De top 9 ovenschalen van 2021
Geëmailleerd plaatstaal, hierdoor geschikt voor elke warmtebron, inclusief inductie.
Verkrijgbaar in verschillende maten, hierdoor geschikt voor elke oven.
Ovenschaal kopen, waar moet je op letten bij de aanschaf?
Zoals de bovenstaande lijst duidelijk maakt, er zijn veel verschillende ovenschalen verkrijgbaar. Het formaat van de ovenschaal wordt voornamelijk bepaald door de oven in jouw keuken. Een rechthoekige ovenschaal is verreweg de meest praktische keuze en zeer geschikt voor de meeste ovenschotels: nacho’s, lasagna of een ratatouille.
Een ovenschaal moet de warmte evenredig verdelen over de inhoud. Hotspots zijn eigenlijk uit den boze. Kies voor grote handvatten die je eenvoudig met pannenlap of ovenhandschoen kan vastpakken zijn een grote plus, zeker als de ovenschaal tot de rand is gevuld.
Rechthoekige ovenschalen zijn wellicht de norm, maar ronde en ovale modellen kunnen net zo handig zijn. Een ronde ovenschaal is super voor ’t maken van ronde broden in je eigen oven. Het kleine formaat van de ronde ovenschalen is ook prettig voor kleinere hoeveelheden – met z’n tweetjes is die grote, rechthoekige lasagneschaal een stuk minder praktisch.
Bij het bereiden van een ovenschotel vul je het liefst de hele schotel. Hiermee voorkom je dat de vetten en sappen aan de bodem verbranden en aanbranden. Een ovale schotel is dan best handig, want je hebt wat minder ingrediënten (als aardappels of groenten) om de bodem te vullen.
Ovenschaal van gietijzer
Gietijzer wellicht niet de meest populaire keuze voor het bereiden van ovenschotels, dat zijn bij uitstek aardewerk, keramiek en glas. De gietijzeren ovenschaal is echter erg populair bij hobbykoks en is veelal nog bij de oudere generaties in de keukenkastjes te vinden. Met goed onderhoud gaat gietijzer decennia mee, zeker als je kiest voor een gerenommeerd merk als Staub en Le Creuset.
Gietijzer presteert heel anders op een gasfornuis dan op een oven. Een gietijzeren koekenpan heeft altijd te maken met hotspots op een open vlam, maar een gietijzeren ovenschaal heeft dit probleem niet. De oven zorgt dat de gietijzeren ovenschaal evenredig wordt verhit.
Voor sommige gerechten is een gietijzeren ovenschaal perfect: het verwarmt meer dan de ingrediënten mee in aanraking komt (bodem en zijkanten). De hitte straalt namelijk door naar de ingrediënten die niet direct in contact met de bodem of de zijkant staan.
Ideaal dus voor ’t braden van kip met groenten en wat aardappeltjes: de hele ovenschotel wordt mooi, evenredig gaar.