Zo kies je een goede braadpan
- Kies voor een ronde vorm voor de beste prestaties op elk type kookplaat (inductie)
- Braadpannen van geëmailleerd gietijzer zijn de beste koop voor prijs-kwaliteit
- Kies voor een puur gietijzeren braadpan voor een extra lange levensduur
- Kies voor de merken Staub of Le Creuset als je een puur gietijzeren braadpan zoekt
- Braadpan voor inductie? Alle braadpannen in deze test zijn geschikt voor inductie
Top 8 beste braadpannen & stoofpannen
De BK Fortalit is een stevige, rvs braadpan met een geëmailleerde binnenlaag. Makkelijk in onderhoud en goedkoper in aanschaf. De prijs-kwaliteitverhouding maakt het onze keuze als beste koop. De BK braadpan is geschikt voor inductie.
De klassieke en originele Le Creuset braadpan. Als je op zoek bent naar de beste braadpan, dan is deze Le Creuset volgen chefs en andere experts de perfecte keuze. Gemaakt van volledig gietijzer met een dikke bodem en randen voor een goede warmtegeleiding en retentie. Beschikbaar in meerdere kleuren, want het oog wil ook wat. Werkt o.a. als inductie braadpan, het beste resultaat bereik je dan op een kookplaat met Combi- of Flex Zone.
De Faitout braadpan van Le Creuset is van hoge kwaliteit, maar dankzij het geëmailleerde gietijzer een stuk goedkoper dan de traditionele braadpannen van het merk. Dit komt mede door de deksel, deze is gemaakt van rvs. Hierdoor is de pan een stuk lichter & dankzij de geëmailleerde binnenkant ook makkelijker in schoonmaak. Qua prijs-kwaliteit een zeer goede aanbieding van Le Creuset.
De Fair Cooking serie van Sola staat goed aangeschreven vanwege de lage prijs en de prima kwaliteit. De braadpan beschikt over een anti-aanbaklaag en is gemaakt van gegoten aluminium. Dit zorgt voor een goede warmtegeleiding, een stevige meegegoten steelbevestiging en is een stuk lichter dan gietijzer en een stuk goedkoper. Beschikbaar als braadpannetje van 20 cm of groter met 24 en 28 cm, elk geschikt voor inductie.
De MOA braadpan is erg populair: een stuk lager geprijsd dan de gerenommeerde merken, maar echt van goede kwaliteit. Een ruime inhoud van bijna 5 liter, geschikt voor elke warmtebron en van goede bouwkwaliteit. Daarnaast wordt de pan geleverd met een gietijzeren deksel, niet van rvs. Voor de prijs is dit echt de beste koop qua prijs-kwalitei. Zoek je een geëmailleerde gietijzeren braadpan die ook nog eens een mooi uiterlijk heeft, zonder een premium voor een merk te betalen.
Onze aanrader als je een goedkope gietijzeren braadpan zoekt. Voor een goede kwaliteit braadpan hoef je bij Sola geen klein fortuin te spenderen. Je zal er zeker heerlijke stoofpotjes in kunnen maken, net als in een duurdere braadpan van Le Creuset of Staub.
Je betaalt minder, want de pan is minder dik en kwalitatief niet van topklasse niveau. Je krijgt echter een zeer goede prijs-kwaliteit verhouding terug, want je betaalt niet extra voor een merk. Solide, al zal de pan wat minder warmteretentie hebben dan een merk braadpan. en Ook verkrijgbaar in 3 maten: 20, 24 en 28 cm.
Een goede tweede keuze als beste koop. De BK Bourgogne is een kleine braadpan die niet teveel kost, maar veel kwaliteit biedt dankzij het geëmailleerde gietijzer.
Een goed alternatief op een gietijzeren braadpan mits je de Le Creuset niks vindt. Ook het Franse merk Staub maakt gietijzeren braad- en stoofpannen van hoge kwaliteit, al heeft het ontwerp strakkere vormen en een moderne look. In onze testen is de deksel ook beter afgewerkt op de pan zelf, waar de deksel beter past op de stoofpan waardoor er meer stoom in de pan blijft & minder vocht ontsnapt.
Waar let je op bij het kopen van een braadpan?
- De vorm: rond of ovaal
- Het materiaal: gietijzer, geemailleerd, rvs of aluminium
- Formaat: van klein tot zeer groot
- Warmtebron: geschikt voor inductie?
- Merk en bouwkwaliteit: high-end Staub en Le Creuset of middenklasse Sola of BK
Welke vorm braadpan is het meest geschikt?
