Zo kies je een goede hamburgerpers
- Kies een hamburgerspers van RVS, aluminium, kunststof of gietijzer
- Kies een pers met anti-aanbaklaag voor extra gebruiksgemak en reiniging
- Kies voor een model met diepere ribbels voor extra textuur
- Voor eenvoudige reiniging kies je een RVS of aluminium pers – geen gietijzer
- Voor smash burgers kies je voor een speciale smash-burger pers – van gietijzer
Top 8 beste hamburgerpersen
Wat is de beste hamburgerpers?
Een goede hamburgerpers voldoet ten eerste aan een paar persoonlijke wensen: de afmetingen voor hoe groot de burger is, hoeveel gram gehakt de burger bevat en het soort burger dat je er mee kan maken – standaard, gevuld, mini-gourmet of smash.
Wat objectiever zijn het materiaal, de bouwkwaliteit en het gebruiksgemak. Wij raden RVS of gegoten aluminium met non-stick coating aan voor het beste gebruiksgemak. Voor smash burgers kies je een platte grill press van gietijzer (of doe eens gek, een tortilla pers). Wil je meerdere formaten of gewicht burgers bereiden, dan kies je voor een instelbare hamburgerpers voor grotere en kleine burgers.
Voor meerdere soorten burgers, zoals mini, standaard en gevuld, dan kies je voor een multifunctionele burgerpers. Aan de hand van deze lijst raden we aan om één van de 8 modellen te kopen die wij hierboven aanraden.
Waar let je op bij het kopen van een hamburgerpers?
Hoewel een hamburgerpers een simpele taak heeft, zijn er toch best wat punten om op te letten bij het kopen van een goed model. Zo is het materiaal belangrijk, waar je de keuze hebt uit rvs, kunststof en gietijzer – ieder met eigen voordelen. Daarnaast zal je voor een bepaald formaat en afmetingen moeten kiezen en is o.a. de vormgeving en handvat voor het gebruiksgemak van belang.
Om te achterhalen waar de beste hamburgerpers aan moet voldoen, hebben we meerdere modellen getest. Hiervoor gebruikten we dezelfde gehaktmix voor iedere burger en gebruikten we deze om het gebruiksgemak, bouwkwaliteit, afmetingen en vormgevingen te vergelijken. Om het wat eenvoudiger te maken welke hamburgerpers je gaat kopen geven we eerst ons beknopte advies om de grondslag van onze testen en onderzoek te verduidelijken.
Materiaal
Qua materiaal zijn roestvrijstaal en aluminium met anti-aanbaklaag de winnaar in gebruiksgemak en is het daarnaast vaak goedkoper dan gietijzer. Waar gietijzer lastig te reinigen is, zal je de modellen van roestvrijstaal snel schoonmaken met een sopje of simpelweg in de vaatwasser. Kies roestvrijstaal, gegoten aluminium met anti-aanbaklaag of kunststof voor het hoogste gebruiksgemak – gietijzer vereist een stuk meer onderhoud.
Formaat
Het formaat van de hamburgerpers is belangrijk, maar je hebt altijd de mogelijkheid om de burger na het vormen plat te drukken in de pan. Voor het platdrukken, en ’t maken van heerlijke smash burgers, raden we wel aan voor een platte, gietijzeren pers te kiezen. Oké, in het kort – 11 tot 14 cm zijn fijne afmetingen, kies voor wat groter als je (h)erkent dat je zelf ook altijd grote trek in hamburgers hebt.
Met of zonder ribbels
Met of zonder ribbels, in onze ogen maakt het niet heel veel uit. Als je voor een pers kiest met een gladde afwerking kan je altijd nog grillstrepen krijgen door je spatula onder de hamburger te houden terwijl deze aan het koken is, terwijl je wat druk uitoefent op de bovenkant van de hamburger. De meeste burgers hebben meer structuur met ribbels, daarom raden we aan om direct een hamburgerpers met ribbels te kopen. Ook kan je de burgers bakken in een grillpan – genoeg alternatieven!



