Zo kies je een goede pan voor in de oven
Wat is een goede ovenpan en welke pannen zijn geschikt voor gebruik in de oven? Het materiaal van de pan, het handvat en de aanwezigheid van een anti-aanbaklaag bepalen of de pan ovenvast.
- Kies voor gietijzer, plaatstaal, keramiek, rvs of gehard aluminium
- Kies voor handvatten die geschikt zijn voor gebruik in de oven (ons advies)
- Kies bij anti-aanbak voor een ovenbestendige pan (let op oven icoon + max temp)
- Niet elke teflon en keramische anti-aanbaklaag is geschikt tot hoge temperaturen
- Gehard aluminium of geëmailleerd is de beste keuze als ovenvaste anti-aanbaklaag
Top 7 beste ovenpannen
De BK Fortalit serie staat bekend om de goede prijs-kwaliteitverhouding. Deze pannen van geëmailleerd staal zijn gemakkelijk in gebruik, multifunctioneel en eenvoudig in schoonmaak. Geëmailleerd staal is geschikt voor in de oven de BK Fortalit pannen zijn ovenbestendig tot maximaal 230 graden. Met name de braadpan, braadslede en braadpan zal je gebruiken in de oven.
Een groot aanbod ovenbestendige pannen voor elke warmtebron: skillets, koekenpannen en braadpannen. De ovenvaste Signature serie is geschikt voor hoge temperaturen in de oven tot 250°C. Topkwaliteit komt echter wel met een prijs, maar deze geëmailleerde pannen gaan met goed onderhoud decennia mee.
Heerlijke pannen voor dagelijks gebruik, de ovenbestendige Craft serie van GreenPan. Deze speciale serie is robuuster dan de rest en dan ook ovenvast tot 220°C. Een ruim aanbod waar je zelfs een hele pannenset mee kan vullen: kookpannen, skillets en zelfs een speciale vispan. Scoort hoog in onze test voor keramische pannen.
Deze compacte Tefal 4-delige Ingenio ovenvaste pannenset heeft een veilige afneembare handgreep waardoor de pannen tot 260°C in de oven gebruiken wanneer het handgreep is afgeklikt. De sterkste anti-aanbaklaag van Tefal, Titanium Excellence, voor een extra lange levensduur. Ideaal voor kleinere keukens, compacte ovens.
Deze rvs versie van de Tefal Ingenio pannen is onze keuze als je ovenvaste pannen zonder anti-aanbaklaag zoekt. Simpel om mee te koken als kookpan op elke type kookplaat, ook inductie. Afneembaar handvat stelt je in staat de pannen in de oven te gebruiken tot maximaal 250°C. Geschikt voor koelkast en de oven – ideaal voor bewaren en opwarmen van maaltijden.
Gietijzer blijft een favoriet van veel consumenten, hobbykoks en professionele chefs. De klassieke ovenschalen van Staub is ruim inzetbaar op elke warmtebron. Op de grill, inductie (zeker met flex zone) en uiteraard in de oven. Wordt snel warm, blijft lang warm en de natuurlijke anti-aanbaklaag creëer je zelf na verloop van tijd.
Een goede gietijzeren skillet hoeft niet duur te zijn en zelfs de goedkoopste modellen zijn geschikt voor de oven. Zoek je een betere bouwkwaliteit met een goede afwerking, dan is Ronneby Bruk onze aanrader. Beschikbaar in veel maten en werkt op elke warmtebron, van gasfornuis en inductie tot in de oven. Ovenvast tot de max. temperatuur in je oven dankzij het puur gietijzer. Vantevoren ingebrand.
Welke pannen kunnen in de oven?
Kan een koekenpan zomaar in de oven? Wat zijn de beste ovenvaste pannen? Hoe achterhaal ik of mijn pannen geschikt zijn voor de oven? Hoe zit het een (keramische) anti-aanbaklaag in de oven? Dit zijn terecht veelvoorkomende vragen en het is goed dat ze worden gesteld.
Of en pan wel of niet ovenbestendig is hangt af van meerdere aspecten. Het materiaal moet geschikt zijn voor hoge temperaturen in de oven, maar de bepalende factor is vaak het ovenbestendige handvat en de aanwezigheid van een ovenvaste anti-aanbaklaag.
Zolang de pannen ook handvatten hebben van hetzelfde ovenbestendige materiaal, dus geen plastic of hout, kan je ze bestempelen als ovenbestendig.
Als je pan volledig van gietijzer of plaatstaal is, dan kan deze naar alle waarschijnlijkheid zonder problemen in de oven.
Een goede ovenvaste pan zal meer zien dan de binnenkant van de oven. Zowel braadpannen, skillets en koekenpannen gebruik je op je (inductie) kookplaat én in de oven. Zet trouwens nooit je hete ovenpan direct op een kunststof snijplank, deze kan smelten. Het aanrecht of een houten snijplank is dan een meer geschikt.
