Zo kies je een goede wokbrander
- Kies je een wokbrander met wokring voor wokpannen met ronde bodem
- Platte wokbranders zijn juist perfect voor alle pannen met platte bodem
- Echt wokken doe je op heet vuur, we raden minimaal 5000 watt vermogen aan
- Kies voor binnenshuis een kookplaat met ingebouwde wokbrander
- Gebruik een stalen of gietijzeren wokpan zonder anti-aanbaklaag met ronde bodem
Top 6 beste wokbranders
De Hot Wok Original is in Nederland gekozen als beste koop voor een goede wokbrander. Het massief gietijzer, zowel het frame als de brander, is van goede kwaliteit. Met een vermogen van 7000 watt zal je goed buitenshuis kunnen wokken. Voor de echte professionals raden we de PRO versie aan, die maar liefst 12.000 watt aan vermogen biedt.
De meeste wokbranders zijn van massief gietijzer. Bij de Rothenberger is enkel de brander van gietijzer en het frame van staal. Hierdoor weegt de wokbrander nog geen 4400 gram, wat een flink verschil is met de Foker. De brander is waar het om draait, en die kan met maximaal 7,5 KW een flink heet vuur stoken. Een prima keuze om buiten te wokken, bakken en sudderen. Het lichte gewicht, de platte (multifunctionelere) bodem en de flinke vuurkracht maken het onze aanrader als goedkope wokbrander van kwaliteit.
Als alternatief voor een wokbrander op butaangas of propaan, kan je ook kiezen voor een gaskookplaat met wokbrander. De kookplaten van ATAG (zowel gas en inductie) beschikken bij sommige modellen over de populaire Fusion Volcano wok brander. Deze 90 cm brede gaskookplaat is uitstekend voor de hobbykok. De Fusion Volcano zelf heeft een erg hoog vermogen van 6000 watt en is een kenmerkend onderdeel van de ATAG kookplaten. Als je serieus vaak wokt of op hoge temperaturen moet koken, dan is een aparte wokbrander op je kookplaat een grote aanrader.
Goede wokbrander voor hobbykoks die losstaand model zoeken met een hoog vermogen. Foker staat bekend om hun buitenbranders van goede bouwkwaliteit. Dit model is speciaal ontwikkeld als wokbrander en heeft dankzij de uitlopende zijkanten een goed formaat voor stalen wokpannen met ronde bodem. Werkt op zowel propaan als butaangas, wordt geleverd met gasslang en drukregelaar. De vlam van de wokbrander is dankzij de 3 drukregelaars vrij naar keuze te bepalen, met een maximaal vermogen van 9200 watt. Ook beschikbaar met platte bodem, dit model is speciaal voor wokpannen.
De Silverline is de meest modern uitvoering voor een losse wokbrander van Hot Wok. Met 4500 watt aan vermogen een goede keuze als losse wokbrander voor binnen in de keuken. De vormgeving is meer dan goed afgewerkt, de brander is erg robuust. Met de fysieke draaiknop zoals bij een gasfornuis stel je de vlam in. De wokring is speciaal gevormd voor wokpannen met ronde bodem.
De FO 6500 is een goede brander om buiten mee te wokken. Met een hoog vermogen van 9000 watt en dubbele brander heb je ook buiten in de wind meer dan genoeg hitte om op hogere temperaturen te wokken. Massief gietijzer dat tegen een stootje kan. De kwaliteitscontrole ligt helaas wat lager, niet elk model is even goed gecalibreerd op de drukregelaars.
Waarom kiezen voor een wokbrander?
Met een wokbrander zorg je dat een extreem hoge, gelijkmatige warmte wordt afgegeven over een groot oppervlakte aan de ronde onderkant van de wokpan. De wokbrander geeft je de capaciteit om de wok zodanig te verhitten dat vlees en groenten bijna direct dichtgeschroeid of gesauteerd worden.
Het vermogen van een normale kookplaat is eigenlijk onvoldoende om echt te roerbakken, maar met een wokbrander kan je een consistente, extreem hoge temperatuur bereiken.
Zeker als je een traditionele stalen wokpan gebruikt die bestendig is tegen extreme temperaturen is een wokbrander een goede keuze. Wil je een wokpan met teflon of keramische anti-aanbaklaag gebruiken, dan raden we het gebruik van een brander af.
Als je graag op een wat hoger niveau roerbakgerechten wil bereiden, dan is een wokbrander dus zeker het overwegen waard. Voor de meeste consumenten is een wokbrander geen must have, maar door de verscheidenheid aan opties is er genoeg keuze; van topkwaliteit tot budget vriendelijke opties.
Soorten wokbranders
Er zijn verschillende soorten wokbranders. Als eerste de 1. vrijstaande wokbranders voor binnen, 2. vrijstaand voor buiten en 3. kookplaten met aparte wokbrander, zowel gas als inductie.
Losstaande wokbranders
De vrijstaande wokbranders zijn het meest voorkomend, al is het aanbod in Nederland nog wat karig. Vrijstaande branders sluit je aan op een gasfles met butaan of propaan en gebruik je daarom uit veiligheid buiten. Deze constructie is vooral praktisch voor gebruik in de tuin, op de camping of op outdoor evenementen.
Het is belangrijk om te kiezen voor een veilige wokbrander, ook buiten. Kies een model dat beschikt over een thermische beveiliging die er voor zorgt dat de gastoevoer automatisch stopt wanneer je het vuur uitzet.
Kookplaat met ingebouwde wokbrander
Kan je keuken wel een nieuwe kookplaat gebruiken? Dan heb je de keuze uit zowel gas- en inductie kookplaten met een wokbrander. Deze speciale branders hebben een hoger vermogen dan de standaard gaspitjes die je vind op een kookplaat, vanaf 4500 watt.
Een goed voorbeeld zijn de inductie kookplaten met ingebouwde wokbrander van ATAG. De Fusion Volcano wokbrander (6000 watt), exclusief eigendom van ATAG, is de beste keuze die je kan vinden op kookplaten voor consumenten. Je hebt de keuze uit zowel gas- als inductie.
- Voor een gaskookplaat met wokbrander krijgt de ATAG HG9571MBA onze voorkeur
- Voor een inductiekookplaat met wokbrander is de ATAG IG9571MBA de beste keuze
Wil je van je gasverbruik af? Dan kan je kiezen voor een inductie kookplaat met wokbrander, in onze ogen het beste van twee werelden. Deze modellen zijn wel erg prijzig, maar het betreft dan wel kookplaten van topkwaliteit. Ook voor het koken op inductie kiezen we voor ATAG, want de high-end Fusion Volcano wokbrander blijft de beste keuze voor consumenten en hobbykoks.