Zo kies je een goede stoompan
- Kies roestvrijstaal voor een standaard stoompan zonder anti-aanbaklaag
- Kies geanodiseerd aluminium voor een model met anti-aanbaklaag
- Kies een diepere stoominzet en pan om ingredienten te kunnens stapelen
- Hoe breder de pan, hoe beter geschikt voor 1-laagse stoomgerechten
- Kook je op inductie? Kies een inductie stoompan met magnetische bodem
Top 8 beste stoompannen
Onze favoriete stoompan qua prijs-kwaliteit. Goede bouwkwaliteit, grote inhoud van bijna 5 liter, ingebouwde thermometer in de deksel.Met deksel kan de stoompan in de oven tot 180 °C en zonder tot 250 °C. Hierdoor is het ook direct een handige ovenvaste pan, die zeker dankzij het praktische formaat veelzijdig is in te zetten.
De Magnetik serie van Le Creuset is speciaal ontworpen voor inductie. Met de meegeleverde stoominzet verander je de kookpan direct in een stoompan. De Magnetik-bodem zorgt voor zeer goede warmtegeleiding op inductie, maar je betaalt er wel de hoofdprijs voor.
Een kleine stoompan die ideaal is voor 1 tot 2 personen. Een handig formaat, gemakkelijk in gebruik en schoonmaak dankzij het 18/10 Cromargan staal. Neemt weinig ruimte in dankzij het kleine formaat met een diameter van 16 cm en inhoud van 1,5 liter. Goede kwaliteit en helemaal niet duur. Een favoriet voor het stomen van groenten of bijgerechten.
Een alles-in-1 stoompan. Gebruik de pan als stoomkoker of als normale kookpan. De slimme deksel zorgt ervoor dat de ingrediënten perfect garen. Het geanodiseerd aluminium zorgt voor een supersterke anti-aanbaklaag waardoor ook vettere ingrediënten als kip niet zullen aanbranden. Een wat prijzigere pan om te stomen, maar van hoge kwaliteit en ruim inzetbaar.
Een simpele stoompan van goede makelij. De stoominzet heeft genoeg gaatjes die dik genoeg zijn om zowel groenten, vis en vlees te stomen. Volledig van rvs, dus eenvoudig in schoonmaak en kan tot hoge temperaturen in de oven. Onze keuze om te stomen voor 3 a 4 personen.
Helemaal niet duur, maar biedt je erg veel ruimte om te stomen. Deze goedkope stoompan beschikt over 2 lagen om verschillende gerechten in te stomen. De lagere prijs zorgt ook voor een minder goede bouwkwaliteit. Zo vinden we randen van de pan vrij dun, presteert deze wel prima op inductie, maar is beduidend van mindere kwaliteit dan de A-merken uit onze vergelijking.
Waar let je op bij het kopen van een stoompan?
Een stoompan is vaak niet meer dan een set met een kookpan, deksel en stoominzet. Het verschil zit vaak in het materiaal van de pan, het aantal lagen en de inhoud die wordt bepaald door de hoogte en diameter van de stoompan. Zowel rvs als gehard aluminium zijn prima keuzes als je op zoek bent naar een stoompan van hoge kwaliteit..
Een glazen deksel (met stoomgaatje) geeft je extra zicht, waardoor je de deksel minder vaak tijdens het stomen hoeft te verwijderen om de voortgang in de gaten te houden. Een rvs deksel beperkt het zicht, maar is niet zo breekbaar als glas en kunnen zonder siliconen rand tot hoge temperaturen in de oven.
Wat is het beste materiaal voor een stoompan?
Roestvrijstalen stoompannen
Roestvrijstaal is het meestvoorkomende materiaal voor een stoompan. Rvs van 18/10 is sterk, voorkomt roestvorming, reageert niet op zure ingrediënten en kan zonder problemen in de vaatwasser. Omdat rvs van zichzelf een slechte warmtegeleider is, zijn de meeste modellen voorzien van een drie-laagse bodem voor een betere geleiding en retentie. Deze drie-laagse bodem zorgt ook dat een rvs variant beter werkt tijdens koken op inductie.
Roestvrijstalen stoompannen zijn vaak ovenvast, waardoor je deze ook in de oven kan gebruiken.
Stoompannen van geanodiseerd aluminium
Geanodiseerd aluminium stoompannen hebben het voordeel dat ze over een sterke anti-aanbaklaag beschikken. Ook roestvorming is ongebruikelijk en de pannen mogen in de vaatwasser worden gewassen. Ze beschikken vaak over een 3-laagse bodem met koper en rvs om zo geschikt te zijn voor inductie kookplaten. Geanodiseerd aluminium is een wat prijzigere keuze en de anti-aanbaklaag is geen must-have bij een stoompan.
Als je kiest voor een aluminium variant, dan kies je voor hard geanodiseerd aluminium. De Woll Diamond Active Lite is onze aanrader voor een aluminium stoompan voor inductie van topkwaliteit en met slimme deksel.
Wat voor type stoominzet presteert het beste?
Kies voor een stoompan waarvan de stoominzet over veel en grote gaten beschikt. Zitten er ook gaatjes in de zijkant van de stoominzet, dan is dat een plus.
Een stoominzet met veel en bredere geperforeerde gaten zorgt dat de stoom sneller en op meer manieren de ingrediënten kan stomen. Als de stoominzet te weinig of te kleine gaten heeft, dan zal je stoomgerecht niet gelijkmatig garen.
