Zo kies je een goede kleine koekenpan
- Kies voor een kleine koekenpan tussen de 15 cm en 20 c
- Kies voor een anti-aanbaklaag als wilt bakken met minder boter en olie
- Kies voor plaatstaal, rvs of gietijzer voor meer controle & langere levensduur
- Kies voor inductie kookplaten voor een geschikt inductie koekenpannetje
- Kies voor een kleine koekenpan die geschikt is voor inductie
Top 8 beste kleine koekenpannetjes
Hieronder lichten we de beste kleine koekenpannen: zes van 20 cm en een van 14 cm – met onze voorkeur op 20 cm als het ideale formaat voor een kleine koekenpan.
Onze favoriet, de Fair Cooking is een heel fijn en klein koekenpannetje van aluminium met anti-aanbaklaag. Met een formaat van 20 cm is deze pan perfect voor je ontbijt, lunch en het bakken van ingrediënten. Een groot pluspunt is het meegegoten handvat dat extra stevig vast zit. Dankzij de CoolTouch wordt het handvat niet heet, wel fijn bij een wat kleine pan. Een ander voordeel is de wat hogere rand.
De pan is geschikt voor alle warmtebronnen inclusief inductie en wordt zeer snel warm. De Sola Fair kan in de vaatwasser. Door de goede anti-aanbaklaag blijft er weinig plakken en raden we aan om de pan met de hand schoon te maken voor een langere levensduur. Echt een fijn pannetje en dat is goed te zien aan alle andere positieve reviews.
Deze pan met keramische binnenlaag is de perfecte kleine koekenpan voor de hobbykok. De antiaanbaklaag voorkomt het aanbakken van delicate ingredienten, terwijl de dikke koperen kern zorgt dat de pan supersnel reageert op veranderingen in temperatuur. De dunne buitenlaag van rvs zorgt dat deze kleine koekenpan op elk type fornuis kan worden gebruikt, inclusief inductie maar ook op de grill buiten in de tuin. De Olav pannen winnen dan ook snel aan populariteit, zowel bij liefhebbers van anti-aanbaklaag als een pannetje zonder: de Olav kan namelijk ook zonder anti-aanbaklaag worden besteld. Kies je wel voor een anti-aanbaklaag, dan is het speciale aanbod van Olav dat ze de pannen voor jouw hercoaten. Als de coating slijtage begint te vertonen, dan kan je de pannen richting Olav sturen waar zij deze voorzien van een nieuwe coating. Gebruik code PANNENPRONL voor 20% korting.
Dit koekenpannetje beschikt over een sterke keramische bodem met natuurlijke anti-aanbak eigenschappen, waarmee je kan bakken op hoge temperaturen tot 400 °C. Dit doe je op elke warmtebron, incl. inductie en ook kan de BK Universe in de oven tot 160 °C.
De BK is een goede keuze als je vaak voor jezelf kookt of in de ochtend een klein maar warm ontbijtje wilt bereiden. Toch iets groter? De Universie Granite serie is in meerdere formaten verkrijgbaar. Het koekenpannetje kan gewoon in de vaatwasser maar is net zo eenvoudig met de hand schoon te maken. De anti-aanbaklaag laat weinig etensresten kleven, waardoor een sopje al wonderen doet.
Niet te duur en een goede keuze voor een kleine koekenpan van goede kwaliteit die je voor alle kook klusjes kan gebruiken.
Het ideale formaat als je op zoek bent naar een mini koekenpannetje. Met een diameter van 14 centimeter bak je hier een mooi eitje, wentelteefjes, heerlijke mini pannenkoekjes of zelfs een enkele hamburger. Ook erg fijn om deze mini koekenpan te gebruiken voor het fruiten uitjes of ’t bakken van andere ingrediënten. Werkt op inductie en alle andere warmtebronnen dankzij de aluminium behuizing met keramische binnenlaag die functioneert als natuurlijke anti-antikleeflaag.
Niet op zoek naar veel? De GreenChef Mini is niet duur en ideaal voor al je écht kleine gerechten.
Op zoek naar een koekenpannetje van hogere kwaliteit? Dan is de Les Forgees een goede keuze. Beschikt over een zeer goede anti-aanbaklaag, een hol handvat dat snel niet heet wordt en dankzij het schroefloze ontwerp niet gaat rammelen over verloop van tijd.
Door de dikke laag aluminium is het gewicht van 1,1 kilo niet te laag, je hebt toch meer controle dan bij een lichtgewicht koekenpannetje. De Les Forgées serie is geschikt voor alle warmtebronnen en kan in de oven tot 260° en staat ook hoog aangeschreven in onze lijst met de beste koekenpannen. De pan wordt snel warm en de warmte wordt goed evenredig verdeeld. Deze pan van Le Creuset is natuurlijk perfect voor je ontbijt en lunch, maar ook geschikt voor het standaard kookwerk; je bent alleen gebonden aan het wat kleinere formaat.
