Zo kies je een goede aspergeschiller
- Kies een échte aspergeschiller als je standaard dunschiller niet voldoet aan de taak
- Kies voor een standaard dunschiller als een multifunctionele oplossing
- Kies voor een aspergeschiller met een stevige grip & ergonomisch handvat
- Kies voor een model zonder gekartelde randjes, maar met een recht mes
Top 6 beste aspergeschillers
Toch wel de beste keuze als je een gespecialiseerde aspergeschiller zoekt. Speciaal ontworpen voor het schillen van asperges en de schil hiervan zo dun mogelijk te krijgen. Daar blinkt deze aspergeschiller dan ook in uit i.v.m. de meeste willekeurige dunschillers – de OXO kan echt heel dun schillen.
Dit tang-model aspergeschiller laat je de asperge in de hand houden tijdens het schillen. Ideaal als je liever niet voorovergebogen staat over je snijplank. Erg praktisch in gebruik en stelt je in staat om in een vlug tempo asperges te raspen zodra je de techniek onder de knie hebt. Gemaakt van 18/10 roestvrij staal, hygiënisch in gebruik en eenvoudig in schoonmaak.
Deze dunschiller gebruik je voor asperges, maar is eigenlijk perfect voor de meeste groenten en fruit met een hardere schil. De Y-vorm zorgt dat je per snede een stuk van de asperge schilt, terwijl je deze telkens blijft draaien na elke snede. Voor groente met rotte plekjes, zoals appels en aardappelen, gebruik je de aardappeloog-verwijderaar aan de zijde van de bovenkant.
Uitgerust met twee messen, wat het schillen van asperges een simpel en snelle klus maakt. Een goede keuze als je op zoek bent naar een serieuze aspergeschiller die wordt gebruikt in professionele keukens.
Een handige tangvorm maakt het schillen van asperges met de hand erg eenvoudig. De twee messen aan beide kanten zorgen dat je twee keer zo snel kan schillen. Zo schil je de boven- en onderkant tegelijkertijd, waardoor je per asperge twee keer zo snel klaar bent met schillen. Even oefenen, maar dan ben je met deze aspergeschiller voortaan echt snel klaar met je asperges voorbereiden.
Geen speciale aspergeschiller nodig, maar wel op zoek naar een goede set om echt alles te schillen. Het vlakke, rechte mes is perfect voor het schillen van lange groenten zoals asperges, maar ook wortels en courgettes. De twee andere modellen zijn minder geschikt voor asperges, maar wel ideaal om julienne te raspen, waar het gekartelde mes perfect is voor zachte schillen.
Waar let je op bij het kopen van een aspergeschiller?
Als je online een aspergeschiller probeert te kopen, zie je al snel veel normale dunschillers voorbij komen die zichzelf ook aanprijzen voor het schillen van asperges. Het is dan ook zo het schillen van asperges prima kan met een normale dunschiller, maar het is vooral van belang dat enkel de huid van de asperge wordt weggesneden – en niet de asperge zelf.
Voor het schillen van asperges zijn er dus speciale dunschillers, de aspergeschiller. Ontworpen om het schillen van asperges extra makkelijk te maken, maar net als de knoflookpers is het een one-job tool; een aspergeschiller gebruik je niet voor het schillen van veel andere groenten. Toch kan een schiller speciaal voor asperges een goede toevoeging aan je keuken zijn.
- Voorkomt verspilling, want een goede aspergeschiller verwijderd enkel de harde laag
- Modellen met messen aan 2 kanten versnellen het proces aanzienlijk
- Minder precisie vereist dan met een standaard dunschiller
- Met een tang-vorm ben je in staat de asperge in je hand te houden & te schillen
Maar de expert blijft erbij dat een normale dunschiller dan ook een betere keuze is voor de meeste consumenten, voornamelijk omdat je deze voor andere groenten en fruit inzet. Zeker als je huidige dunschiller je teleurstelt, zullen de nieuwe modellen je op de markt qua gebruiksvriendelijkheid je zeker verrassen.
Kies je dan toch voor een speciaal model voor asperges, dan is de OXO Good Grips een goede keuze als basismodel. Voor ieder die nog sneller klaar wil zijn met de asperges, dan kies je voor een aspergeschiller (Westmark Asparago Due) met twee messen – aan de onder en bovenkant.
Speciale aspergeschiller of een normale dunschiller?
In de meeste keukenlades ligt wel een standaard dunschiller, hoe bot of scherp deze dan ook mag zijn (hopelijk de laatste van de twee). Zowel de Y-vormige als dunschiller met een I-vorm zijn prima te gebruiken om asperges te schillen. Tijdens het vergelijken van een normale dunschiller en een speciaal model voor asperges was al snel duidelijk dat er weinig verschil tussen de twee was.
- Asperges schil je dus prima met een normale dunschiller. Leg de asperges op een snijplank. Laat de dunschiller voorzichtig langs de steel van de asperge lopen, van boven naar beneden. Draai de asperge om en herhaal dit proces.
Kies je dan toch liever voor een standaard schiller voor verschillende groenten en fruit, lees dan onze koopgids voor de beste dunschiller.
Hoe gebruik je een aspergeschiller?
Een aspergeschiller gebruik je op dezelfde manier als een normale dunschiller. Voor het bereiden van asperges heb je naast de schiller een snijplank en een scherp koksmes nodig. Voor de bereiding zelf is een goede pepermolen en zesteur altijd aangeraden.
1. Voorbereiding: plaats de asperge op de snijplank en snijd circa 1 cm van de stronk af met je koksmes. Het onderste gedeelte van de stronk is vaak droger dan de rest van de asperge.
2. Verplaatsen: leg de asperge zo dat de kop van de stengel over de rand van de snijplank uitsteekt, zodat je de top van de asperge met je vingers kan vasthouden.
3. Schillen: pak de aspergeschiller en schil de asperge van je vingers af, helemaal tot de bodem van de stengel. Draai de asperges lichtjes om en herhaal deze stap tot de gehele asperge geschild is.
Door de asperge op de snijplank te leggen, kan je extra kracht uitoefenen tijdens het gebruik van de schiller. Zo voorkom je dat de stengel van de asperge breekt, wat sneller gebeurd wanneer je deze staande houdt tijdens het schillen. Hier een duidelijke instructievideo voor het gebruiken van een aspergeschiller.