Zo kies je een goede vleesmolen
- Kies voor een vleesmolen gemaakt van roestvrijstaal
- Kies een model dat goed wordt beoordeeld op eenvoud van de schoonmaak
- Handmatige vleesmolens zijn goedkoper, maar kosten je wel wat spierkracht
- Kies een elektrisch model voor extra gemak, maar deze zijn wel wat duurder
Top 8 beste vleesmolens
Wat is een vleesmolen en waar gebruik je deze voor?
Je gebruikt een vleesmolen om van verse stukken vlees te malen naar gehakt, hieraan hebben ze ook de naam gehaktmolen te danken. Met dit zelfgemaakte gehakt kan je natuurlijk weer zelf worsten en hamburgers maken, maar je kan de vleesmolen ook gebruiken voor diverse groenten als tomaat en ui. Ook voor prachtige falafel is een vleesmolen een prachtige uitvinding.
Waar gehakt uit de supermarkt afkomstig kan zijn van honderden verschillenden koeien, weet ben je met een gehaktmolen volledig in controle over het soort vlees dat je gebruikt en weet je precies wat de kwaliteit van het gehakt is. Dit is veilig en hygiënisch, een aspect wat een echte hobbykok ook serieus neemt.




Waar let je op bij het kopen van een vleesmolen?
Bij de aanschaf van een goede vleesmolen zal je meerdere vragen moeten beantwoorden. Kies je voor handmatig dat je aan de tafel bevestigd, zoals de Westmark waar je jouw spierkracht voor gebruikt om vlees te malen tot gehakt? Of is een een elektrisch model zoals onze beste koop, de Bosch MFW67440, dat het werk voor jou doet, maar wat duurder in aanschaf voor jou de betere keuze?
Ook de meegeleverde accessoires voor de vleesmolen zijn belangrijk, zoals verschillende maalschijven maar ook de optionele (en populaire) worstenmaker accessoire. Gelukkige eigenaar van een KitchenAid keukenmachine, dan raden we de metalen KitchenAid Gehaktmolen + Worstenmaker aan om direct aan de slag te kunnen.
Handmatig of automatische vleesmolen?
Dit is de eerste keuze die je zal maken bij de aanschaf, kies je voor handmatig of liever voor een elektrische vleesmolen?
Kies je voor elektrisch, dan krijg je extra gebruiksgemak. Elektrische vleesmolens van goede kwaliteit zijn wel duurder in aanschaf dan de handmatige modellen, maar bieden extra gebruiksgemak en het verwerken van grotere hoeveelheden vlees verloopt ook een stuk vlotter. De onderdelen hiervan zijn vaak ook geschikt voor de vaatwasser.
Kies je voor een handmatige gehaktmolen, dan zal je hier wel wat spierkracht voor moeten gebruiken. Minder duur in aanschaf, maar in kwaliteit van het gehakt zal je weinig verschil merken, daarvoor is de juiste voorbereiding en gebruik van de gehaktmolen een stuk belangrijker.
Wat is het beste materiaal, metaal of plastic?
Volgens de expert is de keuze eenvoudig gemaakt, een vleesmolen met metalen onderdelen is superieur aan een model van plastic. De metalen onderdelen kan je van tevoren in de vriezer plaatsen voor 1 uur, wat tijdens het malen van gehakt zorgt dat je grotere batches van vlees tegelijkertijd maalt en en het vlees niet snel opwarmt voor optimale hygiëne. Toch is een plastic behuizing op zich niet slecht, maar de levensduur is wat minder lang – wel eenvoudig te reinigen!
Vlees met een hoog vetgehalte moet eigenlijk altijd zo koud mogelijk zijn voordat je deze in de molen plaats. Vet wordt namelijk meer smeerbaar en erg slijmerig wanneer de temperatuur stijgt, dus hoe koeler het is, hoe minder groot de kans is dat het vet de messen in de weg zit om het vlees goed te kunnen malen. Metaal wordt snel koud, gewoon de onderdelen in een metalen braadslede & in de vriezer leggen voor 45 tot 60 minuten.
Wat zijn de voordelen van een vleesmolen?
