Inhoudsopgave
Waarom vis stomen een goede keuze is
Vis, zeevruchten en schaaldieren koken door het te stomen is een zeer heilzame methode vanwege de efficiëntie en eenvoud. Stomen gebruikt de stoom van kokend water om de vis zachtjes te koken, waardoor een groot aantal voedingsstoffen zoals vitaminen en mineralen behouden blijven. Ook vetarm en gezond, omdat er geen olie of boter aan te pas komt.
Verder helpt stomen de vis sappig en mals te houden, met als resultaat een delicaat smakende en voedzame maaltijd – zeker met een goed recept om vis te stomen.
De voordelen van vis stomen
Stomen van vis heeft veel voordelen, vooral als je het vergelijkt met kooktechnieken die veel vet bevatten. Op nummer één staat het gemak waarmee je een gezonde maaltijd op tafel zet, want het stoomproces zorgt dat meer voedingswaarde overblijft. De hitte van stomen vernietigt de voedingsstoffen niet op dezelfde manier als hoge hitte van grillen of frituren.
Stomen van vis doet ook wonderen om meer smaak te behouden, wat bij een gerecht zoals vis toch echt een verschil kan maken. die vis zo een heerlijk gerecht maken. De hoge hitte van bakken en grillen kan er namelijk ervoor zorgen dat vis te gaar wordt en iets van zijn natuurlijke smaak verliest – maar ook gebakken vis gaan we zeker niet overslaan, de smaak is simpelweg heel anders. Stomen daarentegen kookt de vis zachtjes en helpt om de natuurlijke smaak te behouden, wat voor een delicaat gerecht zorgt waar je de zee in terugproefd..
Wat heb je nodig om vis te stomen?
Vis stomen kan in een stoommandje, stoomkoker, magnetron en de oven. Goed om te weten: je kan ook een hittebestendig vergiet gebruiken als alternatieve oplossing voor een stoommandje. Maak je gebruik van een (elektrische) stoompan? Dan volg je dezelfde instructies die men gebruikt voor traditionele stoommandjes.
Hoewel de magnetron de meest makkelijke optie is, kiezen we voor het stomen van vis liever voor een bamboe of rvs stoommandje of stoomoven voor een authentiekere smaak – ja, er is écht een verschil, zeker bij vis, zeevruchten en schaaldieren.
Stoommandje gebruiken om vis te stomen
- Vul een grote pan met een kleine hoeveelheid water. Een wokpan of een grotere kookpan werkt prima, zolang er plek overblijft voor het stoommandje.
- De bodem van het stoommandje of vergiet moet geen contact maken met het water – je vis of schelpdieren moeten ‘droog’ blijven.
- Afhankelijk hoeveel tijd de vis nodig heeft om gaar te worden gestoomd (vaak onder de 10 minuten) laat je het water koken waardoor de inhoud van het stoommandje wordt gestoomd.
Zeevruchten en schelpdieren kan je op dezelfde manier stomen. De traditionele mosselpan kan je ook gebruiken voor het bereiden van je mosselen en oesters.
Een stoomkoker is ook een goede keuze om vis, zeevruchten of schelpdieren te stomen. De stoomkoker, die tegenwoordig vrijwel altijd werken op elektriciteit, doet het meeste van het werk voor je.
Het enige wat jij moet doen is de juiste hoeveelheid water toevoegen en de juiste kooktijd kiezen – niet elke vis is hetzelfde en een andere kooktijd kan ook zorgen voor een meer delicaat gegaarde vis of juist wat meer bite.
Tips voor het kiezen en bereiden van vis om te stomen
Als het gaat om het kiezen van de beste vis om te stomen, zijn er een paar belangrijke factoren waar je rekening mee moet houden. Zo maakt het soort vis dat je kiest vaak een verschil, niet elke soort is een even goede keuze om te worden gestoomd. Toch zijn de meeste vissoorten hiervoor geschikt.
Allereerst is het belangrijk om een vissoort te kiezen die zich goed leent voor stomen. Enkele van de beste keuzes om te stomen zijn kabeljauw, zalm, heilbot, tong, forel, rode snapper en zwaardvis. Deze vissoorten zijn allemaal relatief mager en hebben een delicate smaak die zich goed leent voor stomen. Schol is een vissoort die ik vaak stoom in plaats van bakken of grillen.
Ook de kwaliteit van de vis speelt een belangrijke rol hoe goed deze zich zal laten stomen. Als je vis koopt om te stomen, zoek dan naar filets die stevig aanvoelen en er glanzend en vochtig uitzien. Vermijd filets die droog zijn of een te slijmerige textuur hebben, want die houden misschien niet goed stand bij het stomen.