Gietijzer, plaatstaal, aluminium.. welk materiaal is ovenbestendig?
Alle pannen van puur metaal kan je eigenlijk altijd gebruiken in de oven. De meeste pannen van roestvrij staal, koper, gietijzer en zelfs de meeste aluminium pannen zijn dus ovenbestendig.
Als de pan beschikt over handgrepen van hout, staal, siliconen of plastic, bakeliet, dan is het lastiger. Ook is niet elke koekenpan met anti-aanbaklaag ovenbestendig.
- Gietijzer: Een pan van 100% puur gietijzer is uitstekend voor gebruik in de oven. Je hebt de keuze uit verschillende soorten, maar voor gebruik in de oven raden we je aan om te kiezen voor een gietijzeren braadpan of een gietijzeren skillet. Beide pannen zijn überhaupt hele goede keuzes en heel breed inzetbaar in de keuken. Ook geëmailleerd gietijzer is een goede keuze voor in de oven en op de kookplaat, en wat vriendelijker voor beginnende hobbykoks (en ideaal als fondueset).
- Plaatstaal: Net als gietijzer kan een pan van plaatstaal zonder problemen in de oven. Het is zeer hittebestendig en wordt dan ook vaak gebruikt om gerechten van het fornuis over te zetten naar de oven of nog even onder de broiler. Puur plaatstalen pannen zijn dus prima keuzes als ovenbestendige pan. Je zal vooral ovenbestendige koekenpannen van dit materiaal vinden.
- Gehard aluminium: Ook aluminium pannen zijn vaak geschikt voor de oven. Sinds gehard aluminium een chemisch proces betreft, verschilt de oven bestendigheid per merk en pannenserie. Een bijkomend voordeel is dat gehard aluminium beschikt over een natuurlijke anti-aanbaklaag, die bestand is tegen hoge temperaturen van de oven.
- Keramiek: Aardewerk en keramiek is al decennialang een populaire keuze als ovenpan. Je vindt keramiek vooral terug in braad- en stoofpannen, je kent ze wel van Le Creuset. Ook is het een populaire keuze voor als bijvoorbeeld lasagne schaal voor in de oven.
Anti-aanbaklaag
We raden af om een pan met teflon anti-aanbaklaag te gebruiken in de oven. Zeker niet elke teflon anti-aanbaklaag is geschikt voor in de oven. Indien dit wel zo is, dan wordt dit altijd nadrukkelijk aangegeven door de fabrikant. Een goede keuze voor anti-aanbakpannen die wel in de oven kunnen raden we de ovenvaste Tefal Ingenio pannen aan (ook in rvs zonder anti-aanbak).
Hoewel pannen met keramische anti-aanbaklaag geen giftige stoffen produceert op hoge temperaturen, betekent niet dat de laag altijd bestand is tegen de hoge temperaturen in een oven. De GreenPan Craft pannenset is ovenvast tot 220°C zonder extra slijtage door de hoge temperaturen.
Ovenbestendig handvat
Is het veilig om een pan met kunststof handvaten in de oven te zetten? Pannen met kunststof of bakelieten handvaten zijn veilig tot 175°C tenzij andere kenmerken ook een rol spelen, zoals een anti-aanbaklaag met een maximum temperatuur.
Om het zekere voor het onzekere te nemen, raad ik aan de gebruiksaanwijzing van de pan te raadplegen en daarnaast te kijken of de bodem beschikt over een ovenvast symbool.
Uit onderzoek blijkt dat de meeste fabrikanten de volgende specificaties aanhouden bij de verschillende ovenvaste materialen die worden gebruikt voor het handvat:
- Roestvrijstaal (rvs) handvaten tot 260°C
- Siliconen handvaten bestand tot 200°C
- Bakeliet en kunststof handvaten tot 175°C
- Gietijzer, plaatstaal en aardewerk is bestand tot extreme temperaturen
Hoe achterhaal je of een pan in de oven kan?
Een van de snelste manieren om te achterhalen of een pan geschikt is voor gebruik in de oven is door naar de onderkant van de pan te kijken. Alle ovenvaste pannen hebben een symbool op de bodem dat aangeeft of de pan ovenbestendig is.
Kan een pan met anti-aanbaklaag in de oven?
Dit is afhankelijk van de anti-aanbaklaag, niet elke anti-aanbaklaag is namelijk ovenbestendig. Teflon, keramische en gehard aluminium anti-aanbak pannen kunnen ieder geschikt zijn voor in de oven. Zowel online, in de winkel als in de gebruikshandleiding wordt vaak aangegeven of de anti-aanbaklaag geschikt is voor de oven.