Net als andere pannen van Le Creuset heeft ook deze kleine koekenpan wel een wat groter prijskaartje, daar krijg je gelukkig wel topkwaliteit voor terug. Gekozen als beste keuze voor koekenpan van Le Creuset.
Geen groot fan van anti-aanbak? Dan is deze kleine stalen koekenpan van 20 cm die je zelf moet inbranden wellicht meer jouw smaak. Het zelf inbranden van een stalen pan kost wat tijd, maar is geen lastige klus. Ook met een kleine koekenpan haal je hier profijt uit. Zo bak je het perfect biefstukje in no-time, want de DeBuyer wordt snel heet en verdeeld de warmte evenredig.
Lekker bakken zonder anti-aanbaklaag, dan is een stalen koekenpannetje een goed keuze. Uiteindelijk wat meer werk met het reinigen, want voor optimaal gebruik droog je het koekenpannetje direct af en vet je deze daarna weer in. Goede keuze als je koekenpannetje niet over anti-aanbak mag beschikken (en kan gewoon in de oven en werkt op elke warmtebron).
Deze kleine koekenpan van RVS is ideaal voor het bakken van enkele stukjes vlees of het dichtschroeien van een lekker biefstuk. Een excellente warmteverdeling dankzij de dikke meerlaagse bodem die doorloopt tot aan de zijkanten. Demeyere koekenpannen beschikken over het algemeen niet over een anti-aanbaklaag, je bent dus wel afhankelijk van een klontje boter of wat olie.
De hogere prijs is direct terug te zien in de bouwkwaliteit – een RVS handvat zit stevig vast gelast en wordt niet heet tijdens het koken, zeker fijn voor gasfornuis gebruikers.
Het is een premium kleine koekenpan voor een hogere prijs, maar je kan er zeer lang mee doen. Geen anti-aanbaklaag die over verloop van tijd kan slijten, het kleine Demeyere Multiline koekenpannetje is dan ook een pareltje in de keuken voor (hobby) koks.
Deze kleine gietijzeren koekenpan heeft het ontwerp van een klassieke skillet. Vervaardigd uit een stuk gietijzer en vrij compact dankzij de diameter van 20 cm. Met een gewicht van 2 kg is het een goede keuze voor een kleine gietijzeren koekenpan, waar grotere koekenpannen van gietijzer al snel richting de 4 kilo wegen.
De Petromax pannen zijn geschikt voor alle warmtebronnen en worden ook buitenshuis gebruikt op een kampvuur en de BBQ. De pan is van tevoren ingebrand, maar moet wel worden onderhouden na ieder gebruik.
De Woll Nowo is een van de populairste koekenpannen van ’t moment en beschikbaar als kleiner model. . Woll heeft een van de beste anti-aanbaklagen op de markt, maar je betaalt hier wel extra voor. Een groot voordeel is het afneembare handvat, waardoor de pan ook past in een kleinere oven. We vinden het handvat wat minder mooi, maar gelukkig wordt die niet heet en ligt goed in de hand.
Deze premium koekenpan is beschikbaar in 5 maten tussen 20 en 32 cm. perfect als je de set koekenpannen wil uitbreiden en geschikt voor elke warmtebron. Het zijn wel wat zwaardere pannen, maar zeker in de kleinere formaten liggen de pannen perfect in de hand.
Waar let je op bij het kopen van een kleine koekenpan?
Bij het kopen van een kleine koekenpan moet je enkele keuzes maken. Hieronder de vijf belangrijke punten bij het kiezen van het juiste koekenpannetje. Eerst in het kort ons advies voor het kopen van een klein koekenpannetje.
In het kort ons advies: kies voor een anti-aanbaklaag als je een compact koekenpannetje zoekt waar je zonder gedoe mee aan de slag kan. Voor een anti-aanbaklaag zonder Teflon kies je voor een keramische koekenpan. Kies voor roestvrijstaal, plaatstaal of gietijzer als je geen anti-aanbaklaag nodig hebt.
Een kleine roestvrijstalen koekenpan zonder anti-aanbaklaag is een goede keuze keuze als je graag met wat boter of olie bakt & meer controle wilt tijdens het bakken, braden en sudderen van kleine gerechten. Daarnaast is rvs van alle materialen het meest geschikt voor de vaatwasser, krasbestendig en gaan deze koekenpannen over het algemeen langer mee dan Tefal koekenpannen met teflon anti-aanbaklaag.
- Non-stick: anti-aanbaklaag – teflon, keramisch of geanodiseerd aluminium pannen?
- Formaat: hoe klein mag het koekenpannetje zijn?
- Inductie: moet het koekenpannetje geschikt zijn voor inductie?
- Materiaal: geen anti-aanbaklaag, kies je dan voor gietijzer, plaatstaal of rvs?