Bij een braadpan heb je twee keuzes: rond of ovaal. Er is niks mis met een ovale vorm, maar voor de meeste kookplaten en fornuizen raden we een ronde braadpan aan. De ronde vorm is een betere keuze voor de meeste kookplaten in Nederland, zowel voor inductie als een gasfornuis. Wel biedt een ovaal model je meer ruimte, dus de keuze is aan jou.
Dankzij de vorm zal deze altijd evenredig opwarmen. De standaard ronde stoofpan is daarnaast door het meer gangbare formaat beter geschikt voor kleinere ovens. De BK Fortalit braadpan is gekroond tot beste koop en heeft een ronde vorm.
Voor inductie kookplaten met flexzone is een ovale braadpan echter perfect. Een ovale stoofpan is ook heel nuttig voor grote, langwerpige braadstukken zoals ossenhaas. De MOA braadpan is onze favoriete koop voor een ovale vorm.
Wat is het beste materiaal voor een braadpan?
Over het algemeen is een braadpan gemaakt van puur of geëmailleerd gietijzer. Deze materialen gaan met goed onderhoud lang mee en zijn daarnaast de beste keuze voor de meeste gerechten die je bereid in een braadpan.
Gietijzer houdt als materiaal een enorme hoeveelheid warmte vast (ideaal dus als een alternatief op een losse fonduepan of set). Hierdoor is gietijzer het perfecte materiaal voor een braadpan (maar de gietijzeren koekenpan wint ook populariteit), maar ook gietijzer biedt je verschillende mogelijkheden.
Braadpan van gietijzer of geëmailleerd?
Voor braden raden een braadpan van geëmailleerd gietijzer aan voor de meeste keukens: eenvoudiger schoon te maken, een stuk goedkoper in aanschaf en doen niet onder voor een puur gietijzeren braadpan.
Een geemailleerd model vereist minder onderhoud dan een braadpan van onbewerkt gietijzer. Puur gietijzeren braadpannen moeten na elke kookbeurt worden gewassen en onderhouden met wat extra stappen.
Een emaillelaag heeft een gladde afwerking die vastgeplakte stukken voedsel snel loslaat, zodat de pan gemakkelijk kan worden schoongemaakt. Daarnaast zorgt de witte emaille laag in de binnenkant ervoor dat je goed kan zien wanneer ingrediënten gaar zijn of aanbranden. Voor het bakken van vlees is een kern- of vleesthermometer aangeraden.
Wat is het beste formaat voor een braadpan?
Over het algemeen is 4 tot 6 liter inhoud het beste formaat voor een braadpan. Qua formaat komt dit overeen met 24 tot 30 cm en is dit het beste formaat voor een stoofpan. Dit zou genoeg moeten zijn voor 2 tot 4 personen (en is ideaal voor de meeste stoofpan recepten, online en in kookboeken).
Formaat is belangrijk voor in de oven en op het fornuis of de inductie kookzone, de inhoud geeft je een duidelijkere verwachting van de hoeveelheid.
Als er altijd meer mensen mee eten of er vaak gasten aanschuiven, dan kan je afhankelijk van de grootte van de groep een stoofpan met een inhoud tot maar liefst 9 liter kopen.
Houd er rekening mee dat hoe groter de braadpan, hoe zwaarder en lastiger het zal zijn om de braadpan te verplaatsen, zeker wanneer deze stampvol zit. Geëmailleerde braadpannen zijn over het algemeen wat lichter in gewicht dan een gietijzeren braadpan.
Braadpan en ovenschaal: beide een must-have
Een braadpan is een van de meest veelzijdige pannen, ruim inzetbaar van soepen tot stoofschotels. Een groot verschil met een ovenschaal is de deksel en de hoogte van de pan.
Een ovenschaal is in veel gevallen een stuk goedkoper, dankzij de goedkopere materialen als glas, aluminium en aardewerk. Omdat je een ovenschaal toch echt voor andere gerechten gebruikt dan een stoofpan, raden we aan om ook te kijken naar ons overzicht voor de beste ovenschaal en braadslede.
De beste merken voor een braadpan: Staub en Le Creuset
Zowel Le Creuset en Staub staan bekend om hun expertise op het gebied van gietijzeren braadpannen. Internationaal ook wel bekend als Dutch Ovens, deze gietijzeren braadpannen van beide merken zijn van topkwaliteit.
Qua bouwkwaliteit is er weinig verschil tussen de merken. Zowel de Staub als de Le Creuset braadpannen zijn de beste in hun soort. Staub is over het algemeen goedkoper dan Le Creuset (deze ronde stoofpan van Staub is dan ook de beste koop voor een high-end braadpan), maar produceert enkel braadpannen van puur gietijzer.
Le Creuset produceert wel stoofpan met een emaille laag, zoals de zeer populaire Le Creuset Faitout.