Zo kies je een goede pastamachine
- Kies een traditionele pastamachine voor authentieke Italiaanse pasta
- Kies een elektrische pastamachine voor snelheid & extra gebruikersgemak
- Kies voor een model met minimaal 3 verschillende opzetstukken
- Gebruik je een KitchenAid keukenmachine, koop dan het pastamachine opzetstuk
- Kies voor de klassieke variant als je met de hand pasta gaat maken (ravioli, etc)
Top 8 beste pastamachines
Waar let je op bij het kopen van een pastamachine?
De essentie van verse en heerlijke zelfgemaakte pasta is de smaak en textuur. Bij het kopen van een pastamachine zal je een paar keuzes moeten maken. De twee soorten modellen zijn de handmatige variant en de elektrische pastamachine. Het soort dat je kiest hangt af van waar je belang aan hecht: traditionele pasta met een heerlijke smaak die wat tijd kost of extra gebruiksgemak voor een minder authentieke smaak, maar zeer snel?
Hieronder in ’t kort en daarna een uitgebreide uitleg van onze expert.
- Kies je voor een elektrische of handmatige pastamachine?
- Hecht je meer waarde aan smaak & textuur of aan snelheid en gebruiksgemak?
- Welke soorten pasta vormen wil je maken – lange of korte pasta?
- Wil je de mogelijkheid om extra accessoires te kopen voor extra soorten pasta?
- KitchenAid keukenmachine in huis, dan is de KitchenAid Pasta Set onmisbaar
Hoe ga je de pastamachine gebruiken?
De keuze tussen elektrisch en handmatig zal ik wat makkelijker voor je maken: kies je voor smaak of voor snelheid? Als de kwaliteit van de pasta de belangrijkste rol speelt, dan is handmatig gegarandeerd de beste keuze. Geen zin om te leren een pastamachine te gebruiken en is snelheid en gebruikersgemak wat je zoekt, dan kies je voor de elektrische variant.
Het type pastamachine heeft dus invloed op de kwaliteit van de textuur en smaak. Ook in de snelheid en eenvoud van het gebruik verschilt enorm, waar elektrisch bijna onmogelijk snel verse pasta voor je kan maken en het met de hand toch wat tijd kost. Ook de mogelijkheden tot het maken van meerdere soorten pasta en vormen verschillen per model. Als laatste zien we ook grote verschillen in prijs – een high-end handmatig model kost minder dan de helft van een elektrische pastamachine.
Maar, dit is wat je mag verwachten van een handmatig model:
- Zelf pasta maken met een handmatig model vereist wat oefening
- Neemt meer tijd in beslag dan de elektrische machines
- Is de enige legitieme keuze als je traditionele pasta gaat maken
- Geschikt voor heel veel pasta vormen die je met de hand kan maken
- Het bewaren en zelf invriezen van pasta doet weinig met de smaak, dus geen zorgen
- Wil je echt zelf pasta leren te maken, geef dan handmatig de voorkeur
Wanneer dan wel een elektrische pastamachine kopen? Je hebt geen zin om zelf deeg te kneden. Je wilt snel en zonder enige moeite verse pasta kunnen serveren. Je hebt geen behoefte om zelf met de hand pasta te bereiden. Je kiest voor snelheid en gemak en daar is niks mis mee, want de verse pasta van elektrische modellen is nog steeds heerlijk!
Handmatige of elektrische pastamachine?
De smaak en textuur van de pasta is voor veel Italianen erg belangrijk, waar de Nederlandse consument ook veel waarde hecht aan snelheid en een makkelijke gebruikservaring. In de smaaktest tussen de pasta van beiden soorten machines, handmatig en elektrisch, waren alle testers het eens dat de handmatige pasta een betere textuur had – wat ook bij de smaak de traditionele manier extra punten opleverde.
Welke soorten pasta maak je met een pastamachine?
Met de twee soorten machines bereid je verschillende soorten pasta. Zowel spaghetti, fettuccine en lasagne maak je met beiden, dat is geen probleem. Een groot verschil is dat je handmatig enkel een lang vel rolt of dit vel in slierten snijdt. De elektrische pastamachine gebruik je ook voor kleine, ronde vormen zoals penne en macaroni.