Met of zonder anti-aanbaklaag?
Zoek je een koekenpan zonder anti-aanbaklaag of kies je liever voor de handige anti-kleef eigenschappen? Een koekenpannetje met anti-aanbaklaag is eenvoudiger om mee te bakken, maar zijn minder geschikt voor temperaturen boven de 250 graden. Een rvs koekenpan is geschikt voor het dichtschroeien van een stukje vlees, wat een stuk lastiger is als je voor een kleine koekenpan met anti-aanbklaag kiest.
Voor complete controle kies je voor een RVS of gietijzer koekenpannetje. Het grote voordeel is dat een rvs koekenpan vele malen langer meegaat dan een koekenpan met anti-aanbaklaag.
Kleine koekenpannen zijn door het kleinere formaat al lager geprijsd, wat voor velen de deuren opent om een wat duurdere maar kwalitatief betere pan te kiezen.
Kies je voor een klein koekenpannetje met een natuurlijke keramische anti-aanbaklaag, dan kan je deze vaak tot hogere temperaturen (400 graden) gebruiken en maken beschadigingen van de anti-aanbak bodem weinig uit het weinig uit wanneer de keramische anti-aanbak bodem beschadigingen begint te vertonen.
Wat is een goed formaat voor een klein koekenpannetje?
Een klein koekenpannetje begint bij 14 centimeter. Maar je hebt klein en je hebt mini. Een standaard formaat voor een kleine koekenpan is 20 cm. Niet echt geschikt voor een grotere groep eters, maar wel perfect voor het bakken van een stukje vlees, twee zalmmootjes of een omeletje. Wil je de koekenpan inzetten voor kleine gerechten, dan is 20 cm een goed formaat.
Mini koekenpannen, zoals de GreenChef Mini, hebben een formaat van 14 tot 16 cm. Perfect voor het bakken van bijvoorbeeld uitjes, crepes (of je kiest een speciale pannenkoekenpan) of wentelteefjes. Ook het opwarmen van die eenzame, laatste donut in de verpakking – daar koop je dat kleine koekenpannetje stiekem ook voor (hier ’t recept, joe, mijn karma voor de dag weer binnengeharkt).
Welke kleine koekenpannetjes voor op inductie?
Beschikt je keuken over een inductie kookplaat? Niet elk koekenpannetje is geschikt voor inductie, de bodem van de pan moet namelijk uit ferromagnetisch materiaal bestaan. Gelukkig zijn de meeste koekenpannen van elk formaat geschikt. Bij goedkopere modellen kan het voorkomen dat de bodem erg dun is, waardoor deze minder goed presteert op een inductie kookplaat.
Een dikkere sandwichbodem (met aluminium of koper in het midden) geeft over het algemeen een beter resultaat. Of nog beter, een klein koekenpannetje met tri-ply van bodem tot rand kost dankzij het beperkte formaat ook een stuk minder.
De meeste retailers en fabrikanten geven duidelijk aan wanneer of de pan geschikt is voor inductie. Niet elk materiaal is geschikt voor inductie (zie onze koopadvies voor koperen pannen). Lees de beschrijving van het product én altijd de reviews en ervaringen van andere consumenten. Deze geven vaak een goed inzicht of je nieuwe kleine koekenpan geschikt is voor inductie en hoe deze presteert in het algemeen
Wat is het beste materiaal?
Afhankelijk van waar je het koekenpannetje voor gaat inzetten kan je er voor kiezen om van roestvrijstaal of een anti-aanbaklaag af te stappen. Elke pan met anti-aanbaklaag zal eenvoudiger bakken dan onbewerkt, ongeacht het materiaal van de pannen bodem.
Standaard zal een rvs koekenpannetje zeer geschikt zijn voor het fruiten van uitjes, het bakken van vlees of stevigere stukken vis zoals een zalm- of tonijn moot. Koekenpannetjes van rvs zijn goed bestand tegen zuur, waardoor je zonder problemen een tomatensaus kan bereiden. De meeste koekenpannen zijn gemaakt van roestvrijstaal met een meerlaagse- of sandwich bodem.
Alternatief voor een klein koekenpannetje
Gietijzeren skillets zijn een goed alternatief zijn een populaire keuze een kleiner formaat pannetje om in te bakken. Goed ingebrande gietijzeren koekenpannen zet je voor van alles in; hoe beter de ingebrande laag, hoe beter de anti-aanbak eigenschappen. Gietijzer behoudt lang de warmte en is bestand tegen zeer hoge temperaturen. Ook kan gietijzer zonder problemen in de oven, zeker als het handvat net als van gietijzer vervaardigd is.
Je kleine koekenpan of skillet van gietijzer reageert slecht op zuur, vermijd dan ook zeker zure ingrediënten om de natuurlijke anti-aanbaklaag te behouden.