Zo kies je een goede mandoline
- Kies voornamelijk een mandoline die een veilig gevoel geeft tijdens het gebruik
- Kies een mandoline die kan worden neergezet op een voetsteun voor extra grip
- Kies als hobbykok voor een Japanse hand-mandoline voor precies, kleine snijwerk
- Kies voor topkwaliteit voor een betrouwbaar merk als Benriner of DeBuyer
- Koop een model waarvan de messen kunnen worden geslepen voor extra levensduur
Top 8 beste mandolines
Het Japanse merk Benriner doet niet aan nodeloze opsmuk, maar produceert al decennia lang mandolines die wereldwijd worden gebruikt. In feite is er weinig veranderd aan het ontwerp, alleen is de mandoline wel in al die jaren geperfectioneerd. Vlijmscherp, dus minder geschikt voor huishoudens met jonge kinderen.De dikte van de snijders is instelbaar van 0.2mm tot 5mm. De mandoline zelf van Benriner is beschikbaar met een breedte van 65 mm of 95 mm.
Dit model is uitgerust met een steunvoet, waardoor je de mandoline op tafel kan plaatsen. Hierdoor kan je één hand vrijhouden tijdens het gebruik. De mandoline biedt maar liefst 21 verschillende snij-keuzes: recht, gegolfd, wafel, frites en Juliënnestrips en 17 verschillende snijdikten. Van 1 tot 9 millimeter in stapjes van 0,5 millimeter. Wil je echt goede resultaten maar zijn ze handmodellen zonder veiligheidsmechanisme iets te hooggegrepen, dan is de Oxo Good Grips Chef 2.0 onze aanrader.
We raden dit model aan voor de professionele gebruiker of hobbykok die extra precisie zoekt voor zijn of haar gerechten.
Waar let je op bij het kopen van een mandoline?
Bij de aanschaf van een mandoline staat gebruiksgemak en veiligheid voorop. We onderscheiden 3 verschillende soorten. Afhankelijk welke het beste bij jouw kookstijl aansluit, let je daarnaast op een vingerbeschermer, de grootte van het apparaat (ook van de handvatten) en uiteraard de verschillende snijmogelijkheden en diktes.
- Voor welk type mandoline kies je: met V-blade, Frans of Japans?
- Welk formaat is het meest geschikt voor de ingrediënten die je snijdt?
- Mag het een handmodel zijn of kies je voor een model met voetstand?
- Wil je gebruik maken van een veiligheidsmechanisme of liever zonder?
Welke soorten mandolines zijn er te koop?
Er zijn drie verschillende soorten te onderscheiden. Elk type komt voor- en nadelen, hieronder leggen we de verschillen uit tussen.
V-blade mandoline
Mandolines met een V-blade of V-mes zijn voor de meeste consumenten de beste keuze. Ze zijn veilig en gemakkelijk in gebruik. De modellen met een V-blade zijn bijna altijd voorzien van een veiligheidsmechanisme om snijwonden aan de vingers te voorkomen. Een minpunt is dat de messen van V-blade modellen wat lastiger te verwisselen zijn, zeker bij goedkopere modellen.
Franse mandoline
Franse mandolines zijn vrij groot, maar wel veilig in gebruik. Hoewel de Franse versie je erg veel precisie biedt met de verschillende soorten snijdiktes, kost het wisselen en het klaarzetten van het apparaat wat extra tijd in vergelijking met twee andere. Ze zijn een goede keuze als je erg veel controle wil hebben over de precisie van je gesneden ingrediënten als groenten en fruit.
Japanse mandoline
Japanse mandolines zijn weer een stuk kleiner dan de Franse, waardoor ze ook eenvoudiger zijn mee te nemen en minder ruimte in de keukenlades innemen. Ook de Japanse versie biedt meerdere snijdiktes. Een goede keuze voor de hobbykok die secuur te werk kan gaan en graag tijdswinst maakt.
Handmodel of staande mandoline met voetsteun?
Ook een belangrijk aspect om op te letten is of de mandoline in de hand gehouden kan worden of dat deze over voetsteun beschikt. Voor welk model je kiest heeft vaak te maken met je persoonlijke voorkeur – de een is niet persé beter dan de ander. Geef je de voorkeur om je keukengerei in je niet-dominante hand te houden tijdens het gebruik of kies je voor een model met een voetstand, zodat deze op tafel kan worden geplaatst?
De mandoline snijder met voetstand, ook bekend als een Franse mandoline, zorgt ervoor dat de niet-dominante hand vrij is tijdens het gebruik. Dit kan veiliger aanvoelen, maar de kwaliteit van de voetstand speelt hier een belangrijke rol – deze mag niet schuiven tijdens het gebruik.