Tips voor uitkiezen schaaldieren en zeevruchten
Schelpdieren en zeevruchten zijn ook goede keuzes om te stomen. Krab, kreeft, garnalen, mosselen en oesters zijn allemaal uitstekende opties. Als je schelpdieren en zeevruchten koopt, zoek dan naar exemplaren die leven en actief zijn (indien mogelijk), want dat is een goede indicator van versheid. Vermijd schelp- en schaaldieren met een sterke, onaangename geur, want dat kan een teken van bederf zijn.
Zo stoom en bereid je vis tot perfectie
Om de perfecte textuur en smaak te krijgen bij het stomen van vis en schaaldieren is het belangrijk om te letten op de kooktijd en de hoeveelheid water die gebruikt wordt.
Daarom is het een goed idee om te beginnen met weinig water en de vis of schelpdieren tijdens het koken regelmatig te controleren of er meer water moet worden toegevoegd. en zo nodig meer water toe te voegen.
Een van mijn grootste ergernissen bij het stomen van vis is het overgaren. Van een prachtig gestoomde, delicate vis tot een papperig prutje, nee dank je!
Het is dus echt belangrijk om je vis (en je zeevruchten en schelpdieren) in de gaten te houden tijdens het stomen en te weten hoe lang je hem ongeveer moet stomen.
Voor een middelgrote vis van 1 tot 2 kg is de beoogde stoomtijd ongeveer 8 tot 15 minuten. Maar je moet de vis wel in de gaten houden, vooral na ongeveer 10 minuten, zodat de vis niet overgaard. In de eerste paar minuten hoef je niet continu bij de stoompan of stoommand te blijven, maar in de laatste minuten kan de vis structuur snel veranderen, dan moet je aandacht echt bij de gestoomde vis zitten.
Om de gaarheid van je gestoomde vis te controleren gebruik je een vork en druk je op het vlees van de vis: deze mag niet slijmerig zijn en moet nog wat stevig aanvoelen. Let er verder op of vis witter van kleur is geworden, in tegenstelling tot de transparante uitstraling die je kent van rauwe vis.
Hoe lang moet je vis, zeevruchten en schaaldieren stomen?
Bij het stomen van vis, schelp- en schaaldieren is het belangrijk op de kooktijd te letten, want overkoken kan leiden tot een droge, taaie of rubberachtige textuur, terwijl een te korte stoomtijd kan resulteren in rauwe en slijmerige vis. Of je nu vis, schelpdieren of zeevruchten wilt stomen, de juiste kooktijd is belangrijk. We helpen je verder door je de kooktijden te geven voor wanneer je gebruik maakt van een stoommandje om je visgerecht.,
Kooktijden voor stomen van vis, zeevruchten en schaaldieren
De kooktijd wordt bepaald door het soort vis dat je kiest, maar de meeste vissoorten zijn goed gegaard door stomen in minder dan 10 minuten – met een paar uitzonderingen zoals heilbot, kreeft en abalone. Koken of stomen, alle schaaldieren zijn eigenlijk altijd vrij snel gaar – reken op 6 tot 8 minuten.
Hieronder een lijst per soort vis, zeevrucht of schaaldier en de ideale kooktijd hiervan als je deze gaat stomen:
Type vis/zeevruchten/schelpdieren | Kooktijd bij stomen |
---|---|
Kabeljauw | 6-8 minuten |
Zalm | 8-10 minuten |
Heilbot | 10-12 minuten |
Schol | 6-8 minuten |
Forel | 8-10 minuten |
Rode snapper | 8-10 minuten |
Zwaardvis | 8-10 minuten |
Tonijn | 8-10 minuten |
Baars | 8-10 minuten |
Snert | 8-10 minuten |
Wels | 8-10 minuten |
Strepvis | 8-10 minuten |
Mero | 10-12 minuten |
Tilapia | 6-8 minuten |
Flounder | 6-8 minuten |
Pollak | 6-8 minuten |
Haddock | 8-10 minuten |
Kabeljauw | 6-8 minuten |
Paternoster | 6-8 minuten |
Krab | 8-10 minuten |
Kreeft | 10-12 minuten |
Garnalen | 6-8 minuten |
Mosselen | 6-8 minuten |
Oesters | 6-8 minuten |
Sint-jakobsschelpen | 6-8 minuten |
Mosselen | 6-8 minuten |
Kreeft | 6-8 minuten |
Kegelvis | 6-8 minuten |
Abalone | 10-12 minuten |