Anti-aanbaklaag
Een anti-aanbaklaag in een koekenpan is voor veel consumenten een must-have en we snappen het gebruiksgemak dat deze non-stick coatings met zich meebrengen. Ook in een hamburgerpers zien we de anti-aanbaklaag als een pluspunt, waar we tijdens het testen met de aluminium non-stick geen moeite hadden om de burgers uit de pers te verwijderen. Ja, de non-stick coating is een goede keuze, waar de rvs modellen op de tweede plek komen.
Vetvrije bakpapiertjes
Afhankelijk van het model dat je aanschaft, zal je wellicht een aantal vetvrije bakpapiertjes meegeleverd krijgen die perfect passen op de afmetingen van jouw gekozen hamburgerpers. Deze papiertjes make het nog eenvoudiger om de burger te verwijderen uit de persvorm, zonder dat de hamburger uit elkaar breekt. Als je extra losse vetvrije bakpapiertjes wilt aanschaffen, houd dan rekening dat je voor de juiste afmetingen kiest.
Zelf hamburgers maken met hamburgerpers
Zelf hamburgers maken is vrij eenvoudig, zeker met een hamburgerpers. Maar een goed recept is het halve werk (en de ingrediënten en het bereiden zijn de tweede helft).
Naast het soort ingrediënten speelt de kwaliteit hiervan ook een belangrijke rol. Heb je een favoriete slager, dan kan je vragen of deze de gehaktmix voor jou bereid. Je kan ook kiezen om je eigen vleesmolen te gebruiken om vlees tot gehakt te malen. Anyway, hier de zes belangrijkste basis ingrediënten – en de inspiratie voor het recept van deze zelfgemaakte burgers.
- Varkensgehakt 80/20: de expert adviseert om te kiezen voor een verhouding van 80/20, mager tot vet, voor de meeste sappige hamburgers.
- Broodkruimels (Panko): het beste bindmiddel voor zelfgemaakte hamburgers.
- Eieren: om alle ingrediënten samen te binden zonder dat deze uit drogen.
- Melk: de enzymen zorgen dat het rundvlees extra mals zal smaken
- Worcestershire saus: voor een diepere rundvlees- en rooksmaak
- Kruiden: zout, knoflookpoeder, uienpoeder en peper – maar voel vrij om extra specerijen toe te voegen of je eigen specerijenmix te maken met een kruidenmolen.
Veelgestelde vragen
Hoe gebruik je een hamburgerpers?
Om zelf hamburgers te maken, vul je de container met je gewenste hoeveelheid gehakt. Hierna gebruik je de bijpassende hamburgerpers om het vlees plat te drukken. Voor smash burgers gebruik je een speciale platte pers om burgers op zowel de barbecue, in de koekenpan of op je gietijzeren grillplaat plat te drukken met flink wat kracht.
Hoe maak je hamburgerpers schoon?
De meeste hamburgepersen kan je eenvoudig met een spons, wat heet water en afwasmiddel reinigen. Bij aangekoekte resten gebruik je een borstel om deze weg te scrubben. Een gietijzeren pers maak je schoon a.d.h.v. de meegeleverde handleiding – vermijd in ieder geval hardnekkig afwasmiddel en probeer zo min mogelijk water te gebruiken, voor goed onderhoud en gebruik van gietijzer is dit zeer belangrijk.
Wat is het beste materiaal?
Voor gebruiksgemak is een model van roestvrijstaal aangeraden, zeker als deze ook nog eens geschikt is voor de vaatwasser. Ook kunststof is eenvoudig te reinigen, maar qua bouwkwaliteit is rvs vaak sterker. een gietijzeren hamburgerpers is lastiger te reinigen en heeft extra onderhoud nodig. Voor het maken van smash burgers heeft een gietijzeren grill press wel onze voorkeur.