Zo kies je een goede appelsnijder
- Kies een appelsnijder met dunne, scherpe messen voor eenvoudig snijden
- Kies hoogwaardige messen van 18/10 roestvrij staal voor extra stevigheid
- Kies voor een appelsnijder met dikke en ergonomische handvaten
- Voor extra veiligheid kies je een snijder met non-slip handvaten
- Kies voor verstelbare messen voor zowel aflopende als gelijkmatige partjes
Top 8 beste appelsnijders
Waar let je op bij het kopen van een appelsnijder?
Bij het kopen van een appelsnijder is het belangrijk te letten op de kwaliteit en duurzaamheid van de messen. Kies voor een appelboor met messen van hoge kwaliteit roestvrij staal en lees reviews en beoordelingen van consumenten om de scherpte van de messen te achterhalen.
Ook het soort appels dat je gaat snijden is belangrijk, kies voor een model dat groot genoeg is voor het soort appel – zo zijn oerappels écht een stuk groter dan kleine handappels.
Overweeg daarnaast het type mes van de appelsnijder; waar sommige modellen rechte bladen hebben, terwijl andere gebogen messen hebben die bedoeld zijn om de snijder soepeler door de appel te laten snijden. Recht resulteert in gelijkmatige partjes en gebogen messen zorgen voor dat de appel partjes aflopend in dikte zijn.
Ook zijn er grote professionele appelsnijders met een tafelklem of zuignap die beter geschikt zijn voor grote hoeveelheden appels dan een handmatige appelsnijder – een stuk of 20 appels met de hand in partjes snijden is prettiger als de appelsnijder het zware werk kan overnemen. Deze worden zowel verkocht voor thuisgebruik als voor professioneel gebruik voor in de horeca en catering.
Materiaal van de messen op de appelsnijder
Het materiaal van het blad is een belangrijk aspect om te overwegen als je een appelsnijder koopt. De meest gebruikte materialen voor bladen zijn roestvrij staal en koolstofstaal. Roestvrij staal staat bekend om zijn duurzaamheid en roestbestendigheid, terwijl koolstofstaal bekend staat om zijn scherpte en gemak van slijpen. Sommige snijmachines worden geleverd met keramische bladen, die zeer scherp zijn, maar broos en snel breken.
Bij het kopen van een appelsnijder staat een aspect centraal: de scherpte van de messen en het materiaal waarvan deze gemaakt zijn: kies voor een appelsnijder met messen die gemaakt zijn van hoogwaardig roestvrij staal. Rvs messen zijn niet alleen scherp en duurzaam, maar ook roestbestendig, waardoor de appelsnijder langer meegaat zonder snel haar scherpte te verliezen.
Daarnaast is het belangrijk om een appelsnijder te zoeken met bladen die niet te dik of te dun zijn. Dunne bladen hebben de neiging gemakkelijk te buigen of krom te trekken, terwijl dikke bladen de appel misschien niet zuiver doorsnijden.
Aantal messen & aantal gesneden partjes
Het aantal bladen op een appelsnijder hangt grotendeels af van hoe deze gaat worden gebruikt, waar meer messen (van kwaliteit) ook een hoger prijskaartje betekent en de meeste consumenten andere verwachtingen hebben dan hobbykoks of voor gebruik in de horeca.
Vaak vanaf 4 tot een maximum van 12 messen, dit aantal veranderd in zekere zin dan ook als enige aspect het eindresultaat: namelijk het aantal gesneden partjes. Maar in het algemeen wordt een appelsnijder met 6 of 8 messen door de meeste consumenten als een goede keuze beschouwd.
Meer bladen betekent dat je sneller en gelijkmatiger door een appel kan snijden, maar kan ook meer kracht vergen om door het fruit te duwen. Een snijder met minder bladen snijdt eenvoudiger door de appel heen doordat er minder weerstand is en kost daarom minder kracht om te gebruiken, maar snijdt de appel misschien niet zo gelijkmatig of schoon.
