Zo kies je een goede skillet pan
- Houdt rekening met het gewicht: een grote, gietijzeren skillet weegt snel erg veel
- Vermijd te goedkope skillets, deze beschikken vaak over hotspots in de bodem
- Voor een topklasse kies je voor een skillet van Le Creuset of Staub
- Heb je een klassieke skillet van gietijzer? Ook met roest is deze op te knappen!
Top 8 beste gietijzeren skillets
Waar let je op bij het kopen van een skillet?
Zoals bij de meeste pannen hebben de duurdere exemplaren hier de voorkeur als het aankomt op kwaliteit. Toch kwamen ook enkele goedkopere skillets prima uit de test, wat ze een perfecte keuze maakt voor een kleiner budget.
Kies je pan met wijsheid kies uw pan met verstand en investeer in kwaliteit waar mogelijk. Een gietijzeren skillet gaat met goed onderhoud een leven lang mee, wat het een goede investering maakt voor iedere keuken.
- Gietijzeren skillets beschikken over een uitstekende warmte retentie
- Erg sterk: robuust en onverwoestbaar (maar niet laten vallen..)
- Natuurlijke anti-aanbaklaag die met verloop van tijd beter wordt
- Geschikt voor alle warmtebronnen: van kampvuur en BBQ tot inductie
Warmteretentie: Een grote reden dat chefs zo enthousiast worden van gietijzer, is dat gietijzer zeer goed de warmte behoudt. Een skillet van gietijzer behoudt lang de temperatuur, waardoor je gerechten sneller gaar zijn dan bijvoorbeeld met een dunne koekenpan.
Onverwoestbaar: Gietijzeren pannen gaan tientallen jaren mee en blijven nog steeds perfect werken, zolang je ze goed verzorgt en voor het gebruik inbrandt.
Natuurlijke anti-aanbaklaag: Zolang de pan goed wordt onderhouden en ingebrand, zal er geen eten aan de gietijzeren pan blijven plakken. Lodge en Staub, bekende makers van gietijzeren pannen, zeggen dat je zonder problemen metalen keukengerei als spatels kunt gebruiken tijdens het bakken zonder de kans op krassen. Ook ideaal voor je zelfgemaakte tortilla’s met je nieuwe tortilla pers.
Warmtebronnen: De lange geschiedenis van de gietijzeren pannen is onder andere te verklaren door de veelzijdigheid van het materiaal. Het is zeer bestendig tegen o.a. open vuur waardoor het een populaire keuze is voor de camping op het kampvuur. Daarnaast gebruik je een skillet van gietijzer op iedere warmtebron in de keuken, ook inductie.
Skillet inbranden
Gietijzer heeft de reputatie dat het lastig te onderhouden is, maar met de juiste instructies is dit niet zo moeilijk als men vaak zegt. Hoewel elk merk er zijn eigen onderhoudsinstructies aan overhoudt, is het onderstaande advies de kern van de methode die experts en chefs toepassen bij inbranden van gietijzeren pannen en skillets.
- Verwarm de skillet tot ongeveer 200 graden op een kookplaat.
- Wrijf een plantaardige olie, zoals 100% lijnzaadolie, avocado olie of raapzaadolie in het gietijzer met keukenpapier, zodat er enkel een dun laagje olie achterblijft.
- Plaats de pan omgekeerd in de oven, met de onderkant gericht naar de bovenkant van de oven. Verwarm de oven tot 250 graden en laat liggen voor gedurende 1 uur
- Zet de oven uit en laat de pan volledig afkoelen gedurende minstens twee uur.
- Optioneel: Herhaal stap 2, stap 3 en stap 4 meerdere malen keer om een duurzame en dikke anti-aanbaklaag te creëren.
Gietijzeren skillet schoonmaken
- Maak je gietijzeren pan snel na gebruik schoon, in plaats van hem dagenlang te laten staan met etensresten of vloeistof erin. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, hoef je niet bang te zijn om een beetje zeep te gebruiken. Zeep breekt nieuwe vetten en oliën af, maar beschadigt de ingebrande laag zelf niet.
- Als er voedsel aan de binnenkant van de gietijzeren pan vastzit dat niet met een spons kan worden verwijderd, gebruik dan een borstel met een harde borstel of een siliconen pannenschraper.
- Droog de skillet grondig af na het wassen en gebruik een stuk keukenpapier om een dun laagje olie (raapzaad is perfect) aan te brengen op de binnen- en buitenkant van de pan, die de pan zal beschermen tegen omgevingsvocht.
- Laat een gietijzeren skillet niet te lang op een brandend vuur of in een hete oven staan, tenzij u er echt mee kookt, want langdurige blootstelling aan hitte voor een lege pan kan de pan beschadigen.
- Gietijzer is stevig, maar het is niet onkwetsbaar. Behandel uw pannen met zorg en als u een antieke pan gebruikt, voorkom dan dat u hem laat vallen of te veel heen en weer schopt. Antieke pannen zijn dunner en kunnen eerder barsten dan moderne pannen.