Zo kies je een goede vleeshamer
- Kies een vleeshamer met zowel gekartelde & platte kop als beste keuze
- Kies een platte kop voor delicaat vlees als vis & gevogelte
- Kies een gekartelde kop voor taaier vlees zoals wild en rundvlees
- Kies voor een vleeshamer met een metalen kop (rvs of aluminium)
Top 8 beste vleeshamers
Waar let je op bij het kopen van een vleeshamer?
Hoewel een vleeshamer een simpel stuk keukengerei is, zijn er drie soorten die verschillen in ontwerp: vleespletters met kort handvat, vleespletters met lang handvat en de traditionele vleeshamers. Welk type vleeshamer je kiest is afhankelijk van je geoogde gebruik, maar tijdens het testen komen vleespletters beter uit de test dan de ‘echte’ vleeshamers. Ook het materiaal speelt een rol, waar de expert aanraadt om te kiezen voor roestvrij staal of aluminium. Het handvat moet daarnaast ergonomisch in de hand liggen en voldoende grip bieden.
Hieronder legt de expert uit wat de verschillen zijn tussen de soorten vleeshamers en wat voor jou de beste keuze is om te kopen.
Wat is het beste soort vleeshamer?
Voor het testen hebben we drie verschillende soorten vleeshamers aan de tand gevoeld. Hoewel de meeste consumenten kiezen voor een vleeshamer, winnen de vleespletters in de test doordat ze het minste schade aanbrengen aan het vlees en daarnaast het meest gelijkmatig het vlees mals en plat kregen.
- Vleespletters met kort handvat: onze favoriete keuze, omdat deze het meest consistent e resultaat opleverde en het vlees ’t minst beschadigde. Korter handvat biedt wel wat minder kracht, waardoor minder geschikt is voor écht taaie stukken vlees. Kies voor een platte kop als je het vlees enkel wilt pletten en minder schade wil aanbrengen.
- Vleespletters met lang handvat: minder handig in gebruik, maar duidelijk de beste keuze wanneer het aankomt op het mals maken en pletten van taaier vlees
Vleespletters met een kort handvat zijn de winnaar, omdat ze het meest gebruiksvriendelijk zijn en het beste resultaat opleverde. Waar de traditionele vleeshamers misschien het meest comfortabel vasthielden, bieden vleespletters met een kort handvat meer controle en een consistente pletting. De vleespletters met een lang handvat bieden meer kracht, waardoor ze de beste keuze waren voor taaiere stukken vlees.
Uiteindelijk scoorden de traditionele vleeshamers over het algemeen minder hoog dan de vleespletters, met name omdat ze minder consistent vlees pletten en het eindresultaat vaak meer beschadigd was dan de vleespletters.
Houten vleeshamers
Traditionele houten vleeshamers zijn een populaire keuze vanwege hun natuurlijke materiaal en het lichte gewicht waardoor je vlees niet snel te mals hamert. Maar het grootste voordeel is dat hout minder snel delicaat vlees zoals gevogelte en vis beschadigen, waardoor ze ideaal zijn wanneer je minder kracht nodig hebt om het vlees mals te maken.
Houten vleeshamers vereisen net als ander houten keukengerei wel regelmatig onderhoud, waaronder inoliën en grondig schoonmaken na gebruik, om uitdrogen, barsten en bacteriegroei te voorkomen. Bovendien kunnen ze na verloop van tijd geuren en vlekken absorberen, waardoor het niet voor iedere thuiskok de beste keuze op als hygiëne hoog in het vaandel staat.
- Beschadigt het snel minder snel doordat de vleeshamer minder zwaar is
- Kan geuren en smaken overnemen indien slecht onderhouden
- Vereist regelmatig onderhoud (oliën en schoonmaken)
- Beste keuze wanneer je minder kracht nodig hebt om vlees mals te maken
- Ideaal voor delicaat vlees zoals gevogelte en de meeste soorten vis
Metalen vleeshamers (rvs en aluminium)
Metalen vleeshamers, meestal gemaakt van roestvrij staal of aluminium, staan bekend om hun duurzaamheid en lange levensduur. Doordat ze van metaal zijn gemaakt zijn ze gemakkelijk schoon te maken en te ontsmetten, waardoor de kans op bacteriële besmetting afneemt – zeker als je kiest voor roestvrij staal, want aluminium heeft wat extra onderhoudseisen.
Metalen vleeshamers kunnen echter vrij zwaar zijn (voornamelijk modellen volledig gemaakt van rvs), wat kan leiden dat je het vlees te mals maakt tijdens het gebruik. Bovendien kan aluminium reageren op zure ingrediënten, waardoor het vlees de smaak van het aluminium kan overnemen en minder handig is als het vlees van tevoren is gemarineerd.
- Duurzaam en een lange levensduur (met goed onderhoud)
- Gemakkelijk schoon te maken en te ontsmetten
- Kan zwaar zijn, wat kan leiden tot over-tenderen
- Kan reageren met bepaalde zure ingrediënten (bijv. Aluminium).
