Zo kies je een goede kaasrasp
- Kies voor een handmodel kaasrasp voor een goedkope & effectieve oplossing
- Kies voor een blokrasp voor multifunctionaliteit en voor grotere porties
- Kies voor een kaasrasp met opvangbak voor grotere hoeveelheden
- Vermijd de goedkopere modellen, deze leveren vooral stress & onveiligheid
Top 10 beste kaasraspen
Gekozen als beste uit de test voor de meeste consumenten. De OXO Good Grips blokrasp is goed scherp, veilig in gebruik en bevat bovendien een afneembare handrasp (met een groffe rasp) die je kan gebruiken aan tafel. Dankzij de handige opvangbak kan je ook direct grotere hoeveelheden kaas raspen en je weet direct de hoeveelheid dankzij de handige maataanduiding.
Microplane is wellicht de #1 als het aankomt op zesteurs, dunschillers en raspen. De hoge kwaliteit heeft wel een prijs, zeker in vergelijking met andere handmodel kaasraspen. Zeer scherp en accuraat dankzij de fijne rasp, wat een heerlijk zachte berg van fijnestrooikaas oplevert. Eigenlijk een must-have stuk keukengerei, want je gebruikt de Microplane o.a. voor kruiden zoals gember maar ook voor het fijnmalen van een stuk chocola. Samen met een goede blokrasp de ultieme rasp combinatie voor in de keuken.
Deze kaasblokrasp van olijfhout is een eye-catcher, maar biedt ook een goede rasp aan speciaal voor semi-harde en harde kazen. Logisch, want de Italianen zijn erg specifiek over hun kaas en hoe deze wordt geraspt. Het kaasraspen resulteert in een fijne berg strooikaas, ideaal voor semi-harde en harde kazen. Gemaakt van Inox Roestvrijstaal, en dit gedeelte kan worden verwijderd zodat de opvangbak daarna op tafel kan worden geplaatst. Een altijd een goed cadeau voor de kookliefhebber en Italië-ganger.
Hobbykok? Volgens de expert is dit de beste kaasrasp als je kwaliteit voorop hebt staan. Erg comfortabel om te gebruiken dankzij het grote handvat aan de bovenkant. De vier zijden bieden je elk essentieel soort rasp voor zowel kaas en groente, te danken aan de vlijmscherpe gaten waar Microplane zo bekend om staat.
Voor de meeste mensen de <beste koop als je op zoek bent naar een blokrasp. Met vier zijden bevat dit WMF blokrasp de meestgewilde snedes en gaten voor verschillende soorten geraspte kaas. Wellicht wat duurder dan een model van de Action, IKEA of Blokker – maar erg scherp en geschikt voor grote hoeveelheden raspwerk.
Rasp Master, de naam doet het al vermoeden, is echte topkwaliteit voor de serieuze hobbykoks. Beschikbaar in 6 verschillende varianten, van zeer grof tot zeer fijn – waar ieder model haar eigen voordelen heeft voor meer all-round gebruik naast alleen kaas. Het prachtige handvat van hout. biedt wel het nadeel dat de rasp met de handwas zal moeten worden gereinigd.
De kaasmolen is een opvallende verschijning in vergelijking met de andere soorten kaasraspen. Dit model van WMF gebruik je door handmatig aan de hengel te draaien, nadat je de kaas in de raspholte hebt geplaatst.
Beter geschikt voor grotere hoeveelheden dan de kaasmolen van WMF, dit dankzij de zuigvoet, tafelklem en het gemak waarmee je kaas en groenten raspt. Door de kaasmolen aan het werkblad te kunnen bevestigen zal je merken dat je een stuk sneller en veiliger verschillende ingredienten fijnraspt. Wordt geleverd met een grove, fijne en reepjes rasp.
Kwaliteit op een vlijmscherp budget, dat is een goede omschrijving van onze favoriete goedkope kaasrasp. De Boska is niet zo goedkoop als je bij de IKEA vindt, maar je krijgt er een stuk betere blokrasp voor terug. Biedt je 4 verschillende stijlen om te kaasraspen. Heb je een keertje geen zin in de handwas, dan kan de Monaco+ ook in de vaatwasser.
Een kleinere versie van de blokrasp, maar dan in kegelvorm. Erg handig om te gebruiken aan tafel voor kaas over bijvoorbeeld de pasta, maar ook geschikt om van tevoren grotere hoeveelheden kaas te raspen. Het ontwerp van de Boska MIni vinden we ook erg mooi en zal niet misstaan in menig keuken. Heb je écht grote handen, dan is het kleine formaat wellicht een minpunt, samen met het ontbreken van een single-slice gat. Oh, en ook vrij goedkoop!
Waar let je op bij het kopen van een kaasrasp?
Met meerdere soorten kaasraspen kan het lastig zijn om te bepalen welk model de beste keuze is Handrasp of blokrasp, de keuze ligt bij jou, maar de keuze kan ook beide zijn – afhankelijk van je kookstijl. Hoewel de blokrasp onze voorkeur krijgt dankzij de multifunctionaliteit, blijft de handrasp een goede keuze. Hieronder het advies van de expert inclusief de belangrijkste punten om op te letten.
Onafhankelijk voor welk model je kiest, je volgende kaasrasp moet aan de onderstaande lijst voldoen.
- De kaasrasp moet gemaakt zijn van stevig, hoogwaardig roestvrij staal, zodat deze duurzaam is en tegen regelmatig gebruik bestand is zonder in kwaliteit achteruit te gaan.
- De snijbladen en gaten moeten van de rasp moeten echt vlijmscherp zijn, zodat ingrediënten eenvoudig, veilig en met precisie worden gesneden. Daarom raden we vooral bewezen raspen aan van bekende fabrikanten.
- Kies je voor een blokrasp? Dan moet deze stevig en plat op het aanrecht of snijplank kunnen worden geplaatst, zonder dat deze heen en weer schommelt.
- Aanbeveling van de expert: investeer in een paar snijbestendige handschoenen. Zonder handschoenen loop je het risico te worden gesneden, zeker bij de modellen die goed uit onze test komen (en erg scherp zijn).
Welke soorten kaasraspen zijn er?
We kunnen drie verschillende soorten kaasraspen onderscheiden: het handmodel, de blokrasp en kaasraspen met een opvangbak. Deze drie soorten hebben dan ook duidelijk hun eigen voor- en nadelen, waar de expert ook van mening is dat ieder model een ander gebruiksdoel heeft in de keuken.
- Handmodel kaasrasp voor kaas & kleine groenten – we raden de Microplane aan
- Blokrasp voor kaas, groenten & fruit – de Microplane is duidelijk de winnaar
- Kaasraspmolens voor hardere kazen zoals Parmigiano Reggiano en Pecorino Romano
- Kaasrasp met opvangbak, voor extra comfort – de Casa Cucina is onze favoriet