Voor iedereen die van plan is een grote berg aan appels te snijden in partjes, kan investeren in een model met 8, 10 of 12 messen een aanzienlijk verschil maken in efficiëntie en snelheid. Maar voor dagelijks gebruik (je appeltje voor de dorst), is een appelsnijder met 4 of 6 messen de beste keuze.
Appelsnijder met rechte of gebogen messen
Bij een appelsnijder zijn er twee verschillende soorten manieren hoe de messen zijn opgesteld: gebogen ontwerp, waarbij de messen in een hoek staan ten opzichte van het handvat, terwijl bij een recht ontwerp de messen parallel lopen aan het handvat.
Het belangrijkste verschil tussen deze twee ontwerpen is de vorm van de gesneden partjes. Appelsnijders met gebogen messen produceren partjes die van boven dikker zijn en beneden dunner, waar een snijder met rechte messen partjes snijdt die allemaal gelijkmatig dik zijn.
Om te achterhalen welke jouw voorkeur heeft, bedenk dan hoe je de gesneden partjes appel gaat gebruiken. Geef je de voorkeur aan dikkere plakken die je als snack kan eten, dan is een appelsnijder met gebogen messen waarschijnlijk een goede keuze. Bovendien is een gebogen ontwerp veelzijdiger, want ze zijn vaak ook geschikt voor andere soorten fruit.
Aan de andere kant, als je de voorkeur geeft aan partjes die allemaal dezelfde dikte hebben (wat erg handig is als je ze gaat gebruiken om te bakken) dan moet een appelsnijder mert gebogen messen de voorkeur krijgen. of de snijmachine wilt gebruiken om te bakken, is een recht ontwerp wellicht geschikter.
Dikte van de messen
Bij een appelsnijder is ook de dikte van de messen een ander belangrijk aspect om te overwegen bij het kopen van een appelsnijder: hoe dunner hoe scherper, hoe dikker hoe steviger.
- Een dikker blad is sterker en heeft minder snel de neiging om vervormingen te vertonen, maar ze zijn vaak minder scherp dan een snijder met dunne messen.
- Waar dunne messen dan weer gemakkelijker door een appel snijden, zijn ze een stuk eerder geneigd om te buigen of krom te trekken.
- Voor het beste resultaat kies je dunnere messen, die goed scherp zijn geslepen, maar van hoogwaardig materiaal waardoor ze geen stevigheid verliezen
Zoek je naar kwaliteit, dan is een dunner mes van hoogwaardig (en sterk) roestvrijstaal aangeraden – de kwaliteit van het gebruikte roestvrij staal speelt namelijk ook een rol. Kies je voor een wat ‘duurder’ merk zoals WMF of Rosle, dan mag je een appelsnijder verwachten met dunne, scherpe messen die wel tegen een stootje kunnen en dus niet snel kromtrekken.
Handvat en vormgeving
Het handvat van een appelsnijder kan van verschillende materialen gemaakt zijn, waaronder plastic, metaal of hout. Een goed handvat moet stevig zijn en een comfortabele greep hebben waarmee je voldoende druk kan uitoefenen zonder je hand te belasten tijdens het snijden van de appel. Liever te groot dan te klein trouwens, want de modellen met een keliner handvat scoorden laag door de testers met grotere handen.
Voor de handvaten is ergonomie ook belangrijk voor de veiligheid, zeker omdat je toch druk aan het uitoefenen bent op de handen en polsen. De handvaten moeten dan ook comfortabel in de hand liggen en dik genoeg in diameter zodat ze écht grip bieden tijdens het snijden. In onze ogen geen must-have, een anti-slip handvat voor extra veiligheid.
Extra functionaliteiten
Sommige appelsnijders worden geleverd met extra functies, zoals verstelbare messen of schillers. Verstelbare messen maken aangepaste snijdiktes mogelijk, terwijl schillers snel de schil van appels kunnen verwijderen. Consumenten moeten overwegen of ze deze extra functies nodig hebben en of ze de extra kosten waard zijn.