Hoeveel inhoud en aantal lagen zijn ideaal voor een stoompan?
De hoogte van de stoompan en de stoominzet heeft net als de diameter een groot effect op de inhoud.
Een diepre pan is uitstekend geschikt om meerdere ingrediënten te stapelen en zo te stomen. Ze zijn minder geschikt voor recepten die in een enkele laag worden gestoomd, zoals dumplings, springrolls en zelfgemaakte bapao. Wel ideaal voor het stomen van groenten.
Hoe breder de stoompan, hoe meer ingrediënten je op 1 laag kan stomen. Dit is perfect voor het bereiden van kleine dumplings, bapao en andere recepten die je niet op elkaar wil stapelen. In dit geval zorgt er bredere diameter er dan ook voor dat je meer tegelijkertijd kan stomen.
- Kies voor een grote en brede stoompan, maar houdt rekening met de diameter. Zorg dat de pan nog steeds op het grootste pitje of de grootste inductie zone kan worden verwarmd.
Kan je een stoompan gebruiken op inductie?
Beschikt je keuken over een inductie kookplaat en wil je wel stomen? Kies dan een model die geschikt is voor je inductie kookzones. Houdt hiermee rekening met de breedte van de pan, deze mag niet groter zijn dan de grootste kookzone op de kookplaat. Beschikt de kookplaat over inductie combi- of flexzones, dan is een grote rechthoekige of ovale stoompan ook geschikt.
Niet elke stoompan werkt voor standaard op inductie, hiervoor moet de bodem beschikken over ferromagnetische metalen. Alle stoompannen uit de test voor op een kookplaat zijn geschikt voor gebruik op inductie.
- Pannen van geanodiseerd aluminium werken enkel op een inductie kookplaat wanneer de pan is voorzien van een inductie bodem (vaak met rvs en koper).
Wat is een goed alternatief op de stoompan?
De kans is groot dat een goedkoper alternatief voor een stoompan een betere keuze is. Zo is een gietijzeren braadpan ook geschikt om in te stomen, of kies je voor een stoommandje of stoominzet.
Het meest gebruikte alternatief om zonder speciale stoompan te koken is toch echt om te kiezen voor een van de laatste twee. Een stoommandje van bamboe is echt een perfecte keuze om in combinatie met een wokpan te gebruiken.
Met een losse stoominzet, beschikbaar in meerdere maten, verander je een standaard kookpan in je kookpannenset in een echte stoompan. Voeg een deksel toe en je bent klaar om te stomen. Het laatste alternatief is een elektrische hapjespan met stoominzet.
Wat heel anders, maar je bent wel aan het stomen: kies voor een Marokkaanse tajine om zo heerlijke Noord-Afrikaanse gerechten te bereiden.
Wat is een elektrische stoompan?
De elektrische stoompan is het keuken gadget alternatief dat werkt via hetzelfde principe als een standaard model voor op de kookplaat. Je voegt water toe, de ingrediënten en je plaatst de deksel op de pan. Daarna stel je met een timer de kooktijd en temperatuur in. Het voordeel zijn de extra functies zoals een timer, warmhoud functie, voorgeprogrammeerde en instelbare programma’s.
Het nadeel van de elektronische variant.. het is toch weer een extra apparaat dat zich richt op slechts 1 functie. Een elektrische snelkookpan is ook ideaal voor het stomen van gerechten en kan worden ingezet voor meer dan enkel stoomgerechten. Koken en stomen hebben verschillen, maar behoren beide tot de meest gezonde en vetvrije kooktechnieken.
Kies je wel voor een elektrisch model, dan komt voor consumenten de WMF KitchenMini Stoompan het best uit de test.
Veelgestelde vragen
Hoe gebruik je een stoompan?
Het concept is nogal eenvoudig: je voegt een bodempje water toe aan de stoompan, plaatst de ingrediënten in de stoominzet en sluit de pan af met de deksel. Terwijl het water kookt, blijft de stoom binnen in de pan hangen en wordt het gerecht zo gaar gestoomd.
Voor groenten, vlees, vis en dumplings varieert de totale kooktijd afhankelijk van de hoeveelheid die wordt gekookt. Hier onze uitgebreide lijst met kooktijden voor het stomen van groenten en de voor het stomen van 30 verschillende soorten vis, zeevruchten en schelpdieren.
Hoeveel water toevoegen aan de stoompan?
Vul de stoompan met een kleine laag water. Deze moet de inhoud van de stoominzet of het stoommandje niet raken. De ingrediënten moeten worden gestoomd, niet gekookt. Afhankelijk van de hoogte van de pan en de diepte van de stoominzet voeg je de juiste hoeveelheid water toe tot onder de stoominzet. Begin altijd met wat minder water, waar overmatig vocht kan zorgen in een papperig resultaat.
Kan je een gietijzeren braadpan gebruiken als stoompan?
Ja, een gietijzeren pan is een goed alternatief op een stoompan. De meeste deksels van gietijzeren pannen beschikken over een druppelsysteem waardoor het vocht naar beneden druppelt naar de bodem. Stoom met een gietijzeren braadpan door deze met water te vullen en de ingrediënten op de bodem te plaatsen. Nadat de pan is opgewarmd en het water kookt, zet je het vuur weer lager. Laat de deksel tijdens het stomen op zijn plaats zodat de stoom niet ontsnapt.