Ze zijn dus multifunctioneel in gebruik, van zelfgemaakte hamburgers tot je eigen falafel. Maar is het echt de aanschaf waard of kan je wel uit de voeten met je keukenmachine? Een echte vleesmolen is veilig in gebruik en hygiënisch en nog steeds erg ruim inzetbaar. Een groot voordeel is de betere smaak, want je bepaalt zelf welke ingrediënten je gebruikt en je gehakt (in welke vorm dan ook) heeft een betere structuur,.
Het is veilig en hygiënischer. Gemalen gehakt is niet afkomstig van één koe, varken of kalkoen; het kan stukken vlees van honderden dieren bevatten. Daarnaast weet je niet precies welk stuk van de koe je aan het nuttigen bent, waar je met een vleesmolen precies weet wat je aan het malen bent.
Multifunctioneel in gebruik. De naam doet vermoeden dat je deze apparaten enkel zal inzetten voor vlees, maar in de realiteit zal je deze gebruiken voor een grote verscheidenheid aan ingrediënten. Ook met verschillende groenten, fruit en noten kan een vleesmolen voor worden gebruikt. Hoewel, ik gebruik ook vaak mijn vleeshamer om noten in kleinere stukjes te breken wanneer ik ga bakken.
Betere smaak. Bij gehakt dat wordt gekocht in de supermarkt weet je erg weinig over het vetgehalte van het vlees. Wanneer je zelf het vlees maalt tot gehakt heb je volledig controle over het vetgehalte en de ingrediënten die er in gaan. Voor de serieuze hobbykok raden is een vleesmolen dan ook een goede aanschaf – je eigen perfecte combinatie van verschillende stukken vlees voor heerlijke o.a. zelfgemaakte worsten en burgers voor op je gietijzeren grillplaat.
Gehakt krijgt een betere textuur. Voorgemalen supermarktvlees zit lang in de verpakking en wordt hierdoor langzamerhand sappig en begint ook te oxideren. Met je gehaktmolen blijft het gehakt mooi los van elkaar, wat ook het vochtgehalte tijdens het gebruik in de pan stukken minder maakt.
Hoe maak je een vleesmolen schoon?
Tijdens het werken met rauw vlees is het belangrijk om na gebruik de vleesmolen grondig te reinigen. De eerste stap is om de tubes waar het gehakt doorheen wordt geduwd schoon te maken. Hiervoor kan je twee stukjes brood of een bakje met kleine ijsblokjes in de toevoer van de gehaktmolen gooien. Dit moet de meeste vleesresten uit de machine duwen. Indien jouw model geschikt is voor de vaatwasser, dan kunnen de onderdelen los in de vaatwasser. Met de handwas gebruik je heet water en ga je grondig te werk.
Kan je kip in een vleesmolen gebruiken?
Ja, je kan een vleesmolen gebruiken voor het malen van kip tot gehakt. Het is hierbij wel belangrijk om wat extra vet toe te voegen aan de kip voordat je deze door de molen haalt.
Kan je worst maken met een vleesmolen?
Ja, een vleesmolen is uitermate geschikt om zelf worsten te maken. Je hebt hiervoor wel een worstenmaker opzetstuk nodig. Om zelf worsten te maken heb je hiernaast ook natuurdarm van een varken of kunstdarm nodig, dit is waar de vulling van de worst ingaat.
Kan je vlees met stukjes bot malen tot gehakt?
Veel molens kunnen zachtere botten van o.a. kip, eend en konijn malen. Dit is dan weer erg geschikt om jouw huisdier te geven, katten vinden het altijd een heerlijke snack. De meeste modellen voor thuis zijn daarnaast ongeschikt voor het verwerken van dikke, hardere botten die te vinden zijn in rundvlees, varkensvlees, hertenvlees en andere grote dieren. Wel raden we af om kalkoenbotjes te malen, deze zijn vaak iets dikker wat voor problemen in de machine kan zorgen en ook het gebruik van bevroren botjes raden we af.
Wat kan je nog meer met een vleesmolen?
In het kort, je gebruikt de vleesmolen ook voor hamburgers, worst, falafel, groenten en zelf het persen van sap en zelfgemaakte koekjesdeeg. Zelf hamburgers maken kan met elke gehaktmolen, al maak je het nog makkelijker met een goede hamburgerpers. Beschikt jouw molen over een opzetstuk om worsten te maken, dan kan je daar ook direct mee aan de slag. Falafel is eenvoudig te maken in een gehaktmolen, je gooit alle ingrediënten bij elkaar en laat de machine het werk voor jou doen.