Zo kies je een goede ananassnijder
- Kies een ananassnijder met roestvrij stalen, keramische of kunststof messen
- Kies een snijder met groot handvat om genoeg kracht te kunnen zetten
- Extra kies je een model met meegeleverde partjes snijder voor ananas
- Kies voor een T-vorming of gebogen handvat, die zijn het meest ergonomisch
Top 8 beste ananassnijders
Wat is een ananassnijder?
Een ananassnijder, ook bekend als ananasboor, is een klein stuk keukengerei dat speciaal is ontworpen om snel en gemakkelijk die taaie, harde kern en schil van een verse ananas te verwijderen. Zo blijft alleen het zoete en sappige vruchtvlees over, hetgeen wat je ook gebruikt voor desserts en andere toepassingen in de keuken – zo is een frisse salade met kip en verse stukjes ananas een van mijn favoriete lunches om te meal-preppen.
Over het algemeen is een ananassnijder een cirkelvormig stuk metaal of kunststof, waar de gekartelde rand aan de onderkant zorgt dat deze zich in de ananas kan klemmen. Aan de bovenkant zit dan een groot handvat, die je gebruikt (met een klein beetje kracht) om zo het ‘klokhuis’ van de ananas te verwijderen.
Hoe gebruik je een ananassnijder?
Om een ananassnijder te gebruiken volg je vier stappen. Als eerste snij je de bovenkant van de ananas af, hiervoor kan je best een gekarteld broodmes gebruiken. Vervolgens plaats je de onderkant van de ananassnijder op ’t blootgelegde stuk vruchtvlees en draai je het handvat terwijl je deze naar beneden duwt. Terwijl je draait, snijdt de gekartelde rand door het fruit en scheidt de snijder de kern en de schil van de ananas, zodat je perfect gesneden ananasringen of -stukken overhoudt.
In het kort, zo gebruik je de snijder in vier simpele stappen:
- Snijdt de bovenkant van de ananas af met een gekarteld (brood)mes
- Plaats de onderkant van de ananassnijder op de afgesneden bovenkant
- Pak het handvat beet en zet kracht terwijl je een ronddraaiende beweging maakt
- Verwijder de schil en de kern van de ananas & je bent klaar; echt een heel stuk simpeler dan dat je de gehele ananas met de hand schilt
Het ontwerp van de ananassnijder zorgt ervoor deze zo effectief is, zonder dat er veel moeite bij komt kijken. De gekartelde rand is gebogen om zo de vorm van de ananas te volgen, en de cilindrische vorm heeft de juiste afmetingen om perfect om de ananas heen te passen. De draaiende beweging, samen met de gekartelde rand, scheidt de ananas in één gemakkelijke beweging van de kern en de schil, zonder dat je het vruchtvlees aan het verspillen bent.
Wie moet een ananassnijder aanschaffen?
Een ananassnijder is dus vooral een goede aankoop als je thuis dus echt af en toe een gehele ananas met schil wil bereiden. Het grootste voordeel is het gemak en de extra veiligheid die de ananassnijder biedt, want de stevige schil kan het best lastig maken om deze goed te schillen. Ook het verwijderen van de kern is anderzijds een vervelend klusje. Waar een appelsnijder in onze ogen niet een must-have is, maakt een ananasnijder je leven écht een stuk aangenamer.
Waar let je op bij het kopen van een ananassnijder?
Een goede ananassnijder hoeft maar aan een paar eisen te voldoen om een ananas zonder problemen in ringen te snijden. Een scherp mes is het allerbelangrijkste om eenvoudig, zonder al te veel kracht en moeite, de gehele ananas te snijden – het liefst van roestvrij staal, die presteren écht veel beter dan kunststof en keramische snijders. Een ergonomisch handvat dat prettig vasthoudt en genoeg ondersteuning biedt om kracht te zetten, dat is nummer twee. Extra opties, zoals een container om de gesneden ananas in te bewaren of een partjes snijder voor de uitgeholde ananasringen, afhankelijk van je gewenste gebruik kunnen beiden best handig zijn.
- Kies dus voor een scherpe ananassnijder met messen van roestvrij staal
- Kies een ergonomisch handvat waar je met je gehele hand goede grip kan krijgen
- Kies voor een meegeleverde partjes-snijder om de ringen in mooie partjes te krijgen
- Om de gesneden ananas zo compact mogelijk te bewaren, kies je een model met een cilindervormige container voor de ananasringen
Het mes van de ananassnijder
Hoewel je zeker meerdere keuzes hebt als het op het mes aankomt, kan je er van uitgaan dat het materiaal van de snijder gemaakt is van roestvrij staal, kunststof of keramiek. Het advies van de expert is dat roestvrij staal het best presteert, ook bij de goedkopere modellen. Kies je voor een ananassnijder van een gemiddelde prijsklasse, zoals de OXO Good Grips, dan is kunststof echter een prima keuze.