Handmodel kaasrasp, voor kleinere stukken kaas
Handmodel raspen, zeker voor hardere kazen zoals Parmezaan, zijn in Nederland erg populair. Het is een simpel maar effectief stuk keukengerei, dat bestaat uit een handvat en de rasp aan de bovenkant. Ze beschikken vaak over kleine, scherpe gaatjes, wat ideaal is voor kaas maar ook om te gebruiken als alternatief op de zesteur voor fruit met een hardere schil. De handmodellen zijn minder geschikt voor het raspen van groenten en grote blokken kaas, dan is een blokrasp een betere keuze.

Blokrasp, veelzijdig en multifunctioneel
De blokrasp krijgt de voorkeur van de expert. Een blokrasp heeft vier zijden, ieder met een ander type rasp geschikt voor verschillende snedes en verschillende soorten kaas. Aan de bovenkant zit vaak een handvat bevestigd om tegendruk te bieden of deze vast boven je bord of pan vast te houden.. Dit type kaasrasp is zeer geschikt voor het raspen van verschillende soorten kazen en ook multifunctioneel inzetbaar voor een groot assortiment van groenten en fruit. Dit maakt het dan ook een must-have voor de meeste keukens. Waar je bij een handmodel kan wegkomen met een goedkoper model, zal je bij een blokrasp je al snel ergeren als de raspen niet goed hun werk doen.