Gebruik de handgerolde lasagne bladen in je lasagne schaal, of je gebruikt ze om enorm veel verschillende soorten handgemaakte pasta te maken – o.a. penne, ravioli, tortellini, orechiette en farfalle die eenvoudig kookt met een goede pastapan.
Verschillen tussen handmatig en elektrisch
Een nadeel van de elektrische pastamachines is dat het deeg dat wordt geperst eigenlijk niet geschikt is voor pasta. Het proces gaat te snel, waardoor het deeg helemaal geen tijd heeft om te rusten. Maak je het deeg met de hand, dan laat je het deeg vaak 30 minuten rusten. Deze rustperiode zorgt voor de perfecte elasticiteit en plasticiteit van de pasta.
Dit zorgt voor een textuur van die niet gelijk is aan handgemaakte pasta en maakt het lastiger om de geperste vellen te gebruiken voor handgemaakte pasta vormen. Het maken van echt goede pasta kost gewoon tijd, geduld en ook echt interesse in het traditioneel gebruiken van een pastamachine.
Ja, ook met de geperste vellen van een elektrische pastamachine kan je met de hand zelf pasta maken. Maar als-je-blieft, kies dan gewoon voor een handmatige pastamachine, want de lasagne uit de elektrische machines waren een stuk minder geschikt voor het maken van handgemaakte pasta.
Pastamachine gebruiken en onderhouden
Het gebruiksgemak en de snelheid zijn dan ook de grootste pluspunten van een elektrische pastamachine. Je hoeft namelijk niet zelf het deeg te kneden, enkel de ingrediënten in de vulopening te plaatsen en de machine zal het deeg voor je kneden. Zodra het deeg gekneed is zal de machine dan ook nog eens de pasta voor je uitpersen, wat betekent dat je in minder dan 30 minuten verse pasta klaar kan hebben om te koken.
Dit klinkt voor de meeste consumenten perfect, waarom zou je dan ook niet voor een elektrische pastamachine kiezen? Toch is de handmatige variant in onze ogen de beste keuze voor één goede reden: de smaak en textuur is echt een stuk beter wanneer je de pasta traditioneel met de hand bereid.
- Een handmatig model biedt beste kwaliteit, maar is langzamer in gebruik en vereist wat oefening en je zal het pastadeeg zelf moeten bereiden
- Een elektrische pastamachine is snel en eenvoudig in gebruik, deze kneedt het deeg automatisch en perst de pasta zonder dat dit enige ervaring vereist
En nee, ik wil dan ook direct zeggen dat de geperste pasta van bijvoorbeeld de Philips Avance nog steeds goed smaakt, maar een groot verschil is voor de serieuze pasta liefhebber wel zeker duidelijk.
Ik blijft het herhalen, maar voor de snelheid en gebruiksgemak lever je een groot deel in van wat het in Italie betekent om verse pasta te maken. Zowel de tijd van het bereiden als de tijd die het kost om deze traditionele kookkunst te leren beheersen beslist welke pastamachine je gaat kopen. Wil je tijd investeren om zelf pasta van hogere kwaliteit te maken of is het doel om verse pasta te maken, lekker snel en zonder veel moeite?
Hoe maak je een pastamachine schoon?
Of je nou voor een traditionele pastamachine kiest of voor de moderne elektrische variant, ze hebben alle twee een schoonmaakbeurt nodig na het gebruik.
- Een standaard pastamachine maak je schoon met een droge doek en een zachte borstel
- De elektrische machines reinig je met de handwas én met de wasmachine
Het schoonmaken van een handmatig model bestaat uit het verwijderen van deegresten op de machine en in de rollers en snijders. Hiervoor gebruik je een droge doek, droge spons of een zachte borstel. Gebruik nooit water of vocht tijdens het reinigen, de meeste traditionele pastamachines zullen dan snel roestplekken beginnen te vertonen.
Het schoonmaken van de elektrische pastamachines zal je zowel in de vaatwasser als met de hand kunnen schoonmaken. De persvormen maak je wel altijd met de hand schoon, dit doe je door middel van de meegeleverde schoonmaak accessoires en kost vrij weinig tijd.