Zo kies je een goed stoommandje
- Kies het juiste formaat stoommand dat past op de pan waarmee je gaat stomen
- Kies een model waar de deksel nog op de pan past zodat er geen stoom ontsnapt
- Kies een meerlaags bamboe stoommandje om thuis traditioneel te stomen
- Kies voor siliconen of rvs stoommandje voor extra gebruiksgemak
- Voor gebruik op inductie heb je geen speciaal stoommandje nodig
- Kies voor een bamboe mandje als gaat stomen in een wokpan
Top 8 beste stoommandjes
Ibili Stoommandje Ø 20 cm
Gekozen als beste stoommandje van bamboe. Dit 2-laagse stoommandje is van goede makelij, niet duur en is ideaal om traditioneel in te stomen. Geschikt voor groenten en vlees, maar perfect om zelfgemaakte dumplings en bapao te stomen. Dankzij de 2 lagen kan je meerdere gerechten tegelijkertijd stomen.
KitchenCraft Universeel Stoommandje
Dit universele mandje is ideaal om in meerdere formaten pannen te koken. Verstelbaar in diameter en past hierdoor op pannen van 23 cm. Geen kunststof onderdelen die kunnen smelten, maar dit houdt wel in dat tijdens het stomen het roestvrij staal heet wordt. Eenvoudig in gebruik en heeft onze voorkeur op varianten met siliconen onderdelen.
Habonne Universele Stoominzet
Deze universele stoominzet is geschikt alle pannen uit je kookpannenset met een diameter van 16, 18 en 20 cm. Geschikt voor pannen van meerdere merken. Eenvoudig te reinigen met de hand of zonder problemen in de vaatwasser. Stoominzet bevat geen bewegende onderdelen of kunststof handvatten en gaat hierdoor extra lang mee.
OXO Good Grips RVS Stoommandje
Praktisch in gebruik en biedt voldoende ruimte voor om groenten, vlees en dumplings in te stomen. Geschikt voor alle pannen met een diameter van 20 cm of groter. De telescopische handgreep maakt het eenvoudig om te plaatsen en verwijderen. Zit die in de weg, dan draai je deze eraf. Goede voetjes en simpelweg erg effectief zonder dat een hoge prijs.
AW Bamboe Stoommandje
De bamboe variant is een favoriet, maar voor wat extra stevigheid raden we dit model van AW Life aan. Een prachtig stuk keukengerei! De roestvrijstalen ringen die aan elke maand zijn bevestigd zorgen voor een extra stevige constructie. Goede kwaliteit en wordt geleverd met leuke extra’s, ook perfect als cadeau.
BergHOFF LEO Multifunctionele Stoommand
De stoominzet is multifunctioneel inzetbaar en dient zowel als vergiet als een stomer. Het stoommandje is gemaakt van siliconen, mag in de vaatwasser en heeft twee handvatten die een veilige en comfortabele greep garanderen voor optimaal gebruiksgemak. De stoominzet past perfect op pannen met een diameter van 24 cm.
Joseph Joseph Bloom Fold
Een goedkoop stoommandje dat je universeel kan gebruiken. Makkelijker in schoonmaak dan de geperforeerde rvs modellen, maar biedt wat minder dan de overige modellen uit de test. Geschikt voor bijvoorbeeld 2 tot 3 grote stukken kippenborst, maar niet veel meer. Niet veel nodig, dan is dit onze aanrader.
Sareva Bamboe Stoommandje (2-laags)
Waar veel stoommandjes 3 lagen hebben, is een model met 2 lagen voor 2-3 personen vaak meer dan genoeg. Goede bouwkwaliteit en het grootste voordeel zijn de verschillende formaten. De modellen van Sareva kan je dan ook op maat kiezen, afhankelijk van de grootte van de (wok)pan waar je deze in gaat zetten. Beschikbaar in 10, 15, 21, 25 en 30 cm.
Met 25 recepten kan je direct aan de slag met je nieuwe stoommandje. Hoe gebruik je een stoommandje? Waar gebruik je deze voor? Alles in het Nederlands geschreven en duidelijke stappen en instructies.
Waar let je op bij het kopen van een stoommandje?