Qua veiligheid zijn alle modellen gelijk – je zal met elk model erg voorzichtig moeten blijven en je aandacht zal bij het snijden moeten liggen. Er is een uitzondering, de modellen met veiligheidsmechanisme: hier plaats je het ingrediënt in om het hierna te snijden. Een nadeel hiervan is dat je wordt gelimiteerd in de grootte van de ingrediënten die je kan snijden.
Mede hierom komt de Benriner erg goed naar voren in onze gebruikerstesten, zolang de aandacht bij het gebruik ligt gaat er niet snel iets mis. Ook kan je uiteraard kiezen om een dunschiller te kopen.
Hoe veilig is een mandoline in gebruik?
Hoe veilig is de mandoline in gebruik in de keuken? Een van de belangrijkste aspecten tijdens het testen is dat de modellen veilig te gebruiken zijn. Een mandoline snijder is vlijmscherp en je zal ook niet de eerste zijn die zich er per ongeluk mee verwond. En veiligheid is essentieel, wat de keuze voor ons (en jou) direct wat makkelijker maakt.
Enkele modellen beschikken niet over vingerbescherming, wat deze minder geschikt maakt voor de meeste consumenten. De modellen uit de test beschikken wel over een vingerbeschermer, met uitzondering van de Benriner.
Het merendeel van de vingerbeschermers op de echt goedkope modellen presteerde helaas slechter dan verwacht, wat het gebruik van de mandoline een onveilig gevoel gaf zonder gebruik van speciale snijbestendige keukenhandschoenen. Die raden we eigenlijk altijd aan bij het gebruik van deze apparaten.
Kies voor een model met vingerbescherming, zeker als je ook af en toe de kinderen wil laten meehelpen met het snijden van groenten en andere ingrediënten. En zorg van tevoren dat je écht weet hoe je veilig te werk gaat met een mandoline.
Hoe werkt het veiligheidsmechanisme bij een mandoline?
De mandoline snijder voor in de keuken is ontworpen met een handvol veiligheidsvoorzieningen. De meeste modellen voor consumenten beschikken over een handbeschermer, die aan het te snijden voedsel wordt vastgeklikt zodat je niet per ongeluk met je hand over het mes komt tijdens het snijden. Bovendien blijven de vingers op een veiligere afstand van het mes.
Handbeschermers zijn er van plastic, rubber en metaal. Juist de ’simpele’ handbeschermers van plastic presteren vaak beter, omdat metalen houders vaak wat onhandig aanvoelen.
Als een mandoline snijder geen handbescherming heeft, zijn er genoeg opties om toch veilig aan de slag te gaan. Zo gebruik je een schone keukenhanddoek of een beschermende keukenhandschoen, de laatste gebruiken we ook vaak als we aan de slag gaan met een zesteur en andere scherp keukengerei. Hoe dan ook, het is nogmaals belangrijk te weten dat elk model zeer scherp is en je altijd secuur te werk moet gaan, ook als je al jaren vertrouwd bent met het apparaat die je gebruikt.
Welke extra’s zijn handig om te hebben?
Een afneembaar mes dat kan worden vervangen: een mandoline zonder verwisselbaar mes kan vaak niet worden geslepen, waardoor deze niet meer presteert zoals toen je deze kocht. Kies voor een model met verwisselbare messen om er zo lang mogelijk gebruik van te kunnen maken.
Een nauwkeurige, ingebouwde maatgeleider: bij sommige modellen heb je de keuze om te zien hoe diep de gesneden groenten uit de mandoline komen, in kleine stappen omhoog en omlaag. Zo kan je snel en eenvoudig je eigen Parmezaanse kaasvlokken maken zonder kaasrasp of kaasraspmolen.
Extra messen voor meer soorten snedes: met verschillende messen, zoals een julienne-snijder, een mes die ideaal is voor dikkere frietjes voor friet en soms zelf een mes om wafel snedes te maken.
Wat is een mandoline?
Mandolines voor in de keuken worden gebruikt om ingrediënten (vooral groenten) snel, efficiënt en gelijkmatig in plakjes te snijden. Het snijden gaat veel sneller dan met een mes, maar het is wel oppassen geblazen – menige kok heeft al het topje van een vinger verloren aan dit zeer scherpe stuk keukengerei.
Hoe maak je een mandoline schoon?
Het onderhoud van is vooral een kwestie van schoonmaken. Volg altijd eerst de instructies van het model, maar aangezien sommige geschikt zijn voor in de vaatwasser is dat de eenvoudigste optie. Bij sommige modellen moet het mes worden verwijderd, zodat deze met de hand worden gewassen en daarna worden afgedroogd. Bij modellen die niet geschikt zijn voor de vaatwasser zal je ook tijdens het schoonmaken rekening moeten houden met de scherpe messen.