• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
PannenPro.nl

PannenPro

De beste pannen vergelijken & kopen

  • Alle pannen
    • Braadpan
    • Braadslede
    • Grillpan
    • Hapjespan
    • Koekenpannen
    • Melkpannetje
    • Ovenpan
    • Paella pan
    • Pannenkoekenpan
    • Pannenset
    • Poffertjespan
    • Sauteerpan
    • Sauspan
    • Snelkookpan
    • Steelpan
    • Wokpan
  • Koekenpannen
    • Koekenpan inductie
    • Keramische koekenpan
    • Koekenpan zonder anti-aanbaklaag
    • Gietijzeren koekenpan
    • Kleine koekenpan
    • Koekenpannenset
    • Tefal koekenpan
    • Le Creuset koekenpan
    • Demeyere koekenpan
  • Wokpannen
    • Wokpan inductie
    • Stalen wokpan
    • Gietijzeren wok
    • Keramische wokpan
    • Wokpan met deksel
    • Wokbrander
  • Keukengerei
    • Deegroller
    • Fonduepan
    • Pepermolen
    • Pizzasteen
    • Keukenweegschaal
    • Knoflookpers
    • Kruidenmolen
    • Snijplank
    • Stoommandje
    • Vergiet
    • Vijzel
    • Vleesthermometer
  • Inductie
    • Inductie kookplaat
    • Inductie kookplaat met wokbrander
    • Grillplaat voor inductie
    • Koekenpan inductie
    • Wokpan inductie
  • Gietijzeren pannen
    • Braadpan
    • Dutch oven
    • Gietijzeren grillpan
    • Gietijzeren grillplaat
    • Gietijzeren koekenpan
    • Gietijzeren ovenschaal
    • Gietijzeren skillet
    • Gietijzeren wok
  • Merken
    • Demeyere koekenpan
    • Le Creuset koekenpan
    • Tefal koekenpan

Gietijzeren skillet

Een gietijzeren skillet pan is een heuse krachtpatser van alle soorten pannen. Bevat geen teflon en de natuurlijke anti-aanbaklaag wordt na verloop van tijd beter. Na frequent gebruik zal de skillet dus ook steeds minder olie nodig hebben tijdens het bakken. Gietijzer houdt de warmte goed vast, wat de skillet een goede keuze als pan maakt voor het dichtschroeien van stukken vlees, stevigere vis en het karameliseren van veel groentesoorten. Een echte all-rounder: hieronder ons advies bij het kopen van een skillet en onze top 8 voor een duidelijke vergelijking.

Mercedes 09/12/2022

Zo kies je een goede skillet pan

  • Houdt rekening met het gewicht: een grote, gietijzeren skillet weegt snel erg veel
  • Vermijd te goedkope skillets, deze beschikken vaak over hotspots in de bodem
  • Voor een topklasse kies je voor een skillet van Le Creuset of Staub
  • Heb je een klassieke skillet van gietijzer? Ook met roest is deze op te knappen!

Top 8 beste gietijzeren skillets

Koock Amsterdam Skillet van gietijzer
Beste koop gietijzeren skillet Koock Amsterdam Skillet
bol.com

Le Creuset Skillet Gietijzer
Topklasse skillet van geëmailleerd gietijzer Le Creuset Skillet Emaille
bol.com Coolblue FonQ.nl

Petromax gietijzeren skillet met gietranden
Grote, robuuste skillet van gietijzer Petromax FP30T Skillet
bol.com Amazon.nl

Valhal Outdoor Skillet Gietijzer
Gietijzeren skillet voor kampvuur & BBQ Valhal Outdoor Skillet
bol.com Amazon.nl

Combi set met skillet en Dutch Oven
Skillet + Dutch Oven KICHLY Gietijzeren 2-in-1 Combo
Amazon.nl

Le Creuset Skillet met houten handvat
High-end klassieke skillet met houten handvat Le Creuset Skillet Classic
bol.com Coolblue FonQ.nl

ComBekk Skillet Gietijzer
Skillet met een stukje Hollandse geschiedenis Combekk Koekenpan Ø 28 cm
bol.com FonQ.nl

Ronneby Bruk Cast Iron Skillet 26 cm
Beste koop qua prijs-kwaliteitverhouding Ronneby Bruk Skillet Ø 28 cm
bol.com FonQ.nl

Waar let je op bij het kopen van een skillet?

Zoals bij de meeste pannen hebben de duurdere exemplaren hier de voorkeur als het aankomt op kwaliteit. Toch kwamen ook enkele goedkopere skillets prima uit de test, wat ze een perfecte keuze maakt voor een kleiner budget.

 van PannenPro.nl
Advies van de expert: Skillets vanaf 30,- zijn over het algemeen een goede keuze voor de meeste consumenten. Voor hogere kwaliteit kijk je naar Staub en Le Creuset, maar wees bereid vooral een premium te betalen voor het ontwerp en de merknaam. Wel hebben de duurdere gietijzeren skillets een stuk minder last van hotspots in de bodem.

Kies je pan met wijsheid kies uw pan met verstand en investeer in kwaliteit waar mogelijk. Een gietijzeren skillet gaat met goed onderhoud een leven lang mee, wat het een goede investering maakt voor iedere keuken.

