Inhoudsopgave
Voor- en nadelen van stomen
Stomen is een gezonde manier van koken waarbij de stoom van kokend water wordt gebruikt om voedsel zachtjes te verwarmen. Deze manier van koken is ideaal voor het behoud van de voedingswaarde van voedsel, omdat het voedsel niet wordt blootgesteld aan directe hitte en er geen extra olie wordt gebruikt. Gestoomd voedsel behoudt ook beter zijn vorm en textuur dan andere methoden.
Voordelen
- Stomen bewaart meer van de voedingsstoffen in ingrediënten dan koken
- Door het stomen behouden ingrediënten extra veel smaak
- Stomen vereist geen toegevoegd vet of olie, waardoor het een gezondere kookoptie is
- Het is een snelle en gemakkelijke manier om voedsel te koken
- Stomen vereist niet zoveel aandacht als bij het koken van voedsel
Nadelen
- Het vergt meer voorbereiding dan bij koken, vooral het snijwerk vooraf
- Stomen geeft wat extra bite, maar niet zo veel als wanneer je bakt met vetten
Voor- en nadelen van koken
Koken is een kookmethode waarbij voedsel in kokend water wordt ondergedompeld is ook een gezonde kooktechniek. In tegenstelling tot stomen stimuleert koken dat ingrediënten water opnemen, waardoor deze zachter en malser worden. Deze kookmethode is een goede keuze voor groenten, peulvruchten en granen, omdat het helpt de celwanden van het voedsel af te breken en het gemakkelijker verteerbaar te maken.
Voordelen
- Eten koken is een gemakkelijke kookmethode voor grotere hoeveelheden
- Kokend water is ideaal in het doden van bacteriën voor voedselveiligheid
- Ingrediënten behouden meer voedingsstoffen, wel minder dan bij stomen
- Koken is ideaal voor het onttrekken van smaak voor o.a. bouillon van botten
Nadelen
- Gekookt voedsel kan klef worden, dus het is niet ideaal voor sommige gerechten
- Door koken kunnen sommige voedingsstoffen uitlogen in het kookwater
- Een langere kooktijd dan bij stomen – een snelkookpan is een uitzondering
- Sommige ingrediënten verliezen erg veel smaak tijdens het kookproces
Welke ingrediënten stomen en welke koken?
Voor de meeste gerechten kan je zelf kiezen of je gaat stomen of koken. Onder andere de meeste groenten, vis, zeevruchten, schaaldieren, granen en peulvruchten zijn geschikt voor beide kooktechnieken. Voor sommige ingrediënten kiezen we toch altijd liever de één boven de ander.
Groenten als broccoli, bloemkool en wortels zijn heerlijk om te stomen, omdat deze hun knapperige bite en voedingsstoffen beter behouden dan wanneer ze worden gekookt in een pan met kokend water. Hier onze gids van A tot Z voor groenten stomen.
Ook vis, zeevruchten en schaaldieren zijn zeer geschikt om te stomen, omdat ze niet uitdrogen en de meeste smaak wordt behouden. Leer meer over het stomen van vis en schaaldieren.
- Lees ook: 8x de beste stoommandjes om te kopen
Granen zoals rijst en quinoa kun je echter toch het beste koken, want zo breekt de taaie buitenkant af om deze een stuk eetbaarder te maken. Peulvruchten zoals bonen, linzen en erwten zijn ook ideaal om te koken, omdat ook deze zachter worden in het kokende water en zijn gemakkelijker te verteren dan wanneer deze worden gestoomd.
Voedings- en gezondheidsvoordelen
Zowel stomen of koken zijn gezonde kookmethodes, omdat ze geen extra vetten of oliën aan het voedsel toevoegen. Alle twee populair, maar ze hebben ook hun eigen voor- en nadelen hebben. Beide methoden zijn in ieder geval vetarm en kunnen helpen om de voedingswaarde van voedsel te behouden (in vergelijking met bakken in een pannetje) en het aangenamer te maken om te eten, zeker in het geval van harde ingrediënten.
Stomen is de beste methode om de voedingswaarde van voedsel te behouden, omdat het niet wordt blootgesteld aan directe hitte.
Koken daarentegen kan helpen de celwanden van voedsel af te breken en beter verteerbaar te maken, waardoor het lichaam de voedingsstoffen gemakkelijker kan opnemen.
Stomen of koken, wanneer kies je voor welke techniek?
Stomen is ideaal voor het behoud van de vorm en textuur van voedsel, terwijl koken geweldig is voor het verminderen van de hard- en taaiheid van voornamelijk granen en groenten met een harde buitenkant. Maar er zijn meer verschillen, met name welke van de twee kookmethoden zich het best verleent voor bepaalde gerechten.
Bij het kiezen tussen koken of stomen van je gerechten zijn er een enkele punten om te overwegen. Ook heb je de juiste keukenspullen, zoals een stoommandje of stoomkoker bij het stomen en een kookpan of snelkookpan bij het koken. Hieronder ons advies.
Kies voor koken in de volgende gevallen: voedsel wordt vaak gebruikt voor pasta, groenten en andere zaken die een langere kooktijd nodig hebben en baat hebben bij het sneller zacht worden. Zeker voor hardere en taaiere ingrediënten is koken een goede keuze, maar delicate ingrediënten zoals vis, zeevruchten en schaaldieren beter kunnen worden gestoomd. In dat geval kies je voor stomen – (een mosselpan maakt niet voor niks gebruik van het stoomproces).
Houdt bij je beslissing rekening met de verschillen tussen stomen of koken om te bepalen wat de beste methode is voor je het gerecht dat je gaat bereiden. Zachte groenten zoals broccoli of bloemkool kunnen beter in kokend water gekookt worden, maar vis, zeevruchten en ander delicaat voedsel kun je daarentegen beter stomen.
Ook kooktijd speelt een rol, want stomen is wat sneller dan koken. Ook voor ingrediënten die snel te zacht en papperig kunnen worden raden we aan om te kiezen voor stomen in plaats van koken. We doen het lijken of koken van je gerechten slecht is, maar het is voornamelijk zo dat stomen wat extra voordelen biedt!
- Goede groenten om te stomen – Broccoli, spinazie en andere bladgroenten; bloemkool, asperges, wortelen, sperziebonen, kleine aardappelen en artisjokken.
- Groenten om niet te stomen – Grote stukken harde groente, zoals aardappelen, pompoen of knolselderij.
Uiteindelijk is het aan jou om te beslissen welke methode je gaat gebruiken – weet wel dat beide technieken voor een andere smaakbeleving zorgen en dat verschillende recepten ook aanraden om voor koken of stomen te kiezen.