Waarom kiezen voor een keramische koekenpan?
Een keramische pan heeft tegenover een pan met standaard anti-aanbaklaag eigenlijk geen nadelen, enkel voordelen.
- Keramiek is een natuurlijke anti-aanbaklaag zonder teflon
- Een goede keramische koekenpan is hittebestendig tot 400 á 450 graden
- Keramische pannen voor inductie hebben een magnetische bodem
- Bij keramische pannen bak je met minder olie en boter
- Goede prijs-kwaliteit verhouding en niet duurder dan teflon
- Kleine beschadigingen in de coating zijn geen probleem
Top 8 beste keramische pannen
De GreenPan Venice is toch echt de beste keuze voor een keramische koekenpan. De pan beschikt over een groot oppervlakte, zodat het eten zich in een enkele, dunne laag kan verdelen en gelijkmatig bruin wordt in plaats van samen te klonteren. De licht oplopende wanden houden de ingrediënten binnen de pan, maar zitten niet in de weg bij het gebruik van een spatel. De koekenpan heeft een comfortabele handgreep, is geschikt voor de oven tot en is zelfs geschikt voor de broiler, wat ongebruikelijk is voor kookgerei met anti-aanbaklaag. De bodem van de pan is van koper en ijzer, magnetisch, zodat je de pan ook op inductie kunt gebruiken.
De koekenpannen van GreenPan zijn een van de weinige met een Thermolon Infinity keramische antikleeflaag. Een groot voordeel is dat deze laag vrij is van PFOA, PFAS, lood & cadmium. Gezond bakken dus! Ook metalen kookgerei kan worden gebruikt in de Memphis en is deze geschikt voor alle warmtebronnen, ook inductie.
Warm kan deze pan zeker worden, de keramische laag is bestand tot hoge temperaturen tot 450°C. Voor een optimale levensduur van de keramische laag, was je de koekenpan met de hand af. Niet duur in aanschaf en van goede kwaliteit.
WMF is een merk dat bekend staat om de goede kwaliteit. De Steak Profi koekenpan beschikt over een keramische anti-aanbaklaag met Duraquarz, een veilige coating die je eenvoudig kan afwassen. Van alle WMF koekenpannen heeft de Steak serie de snelste warmteoverdracht, ideaal voor ’t bakken van een stuk vlees.
Dankzij de keramische anti-aanbaklaag is de pan geschikt voor hoge temperaturen en heb je weinig boter of olie nodig tijdens het bakken. Het rvs handvat kan maximaal tot 250 graden, dus dat is de max in de oven voor deze koekenpan.
Een wat duurdere keuze als je een keramische pan zoekt, maar WMF biedt met deze excellente pan zeker meerwaarde in kwaliteit tegenover goedkopere modellen.
De Torino is perfect als je een keramische anti-aanbaklaag zoekt én een koekenpan met wat hogere randen van bijna 5 cm. Ideaal, je kan gewoon blijven roeren en kokkerellen zonder dat de helft uit de pan vliegt. De Torino is verkrijgbaar in vier maten tussen de 20 en 30 cm of als set met 24 en 28 cm. Iedere maat koekenpan beschikt over een anti-kleeflaag van keramiek die is gemaakt zonder schadelijke stoffen.
Het grootste minpuntje is dat het handvat met een schroef vast zit, maar in deze prijsklasse was dit ook niet de verwachting.
Dankzij de keramische anti-aanbaklaag kan je bakken met geen of weinig olie/boter. De aluminium buitenkant zorgt dat de koekenpan snel opwarmt. De anti-aanbaklaag van keramiek neemt deze warmte snel over en verspreid deze gelijkmatig over de bodem van de pan.
Het kunststof handvat ligt goed in de hand en wordt tijdens het bakken niet heet, maar zorgt er wel voor dat de pan niet in de oven boven de 160 graden kan. Een goede keuze van een vertrouwd merk, deze keramische koekenpannen zijn van prima kwaliteit en een echte blikvanger in de keuken.
Geschikt voor elke warmtebron.
De Padova serie is qua design en kwaliteit een van de pronkstukken van GreenPan. Deze set met twee keramische koekenpannen beschikken over een sterke keramische anti-aanbaklaag. De dikke bodem van gesmeed aluminium zorgt voor een goede warmteverdeling en de rvs schijf maakt ook deze keramische koekenpan geschikt voor inductie.
De mooie, gouden handgrepen liggen prettig in de hand en worden enkel bij gas wat warm. Op inductie heb je hier geen last van. Het handvat zit vast met rivetten, die van de binnenkant ook ook beschikken over de keramische laag. In vergelijking met goedkopere keramische pannen presteert de Padova zeer goed. De lichtere binnenkant maakt het tijdens het bakken extra makkelijk om te zien of iets toch aanbakt. Onze keuze als je een goede set met 2x een keramische koekenpan van topkwaliteit zoekt. Een set met 26 en 30 cm, maar de Padova serie biedt de koekenpannen in meerdere maten aan. Ook beschikbaar als grote pannenset om je keramische collectie in een keer compleet te maken.
Op zoek naar een set met keramische koekenpannen? De voordelige GreenPan bundel bevat drie koekenpannen uit de Memphis serie. Drie handige formaten: een kleintje van 20, middelmaat van 24 en de 28 cm voor de familiegerechten. Alle drie de pannen beschikken over een sterke keramische anti-aanbaklaag. Deze laag is gemaakt zonder gevaarlijke stoffen zoals PFOA en PFAS.