Belangrijk is het ontwerp van de snijder, niet enkel het mateirlaa
Roestvrij staal
Roestvrij staal is het meest voorkomend en komt uit de vergelijking van de verschillende materialen ook het best naar voren. Rvs is dan ook goed bestand tegen roest en corrosie, gemakkelijk schoon te maken (kan in de meeste gevallen zonder probleem in de vaatwasmachine worden gereinigd) en blijft met goed onderhoud dan ook lang scherp.
Keramisch
Keramische snijders zijn ook een goede optie, staan erom bekend dat ze zeer scherp zijn en deze scherpte ook langer kunnen behouden dan roestvrij staal. Net als rvs zijn ze ook bestand tegen corrosie en roest, licht in gewicht en wordt keramiek niet aangetast door het zuur en de enzymen van de ananas. Keramische ananassnijders zijn wel vaak duurder dan roestvrij staal en is het materiaal erg lastig zelf bij te slijpen – maar maak je hier geen zorgen over, want door de ‘onhandige’ vorm van het mes is een ananassnijder überhaupt niet eenvoudig te slijpen.
Kunststof
Plastic snijders zijn wat goedkoper dan roestvrij staal en keramiek, maar ze zijn een stuk minder scherp en gaan in de meeste gevallen ook minder snel mee. Ze zullen na verloop van tijd sneller bot worden en geven tijdens het gebruik ook niet het gevoel van stevigheid, iets wat duidelijk naar voren kwam na het testen van de verschillende materialen. Omdat ze wat minder scherp zijn is het snijden en verwijderen van de kern ook wat lastiger en moet er meer kracht worden gezet.
Onafhankelijk voor welk materiaal je kiest, de kwaliteit van de ananassnijder is het allerbelangrijkste. Bij het kiezen van modellen om te testen hebben we gekozen voor bekende merken zoals OXO Good Grips, WMF, Rosle en Gefu, die alle vier dan ook erg goed scoorden in de testresultaten.
Kies je voor een goedkoper model, dan is het beste advies dat onze expert met je kan delen het volgende..
Diameter van de ananassnijder
De meeste ananassnijders hebben doorgaans dezelfde maat, maar er zijn enkele fabrikanten die modellen verkopen voor grotere ananassen. In de Nederlandse supermarkt hebben de meeste ananassen een standaard maat, waardoor het in de meeste gevallen niet persé nodig is om te kiezen voor een grotere ananassnijder. Koop je echter je ananassen in een supermarkt, dan is een standaard snijder de beste optie.
Maar als je wel de kans hebt om grotere ananassen te kopen, bijvoorbeeld bij een lokale groenteboer, dan is ananassnijder met een grotere diameter een goede keuze. Omdat een ananssnijder een bepaald formaat uit de kern van de ananas snijdt, is het bij een grote ananas anders zonde om veel van het vruchtvlees aan de zijkanten weg te gooien.
- Lees ook: dit zijn 8x de de beste appelsnijders uit de test
- Lees ook: 8x de beste appelboren om het klokhuis te verwijderen
Bij een grotere ananas zal je ook rekening moeten houden met de hoogte van de snijder – het is namelijk wel handig als je de hele kern van de ananas in één keer kan verwijderen, in tegenstelling dat na de eerste poging er nog flink wat vruchtvlees op de bodem van de ananas overblijft.
Ontwerp, ergonomie en het handvat van de ananassnijder
Het handvat dient als het belangrijkste middel voor grip en controle bij het gebruik van de boor om de taaie buitenkant en kern van de ananas te verwijderen. Ergonomie is dan ook een belangrijke overweging bij het ontwerp van het handvat van een ananassnijder.
Een goed ontworpen handvat moet comfortabel in de hand liggen, gemakkelijk vast te houden zijn en een stevige en stabiele grip bieden om uitglijden of verwondingen te voorkomen. Het handvat moet ook de juiste grootte en vorm hebben voor verschillende handgroottes en greepstijlen.
Er zijn verschillende handvatontwerpen die hoog scoorden in onze test, ieder met eigen voordelen die voordelig kunnen zijn in bepaalde scenario’s.
Sommige ananassnijders hebben eenvoudige, rechte handvatten zonder extra voorzieningen, terwijl andere handvatten met contouren of textuur hebben voor meer comfort en controle. Een anti-slip handvat van kunststof scoort is trouwens de beste keuze, ongeacht de vormgeving van het handvat.
Veelvoorkomend is het T-vormige handvat, dit type heeft meestal een brede, platte bovenkant die stabiliteit biedt waar je hand op kan rusten tijdens het gebruik. Veel van de testers vinden dat het T-vormige handvat comfortabel vasthoudt en te gebruiken is, vooral wanneer het vruchtvlees van de ananas nog wat taaier is.
Een ander gangbaar ontwerp is een recht of gebogen handvat. Sommige testers gaven de voorkeur aan dit type handvat omdat ze dan meer kracht en controle kunnen uitoefenen bij het ontpitten van bijzonder taaie of dichte ananassen.