens, het vocht, direct weer naar beneden in de pan druipt om uitdroging te voorkomen.
Veelgestelde vragen
Hoe gebruik je een Dutch oven?
Dutch ovens zijn erg veelzijdig, zowel in gebruik als welke recepten je ermee kan bereiden. De meeste modellen zijn geschikt voor bijna elke warmtebron worden. Ieder type fornuis, ook inductie, in de oven en sommige modellen zijn zelfs geschikt voor gebruik op een kampvuur op de barbecue.
Welke recepten bereid je in een Dutch oven?
Omdat een Dutch oven op zowel het fornuis als in de oven kan worden gebruikt, kan je ze voor een groot aantal recepten gebruiken. Zowel het braden van vlees, het maken van stoofschotels en sauzen, tot het koken van pasta en het bakken van je eigen brood – de mogelijkheden en recepten zijn dan ook eindeloos.
Wat is het ideale formaat?
We raden aan om te kiezen voor een Dutch oven met een diameter van 28 centimeter. Dit is het meest multifunctionele formaat en geschikt voor de meeste huishoudens van 4 tot 6 personen. Het formaat van 28 centimeter is ideaal voor de meeste fornuizen en niet te groot voor de meeste ovens.
Kan een Dutch oven in de vaatwasser?
Ja, een Dutch oven kan worden gebruikt in de oven, maar wees voorzichtig. Omdat de pan gemaakt is van gietijzer, zal je moeten oppassen met snelle en grote temperatuurveranderingen. Een plotse verandering in omgevingstemperatuur kan zorgen dat het gietijzer barst. Haal je de pan uit de koelkast, laat deze eerst op kamertemperatuur komen voordat deze in de oven wordt geplaatst. Daarnaast raden we aan om de Dutch oven tegelijkertijd in de oven op te laten warmen.
Werkt een Dutch oven op inductie?
Ja, ze zijn geschikt voor gebruik op inductie als het materiaal van de Dutch oven hiervoor geschikt is. Zowel staal, gietijzer, geëmailleerde
staal en geëmailleerd gietijzer zijn geschikt voor inductie kookplaten. Kies je voor een roestvrijstaal model, dan moet de bodem een magnetisch materiaal bevatten om deze op inductie te laten werken.