- Beste keuze voor vlees dat meer kracht nodig heeft om mals te krijgen
- Ideaal voor dikke stukken vlees zoals rund- en varkensvlees
Kunststof en plastic vleeshamers
Plastic en kunststof vleeshamers zijn een veelzijdige en lichtgewicht keuze voor het mals maken van een groot scala van verschillende soorten vlees. Kunststof vleeshamers absorberen daarentegen geen kleuren of geuren, zodat ze gemakkelijk schoon te maken zijn en de meest onderhoudsarme optie. Daarnaast is het een hygiënische keuze omdat ze zonder problemen in de vaatwasser kunnen worden gereinigd.
Ondanks de vele voordelen zijn plastic vleeshamers wel minder duurzaam (als we kijken naar de levensduur) als hun houten of metalen tegenhangers. Wanneer je slechts af en toe vlees mals wilt maken is plastic een goede keuze, zeker omdat ze minder gewicht met zich meebrengen waardoor je niet snel een stuk vlees te mals hamert. Daarom is voor veel consumenten plastic een prima keuze.
- Lichtgewicht en gemakkelijk te hanteren
- Niet absorberend en gemakkelijk schoon te maken
- Ideaal voor consumente die af en toe vlees mals willen maken
- Minder duurzaam dan houten en metalen vleeshamers
De verschillende soorten kopstukken van een vleeshamer
Er zijn drie soorten kop typen als het om vleeshamers gaat: plat, gekarteld en een combinatie van beide. Voor de meeste thuiskoks is een vleeshamer met zowel een platte als gekartelde kop de beste keuze, maar de gekartelde kop is vrijwel alleen nodig wanneer je met zeer taaie stukken vlees aan de slag gaat. Voor de meeste stukken vlees zal je de platte kop van de vleeshamer gebruiken, wat betekent dat vrijwel elk model in onze top 8 is voorzien van een platte kop.
De twee verschillende koppen zorgen voor extra veelzijdigheid die iedere thuiskok kan waarderen, want het is een geschikte keuze voor verschillende soorten vlees. Afhankelijk van je specifieke behoeften en kookvoorkeuren kun je echter kiezen voor een kop met een plat oppervlak of een kop met spijkers/tanden.
Hieronder de voordelen van ieder type kop, waar het duidelijk is dat een combinatie van plat en gekarteld de meeste opties biedt als je op zoek bent naar een goede vleeshamer.
- Platte kop: Het beste voor delicaat vlees (vis, gevogelte) en het uitdunnen van stukken vlees voor specifieke gerechten.
- Gekartelde kop: Het beste voor taaie stukken vlees (rundvlees, varkensvlees, wild) die agressiever malser moeten worden en beter in de marinade moeten dringen.
- Combi van plat & gekarteld: Het beste voor veelzijdig koken, voor verschillende vleessoorten en malsheidstechnieken. De expert raadt dit aan als beste keuze voor de meeste consumenten.
Vleeshamers met platte kop – voor delicaat vlees
Vleeshamers met een platte kop is het standaard ontwerp van vleeshamers en heeft een glad, gelijkmatig oppervlak voor het platstampen van vlees. De platte kop is geschikt voor het uitdunnen van stukken vlees voor gerechten als schnitzel, kipfilet of scaloppini. De platte kop is ook ideaal voor het afbreken van spierweefsel om het gelijkmatig bakken van vlees te vereenvoudigen.
We raden de platte kop bij vleeshamers over het algemeen aan voor delicate stukken vlees, zoals vis en gevogelte, waar een voorzichtige aanpak van het mals maken de beste keuze is. We zijn trouwens niet de enige die aanraden om te kiezen voor een platte kop, het team van America’s Test Kitchen kwam ook tot de conclusie dat een vleeshamer met een platte kop de beste keuze is.
Vleeshamers met gekartelde kop – voor taaier vlees
Vleeshamers met een gekartelde kop hebben scherpe punten die het oppervlakte van het stuk vlees binnendringen, waardoor het bindweefsel wordt afgebroken en het vlees malser wordt. De gekartelde kop wordt bij vleeshamers voornamelijk gebruikt voor taaiere stukken vlees, zoals rundvlees, varkensvlees of wild, die een agressievere aanpak vereisen om goed mals te krijgen.
De gekartelde kop is ook nuttig voor het marineren, omdat deze gaten creëert waardoor marinades dieper in het vlees kunnen doordringen, wat de smaak en malsheid ten goede komt.
Gekartelde én platte kop – beste van twee werelden
Een combinatie van zowel een plat als gekarteld oppervlakte (een hamer heeft uiteraard twee zijdes) biedt het beste van twee werelden, met een vlak oppervlak aan de ene kant en een gepunt of getand oppervlak aan de andere kant. Veel vleeshamers bieden dit ontwerp omdat het de meest veelzijdige keuze is. We raden dit type ontwerp dan ook aan als beste keuze, maar we vinden het belangrijk om eerst de twee soorten koppen van de vleeshamer goed uit te leggen.
