Zo kies je een goede ovenschaal
- Aardewerk, keramische en glazen ovenschaal zijn goede keuzes
- Een rechthoekige vorm is doorgaans het meest inzetbaar
- Van vriezer naar de oven, dan moet de schaal bestand zijn tegen thermische schokken
- Kies het juiste formaat dat in jouw oven past – meet dit van tevoren
Top 9 ovenschalen van 2025
Geëmailleerd plaatstaal, hierdoor geschikt voor elke warmtebron, inclusief inductie.
Verkrijgbaar in verschillende maten, hierdoor geschikt voor elke oven.
Waar let je op bij het kopen van een ovenschaal?
Ovenschalen zijn er in vele vormen, maten en materialen. Hier moet je op letten:
- Materiaal: keramiek, aardewerk, glas, aluminium of gietijzer
- Vorm: rechthoekig, rond of ovaal
- Formaat: van klein tot zeer groot
- Anti-aanbaklaag: met of zonder
Het formaat van de ovenschaal wordt voornamelijk bepaald door de oven in jouw keuken. Een rechthoekige ovenschaal is verreweg de meest praktische keuze en zeer geschikt voor de meeste ovenschotels: nacho’s, lasagna of een ratatouille.
Een ovenschaal moet de warmte evenredig verdelen over de inhoud. Hotspots zijn eigenlijk uit den boze. Kies voor grote handvatten die je eenvoudig met pannenlap of ovenhandschoen kan vastpakken zijn een grote plus, zeker als de ovenschaal tot de rand is gevuld.
Rechthoekige ovenschalen zijn wellicht de norm, maar ronde en ovale modellen kunnen net zo handig zijn. Een ronde ovenschaal is super voor ’t maken van ronde broden in je eigen oven. De ronde vorm vind je vaak terug in sets met meerdere kleine ovenschaaltjes.
Het kleine formaat van de ronde ovenschalen is ook prettig voor kleinere hoeveelheden – met z’n tweetjes is die grote, rechthoekige lasagneschaal een stuk minder praktisch.
Bij het bereiden van een ovenschotel vul je het liefst de hele schotel. Hiermee voorkom je dat de vetten en sappen aan de bodem verbranden en aanbranden. Een ovale schotel is dan best handig, want je hebt wat minder ingrediënten (als aardappels of groenten) om de bodem te vullen.
Ovenschaal van gietijzer
Gietijzer wellicht niet de meest populaire keuze voor het bereiden van ovenschotels, dat zijn bij uitstek aardewerk, keramiek en glas. De gietijzeren ovenschaal is echter erg populair bij hobbykoks en is veelal nog bij de oudere generaties in de keukenkastjes te vinden. Met goed onderhoud gaat gietijzer decennia mee, zeker als je kiest voor een gerenommeerd merk als Staub en Le Creuset.
Gietijzer presteert heel anders op een gasfornuis dan op een oven. Een gietijzeren koekenpan heeft altijd te maken met hotspots op een open vlam, maar een gietijzeren ovenschaal heeft dit probleem niet. De oven zorgt dat de gietijzeren ovenschaal evenredig wordt verhit.
Voor sommige gerechten is een gietijzeren ovenschaal perfect: het verwarmt meer dan de ingrediënten mee in aanraking komt (bodem en zijkanten). De hitte straalt namelijk door naar de ingrediënten die niet direct in contact met de bodem of de zijkant staan.
Ideaal dus voor ’t braden van kip met groenten en wat aardappeltjes: de hele ovenschotel wordt mooi, evenredig gaar. Bij het garen en bakken van vlees raden we het gebruik van een analoge of digitale (instant-read) thermometer aan.