Zo kies je een goede tajine
- Kies voor keramiek met glazuurlaag, de beste keuze voor thuis
- Kies gietijzer voor extra lange levensduur & een natuurlijke anti-aanbaklaag
- Kies je voor topklasse, dan is Emile Henry en Le Creuset de beste keuze
- Een goede, betrouwbare tajine is al te koop vanaf af 35+ euro
- Kies enkel voor ongeglazuurd aardewerk als serieuze hobbykok
Top 8 beste tajines
Deze traditionele Marokkaanse tajine is ongeglazuurd en heeft dus een strikte gebruiksaanwijzing. Niet duur en een favoriet om traditioneel tajine recepten te bereiden. Moet van tevoren worden ingeolied om het poreuze aardewerk te vullen en de aard-achtige smaak wat te dempen (al zal deze wel blijven hangen, dat is een reden van aanschaf van ongeglazuurd voor velen).
Waar let je op bij het kopen van een tajine?
Een tajine is met de juiste recepten een perfecte oplossing om makkelijk en zonder zorgen te kunnen stomen en koken. Van heerlijk gestoofde Marokkaanse kippendijen tot couscous, met wat creativiteit (en een tajine kookboek) ligt de wereld voor je open. Jouw gebruik, het aantal eters en budget bepalen wat voor jou de beste keuze is.
- Gebruik: hoe vaak je de tajine gaat gebruiken en voor welke gerechten heeft invloed op het materiaal, grootte en de prijs. Voor sporadisch gebruik is middenklasse meer dan genoeg en hoeft de portemonnee niet te lijden.
- Inhoud: het aantal personen waarvoor je kookt bepaald het formaat: kies altijd wat groter dan te klein zegt de expert .
- Materiaal: ongeglazuurd raden we af, maar keramische, aluminium en gietijzer zijn alle drie zeer geschikt. Hieronder meer informatie over de materialen.
- Prijs: vanaf 35 euro heb je al een prima tajine, maar voor topkwaliteit kies je voor het duurdere Emile Henry of Le Creuset.
- Voor inductie: gietijzer is altijd geschikt voor inductie, kies anders een model die voorzien is van een inductie sandwich-bodem
Gebruik
Die dure Le Creuset staat zeker erg mooi in je glazen keukenkastjes of bovenop je pannenrek, maar is het geld zeker niet waard als deze niet wordt gebruikt. Een goede tajine hoeft niet duur te zijn, hoewel de kwaliteit van zowel Le Creuset (net als bij de koekenpannen) en Emile Henry zeker meerwaarde bieden voor de duurzaamheid, kook resultaten en duurzaamheid.
Voor sporadisch gebruik raden we je aan om te kiezen voor een goed budget of middenklasse model. Echt op zoek naar een topklasse tajine, dan is het zeker waard om wat meer te spenderen voor extra kwaliteit.
Kan je een tajine gebruiken op inductie?
Een belangrijk punt voor velen: beschikt je keuken over een inductie kookplaat, dan zal je extra kieskeurig moeten zijn bij het kopen van een geschikt model voor inductie.
Ongeglazuurd en geglazuurd keramiek zijn niet geschikt voor inductie en voor aluminium geldt hetzelfde: niet magnetisch. Gietijzer is wel geschikt voor inductie, wat het voor inductie kookplaten een veilige keuze maakt.
Toch is er hoop: kies voor een model waarbij de aluminium onderkant is voorzien van een inductie sandwichbodem. Op deze manier is de tajine wel geschikt voor gebruik op inductie. De Cusy Tajine en de aluminium Agadir werken via dit principe.
Hoe groot moet de tajine zijn?
De standaard afmetingen bij een tajine beginnen vaak eerder bij een maatje groter dan kleiner. De tajine is dan ook echt bedoeld om te koken voor meer mensen, maar hierdoor voor 1 a 2 personen ideaal om de volgende dag van de maaltijd van gisteren te kunnen genieten.
Kleine modellen hebben vaak een diameter van 20 tot 24 cm. Niet groot genoeg voor een grote groep eters, maar wel super voor 2 personen. Vanaf 24 tot 28 cm kan je gerechten bereiden voor 3-4 personen, maar om voor al je gasten te koken is 30 cm of groter de keuze van onze expert.
Wanneer de tajine overvol zit zal niet alles gelijkmatig garen: dus liever te groot dan te klein, in dit geval. Wanneer te vol zijn de keramieke en aardewerk modellen ook sneller geneigd te breken.
Keramiek of gietijzer tajine, wat is het beste materiaa?
De soorten tajines per materiaal vereisen wat meer uitleg. Geen zorgen, eerst alle voor- en nadelen samengevat. Er zijn vier soorten te onderscheiden: geglazuurd, ongeglazuurd, aluminium en gietijzer. Elk soort materiaal heeft zijn voor- en nadelen en de keuze wordt voornamelijk bepaald door jouw eisen en wensen.
Hieronder uitgebreid de verschillen per materiaal, maar in het kort:
- Geglazuurd keramiek is standaard een goede keuze voor een tajine. Wel zal je voorzichtig met keramiek moeten omgaan, want aardewerk is ook wanneer geglazuurd nog steeds breekbaar. Wordt al decennia lang als alternatief op een stoompan gebruikt.
- Gietijzeren tajines zijn een goede keuze voor extra duurzaamheid. Een stuk minder breekbaar en gaat met goed onderhoud decennia mee. Wel heeft gietijzer een gebruiksaanwijzing, maar dat is het helemaal waard zodra je een natuurlijke anti-aanbaklaag ontwikkeld.
- Ongeglazuurde aardewerk is een stuk minder populair: net als gietijzer vereisen ze extra onderhoud, zijn ze ongeschikt voor inductie en moet je fan zijn van een wat aard-achtige smaak in je gerechten.
