Gietijzeren pannen altijd populair: het is het perfecte metaal om de warmte goed te verdelen – van bodem, tot randen en handvatten van de pan. De warmte verspreidt zich snel in een gietijzeren pan en het gietijzer houdt de warmte lang vast.
Alles over gietijzeren pannen
Wat is een gietijzeren pan?
Gietijzeren pannen zijn zowel onbewerkt als met geëmailleerd gietijzer te koop. Qua prestaties verschillen ze niet, maar zo een pan met emaille laag makkelijker in onderhoud dan puur gietijzer.
Puur gietijzeren pannen moeten voor het eerste gebruik worden ingebrand. Het inbranden van een gietijzeren pan kost wat tijd maar is simpel om zelf te doen. Het resultaat is een patina die functioneert als natuurlijke anti-aanbaklaag.
Het extra onderhoud is snel gedaan. Net als elke pan grondig schoonmaken, maar bij gietijzer gebruik je enkel water (geen zeep of afwasmiddel). Hierna de pan goed afdrogen, even opwarmen op het fornuis, insmeren met een dunne laag plantaardige olie.. en weer klaar voor gebruik.
De geëmailleerde pannen zijn makkelijker te onderhouden, hoeven niet worden ingebrand en gaan net als de onbewerkte pannen decennia lang mee. Geëmailleerd gietijzer verschilt in gebruik dan ook weinig van alle standaard pannen in je keuken. Wel is geëmailleerd gietijzer kwetsbaarder voor stoten en heftige temperatuurswisselingen.
De voordelen van een gietijzeren pan
Een goede gietijzeren pan brengt een hoop voordelen met zich mee. Voor het behouden van de warmte is een gietijzeren pan de beste keuze, zeker als je bedenkt dat gietijzer superheet mag worden zonder dat de pan schade oploopt. Hierdoor is gietijzer ook niet voor niks de absolute favoriet voor braadpannen, skillets en grillpannen.
Toch zijn er ook enkele punten waar je op let bij het gebruiken van een gietijzeren pan.
Bij welke soort pannen kies je voor gietijzer?
- Gietijzeren grillpan
- Gietijzeren koekenpan
- Gietijzeren grillplaat
- Gietijzeren braadpan
- Gietijzeren wok
- Gietijzeren poffertjespan
- Gietijzeren skillet
1. Grillpan van gietijzer
Een gietijzeren grillpan heeft onze voorkeur om eenvoudig en veilig binnenshuis te grillen. Topkwaliteit barbecues zijn uiteraard uitgerust met een gietijzeren grillplaat, het is dan ook een perfecte keuze als materiaal voor een grillpan.
2. Grillplaat van gietijzer
Een grillplaat van gietijzer is een populaire keuze om meer tegelijkertijd te kunnen grillen. Bij het grote oppervlakte van een grillplaat is de warmteverdeling erg belangrijk, de plaat is immers een stuk groter dan een standaard pan.
Puur gietijzer is dan de beste keuze voor de plaat: het verdeeld de warmte gelijkmatig, al zal je op o.a. gasfornuizen en inductie kookplaten toch de plaat wat tijd moeten geven om warm te worden.
3. Gietijzeren skillet & koekenpan
Gietijzeren skillets kunnen gebruikt worden om te sauteren, bakken, braden, roosteren en uiteraard om simpelweg authentiek te koken zonder anti-aanbaklaag. De skillet is erg populair dankzij de multifunctionaliteit die de gietijzeren pan biedt.
Geschikt voor elk type warmtebron, maar ook de oven, barbecue en op het kampvuur is een skillet van puur gietijzer te gebruiken om te koken.
Overzicht gietijzeren koekenpannen
4. Gietijzeren braadpan
De braadpan staat vooral bekend als .. gietijzeren braadpan. Om heerlijk te kunnen braden en stoven in een braadpan, moet de hele pan de warmte goed behouden. Gietijzer is het beste materiaal voor een braadpan en je hebt de keuze tussen puur en geëmailleerd gietijzer.
5. Gietijzeren wok
Gietijzer is een prima keuze om mee te wokken. Niet voor niks wordt er in de Aziatische keuken al eeuwenlang gebruik gemaakt van gietijzer en plaatstaal. De gietijzeren wok staat bekend om de goede warmteverdeling, het zware gewicht en de multi-inzetbaarheid. De oven, elke warmtebron (ook inductie) en het kampvuur en de barbecue – de gietijzeren wok is een favoriet, al zal je wel wat tijd besteden aan het goed onderhouden & het inbranden.
Wat is het verschil tussen pannen van gietijzer en geëmailleerd gietijzer?
Gietijzer
Puur gietijzeren pannen zijn wat hun naam doet vermoeden. Het zijn de onbewerkte gietijzeren koekenpannen, braadpannen of ovenschalen die geen enkele afwerking of coating hebben om ze van nature anti-aanbak eigenschappen te geven.
Kale gietijzeren pannen zijn reactiever bij verhitting in vergelijking met andere metalen, en moeten worden ingebrand. Vervolgens moeten ze worden gebruikt (koken dus) om een patina te ontwikkelen, zodat ze ook echt een eigen anti aanbak ontwikkelen.
Puur gietijzeren pannen hebben meestal een aanzienlijk lager prijskaartje dan pannen van geëmailleerd gietijzer, hoewel er tegenwoordig een hoop fabrikanten kwalitatief goede pannen van gietijzer maken zonder hier de hoofdprijs voor de vragen.
Geëmailleerd gietijzer
Gietijzeren met een emaille coating zijn daarentegen direct uit de doos voorzien van een antiaanbaklaag en worden beschouwd als non-reactief. Hoewel geëmailleerd gietijzeren pannen niet hoeven te worden ingebrand, vereisen ze wel regelmatig onderhoud en aandacht om de emaillaag intact te houden.
Verzorg je de emaille laag niet, dan kan deze slijten en kunnen kan je de emaille laag na verloop van tijd onbruikbaar worden. Het gemak van de geëmailleerde anti-aanbaklaag heeft zijn prijs, en voor de goede kwaliteit van Staub en Le Creuset zit je vast aan een flink prijskaartje. Een ovenschaal van gietijzer beschikt vaak over een emaille laag, eten bakt namelijk ook op hoge temperaturen niet aan.