  • Gietijzeren skillets beschikken over een uitstekende warmte retentie
  • Erg sterk: robuust en onverwoestbaar (maar niet laten vallen..)
  • Natuurlijke anti-aanbaklaag die met verloop van tijd beter wordt
  • Geschikt voor alle warmtebronnen: van kampvuur en BBQ tot inductie

Warmteretentie: Een grote reden dat chefs zo enthousiast worden van gietijzer, is dat gietijzer zeer goed de warmte behoudt. Een skillet van gietijzer behoudt lang de temperatuur, waardoor je gerechten sneller gaar zijn dan bijvoorbeeld met een dunne koekenpan.

Onverwoestbaar: Gietijzeren pannen gaan tientallen jaren mee en blijven nog steeds perfect werken, zolang je ze goed verzorgt en voor het gebruik inbrandt.

Natuurlijke anti-aanbaklaag: Zolang de pan goed wordt onderhouden en ingebrand, zal er geen eten aan de gietijzeren pan blijven plakken. Lodge en Staub, bekende makers van gietijzeren pannen, zeggen dat je zonder problemen metalen keukengerei als spatels kunt gebruiken tijdens het bakken zonder de kans op krassen. Ook ideaal voor je zelfgemaakte tortilla’s met je nieuwe tortilla pers.

Warmtebronnen: De lange geschiedenis van de gietijzeren pannen is onder andere te verklaren door de veelzijdigheid van het materiaal. Het is zeer bestendig tegen o.a. open vuur waardoor het een populaire keuze is voor de camping op het kampvuur. Daarnaast gebruik je een skillet van gietijzer op iedere warmtebron in de keuken, ook inductie.

Skillet inbranden

Gietijzer heeft de reputatie dat het lastig te onderhouden is, maar met de juiste instructies is dit niet zo moeilijk als men vaak zegt. Hoewel elk merk er zijn eigen onderhoudsinstructies aan overhoudt, is het onderstaande advies de kern van de methode die experts en chefs toepassen bij inbranden van gietijzeren pannen en skillets.

  1. Verwarm de skillet tot ongeveer 200 graden op een kookplaat.
  2. Wrijf een plantaardige olie, zoals 100% lijnzaadolie, avocado olie of raapzaadolie in het gietijzer met keukenpapier, zodat er enkel een dun laagje olie achterblijft.
  3. Plaats de pan omgekeerd in de oven, met de onderkant gericht naar de bovenkant van de oven. Verwarm de oven tot 250 graden en laat liggen voor gedurende 1 uur
  4. Zet de oven uit en laat de pan volledig afkoelen gedurende minstens twee uur.
  5. Optioneel: Herhaal stap 2, stap 3 en stap 4 meerdere malen keer om een duurzame en dikke anti-aanbaklaag te creëren.

Gietijzeren skillet schoonmaken

  • Maak je gietijzeren pan snel na gebruik schoon, in plaats van hem dagenlang te laten staan met etensresten of vloeistof erin. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, hoef je niet bang te zijn om een beetje zeep te gebruiken. Zeep breekt nieuwe vetten en oliën af, maar beschadigt de ingebrande laag zelf niet.
  • Als er voedsel aan de binnenkant van de gietijzeren pan vastzit dat niet met een spons kan worden verwijderd, gebruik dan een borstel met een harde borstel of een siliconen pannenschraper.
  • Droog de skillet grondig af na het wassen en gebruik een stuk keukenpapier om een dun laagje olie (raapzaad is perfect) aan te brengen op de binnen- en buitenkant van de pan, die de pan zal beschermen tegen omgevingsvocht.
  • Laat een gietijzeren skillet niet te lang op een brandend vuur of in een hete oven staan, tenzij u er echt mee kookt, want langdurige blootstelling aan hitte voor een lege pan kan de pan beschadigen.
  • Gietijzer is stevig, maar het is niet onkwetsbaar. Behandel uw pannen met zorg en als u een antieke pan gebruikt, voorkom dan dat u hem laat vallen of te veel heen en weer schopt. Antieke pannen zijn dunner en kunnen eerder barsten dan moderne pannen.

Over Mercedes

Primaire Sidebar

Top 10 beste pannenset

Populaire pannen

  • Slacentrifuge
  • Maatbekers
  • KitchenAid pannen
  • Olijfolie fles
  • Siliconen spatel

Top 6 must-have pannen

  • 1. Beste pannenset
  • 2. Beste koekenpan
  • 3. Beste wokpan
  • 4. Beste braadpan
  • 5. Beste grillpan
  • 6. Beste steelpan

Footer

Het kiezen van de juiste pannen is niet altijd even eenvoudig. PannenPro.nl helpt je met het kiezen van de beste pan voor in de keuken in de vorm van koopgidsen, vergelijkingen en top 10 lijsten.

Populaire koopgidsen

  • Beste pannenset
  • Beste koekenpan
  • Beste wokpan
  • Beste braadpan
  • Beste grillpan
  • Beste steelpan
Aanbevelingen zijn onafhankelijk gekozen door de redactie van PannenPro. Aankopen die u doet via onze links kunnen ons een commissie opleveren.

© 2025 pannenpro.nl