Bij het kiezen van een stoommandje zal niet iedereen op hetzelfde model uitkomen; ieders wensen en gebruiksdoeleinden verschillen. Waar ga je het stoommandje voor gebruiken? Welk materiaal is hiervoor het meest geschikt? In welke pan ga je de stoominzet plaatsen? Hoeveel ga je stomen én welke recepten ga je bereiden?
Je hebt keuze uit verschillende materialen: bamboe, roestvrijstaal en kunststof siliconen. Afhankelijk van je gebruiksdoeleinden kies je voor een bepaald materiaal. Voor authentieke stoomgerechten kies je bamboe, maar voor wat extra gebruiksgemak raden we voor de meeste consumenten aan om te kiezen voor een universele kunststof of rvs stoominzet of stoommand.
Wat is het beste soort stoommandje?
Hieronder leggen we voor elk type stoommandje uit hoe je deze het beste kan gebruiken en voor welke soorten gerechten de verschillende stoommandjes in excelleren. Elke stoommand komt met een andere instructie en gebruiksaanwijzing, maar zijn alle drie eenvoudig te gebruiken om diverse gerechten in te stomen.
Even in het kort: kies bamboe voor een traditionele bereiding, siliconen voor extra gebruiksgemak en rvs om te passen in verschillende pannen.
Bamboe stoommandjes voor traditioneel stomen
Onze voorkeur gaat uit naar een bamboe stoommandje als je traditioneel Aziatische gerechten wil stomen. Ze zijn perfect voor groente, vlees en dumplings zoals zelfgemaakte bapao. De dichtgewoven deksel zorgt dat er geen stoom ontsnapt en het hout neemt extra vocht op tijdens het stomen. Hierdoor hebben je gestoomde gerechten meer bite dan bij rvs en siliconen stoommandjes.
Het stomen met een stoommandje duurt vaak wat net langer dan bij een rvs stoominzet, die de warmte wat sneller doorgeeft aan de ingrediënten. Wel bereik je met bamboe een wat steviger gestoomd gerecht en zijn ze ideaal voor stalen of gietijzeren wokpannen. Voor aesthetische waarde snijd je eerst je groente op je bamboe snijplank, en dan het mandje in.
Ga je veel tegelijkertijd stomen, dan zijn de bamboe stoommandjes met meerdere lagen ook ideaal. Een voordeel is dat bamboe mandjes niet duur zijn in aanschaf en voor iedere (beginnende) hobbykok niet lastig te gebruiken zijn. Hier een stap-voor-stap uitleg van Sarah, The Woks of Life, hoe je van A tot Z je bamboe stoommandje gebruikt. Anders biedt de internet favoriet J. Kenji López-Alt je ook zijn expert advies.
Siliconen stoommandjes zijn verstelbaar en inklapbaar
Siliconen en plastic stoommandjes worden vaak speciaal voor elektrische snelkookpannen gebruikt. Je kan ze ook perfect gebruiken om te stomen in een pan. Modellen zonder telescopische hebben onze voorkeur (minder onderdelen, hoera!). Vaak zijn ze kleiner dan de varianten van roestvrij staal en bamboe.
Vlees, vis en groenten – je hoeft je geen zorgen te maken over lekkende sappen in het materiaal. Siliconen stoommandjes kan je dan ook gebruiken voor alle soorten ingrediënten zonder de bijkomstigheid dat je de ingrediënten in een schaaltje moet plaatsen om lekken te voorkomen, zoals bij bamboe stoommandjes wel het geval is.
Rvs stoommandjes en stoominzet voor elke soort pan
Geschikt voor voor elk type pan. Kies je voor roestvrijstaal, dan heb je de keuze uit een mandje, stoominzet of een complete stoompan. De mandjes zijn vaak verbonden aan een telescopisch handvat. Door het stoommandje in de pan te duwen is een roestvrijstalen mand vaak universeel op meerdere formaten pannen te gebruiken.
Bij rvs heb je ook de keuze uit een stoominzet. Deze zijn geschikt voor kookpannen. Ook deze zijn te koop als universele variant of met een specifiek formaat.
Dus.. welk materiaal? Om traditioneel te stomen kies je simpelweg voor een bamboe stoommandje. Goedkoop en simpel in gebruik in de meeste pannen: van wokpannen en zelfs geschikt om te stomen in de tajine. Rvs biedt extra duurzaamheid, net als siliconen. Beiden zijn het prima keuzes, zeker voor stomen van grote hoeveelheden groenten.