Vleeshamers met zowel een platte als gekartelde kop zijn dan ook geschikt voor veel verschillende soorten vlees en technieken, waardoor het een handige en efficiënte optie is voor thuiskoks die zowel delicate als taaiere stukken vlees mals willen maken.
Het ideale handvat van de vleeshamer
Kies een handvat met de juiste lengte waarmee je de moker comfortabel kunt vastpakken en toch de controle behoudt tijdens het gebruik. Een te lang of te kort handvat kan leiden tot een onhandige positie van de hand, wat kan resulteren in een verminderde efficiëntie en meer vermoeidheid.
Houd daarnaast rekening met de grootte van je eigen handen. Mensen met grotere handen geven misschien de voorkeur aan langere handgrepen voor een comfortabelere greep, terwijl het tegenovergestelde kan gelden voor mensen met kleinere handen. Alle modellen uit onze test werden goed beoordeeld op comfort tijdens het gebruik, zowel door links- en rechtshandigen met verschillende handgrootes.
De lengte van het handvat kan van invloed zijn op de hoeveelheid kracht die je kunt uitoefenen bij het mals maken. Voor taaiere stukken vlees kan een langere steel een grotere hefboomwerking hebben, waardoor het gemakkelijker wordt de nodige kracht uit te oefenen. Om deze reden zijn de vleespletters met een lang handvat ook de beste keuze voor taaiere stukken vlees.
Hoe gebruik je een vleeshamer?
Kies de juiste vleeshamer- of pletter afhankelijk van ’t stuk vlees
Delicate stukken vlees: Dit zijn vaak de duurdere stukken vlees, zoals de ossenhaas, de entrecote en de ribeye. Deze spieren worden weinig gebruikt en zijn daarom zacht van structuur en hebben een verfijnde smaak.
Normale stukken vlees: Dit zijn stukken vlees zoals de biefstuk, de tournedos, de lende en de rosbief. Deze spieren worden meer gebruikt dan de delicaat stukken, maar zijn nog steeds mals genoeg om goed te kunnen bereiden. Wanneer je
Taaiere stukken vlees: Dit zijn de spieren die het meest gebruikt worden, zoals de schouder, de borst en de staart. Deze spieren hebben meer bindweefsel en zijn daarom taai van structuur, waardoor deze stukken vlees doorgaans meer tijd en kracht vereisen om goed mals te maken.
Zo gebruik je een vleeshamer
- Kies de juiste kant van de hamer, di is afhankelijk van het soort vlees en het gewenste resultaat. De platte kant raden we aan voor vrijwel elk stuk vlees en de gekartelde kant is een goede optie voor taai vlees met zeer veel spierweefsel.
- Leg het stuk vlees tussen twee vellen plasticfolie, zo voorkom je dat het vlees aan de vleeshamer blijft plakken en is dit vanuit een hygiënisch oogpunt de beste keuze – zo vliegen er geen bacterieen of stukjes vlees rond tijdens het platslaan.
- Houd de vleeshamer stevig bij het handvat vast en stamp met een gecontroleerde beweging voorzichtig op het vlees. Werk vanuit het midden naar buiten toe, naar de randen van het vlees.
- Oefen gelijkmatige druk uit en vermijd excessieve kracht tijdens het platslaan van het vlees beschadiging van het vlees en het spierweefsel te voorkomen.
Extra tips voor het gebruiken van een vleeshamer
Laat het gewicht van de hamer het werk doen: In plaats van krachtig met de hamer te zwaaien, laat je het gewicht ervan op natuurlijke wijze druk uitoefenen op het vlees. Dit zorgt voor een gelijkmatiger malsing en vermindert het risico van te hard slaan.
Draai de hamer onder een hoek: Draai bij het plat slaan van vlees de hamer enigszins schuin om te helpen het vlees gelijkmatig te verdelen.
Laat het vlees rusten na het stampen: Door het vlees na het stampen een paar minuten te laten rusten, kunnen de vezels zich ontspannen, waardoor de textuur malser wordt.
Voorkom beschadigen van het vlees: Als je de gekartelde kant van de vleeshamer gebruikt, pas dan op dat je het vlees niet te veel marineert, want de putjes die door de kartels ontstaan nemen de marinade zeer goed op – wat bij een te zoute marinade kan leiden tot een veel te zout stuk vlees.
Niet gebruiken in combinatie met een vleesmolen: Het gebruik van een vleeshamer voordat en vervolgens een vleesmolen te gebruiken wordt over het algemeen afgeraden. Het voornaamste doel van een vleeshamer is om het spierweefsel af te breken en vlees malser te maken, terwijl een vleesmolen juist bedoeld is om het vlees in kleinere stukjes te hakken of te malen voor recepten als worsten, gehaktballen of gemalen vleesgerechten.
Omdat een vleesmolen al ontworpen is om het vlees af te breken in kleine stukjes, is het gebruik van een vleeshamer vooraf onnodig en kan het leiden tot overbewerking van het vlees. Overbewerking kan leiden tot een papperige textuur, wat vrijwel geen enkel recept ten goede komt.