Kaasraspmolens
De kaasraspmolen is geschikt voor semi-grote stukken kaas en is beschikbaar in elektrische en handmatige varianten. Hoewel deze versie van de kaasrasp er technischer uitziet dan de blok- en handkaasrasp, is het idee erachter vrij simpel. Plaats de kaas in de opening om vervolgens aan het handvat te draaien om zo de kaas te raspen. Bij elektrische modellen zal je zelf geen inspanning hoeven te tonen. De kaasraspmolen is een prima keuze, al behoudt de handrasp onze voorkeur voor kleine stukken kaas en de blokrasp voor grotere hoeveelheden. Wel is de kaasraspmolen erg veilig in gebruik. Bekijk hier de best geteste kaasraspmolens.

Kaasrasp met opvangbak
Modellen met een opvangbak bieden wat extra gemak wanneer je grotere hoeveelheden kaas gaat raspen. Zowel de blokrasp en het handmodel zijn in deze vorm beschikbaar: een opvangbak waar je het handmodel in kan plaatsen of een opvangbak die onder de blokrasp wordt geplaatst. Vooral bij het handmodel biedt dit wat extra comfort tijdens het raspen, omdat je extra druk tijdens het raspen.
Welke kaasrasp voor welke soort kaas?
Niet elke soort rasp is even geschikt voor ieder soort kaas, dit heeft vooral te maken met de hardheid van de kaas. Zachte kazen zijn over het algemeen een stuk lastiger te raspen, onafhankelijk van welke kaasrasp je gebruikt.
Hardere kazen zoals Parmezaan, Pecorino en Gruyère kan je prima raspen met zowel kleine, medium en grote gaten, omdat de hardheid van de kaas hier uitermate geschikt voor is. Zo zal je met een blokrasp alle zijkanten kunnen gebruiken om te raspen, ieder natuurlijk met een andere grofheid.

Voor zachte kazen zoals Mozarella en Brie is het dus wat lastiger om een geschikt model te vinden. We raden voor dit soort zachte kazen een kaasrasp aan met wat grotere gaten, zo krijg je een mooie strooikaas van krijgt die men ook in de supermarkt kan vinden. Vries je zachte kazen kort van tevoren in om het kaasraspen te verbeteren.
Hoe hebben we de kaasraspen getest?
Op basis van consumenten reviews en informatie van de fabrikant heb ik een aantal van de meest populaire kaasraspen getest. Er is gekeken in hoeverre elke rasp geschikt was voor harde kaassoorten zoals Cheddar, Parmezaan en Gouda en ook zachte kaassoorten zoals Mozzarella; hoe gemakkelijk elke rasp te gebruiken was en hoe goed deze in de hand lag. Tot slot hoe gemakkelijk het schoon te maken was en of er nog resten van kaas, groenten of fruit achterbleven na het reinigen met de handwas.
Wat is het verschil tussen een kaasrasp en zesteur?
Uiteindelijk is het belangrijkste verschil tussen de twee de grootte van de gaatjes. Een zesteur heeft meestal dezelfde functies als een rasp, maar het resultaat van het raspen is vaak een stuk fijner in consistentie. Een zesteur kan je dus prima gebruiken voor het raspen van kaas en mede daarom is het een van de modellen die worden aanbevolen door onze expert.
Hoe maak ik mijn kaasrasp schoon?
Laat de vaatwasser niet het werk doen, want hoe eenvoudig het ook is, het is niet goed voor de scherpte van de rasp. Laat de kaasrasp van tevoren even weken in warm water, zodat de kaas er gemakkelijk afkomt en was deze hierna voorzichtig af met de hand. Hiervoor raad ik aan om een afwasborstel te gebruiken met opwaartse bewegingen (de tegenovergestelde richting die je zou gebruiken om kaas te raspen).