Ook fijn, alle drie de pannen kunnen gebruikt worden in de oven en zijn bestand tot temperaturen tot 450°C. GreenPan staat bekend om goede prijs-kwaliteitverhouding, ook met deze set keramische pannen.
GreenPan heeft een ruim assortiment koekenpannen met een keramische anti-aanbaklaag. De Brussels serie is wel een van onze favorieten. De keramische anti-aanbaklaag doet prachtig werk zoals we gewend zijn en eten blijft niet plakken tijdens het bakken. Erg blij zijn we vooral met het rvs handvat dat niet met schroeven vast zit, maar met popnagels.
Rvs kan wel heet worden, let hier vooral op bij gebruik op een gasfornuis of in de oven. Dankzij het rvs handvat kan de pan tot maximaal 280 °C in de oven, hoger dan GreenPan pannen met een kunststof handvat.
Deze luxe serie van keramische koekenpannen is beschikbaar in vier verschillende maten van 20 cm tot 30 cm.
Direct op zoek naar een set koekenpannen met een keramische anti-aanbaklaag? Dagelijkse Kost biedt een goede combinatie aan met een kleinere koekenpan van 20 cm en een standaard formaat van 28 cm. Beide koekenpannen zijn gemaakt van aluminium en bewerkt met de Thermolon anti-aanbaklaag. Deze is sterk is krasbestendig.
Het vastgeklonken rvs handvat is een van de meest opvallende punten en maakt deze set keramische koekenpannen dan ook van hogere kwaliteit dan de goedkopere modellen.
Waar let je op bij het kopen van een keramische koekenpan?
Hoewel de keramische anti-aanbaklaag al een lange tijd te vinden is in koekenpannen, hebben ze voor een lange tijd niet de beste reputatie gehad. In vergelijking met teflon was een keramische koekenpan simpelweg een minder goede keuze.
Tegenwoordig is het aanbod een stuk beter: de keramische koekenpan hoeft niet onder te doen voor de “traditionele” anti-aanbaklaag. We raden zeker niet elke keramische koekenpan aan en hieronder helpen we met het kiezen of het voor jou een logische keuze is.
De term keramisch wordt gebruikt om te verwijzen naar een grotere verzameling van verschillende materialen. Niet elke keramische koekenpan is dan ook hetzelfde.
De keramische anti-aanbaklagen kunnen een groot aantal bestanddelen met verschillende eigenschappen bevatten, waardoor de samenstelling van de ene laag sterk kan verschillen met die van een ander merk of uit een andere serie. Andere factoren zijn de dikte van de laag, de methode waarop de coating wordt aangebracht en de duur van het drogingsproces. Deze variabelen zijn stuk voor stuk van invloed op de kwaliteit van de keramische antiaanbaklaag.
Bij het kopen van een keramische koekenpan let je op dezelfde aspecten als bij een normaal model. Voor een uitgebreid overzicht bekijk je de koopgids voor de beste koekenpan.
Voordelen van keramische pannen
De uitvinding van keramische pannen is geen wondermiddel. Je zal op z’n tijd nog steeds boter of olie moeten gebruiken in je koekenpan. Zeker bij de wat meer eiwitrijke gerechten zoals een flink stuk vlees of een mooi stuk zalm helpt een klein scheutje olie enorm en komt de keramische anti-aanbaklaag volledig tot z’n recht. Het grote voordeel is het gemis van PFAS in de keramische pannen.
Hoe gebruik en onderhoud je keramische pannen?
Het koken in een koekenpan met keramische anti-aanbaklaag is toch echt anders dan koken in een Tefal koekenpan. Je zal je kookstijl dan ook enigszins moeten aanpassen om de pannen een lange levensduur te geven en de keramische laag zo lang mogelijk goed houdt.
Om optimaal gebruik te maken van een keramische koekenpan, zijn er enkele eenvoudige punten waar je je aan kan houden.
Kook op laag tot matig vuur. Hoewel de meeste fabrikanten trots vertellen dat je de koekenpannen tot extreem hoge temperaturen kan gebruiken, is dit alles behalve goed voor de keramische anti-aanbaklaag. Hier zijn meerdere redenen voor.
Een keramische anti-aanbaklaag werkt anders dan teflon. Waar een teflon laag eigenlijk de warmteverspreiding richting de ingrediënten remt, geleid de keramische laag de warmte juist beter door. Het resultaat is dat je op minder hoog vuur of een lagere kookstand moet koken om aanbranden te voorkomen. Een goede vuistregel is om met keramische pannen op ongeveer 75% van het vermogen te koken dan dat je zou gebruiken bij een standaard pan.
Kies voor olie die tegen hoge temperaturen kan, zoals kokosolie, arachideolie of avocado-olie. Extra vergine olijfolie kan worden gebruikt, maar heeft een laag rookpunt. Bak met extra vergine olijfolie enkel op lagere temperaturen. Probeer geen extra-vergine olijfolie te gebruiken als je op hogere temperaturen gaat bakken, dit type olijfolie is hiervoor ongeschikt.
De meeste koekenpannen met keramische anti-aanbaklaag zijn geschikt om te wassen in de vaatwasser. Voor een langere levensduur was je de koekenpan met een zacht sopje om de natuurlijke anti-aanbaklaag zo extra lang te behouden. Opbergen? Gebruik dan panbeschermers van stof of karton. Zo voorkom je krassen in je keramische pannen.