Waarom groenten stomen een goede keuze is
Stomen van groenten is een snelle en gemakkelijke manier om ze gaar te koken met behoud van hun voedingsstoffen en smaak. Wanneer groenten worden gestoomd, worden ze gekookt met de stoom van kokend water, waardoor meer vitaminen, mineralen en andere voedingsstoffen worden behouden. Stomen is ook een vetarme kookmethode, omdat er geen olie of boter aan te pas komt.
De voordelen van groenten stomen
Stomen van groenten heeft veel voordelen, zeker in vergelijking met kooktechnieken waar vetten een grote rol spelen bij het bereidingsproces. Een van de belangrijkste voordelen is dat het helpt om de voedingsstoffen in de groenten te behouden. De hitte van stomen vernietigt de voedingsstoffen niet op dezelfde manier als hoge hitte van grillen of frituren. Dit betekent dat gestoomde groenten meer voedingsstoffen bevatten en meer gezondheidsvoordelen kunnen bieden dan andere kooktechnieken.
Naast het behoud van voedingsstoffen helpt het stomen van groenten ook om hun natuurlijke smaak te behouden. De hoge hitte van bakken en grillen kan er vaak toe leiden dat groenten te gaar worden en iets van hun natuurlijke smaak verliezen. Stomen daarentegen kookt de groenten zachtjes en helpt deze hun natuurlijke smaak te behouden.
Al met al is het stomen van groenten een gezonde en smakelijke manier om ze te bereiden. We zullen nu uitleggen wat je nodig hebt om zelf groenten te stomen en de verschillende mogelijkheden en alternatieven.
Wat heb je nodig om groenten te stomen?
Voor het stomen van groenten heb je niet veel speciale keukenapparaten nodig, hoewel deze zeker bestaan in de vorm van stoomkokers en stoompannen. Het enige wat je echt nodig hebt is een fornuis (’t kan ook op een geschikte inductie kookplaat) en een stoommandje – maar een hittebestendige vergiet is ook een goed alternatief voor dit mandje.
- Een ruime pan met genoeg ruimte om je stoommandje of vergiet in te plaatsen – onze voorkeur gaat naar een grote wokpan, wat ook traditioneel in veel Aziatische keukens wordt gebruikt. Je kan ook een de grootste pan gebruiken uit je kookpannenset.
- Groenten stomen in een stoommandje van bamboe, siliconen of roestvrijstaal – als deze manier hittebestendig is. Geen must-have, want je kan ook kiezen om je vergiet te gebruiken als handig alternatief.
Hieronder twee alternatieven die het nog makkelijker maken.
- Groenten stomen in de magnetron – snelle en gemakkelijk om groenten te stomen. Plaats in een schaaltje die geschikt is voor de magnetron met een kleine hoeveelheid water. Dek vervolgens af met deksel of plasticfolie. Zet de magnetron 2 tot 6 minuten op de hoogste stand, afhankelijk van de kooktijden van de groenten.
- Stoomkoker of stoompan – dit zijn twee alternatieven die niet iedereen in huis heeft en apart moeten worden aangeschaft. Lees onze koopgids met advies van de expert voor het kopen van een goede stoompan en hoe je deze goed gebruikt – idem ditto voor stoomkokers.
Instructies voor het stomen van groenten
Hier volgt een stap-voor-stap handleiding voor het stomen van groenten met behulp van een pot of pan en een stoommandje:
- Vul je gekozen pan met water en breng deze aan de kook – het water moet niet de bodem van het mandje aanraken zodat de ingrediënten er niet mee in contact komen.
- Was de groenten terwijl het water kookt en snijdt deze in hapklare stukjes. Plaats ingrediënten in het water zodra dit aan de kook is.
- Plaats de groenten in het stoommandje. Zorg ervoor dat de groenten in een enkele laag zijn verspreid en niet op elkaar liggen.
- Dek pan af met een deksel en zet het vuur laag op middelhoog.
- Laat de groenten 5-10 minuten stomen, of tot ze gaar zijn naar wens. De kooktijd hangt af van de soort en grootte van de groenten.
- Zodra de groenten klaar zijn met stomen, haal je het stoommandje voorzichtig uit de pan en kunnen de groenten worden geserveerd.
Tips voor het kiezen en bereiden van groenten om te stomen
Bij het stomen behouden de meeste groenten hun vorm en kleur. Zeker voor een mooie presentatie van je gestoomde groenten is het beter om verlepte, gekneusde of verkleurde groenten te vermijden – hier en daar wat lelijke plekjes is echter niks mis mee.
Was en reinig de groenten grondig voordat je begint met het stomen om vuil en resten te verwijderen. Stomen is een veilige manier van voedselbereiding, zeker voor groenten, maar het een goede reiniging verzekert ook dat zand en andere viezigheid worden weggespoeld.
Afhankelijk van de soort groente moet je ze misschien eerst snijden of schillen om steeltjes, zaden of de taaie buitenlagen te verwijderen. Zo moeten broccoli en bloemkool in roosjes gesneden worden, terwijl wortels en bieten geschild en in plakjes gesneden moeten worden.
Een overmatige hoeveelheid water of een te lange kooktijd kan zorgen dat gestoomde groenten papperig of te gaar worden. Te weinig water of een te korte kooktijd kan echter resulteren taaie groenten omdat deze nog niet compleet gegaard zijn. Ons advies: begin altijd met een kleine hoeveelheid water en check de groenten regelmatig – en voeg wanneer nodig meer water toe wanneer nodig.
Hoe lang moet je groenten stomen?
Om de perfecte textuur en smaak te krijgen bij het stomen van groenten is het naast de hoeveelheid water die je gebruikt het ook belangrijk te letten op de kooktijd die verschillende groente nodig hebben om gestoomd te worden. Verschillende groenten vragen wel om verschillende kooktijden, want je wilt dat je groenten wel zacht zijn maar ook hun een lekkere bit hebben.
Kooktijden voor het stomen van groenten
De kooktijden voor groenten zijn afhankelijk van de soort groente en de gewenste gaarheid, maar de meeste groenten stoom je gaar in minder dan 10 minuten. Een vuistregel die wij gebruiken in de keuken voor het bepalen van stoomtijden voor groenten: wortelgroenten zoals aardappelen, wortelen en rapen moeten langer koken dan bladgroenten of malse groenten zoals asperges, spinazie of erwten.
Hieronder een lijst per groente en de kooktijd hiervan als je deze gaat stomen:
Groente | Kooktijd |
---|---|
Asperges | 6-8 minuten |
Broccoli | 6-8 minuten |
Spruitjes | 6-8 minuten |
Kool | 4-6 minuten |
Wortels | 5-7 minuten |
Bloemkool | 6-8 minuten |
Bleekselderij | 4-6 minuten |
Maïs | 7-9 minuten |
Aubergine | 8-10 minuten |
Sperziebonen | 6-8 minuten |
Kale | 4-6 minuten |
Prei | 8-10 minuten |
Champignons | 5-7 minuten |
Okra | 5-7 minuten |
Uien | 6-8 minuten |
Pastinaak | 7-9 minuten |
Erwten | 4-6 minuten |
Paprika | 5-7 minuten |
Aardappelen | 10-12 minuten |
Pompoen | 8-10 minuten |
Radijsjes | 4-6 minuten |
Raap | 8-10 minuten |
Spinazie | 4-6 minuten |
Squash | 7-9 minuten |
Zoete aardappelen | 8-10 minuten |
Tomaten | 4-6 minuten |
Knolraap | 6-8 minuten |
Courgette | 5-7 minuten |