Keramieke tajines
De meeste tajines zijn gemaakt van geglazuurd keramiek. Dit maakt ze extra bestand tegen hoge temperaturen, maar niet veel minder breekbaar dan de ongeglazuurde modellen. Voor de meeste thuiskoks is keramiek (net als voor een pizzasteen) een prima keuze, maar houdt rekening met de breekbaarheid.
Net als bij ongeglazuurd raden we aan om een geglazuurd keramische tajines van tevoren te weken en inbranden. Dit kost wat tijd (lees: geduld) maar is voor de rest een eenvoudige klus. Hier een korte how-to met instructies.
- Drenk alle twee de delen van de tajine, zowel de onderkant en bovenkant, volledig onder water. Laat ze voor 6 uur staan in het water.
- Hierna afdrogen met een keukenhanddoek en 1 uur laten drogen op kamertemperatuur.
- Smeer 3 eetlepels olijfolie aan de binnenkant van zowel de schaal als de deksel. Laat tegelijkertijd samen met de oven opwarmen tot 180 graden om vervolgens 2 uur te laten bakken.
- Na de 2 uur verstreken zijn zet je de oven uit. Volledig laten afkoelen in een gesloten oven om zo een thermische schok te voorkomen.
Gietijzeren tajines
Gietijzer is bij uitstek onze aanrader als je nog niet vaak met aardewerk of keramiek hebt gekookt. Zeer duurzaam, wat zorgt voor een goede prijs-kwaliteitverhouding, zelfs bij de duurdere high-end merken als Le Creuset en Emile Henry. Minder breekbaar dan keramiek en gietijzer is bovendien geschikt als tajine voor inductie.
Een gietijzeren braadpan doet ongeveer hetzelfde, maar de unieke bovenkant toch biedt het unieke ontwerp extra voordelen, zeker voor Marokkaanse recepten. Dit is direct het sierlijke aan een tajine: de manier waarop de verdampende sappen condenseren en weer terugvloeien in de ingrediënten van je gerecht. Dit beïnvloedt de smaak van je gerecht en stomen in gietijzer draagt hier zeker aan bij.
Eiwitrijke ingrediënten worden dichtgeschroeid en het de uitstekende warmte retentie van gietijzer zorgt dat alles gelijkmatig gaart..
Schoonmaken: hoe onderhoud je een tajine?
Een geglazuurde tajine vereist weinig onderhoud en moet voornamelijk goed worden gereinigd na gebruik. Gietijzer of aardewerk vereist wel meer onderhoud, daarom kopen de meeste consumente deze voor het extra gebruiksgemak.
Het enige wat ik zou aanraden is om de onderkant van een gietijzeren tajine voor het gebruik altijd in te branden. Zelfs bij gietijzeren modellen waar de fabrikant vermeld dat ze deze van tevoren zijn ingebrand, kan het nooit kwaad om het zelf nogmaals te doen. We hebben een uitgebreide how-to instructie geschreven voor het inbranden van gietijzeren pannen, maar hieronder in het kort.
Het schoonmaken van ongeglazuurd aardewerk: vooral niet teveel water gebruiken en de tajine altijd grondig laten drogen om schimmel te voorkomen. Het advies van de expert luidt dat je geen of een minimale hoeveelheid afwasmiddel gebruikt bij ongeglazuurd aardewerk tajines.
Smeer een zeer dun laagje olie op de binnenkant van de tajine’s gietijzeren onderkant en zet deze voor ongeveer 45 minuten in de oven. Daarna laten afkoelen. Als je nog nooit met gietijzer hebt gekookt, moet je er ook rekening mee houden dat het een tijdje duurt voor het materiaal opwarmt, zowel bij gas als inductie. Hetzelfde geldt voor het afkoelen.
Na gebruik afwassen, zonder sopje en daarna kort inolieen. Bij aangebrande etensresten simpelweg een borstel of sponsje gebruiken om hardnekkige plekken te reinigen. is en ook een hele tijd om af te koelen.
Een andere aanbeveling is om te weken om alles wat aan de pan is blijven kleven (maar eigenlijk niet had mogen kleven) los te maken en vervolgens te verwijderen met een keukenborstel. Spoel en droog grondig af, maar gebruik geen afwasmiddel.
Ongeglazuurd aardewerk tajine
De ongeglazuurde tajine is ideaal om die traditioneel en ambachtelijk Marokkaanse gerechten wil bereiden. Een aardewerk tajine is sterk en stevig, maar blijft nog steeds breekbaar. Naast de rustieke vormgeving heeft ongeglazuurd klei nog een voordeel, afhankelijk van hoe je het bekijkt.
Zo wordt in Noord-Afrika en Marokko gezegd dat ongeglazuurd aardewerk juist de voorkeur heeft om de aardachtige smaak die het in het gerecht achterlaat. Niet iedereen is hier fan van en voor de Nederlandse keuken en de meeste veelzijdigheid is geglazuurd keramiek een betere keuze.
Wel zal een ongeglazuurde tajine van tevoren moeten worden ingebrand voordat je deze voor het eerst gebruikt. We beschouwen dit wel als een onderdeel van de charme bij het gebruik van een aardewerk. Als het ongeglazuurde aardewerk goed wordt onderhouden en herhaaldelijk wordt gebruikt, zal het ongeglazuurde klei op natuurlijke wijze sterker en minder poreus worden. Dit is hetzelfde effect als bij een gietijzeren pan, waar ook extra onderhoud aan de pas komt.
Aardewerk werkt van zichzelf niet op een inductie kookplaat, gebruik hiervoor een inductie onderzetter.