Zo kies je een goede beslagkom
- Kies 2 of 3 sets met beslagkommen in meerdere formaten – glas, rvs & plastic
- Kies altijd voor beslagkommen van roestvrijstaal en glas – dit zijn de must-haves
- Voor extra grip kies je een model met rubberen bodem of anti-slip voetjes
- Kies een model met duidelijke maataanduidingen en wellicht een extra schenkrand
Top 8 beste meng- en beslagkommen
Waar let je op bij het kopen van een beslagkom?
In tegenstelling tot ons advies bij messen- en pannensets raden we bij een beslagkom aan om voor een set te kiezen. Een goede set met beslagkommen is vaak voordeliger in prijs en biedt direct verschillende maten mengkommen – die vrijwel altijd perfect in elkaar passen voor het opbergen. Beslagkommen van metaal en glas komen het beste uit de test en ons advies is om voor de volledigheid een set van beide materialen te kopen.
Welk materiaal kies je?
Het is naast je favoriete pannen een van je meestgebruikte keukengerei, daarom is het belangrijk dat de beslagkommen niet snel beschadigen. Deuken, barsten, scheuren of kromtrekken is waar het bij lage kwaliteit vaak mis gaat.
Voor een goede duurzaamheid kies je een mengkom van stevig roestvrijstaal, dat niet snel deukt. Dit materiaal zal niet barsten, breken of scheuren – maar deukjes kunnen nog wel voorkomen. We raden gebruik van rvs in de magnetron af, maar gelukkig is glas daar wel voor geschikt.
Daarom heb ik ook altijd een paar kleine mengkommen verhard glas voor gebruik in de magnetron (en oven). Het is een fragieler materiaal en waar ik mijn rvs kommen simpelweg mishandel, ben ik altijd wat voorzichtiger aan de haal ben met m’n glazen kommen.
Plastic beslagkommen zijn handig om extra in huis te hebben. Wel zijn ze een stuk fragieler, wat de levensduur flink verkort. Gebruik ze voor in de magnetron of om restjes te bewaren. Onze favoriete plastic beslag- en mengkommen zijn voorzien van luchtdichte deksels. Ook verkleurt plastic vrijwel altijd bij gebruik en kan het geuren opnemen, een van de redenen waarom we ook minder fan zijn van plastic snijplanken.
Wat is de beste vorm voor een beslagkom?
De vorm van de kom bepaald in grote mate waar je deze voor gaat gebruiken. Onafhankelijk voor welke type je kiest, raden we aan een beslagkom te kiezen met platte, uitstekende randen voor extra grip. Daarnaast heb je keuze uit een ronde of platte bodem, waar de eerste extra grip biedt op het werkblad en de ronde bodem je wat extra controle geeft tijdens het mixen.
Een standaard beslagkom is vaak een stuk breder dan dat deze hoog is – bereken de helft van de lengte voor een goede hoogte. De lage randen maken het de beste keuze voor het mengen of opkloppen van kleinere hoeveelheden. Maar ook zorgt de hoogte ervoor dat je niet diep in de kom hoeft te reiken om te kunnen roeren, mixen, opkloppen of spatelen.
- De standaard mengkommen gebruik je voor alledaagse kooktaken, het opkloppen van je vinaigrette, slagroom of het au-bain-marie smelten van chocola in een sauspannetje. Een must-have in de keuken voor elke serieuze thuiskok.
Een beslagkom met hogere randen is vaak net wat minder hoog dan breed. Zeker voor het maken van deeg, zowel koekjes-, brood-, en pizzadeeg en voor het opkloppen van beslag zorgen de hoge randen dat alles netjes in de kom blijft, zonder spetters. De hoge randen maken het ook een geschiktere beslagkom voor het gebruik met klein keukenapparatuur zoals een handmixer of blender.
- Kies voor een diepe beslagkom met hoge randen als je thuis veel aan het bakken bent. Pannenkoeken, brood- en koekjesdeeg: een hoge, grote kom met een inhoud van 5 liter is hier de beste keuze voor. Zeker bij nat deeg en gebruik van een elektrische handmixer voorkomen de hoge randen rondvliegende spetters.
Het gebruik van de beslagkom
Hoe je de mengkommen gaat gebruiken waarvoor bepalen in grote maten welk type het meest geschikt. Een beslagkom gebruik je voornamelijk om je ingrediënten op te kloppen en te mixen. Voor het beste resultaat houdt dit in dat je de beslagkom met één hand licht schuin vasthoudt en deze rond schud terwijl je met je garde opklopt.
Als je een te zware beslagkom gebruikt, zoals keramiek, wordt dit na enkele minuten vrij vermoeiend voor de gewrichten. Ook bij het hutselen van je ingrediënten voor een grote salade wil je geen zware mengkom gebruiken. Een goede beslagkom is daarom licht in gewicht.
Afhankelijk van je techniek kan je ook kiezen voor een beslagkom met een platte bodem of voor een mengkom met anti-slip onderkant of voetjes. Dit is handig als je met meer kracht, zoals een handmixer, deeg aan het mixen of kneden bent. Houdt rekening dat het rubber zorgt dat de kommen vaak ongeschikt zijn voor gebruik in de oven.
Magnetron, oven- en vriezerbestendig
Niet alle kommen zijn geschikt voor gebruik in de oven, vriezer en magnetron. Gehard glas is het meest veelzijdig, mits de fabrikant dit duidelijk aangeeft. Roestvrijstaal kan prima in de koelkast, oven en vriezer worden gebruikt, maar in de magnetron kies ik voor glas. Ook de meeste plastic kommen kan je beter niet in de magnetron plaatsen.
De magnetron blijft een snelle uitkomst om kleine kooktaken over te nemen. Het opwarmen van m’n meal-prep bakjes, smelten van boter en zelfs het vlug maken van heerlijke ricotta. Glazen mengkommen, voornamelijk die van 0,5 en 1 liter worden dan ook vaak in de magnetron gebruikt, want ik plaats liever geen metalen mengkom in de magnetron. Dit is een van de redenen dat ik zowel rvs en glazen mengkommen gebruik.
Extra accessoires voor je beslagkom
Veel mengkommen op de markt worden geleverd met bijpassende deksels voor gemakkelijk opbergen. De meeste deksels zijn van plastic of rubber, ongeacht het materiaal van de kom.
Sommige merken bieden speciale opzetstukken voor de beslagkom, geschikt als zesteur en om te raspen, schillen of snijden. Deze wordt op de bovenkant gemonteerd, zodat de ingrediënten direct in mengkom terecht komen.
Zijn bepaalde opzetstukken belangrijk, kies dan voor een model dat direct met deze accessoires wordt geleverd om te garanderen dat ze perfect aansluiten op je kom.
Hoe hebben we de beslagkommen getest?
Maar beslagkommen worden in honderden maten, materialen en vormen aangeboden door bijna alle grote merken van keukengerei. Tijdens het testen hebben we modellen in verschillende prijsklassen getest om te achterhalen waar een goede mengkom aan moet voldoen.
Zo vergeleken we de kleine mengkommen tijdens het opkloppen van slagroom en het mengen van een vinaigrette. De medium-sized gebruikten we om fruit in een meringue te spatelen en om pannenkoekendeeg te bereiden. De grote beslagkommen hebben we getest op het bereiden van een goed brooddeeg en voor het kneden van pastadeeg voor de pastamachine.